2022-10-13 557 浏览
屯門友必黎食嘅平價地道泰國菜🤩雖然份量唔多,勝在價錢抵食,價錢反映質素🤣兩個人可以叫多幾樣餸,食埋甜品芒果黑白糯米飯岩岩好😋平日6點黎先可以輕輕鬆鬆入座哈😆
2022-10-10
  • 炸蝦餅
好少嚟到屯門覓食 今日聽朋友介紹有間又平又抵食嘅泰國菜就試下🤣 一見餐牌對於港島人價錢真係抵到有點驚訝😱 雖然座位比較平民D唔算超舒服 但係食物質素有曼谷道地Feel🌆 如果Expect調味好Fine既就差D 但係食完好想即刻飛轉曼谷✈️⭐️ 醃去骨鳳爪 🍗鳳爪口感夠爽脆😛 酸度辣度平衡得不錯🌶⭐️ 泰式炒金邊粉 🥘鑊氣夠重醬汁偏酸🔥 炒得更乾身會更好👍🏻⭐️ 青咖喱南瓜雞飯💚咖哩椰汁味夠濃夠Creamy撈飯一流🍼 特別鍾意南瓜嘅甜味做點綴🎃 夠淋既口感配咖哩好正⭐️ 冬蔭功 🍲食到有蝦仁好足料 香料味例如香茅都好重🎋 但係酸辣度有D單調好似各種調味都差唔多🫣⭐️ 醃辣生菜包豬肉 🥬豬肉既香料調味夠濃🥩 炒得乾身但唔油 包上生菜意外地清爽🥙⭐️ 芒果糯米飯 🥭糯米真係有黏糯既口感好正🍚 加上濃濃既椰汁好邪惡🥥 芒果份量不算多但甜度合格💛⭐️ 椰汁冰 🥤椰味濃夠消暑解渴☀️ 甜度重左少少🤭
醃去骨鳳爪

醃辣生菜包豬肉
芒果糯米飯
椰汁冰
2022-09-28 426 浏览
平日下午只有我自己包場內裝潢像網美店ㄧ樣很美,走進去很像來到異國,環境燈光優美,連餐點也美到很好拍照,喜歡泰國料理的朋友很適合來這裡,超適合朋友聚餐或者家人聚餐的地方☺️☺️☺️肉切的很厚,每種肉都可以吃出不同特色我蠻喜歡的椒麻酥豆腐這道椒麻酥豆腐我很喜歡豆腐熱熱的吃 表皮超酥 外酥內嫩的口感配上椒麻的調味很涮嘴
平日下午只有我自己包場

肉切的很厚,每種肉都可以吃出不同特色我蠻喜歡的

椒麻酥豆腐
這道椒麻酥豆腐我很喜歡
豆腐熱熱的吃 表皮超酥
外酥內嫩的口感配上椒麻的調味很涮嘴
2022-09-26 506 浏览
要食泰國嘢,又要抵食,就不得不提屯門置樂青善街的小曼谷!店是地道泰國人開設,價錢大眾化合理食得過!龍眼冰水:免費!甜度適當,天氣熱飲用,完全是透心涼!貼心值得一讚!海南雞飯:雞去骨容易食!雞應該是冰鮮雞,但由於醬汁是每天調配,酸味帶一點辛辣,增加食慾!臘腸油脂份量適當,一嚐!泰式牛肉炒飯:簡單一炒,配料多,牛肉多,夠鑊氣!完全冇諗過炒得這樣好!紫米糯米飯:紫糯米味道夠糯米濃郁,進食時更能帶有一點米香!芒果超甜,配合得如此理想,絕對值得一試的甜品!環境有一些泰國的裝飾,落單都是泰文撰寫,餐牌亦有泰文顯示,氣氛幾好,食完走人都是大約$100到,超抵!

2022-09-06 528 浏览
都有成兩年幾冇黎小曼谷食飯,因為疫情前黎食過,勁多人,水準又幾差下。前排經過見到門口唔使等位,又想食下泰國嘢,於是就試返佢,人小左果然水準好返,最鍾意食佢嘅燒豬頸肉燒得幾脆同香。另外小曼谷最好嘅係佢價錢好商議就算兩個人嚟到食開都可以試到好多款餸,份量雖然唔多,但都算幾抵食,唔洗就住就住。另外最鍾意食佢嘅芒果糯米飯同埋芒果沙冰佢嘅芒果好新鮮而且好Frash , 絕對唔會差過出邊既飲品鋪嘅飲品仲要係20蚊一杯,糯米飯都係$20一份。真係好抵食。
2022-07-28
2022-08-26 396 浏览
有一段時間無黎食飯,疫情前黎親都排哂長龍咁,要等好耐,同埋太多人個水準又會差。前排係附近,又想食泰菜,就過左去,7點鐘即時入座,門口仲要有咪錶,等大概10分鐘就有位。佢d價錢真係好親民,40-50蚊都有一個餸或飯,就算兩個人黎食叫都唔洗就住就住,雖然字去再好大碟,但勝在可以食好多款式,如果4個人黎,通常都會放題咁叫。佢個芒果冰好高質,都係20蚊,好飲過出面d飲品鋪要成40蚊杯,夏天飲真係好爽。燒豬頸肉,芒果糯米飯都係必食!!
2022-08-21
2022-08-15 589 浏览
難得同朋友入到屯門當然要試下屯門岀名泰國餐廳🍴-小曼谷!!餐廳1745先開晚市但1730已經排緊隊慢啲過黎都冇得食呀1. 生菜包🥬本來冇expect 係辣 原來肉碎會撈埋少少🤏青辣椒係裡面 會有少少辣 不過係幾香 鐘意食辣朋友應該ok 但唔食得辣嘅 要留意返2. 香燒豬頸肉香燒=炭燒香味 食落炭燒香淡淡而岀就算點辣醬 都唔會遮蓋炭燒香 一流3. 炸蝦餅🍤蝦餅🦐都幾彈牙 配上甜酸醬 好吃😋4. 串燒(雞&豬)各3串呢間冇牛選擇 基本預設雞豬各3串不過可以同職員講全要雞or豬5. 馬拉盞炒通菜 通菜就覺得一般般啦 相對冇咁香 爭少少6. 蝦醬炒飯個飯都粒粒分明 但蝦醬略微較少 唔係好食得岀 有種變左海鮮炒飯7. 泰式炒金邊粉泰式酸味略不足 比較淡口 味道濃啲會幾好8. 芒果🥭糯米飯🍚(白/黑)兩款都幾好食 但二選一嘅話會鍾意黑糯米飲品:都比想像幾大杯下1. 龍眼水略偏甜 但龍眼超多 好吃2. 椰汁🥥三色冰椰汁極濃 飲完都幾飽四個人份量食到綽綽有餘 但平均每人$100左右 真係平(p.s 幾特別 手單係用泰文呀!!!!)
難得同朋友入到屯門
當然要試下屯門岀名
泰國餐廳🍴-小曼谷!!

餐廳1745先開晚市

相對冇咁香 爭少少

6. 蝦醬炒飯

7. 泰式炒金邊粉
泰式酸味略不足 比較淡口 味道濃啲會幾好

8. 芒果🥭糯米飯🍚(白/黑)
兩款都幾好食 但二選一嘅話會鍾意黑糯米

飲品:都比想像幾大杯下
1. 龍眼水
略偏甜 但龍眼超多 好吃

2. 椰汁🥥三色冰
椰汁極濃 飲完都幾飽

四個人份量食到綽綽有餘
但平均每人$100左右 真係平
(p.s 幾特別 手單係用泰文呀!!!!)

2022-08-13 388 浏览
小曼谷可以話係好多屯門友嘅食堂,我同老婆就係其中兩位,每個月都總有一兩餐會幫襯小曼谷。有時有朋友過嚟,我哋都會帶佢哋去試。小曼谷可以話係平靚正之選,雖然環境唔算好舒服,但真係成個氣氛都好有泰國風味同地道。就連侍應廚師都係泰國人嚟嘅,食物當然唔使講,食嘅時候真係會覺得自己去咗泰國咁。我哋今日叫咗泰式豬頸肉、香草辣椒海鮮炒河同馬拉盞炒通菜,另加一杯龍眼冰同椰青。泰式豬頸肉肉質彈牙爽口,佢嘅醬汁係我同老婆難以忘懷嘅原因,辣得滋味可口,唔知泰國雜貨店有無得買呢,定係佢哋自己調配呢,真心好正!香草辣椒海鮮炒河,食食下有個食客問我哋係咩,佢都想叫嚟試吓,當然要即刻介紹俾佢,因為真係好惹味,辣得好香,醬汁刺激開胃🤤,我同老婆經常會叫。海鮮份量都合理,河粉炒得剛剛好,咬落有彈性。馬拉盞炒通菜係我嘅至愛,今日嘅質素都好高,通菜好嫩好新鮮,醬汁好香好醒胃,好食!

2022-08-05 374 浏览
餐廳:小曼谷泰國菜館地區:屯門地址:屯門青善街康景花園日期:15/7/2022时間:21:30人數:2人 等位: 0mins 價錢: $118由長洲返到屯門經過舟車勞頓之後又覺得肚餓所以就去咗小曼谷好彩佢哋開到11點👍👍我哋嗌左辣椒香葉肉碎炒飯($39)、泰式鐵板蠔仔($59)、西瓜冰($20),總共$118。⭐️辣椒香葉肉碎炒飯⭐️每次嚟到都差唔多必嗌呢个炒飯,非常有鑊氣又够味道👍味道会有少少辣,所以會越食越過瘾😚⭐️泰式鐵板蠔仔⭐️一嚟到堆到成座山咁🤩俾勁多蠔🤣好足料超級抵食😝加埋佢哋个醬汁好正👍👍屯門有呢間小曼谷真系屯門人嘅恩物~應該係全港最抵食嘅泰式店😆
餐廳:小曼谷泰國菜館

泰式鐵板蠔仔

辣椒香葉肉碎炒飯
泰式鐵板蠔仔
2022-07-31 442 浏览
屯門小曼谷可以話係我飯堂之一以前唔係住屯門,我都會特登揸車入來食😆依家搬左入來屯門,假期 好多時都會食呢間我必食 之選1️⃣炸蝦🍤餅,即叫即炸, 脆口 彈牙2️⃣炭燒豬頸肉,份量多,邊位燒到燶燶地,我最鐘意點埋佢既秘製辣醬必食3️⃣蝦醬炒飯,一上枱就聞到香噴噴蝦醬味, 炒飯粒粒分明, 夠乾身👍🏻4️⃣鐵板蠔仔炒蛋: 每次去都叫, 每次一上枱,鐵板都仲有(沙沙聲)夠晒鑊氣,必食呢間小曼谷真係好食過9龍區果D ,最緊要佢性價比高值得推介提提大家晚市時間超多人,要排隊!
屯門小曼谷可以話係我飯堂之一

以前唔係住屯門,我都會特登揸車入來食😆
依家搬左入來屯門,假期 好多時都會食呢間
我必食 之選
1️⃣炸蝦🍤餅,即叫即炸, 脆口 彈牙

2️⃣炭燒豬頸肉,份量多,邊位燒到燶燶地,我最鐘意
點埋佢既秘製辣醬
必食

呢間小曼谷真係好食過9龍區果D ,最緊要佢性價比高
值得推介
提提大家晚市時間超多人,要排隊!
2022-07-24 314 浏览
每逢週末晚上也會跟家人去四處覓食,今日選了 這間平民化的泰國餐館,簡直給我很多驚喜。這間餐館晚市五點九開門,一開門已有八成人客,輪候的人士 需要等齊人再才可入座,六點幾已大排長龍了。環境:比較擠逼,洗手間乾淨服務:唔休做🤣上菜快,執枱都好快🤣食物:生菜包$59一點也不乾,好多肉汁, 酸酸辣辣,非常開胃。 若食不到辣,可叫微辣。餃子釀雞翼🍗$41手工之作, 雞翼脹卜卜,內裏釀了豬肉,一口咬下去,肉汁豐富。仔炒蛋$62 芽菜鋪底,上面舖上有香濃蛋香味的蛋, 加埋多隻細小的鮮蠔仔😋
環境:比較擠逼,洗手間乾淨
服務:唔休做🤣上菜快,執枱都好快🤣
食物:

• 生蝦刺身
  • 肉碎生菜包
  • 冬陰公
2022-06-12 922 浏览
今日第一次去食呢間聽講好出色既泰國菜,夜晚8:30去到門口,仲係見到人頭湧湧😫大約有10幾人等緊位,本身都有諗住打退堂鼓,但係女朋友話想食,唯有照等…佢話一定值得喎😌最後等咗唔使半個鐘就入得,比想像中快,餐廳設計比較簡樸,好有泰國小店既感覺,坐位比較窄少少,但勝在冷氣夠,太熱天時都唔會覺得辛苦。我哋等位嘅時候已經諗定咗食咩,一入到去就落單,見侍應姐姐一路聽一路寫左張泰文既單比我地。當我仲好好奇咁研究緊佢寫既泰文既時候,奇蹟發生左… 所有食物竟然喺5分鐘之內全部到齊曬!!😍我地總共叫左5個菜式兩杯野飲,出菜速度快到好唔真實,完全食正無耐性既香港人口味,值得一讚。偷偷望左入廚房,大約都有3-4位廚師開緊工,分工明確,確實專業。食評如下:1. 柚子鮮蝦沙拉 $42 沙律用左金柚、白灼蝦2隻、紅蔥頭、炸蒜,再配以泰菜必備既魚露底混合而成。金柚十分鮮甜、喺大量配料及調味料中都唔會顯得失色,同之前食過既泰菜相比,呢度既柚子沙律調味比較清淡,唔會有調味料搶過食材味道既情況,更能突出金柚既味道。真係要挑剔既就係隻蝦,份量較少以及灼得過左火,肉質唔彈牙,我個人覺得唔加好過加。2. 泰式酸辣鳳爪 $41

當我仲好好奇咁研究緊佢寫既泰文既時候,奇蹟發生左…

所有食物竟然喺5分鐘之內全部到齊曬!!😍

食評如下:

1. 柚子鮮蝦沙拉 $42
柚子鮮蝦沙拉

2. 泰式酸辣鳳爪 $41
泰式酸辣鳳爪

水準同其他地方食到既相約,調味都係恰到好處,鳳爪爽口而且全部切到一口大小,唔怕彈到成身都係。口味唔會過辣,配料亦比較清新,唔會食到好口渴。

3. 雙拼豬雞串燒 $42
雙拼串燒(豬雞)

串燒睇得出唔係鐵板/碳燒,而係傳統泰國街頭既無漿油炸方式,比起平時食開既日式串燒少左份碳香味。之但係雖然佢油炸,但係炸既火侯唔錯肉質保持到嫩滑,即使佢豬肉串燒用左好難燒得好既厚豬扒肉,都唔會鞋口。串燒配有泰式沙嗲醬,但無咩味道,好在本身串燒炸得好,唔點醬都一樣美味。

4. 泰式炒粉絲 $45
泰式炒粉絲

用料同傳統嘅泰式炒金邊粉幾乎一樣,只不過係金邊粉換咗做粉絲。配料包括雞肉、豆腐乾、雞蛋、芽菜、蔥、花生碎,相當足料,粉絲嘅口感比較貼近香港常見既龍口粉絲,而且粉絲係全部剪碎晒,令到炒嘅時候所有配料同調味料混合得好平均,唔會有粉還粉、料還料既情況,呢個心思位又係值得一讚。

5. 泰式炒椰菜苗 $45
泰式炒椰菜苗

叫嘅時候純粹好奇泰式炒菜到底係咩一回事,本身都驚會伏左自己,但係一黎到就知岩我口味。泰國椰菜苗用上辣椒、蒜茸、豆豉去炒,帶細葉既椰菜苗掛汁能力超卓,一食落口香味爆發,唔會太鹹,而且辣勁十足,絕對會追住黎食!唔食得辣既朋友就唔好叫喇,可以食返較鹹香既馬拉盞。

6. 珍多冰 $20
珍多冰

同街邊飲到既差不多,甜度適中,椰香尚可。

7. 青檸梳打 $20
青檸梳打

梳打水另上,糖漿預先加左入冰,應該可以要求少甜。青檸都好足料,唔會hea你比得半個檸。

成餐飯由入座到埋單雖然只係用左大半個鐘,但已經足夠比到好深刻既印象我—食物選擇多,出菜速度快,調味料同香料既運用恰到好處,性質比極高。比著喺市區既泰菜店,同樣食物應該要兩倍價錢,仲要無咁出色,呢啲舖頭真係買少見少,仲可以食到係我地既福氣。

唯一可以批評既可能係廁所衛生情況未算理想,但小店本來都無期望啲咩,唔影響食物質素就得。

非常期待下一次再訪,試埋其他小菜同甜品,例如泰式烤魚、泰式咖喱、芒果糯米飯、椰汁糕…諗下都覺得幸福☺️

十分推薦仲未試過既大家,同家人朋友一齊黎呢度仔細品嘗正宗泰國味👍🏻

2022-06-12
柚子鮮蝦沙拉
泰式酸辣鳳爪
泰式炒粉絲
泰式炒椰菜苗
2022-06-11 468 浏览
話說屋企住附近,之前一兩個月都會吃一次小曼谷,早排想同屋企人買外賣慶祝母親節,就打電話落去叫外賣自取,先叫一個炒飯,但經詢問之下,原來嗰個炒飯入面有豬肉(屋企工人姐姐不吃豬肉),所以禮貌地請對方介紹另一款沒有豬肉的炒飯,完成落單之前,我突然見到有蝦醬炒飯,就問對方可否改為蝦醬炒飯,對方就立即破口大罵,話不能再改,已經改了兩次,我說真的想吃蝦醬炒飯,對方説不會再幫我改,叫我下次才叫蝦醬炒飯。我只好說:”不會啦,應該都沒有下次” 對方態度變得更加惡劣,並連剛才的order都拒絕落單,電話都 cut 了,我嘗試再打去,另一個員工接聽電話,同樣說不再接受電話訂單。最後之後幫襯後面的象泰宴….
外卖自取
庆祝纪念
母亲节
2022-05-31 548 浏览
今次外賣叫咗蝦餅 …..堂食好食好多豬頸肉…..絕對唔會失望,真係好食香草辣椒炒河….第一次試,好味辣辣地芒果白糯米 ….呢個都係第一次試,幾好味串燒….今次好失望 雞串冇味(可能醃唔夠時間)豬肉串都係唔夠味蝦球炒飯….同堂味道食差唔多
2022-04-27 683 浏览
行完山唔想煮飯,所以去咗食一間屯門隱世正宗泰國菜🤩好鍾意食同整泰國菜嘅我一於去試下到底有幾好食!我哋兩小口叫咗5樣嘢,以下逐一為大家介紹下🔸青木瓜沙律 $48對我嚟講,個汁太甜🙈但佢有花生蝦米等等嘅配料,其實好香🔸泰式炸蝦餅 $45同出面嘅蝦餅有啲唔同,出面好多泰餐蝦餅偏實!哩間外脆內軟,仲見到有蝦仁㗎~重點平過出面好多😂🔸燒豬頸肉 $45好怕食豬嘅我,見人讚豬頸肉,所以就試下🤭好彩,完全冇臭豬味之餘,仲燒得好香,唔會變柴,仲好爽口添👍🏽🔸辣椒香草海鮮炒河 $48一致大讚👍🏽👍🏽👍🏽夠辣夠香夠嘢味!炒得乾身,味道啱啱好👍🏽配料亦都好多🔸芒果白糯米 $16糯米飯偏淋同甜,好彩份量唔太多,過吓口癮非常不錯😆整體嚟講試咗5樣,有3樣都好滿意~其餘兩樣純粹喺我唔太好甜味😂其實正宗泰國甜嘢都係偏甜,所以只喺我問題🙌🏾價錢方面真喺好親民,食咗咁多外賣都只喺$207🤩開返晚市,要同啲朋友嚟哩度食晚飯👍🏽

🔸青木瓜沙律 $48
對我嚟講,個汁太甜🙈但佢有花生蝦米等等嘅配料,其實好香

🔸泰式炸蝦餅 $45

🔸燒豬頸肉 $45

🔸辣椒香草海鮮炒河 $48

🔸芒果白糯米 $16
糯米飯偏淋同甜,好彩份量唔太多,過吓口癮非常不錯😆

外卖自取
  • 辣椒香草海鮮炒河