住西貢的同事推介,小滿定律係西貢名物,但好少去西貢一直都想試吓🥹,咁啱小滿定律起港島開了分店😍趁放假去試吓同事話西頁一到假日好多人排隊,但係今日嚟到港島呢間分店人數又唔算好多,可以即刻買到😁✨杯裝希臘乳酪雪糕 $58三款配料同一款醬士多啤梨/朱古力麻糬/海鹽焦糖脆脆乳酪老實說就係普通乳酪雪糕😆如果酸多少少更好🫶🏻士多啤梨🍓係雪到變冰的感覺,一食落口有少少硬,唔知係咪特登係咁,但士多啤梨新鮮切落去口感上會更夾!朱古力麻糬質地好好👍🏻好煙韌😍同乳酪雪糕好配襯,如果朱古力味更濃就perfect ☺️海鹽焦糖脆脆係佢哋嘅招牌!果然一定要揀呢樣🥰好脆又帶有焦香😍😍😍非常喜歡💕醬料本身想選擇蜜糖🍯覺得同酸酸的乳酪雪糕好match不過見到期間限定的開心果脆皮,作為開心果迷就揀咗呢個。結果係冇乜開心果味,好似有啲甜甜的醬汁咁,下次都係揀返蜜糖😂😂

✨杯裝希臘乳酪雪糕 $58
三款配料同一款醬
士多啤梨/朱古力麻糬/海鹽焦糖脆脆

西貢名物✨我選了杯裝 可配3配料1醬汁 $58樣樣都好想食呀!🫣😍最後揀左芒果🥭、檸檬芝士蛋糕🍰🍋、綠茶糯米糍🍡美祿粉同蜜糖🍯就有試我記得十年前都興過一排乳酪雪糕🥣果時係依gram計$之後好多都執哂 不過ikea都仲有🤔乳酪雪糕味道分別唔大不過佢既配料真係有心思既😌檸檬芝士蛋糕簡直係必點!🤓綠茶糯米糍好軟糯好新鮮整出嚟既感覺🤤唯獨今次芒果略為酸左少少美祿粉中和左個酸都ok既🤌🏻呢間野太出名 好多人都聚集排隊買完打卡👀假日最好早dd😆平日去應該好少少
西貢名物✨

我選了杯裝 可配3配料1醬汁 $58
樣樣都好想食呀!🫣😍
最後揀左芒果🥭、檸檬芝士蛋糕🍰🍋、綠茶糯米糍🍡
美祿粉同蜜糖🍯就有試

呢間野太出名 好多人都聚集排隊買完打卡👀
假日最好早dd😆平日去應該好少少
外卖自取
2024-01-14 225 浏览
小滿定律🍦係一間乳酪雪糕店,之前去過西貢店,食過一次已經好難忘,但已經成日大排長龍,位置都偏迫,就放棄咗再去。而佢宜家喺西營盤開咗分店,空間大咗,仲多咗位置比人堂食,好加分🍑杯裝希臘乳酪雪糕3配料+1醬汁今次揀咗三款,有海鹽焦糖脆脆🧂,芒果🥭同紫米。海鹽焦糖脆脆喺佢地排行榜第一名,佢每一粒都好大粒,好香焦糖味,但偏硬。而芒果喺佢地排行榜嘅第二位,芒果好甜,佢放咗喺中間,食落去冰冰涼涼,唔錯。而最後紫米喺西營盤店限定,本來以為會同芒果幾夾,好似芒果糯米飯咁,但佢紫米就冇乜味,仲有啲黏牙,所以麻麻地,而今次醬汁就揀咗蜜糖,味道好清甜,吾會搶過咗味道,吾錯
小滿定律🍦
🍑杯裝希臘乳酪雪糕 3配料+1醬汁

🍑杯裝希臘乳酪雪糕
3配料+1醬汁
海鹽焦糖脆脆🧂,芒果🥭同紫米

🍑杯裝希臘乳酪雪糕 3配料+1醬汁
海鹽焦糖脆脆🧂,芒果🥭同紫米
2023-12-28 153 浏览
小滿定律 law of yoghurt🍦📍西環西營盤第二街1號東祥大廈地下D號舖。味道:😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏冬天凍冰冰,反而想食啲凍嘅甜品,成日食雪糕又怕肥🥺食Yogurt就啱晒啦,健康得來又唔肥,啱晒我呢啲貪食又怕肥嘅女仔🤪好耐先去港島一次,經過西環,聽到唔少朋友推介小滿定律,經常當然唔可以錯過小滿定律嘅yoghurt 啦🤤🤤食完之後發現佢真係名不虛傳😍😍😍我哋叫咗一個杯裝希臘乳酪,之後可以揀三種配料同一個醬汁價錢只係💰58✨✨✨乳酪唔會太甜,少少甜,令人食完想不斷encore🤤質感好滑好挺身,比到味覺好大嘅衝擊👅配料方面都好充足,今次我哋揀左海鹽焦糖、🍋🧀🍰檸檬芝士蛋糕、🍫朱古力糯米糍、脆脆同埋蜂蜜🐝。未食完一杯已經諗定下次再黎啦💓💓真係超❗️好❗️味❗️✨#香港 #美食推薦 #美食日記 #港島#西營盤第二街#東祥大廈#美食推介#law of yoghurt#甜品# 健康#sweet#yoghurt #希臘乳酪#影相#打卡#相機先##hongkongfood #Hk Island#dessert ##hongkongfoodie #美食 #推薦美食 #
小滿定律 law of yoghurt🍦

📍西環西營盤第二街1號東祥大廈地下D號舖。

味道:😋😋😋😋😋😋😋
環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑
服務:😏😏😏😏😏😏😏

💰58✨✨✨

乳酪唔會太甜,少少甜,令人食完想不斷encore🤤
質感好滑好挺身,比到味覺好大嘅衝擊👅

未食完一杯已經諗定下次再黎啦💓💓真係超❗️好❗️味❗️✨

Island#dessert #
#hongkongfoodie #美食 #推薦美食 #
2023-12-09
2023-12-12 608 浏览
記得喺佢未開分店嘅時候史努比已經去過西貢總店食嗰陣覺得好impress事隔一年史努比二訪小滿😆依然都系咁鐘意😎今次仲試咗啲配料同埋sauce😚.👍🏿杯裝希臘乳酪雪糕 $58有人話以為佢好細杯 但其實一啲都唔細杯裝有成200g咁多😍仲有3款toppings同一款sauce可以揀🤪雪糕質地好smooth完全冇任何碎冰粒👍🏿食落酸酸甜甜即使咁大杯食完都唔漏史努比勁鐘意啲酸酸may may嘅嘢所以揀咗熱情果醬 酸味更突出😂睇到店員毫不吝嗇咁落啲熱情果醬😍唧到成杯都系史努比超鍾意🤭♥️Toppings就揀咗士多啤梨 檸檬芝士蛋糕同埋最人氣嘅海鹽焦糖脆脆焦糖脆脆甜甜地 同froyo好夾美中不足嘅系佢有啲痴牙🤣最驚喜系檸檬芝士蛋糕雖然賣相平平無奇但食落質感超滑😳而且檸檬味好出令個cheesecake一啲都唔漏仲多咗種檸檬嘅清香😚士多啤梨雪成冰 好似士多啤梨乾咁同樣都系酸酸地嘅可能你哋會覺得史努比系咪傻架成杯都系啲酸酸may may嘅嘢😂😂但史努比覺得好好食🙈🙈有冇人都系鐘意食酸嘢架🤪味道: 9/10性價比: 8/10媽媽👩🏻同史努比正正相反佢超級怕酸😂所以佢揀咗芒果 香蕉同焦糖脆脆Sauce就揀咗蜜糖
記得喺佢未開分店嘅時候史努比已經去過西貢總店食

衛生: 7.5/10
抵食: 8/10
回頭率: 9/10
2023-11-18 231 浏览
天氣凍, 最正就食凍野, 越凍越刺激!🤭除左雪糕, 乳酪就最正, 又健康又好味又唔怕肥!😋去左試試好多人都話正, 全正評既 “小滿定律”, 結果真係好正!👍🏻一杯希臘乳酪可以揀3種配料 + 醬汁.. 揀左朱古力糯米糍 + 海鹽焦糖脆脆 + 檸檬芝士蛋糕 + 蜂蜜!份量好多, 乳酪雪糕好滑好挺身, 唔太甜, 少少酸, 好想食完又再食🤭 配料都好足料, 仲有 22款選擇添😍地址 : 小滿定律西環西營盤第二街1號東祥大廈地下D號舖評分 : 9/10
天氣凍, 最正就食凍野, 越凍越刺激!🤭
除左雪糕, 乳酪就最正, 又健康又好味又唔怕肥!😋

地址 : 小滿定律
西環西營盤第二街1號東祥大廈地下D號舖
評分 : 9/10
2023-11-01
次次入開西貢經過見到都好想食👉👈不過成日都好多人排隊 🙁 驚等好耐 就算~今次去西營盤呢間就腳方便少人d 終於試到喇🥰杯裝 $58 都大杯 兩個女仔share一杯都夠食每杯可以擇3款toppings 一款醬ᴛᴏᴘᴘɪɴɢs🫧荔枝爆珠♡ʟʏᴄʜᴇᴇ ᴘᴏᴘᴘɪɴɢ ʙᴏᴍʙᴀ🍓士多啤梨♡sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ 🫐藍莓♡ʙʟᴜᴇʙᴇʀʀʏ sᴀᴜᴄᴇ 🍯蜜糖♡ᴘᴜʀᴇ ʜᴏɴᴇʏ荔枝爆珠同乳酪雪糕真係超夾😍 酸甜夾擊💥士多啤梨同藍莓都好新鮮 熟成夠甜不太酸👍🏻加搵蜜糖既加持 即刻有健康滋潤既感覺☺️大家不妨都可以考慮下哩個combination 😁

次次入開西貢經過見到都好想食👉👈
不過成日都好多人排隊 🙁 驚等好耐 就算~

今次去西營盤呢間就腳方便少人d 終於試到喇🥰

荔枝爆珠同乳酪雪糕真係超夾😍 酸甜夾擊💥
士多啤梨同藍莓都好新鮮 熟成夠甜不太酸👍🏻
加搵蜜糖既加持 即刻有健康滋潤既感覺☺️
大家不妨都可以考慮下哩個combination 😁
西貢人氣乳酪雪糕店係西營盤開咗分店✨宜家唔洗入西貢就食到啦!-🍦希臘乳酪雪糕(杯裝) $58杯裝可以自由組合3款配料+1款醬汁有成20幾款配料揀,搞到我選擇困難症發作😂建議店家可以整啲推介組合🤓-🔆芒果 🔆朱古力糯米糍 🔆海鹽焦糖脆脆 🔆熱情果汁雪糕酸甜平衡,亦好滑身!份量都幾大杯👍🏻我認知嘅希臘乳酪係偏酸,但呢款希臘乳酪雪糕食落同普通乳酪雪糕無乜大分別😂係好食不過未到好驚豔嘅程度🤔海鹽焦糖脆脆有焦糖香🍯不過無乜海鹽鹹味口感硬脆,食到最後覺得有啲痴牙其他配料就正常發揮~整體而言就係正常味道嘅乳酪雪糕😂不過值得一試!-小滿定律 📍西環西營盤第二街1號東祥大廈地下D號舖推介指數:8/10🍽: 18/8/2023-#sik6faan6laa3甜品

西貢人氣乳酪雪糕店係西營盤開咗分店✨
宜家唔洗入西貢就食到啦!
希臘乳酪雪糕(杯裝)

🍦希臘乳酪雪糕(杯裝) $58
杯裝可以自由組合3款配料+1款醬汁
有成20幾款配料揀,搞到我選擇困難症發作😂
建議店家可以整啲推介組合🤓
🔆芒果 🔆朱古力糯米糍 🔆海鹽焦糖脆脆 🔆熱情果汁

雪糕酸甜平衡,亦好滑身!份量都幾大杯👍🏻
係好食不過未到好驚豔嘅程度🤔
海鹽焦糖脆脆有焦糖香🍯不過無乜海鹽鹹味
口感硬脆,食到最後覺得有啲痴牙
其他配料就正常發揮~

整體而言就係正常味道嘅乳酪雪糕😂不過值得一試!
小滿定律
📍西環西營盤第二街1號東祥大廈地下D號舖

推介指數:8/10

🍽: 18/8/2023
#sik6faan6laa3甜品
2023-08-18
希臘乳酪雪糕(杯裝)
  • 希臘乳酪雪糕
🥄選了希臘乳酪雪糕杯裝,一杯大約是200g的Frozen yogurt。可以選擇3個小料➕1個醬汁我選的是草莓、朱古力麻薯和Oreo🍓再淋上了覆盆子果醬~口感酸酸甜甜的很好吃!而且值得誇他們家的Oreo碎特別的脆!不過巧克力麻薯就一般般了不推薦可以試試別的!

可以選擇3個小料➕1個醬汁

而且值得誇他們家的Oreo碎特別的脆!
不過巧克力麻薯就一般般了不推薦
可以試試別的!
好食評價:🌕🌕🌕🌗🌑CP值:🌕🌕🌕🌗🌑•In cup with 3 Toppings + 1 source• $58叫咗芒果+檸檬愛玉+荔枝爆珠 with 熱情果汁成件事自由配搭真係好個人口味!要fresh有fresh 要甜有甜其實佢嘅乳酪雪糕比我想像仲高啲多啲!愈食愈想食!感覺好似一啲都唔肥咁😂😂😂(幻覺😂😂😂😂)唔係經常食係ok的!但我都會再去食🤭🤭P.s. 小小鋪頭 少量座位 企位就會有冷氣😆

好食評價:🌕🌕🌕🌗🌑
CP值:🌕🌕🌕🌗🌑

叫咗芒果+檸檬愛玉+荔枝爆珠 with 熱情果汁
成件事自由配搭真係好個人口味!
要fresh有fresh 要甜有甜
其實佢嘅乳酪雪糕比我想像仲高啲多啲!
愈食愈想食!感覺好似一啲都唔肥咁😂😂😂
(幻覺😂😂😂😂)
唔係經常食係ok的!
但我都會再去食🤭🤭

P.s. 小小鋪頭 少量座位 企位就會有冷氣😆
2023-09-04 183 浏览
法國甜品小店嘅裝修,淡淡的草綠和白色,將你帶去一個無憂嘅世界!我叫咗一個希臘乳酪有士多啤梨同埋芒果toppings 同草莓醬! 好清新同埋細緻嘅口感!陽光燦爛嘅一天!我哋比太陽sunkiss一邊吃乳酪,kick out 兩日內嘅十號風球困住屋企嘅憂鬱!
Sea  Salt  and  honeycomb  with  strawberries  and  mango  yogurt
2023-09-02 122 浏览
乳酪雪糕食得多,用希臘乳酪整嘅雪糕真係第一次。Toppings 揀咗士多啤梨,海鹽焦糖脆脆同檸檬芝士蛋糕。Sauce 就揀咗蜜糖。希臘乳酪雪糕酸酸甜甜又軟滑,唔會有平時食雪糕食食下覺得漏嘅感覺,推介!海鹽焦糖脆脆,焦糖味濃又無焗過龍!夠曬脆!芝士蛋糕正常,不過不失。士多啤梨香甜好夠凍!唔係死酸個隻。蜜糖清甜,而唔係死甜化學味。值得一試!---## 評分標準食物:4/5環境:4/5服務:4.5/5性比價: 👍🏽pp$50-100回購率:👍🏽地址:西環西營盤第二街1號東祥大廈地下D號舖
乳酪雪糕食得多,用希臘乳酪整嘅雪糕真係第一次。
Sauce 就揀咗蜜糖。

---

性比價: 👍🏽pp$50-100
回購率:👍🏽

地址:西環西營盤第二街1號東祥大廈地下D號舖

2023-09-01 105 浏览
So glad that they opened a location in SYP. It’s my favourite froyo places in HK. It can get quite crowded as there isn’t a lot of space inside. The yogurt is perfectly tart with a tad of sweetness. The portion is quite generous. The texture is creamy and smooth. A cup comes with 3 toppings and a sauce is $58. I’ve tried a few of the toppings and these are my ranking1. Passionfruit sauce2. Honeycomb3. Lemon cheesecake4. Mango5. Strawberry6. Raspberry sauce7. Biscoff8. Oreo
1. Passionfruit sauce
6. Raspberry sauce
7. Biscoff
8. Oreo

2023-08-27 127 浏览
西貢人氣主打乳酪雪糕和希臘乳酪的小滿定律,於港島西營盤區開設小店。西貢總店與西營盤分店裝潢風格設計徹然不同,西貢門面以米白色牆身及小木門,裝飾日系咖啡店風;西營盤以綠色門面配金屬鐵門英式字型,整間新店氛圍都散發著英倫復古味道,兩店我較為喜歡西營盤。小滿定律份量多,希臘乳酪雪糕我一向喜愛食,入口香軟順滑,口感實在,同時味道清甜不覺膩,海鹽焦糖脆脆香脆焦糖味道極濃郁,:熱情果汁酸酸甜甜再加上士多啤梨絕對是夏日炎炎必殺水,一杯乳酪雪糕清新消暑又有層次感,絕對是夏日消暑佳品。

2023-08-19 104 浏览
以後不用入西貢都可以吃得到小滿定律啦🤗新店位於西營盤站B2出口 走1-2分鐘就到啦很方便的附近還有另一間有名吃cheese cake的Hemma這間小店主打純正希臘乳酪製成Froyo調配出幼滑挺身口感的希臘乳酪雪糕更提供多達20款以上配料供大家自由搭配🔹️ 杯裝 (包括三款配料 + 一款醬汁) $58夏天就想吃清新一點的水果!這次選了芒果、士多啤梨、朱古力糯米糍糯米糍是新店限定 口感煙韌 搭配只有西營盤有的甜甜黑糖醬順滑的乳酪雪糕和酸甜的芒果和士多啤梨味道非常清新 一個人吃一杯剛剛好😋這間分店裝橫走法式少女風🤩遠看還以為是賣馬卡龍的甜點店呢這裡門口外還設有幾個室外位置讓人堂食更方便了👍🏻
以後不用入西貢都可以吃得到小滿定律啦🤗
新店位於西營盤站B2出口
走1-2分鐘就到啦很方便的
附近還有另一間有名吃cheese cake的Hemma

這間小店主打純正希臘乳酪製成Froyo
調配出幼滑挺身口感的希臘乳酪雪糕
更提供多達20款以上配料供大家自由搭配

🔹️ 杯裝 (包括三款配料 + 一款醬汁) $58
夏天就想吃清新一點的水果!
這次選了芒果、士多啤梨、朱古力糯米糍
糯米糍是新店限定 口感煙韌
搭配只有西營盤有的甜甜黑糖醬