《 👅 吃爆·西貢😋 》——————————————📍𝕃𝕒𝕨 𝕠𝕗 𝕐𝕠𝕘𝕦𝕣𝕥 小滿定律---👻人氣必到排隊之選🍨凍冰冰食乳酪雪糕👉🏻 So cold, TOO GOOD 👈🏻——————————————#西貢 #西貢好去處 #香港美食 #食好西 #食評#好吃 #吃貨 #吃貨人生 #internationalfoodiesunite#internationalfoodiesuniteforever #美食 #美食推薦 #美食日記 #香港美食指南 #香港美食日記#香港美食地圖 #香港美食推介#香港好去處 #打卡餐廳 #打卡美食 #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #hkfoodblog #hkigfood#hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover
《 👅 吃爆·西貢😋 》
——————————————
📍𝕃𝕒𝕨 𝕠𝕗 𝕐𝕠𝕘𝕦𝕣𝕥 小滿定律
---
👻人氣必到排隊之選
🍨凍冰冰食乳酪雪糕
👉🏻 So cold, TOO GOOD 👈🏻
——————————————
#hkfoodblog #hkigfood
2023-01-29
下午茶
2023-03-07 134 浏览
難得見到呢間人龍店只係等幾個人即刻去排隊😍今次我食左in cup 乳酪雪糕最人氣果3 樣topping其中一樣係海鹽焦糖脆脆,好大塊,食落去好脆口同好甜,另外仲有芒果同埋綠茶糯米糍,芒果同乳酪雪糕非常夾,而糯米糍都好濃綠茶粉味食完真係透心涼
難得見到呢間人龍店只係等幾個人
即刻去排隊😍

今次我食左in cup 乳酪雪糕
最人氣果3 樣topping

食完真係透心涼
2023-03-04 115 浏览
西貢尋找好西之旅第三彈:呢間小編食到心心眼真係唔介紹唔得,簡直如獲至寶咁!❤️🫶🏻 唔知大家以前有無食過crumbs? (暴露年齡系列)果個froyo既texture 同帶帶微酸既甜味真係自佢執晒之後完全搵唔返! 呢次黎到小滿定律本身都唔抱有希望,但一食,omg! 媽啊!就係呢隻味呀! 超有回憶既感覺!【 Frozen Greek Yogurt】$58up/cup $38up/cone有2種選擇,睇你果一刻想食邊隻多d。小編其實好想要cup size 因為有3個topping+ 1 sauce 跟埋畀你,但小編已經喺黎之前食左好多野好飽,所以就寧願無咁抵咁叫cone + 2 個extra toppings, 揀左綠茶糯米糍同brownie, 一見到製成品小編隻眼真係心心眼咁樣,忍唔住叫左句「好正啊!😍」絕對會encore, I m pretty sure 😍😍😍
西貢尋找好西之旅第三彈:

2023-02-26 133 浏览
香港近年越黎越少乳酪雪糕,以前有一段時間係開左好多間,可惜倒閉左唔少。難得西貢有間乳酪雪糕咁出名,一定要黎試下食!同朋友係西貢食完cafe行完街,就可以黎到碼頭前既馬路附近食返個甜品~杯裝可以揀3個topping同1款醬汁,topping選擇好多,花多眼亂。最後我地揀左人氣既海鹽焦糖脆脆、糯米糍同芒果。好大杯好滿足!但我覺得雪糕比較甜,想口味平衡啲就可以揀返酸甜既生果同糯米糍。店鋪建議拎左Froyo之後就係店外進食,因為店內位置比較細。店外有張長櫈可以坐係到食,店面都好靚架!

呢間賣乳酪雪糕嘅小滿定律好出名我哋買嘅時候都勁多人可能因為好少地方有得賣乳酪雪糕🧐小妹亦都系第一次食🤪-♥︎ A杯裝乳酪雪糕~200g $58可以揀3款toppings同1種sauce款式真系多到眼花撩亂小妹諗咗好耐先決定到😂最後就揀咗最人氣嘅海鹽焦糖脆脆士多啤梨同蓮花焦糖餅沈埋啲美祿粉上去真系好靚😍非常打卡able😚乳酪雪糕質地好smooth食落creamy但唔會好似牛奶雪糕咁飽肚🤰🏿酸酸甜甜令人越食就越想食😜1個人都可以KO晒佢😳海鹽焦糖脆脆同yogurt嘅酸味好match不過有啲偏大舊 就太甜如果切細舊啲就會更加好🙌🏿加埋雪凍咗嘅士多啤梨成件事好fresh 食雪糕都唔怕guilty啦味道: 9/10性價比: 8/10-乳酪雪糕本身成本都比普通嘅高加上咁大杯又有咁多配料五十幾蚊杯小妹覺得價錢都合理最緊要系佢好食🤤大家去西貢嘅不妨一試😚回頭率: 8.5/10-想睇更多小妹嘅美食日常歡迎follow IG😝🙌🏿👉🏿 @snoopy._.eating ✨
呢間賣乳酪雪糕嘅小滿定律好出名
👉🏿 @snoopy._.eating ✨
杯裝乳酪雪糕
外卖自取
杯裝乳酪雪糕
每次入西貢既甜品quota都比左hushush佢地既手工雪糕世一 今次終於忍住呢個慾望( ˘ᵔ˘)試左間好評如潮既乳酪專門店 — 小滿定律 @lawofyogurt自選配料同醬汁實在太花多眼亂所以 我決定叫限定款(˙𐃷˙)見都幾岩口味 仲有人幫我揀好哂當時12月既限定係挪威焦糖芝士配料有lotus餅 咖啡蒟蒻同朱古力脆珠挪威呢款焦糖芝士都幾特別 鹹鹹甜甜咁好岩用黎整甜品ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪整體配搭好唔錯 乳酪係好香滑既~唯一小小投訴係咖啡蒟蒻未融哂雪咁咬落仲有少少冰感…✿#lastbitematters#lastbitematters_saikung✿
每次入西貢既甜品quota都比左hushush
佢地既手工雪糕世一 今次終於忍住呢個慾望( ˘ᵔ˘)

自選配料同醬汁實在太花多眼亂
所以 我決定叫限定款(˙𐃷˙)
見都幾岩口味 仲有人幫我揀好哂
當時12月既限定係挪威焦糖芝士
配料有lotus餅 咖啡蒟蒻同朱古力脆珠
挪威呢款焦糖芝士都幾特別 鹹鹹甜甜咁
好岩用黎整甜品ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪
整體配搭好唔錯 乳酪係好香滑既~
唯一小小投訴係咖啡蒟蒻未融哂雪咁
咬落仲有少少冰感…

#lastbitematters
#lastbitematters_saikung
2023-02-09 90 浏览
📍小滿定律希臘乳酪雪糕 💰58配料揀左 士多啤梨🍓:係冷凍室拎出來嘅🍓,凍冰冰,沙沙地,口感好正正啊咖啡曲奇:香香咖啡味焦糖海鹽脆脆:普通焦糖脆脆,做裝飾好靚啊醬汁係蜜糖:係識拉絲嘅蜜糖,好似麥芽糖一樣😌😌
📍小滿定律

希臘乳酪雪糕 💰58
配料揀左

咖啡曲奇:香香咖啡味

焦糖海鹽脆脆:普通焦糖脆脆,做裝飾好靚啊

醬汁係蜜糖:係識拉絲嘅蜜糖,好似麥芽糖一樣😌😌

• 希臘乳酪雪糕
2023-02-04 113 浏览
希臘乳酪雪糕 杯裝 $58Toppings: 海鹽焦糖脆脆、綠茶糯米糍、檸檬芝士蛋糕Sauce: 熱情果汁******************************想食甜嘢 咁啱經過見到呢間雪糕店於是同朋友各自買咗一杯乳酪雪糕事後先知原來小滿定律係人氣排隊店😂但係我哋平日入西貢所以冇人排隊 一入去就直接落單乳酪雪糕配熱情果汁味道幾夾酸酸甜甜好開胃toppings有好多選擇我揀左海鹽焦糖脆脆、綠茶糯米糍、檸檬芝士蛋糕檸檬芝士蛋糕得一小塊🥹海鹽焦糖脆脆第一口非常好食不過食多兩啖就覺得太甜好彩綠茶糯米糍幫我中和返啲甜味🤭覺得乳酪雪糕好好食 但係toppings一般如果下次再黎冇人龍嘅話會再食要排隊嘅話就不了🙈

希臘乳酪雪糕 杯裝 $58
Toppings: 海鹽焦糖脆脆、綠茶糯米糍、檸檬芝士蛋糕
Sauce: 熱情果汁
所以冇人排隊 一入去就直接落單

乳酪雪糕配熱情果汁味道幾夾
酸酸甜甜好開胃
toppings有好多選擇
我揀左海鹽焦糖脆脆、綠茶糯米糍、檸檬芝士蛋糕
檸檬芝士蛋糕得一小塊🥹

要排隊嘅話就不了🙈
希臘乳酪雪糕  杯裝
希臘乳酪雪糕  杯裝
2023-01-23 91 浏览
🍽挪威焦糖芝士希臘乳酪雪糕 $65 ❤️5/5 !隱藏餐單強烈推介!乳酪雪糕同其他舖頭冇乜分別,但配料非常之有驚喜,用咗挪威焦糖芝士碎同朱古力波做配料,食到去中間仲會咖啡蒟蒻,芝士碎鹹鹹地再襯托埋甜味嘅乳酪雪糕,甜中帶鹹,味道非常之特別🍽芒果糯米飯刨冰 $148 ❤️4/5刨冰非常之柔滑和幼身,每啖冰都充滿芒果味,食到刨冰入邊會有糯米飯同芒果,再加埋椰汁同埋芒果汁,令刨冰入邊嘅味道更上一層樓
🍽挪威焦糖芝士希臘乳酪雪糕 $65 ❤️5/5
!隱藏餐單強烈推介!

🍽芒果糯米飯刨冰 $148 ❤️4/5
2023-01-18 90 浏览
坐車經過見到日式既門面!有個圓圓既窗!好有日式味道!入內試咗個人氣打卡之選希臘乳酪😋有26款配料可選,希臘乳酪炮製,入口順滑,口感實在,同時味道清甜不覺膩,不過最好買既蝴蝶酥冇貨,下次再嚟試過!整齊感覺👍🏻
————————————————————————小滿定律 Law of Yogurt地址:西貢福民路58號高富樓地下3號舖Shop 3, G/F, Ko Fu Building, 58 Fuk Man Road, Sai Kung西貢人氣希臘乳酪雪糕店🍦,專程在店門口等開店,toppings各種選擇應有盡有,生果🍓餅類🍪、脆脆crunchy、朱古力🍫、翡翠檸檬🍋、蒟蒻以及冬日限定❄️,選擇困難的話可以參考店內top10 list哦~來西貢玩必試~🟠推薦食物 Recommended 🔹希臘乳酪雪糕🍨($58/杯裝):可以選擇3種配料和1種醬汁,除了人氣檸檬芝士蛋糕🍰(top7)和海鹽焦糖脆脆(top1), 另外選擇了冬日❄️限定的姜糖汁和黑糖寒天晶球⚫️,乳酪雪糕濃郁挺身,海鹽焦糖脆脆非常crunchy,增加不少口感,黑糖寒天晶球Q彈可愛😊,而姜糖汁養身祛寒得來並不會太辣,加上yogurt很是搭配,整個combination都很推薦~🟡不推薦食物 Not Recommended 🔹無 No🟠員工 Waitersnice有效率🥰🟡環境 Environment 日系裝修風格,門口的圓形玻璃很可愛,
————————————————————————

🔹無 No

🟠員工 Waiters
nice有效率🥰

🟡環境 Environment

日系裝修風格,門口的圓形玻璃很可愛,店內播kpop,內有一張枱可以即場享用😋😋

🟠總評分Overall (9/10)

💰$60/person
  • 杯裝希臘乳酪雪糕
2023-01-10 87 浏览
好耐無食過frozen yogurt 之前經過呢間好多人排隊嘅小店無試到 今次weekday去完西貢海藝術節 就有機會食到啦🤩. Frozen Greek Yogurt . In cup $58 -200g可以揀到3款toppings+1個sauce🤪 我揀左士多啤梨🍓海鹽焦糖脆脆 Lotus焦糖餅 同埋配左美祿粉😆 fro-yo幾實淨但入口即溶 好幼滑 酸酸甜甜😙 同埋好大杯!! 一個食有d飽😂 私心推介海鹽焦糖脆脆 幾大粒下 而且真係好夠脆 打卡一流 下次再試其他toppings😍
[超人氣fro-yo!🍧]

2023-01-08 67 浏览
📍 Law of Yogurt 小滿定律而家逢親假期西貢都人山人海呢間新開既希臘乳酪雪糕成為附近人氣滿滿既鋪頭🍦吸引左大人細路都排隊 塞滿左間小店😆可以揀杯裝$58/筒裝$38既希臘乳酪雪糕揀左$58杯裝希3款toppings + sauce收銀位置有Top 10 toppings參考:我地就揀左下面幾款都覺得好食!芒果藍莓OREO海鹽焦糖脆脆咖啡蒟蒻綠茶糯米糍以上一致都覺得好好食😍至於Sauce佢可以揀蜜糖/美祿恐龍(呢個係粉 唔係sauce 但可以揀)/ 紅桑莓汁/熱情果汁推介熱情果汁 酸酸甜甜 同yogurt好夾❣️佢仲有期間限定唔同既sauce 大家可以留意下食得好開心 唔細杯但清哂😛 下次去西貢應該會再食 夏天岩哂☺️☺️希望條人龍唔會變超長啦 西貢真係好熱鬧😆📍 小滿定律 (西貢)西貢福民路58號高富樓地下3號舖#happy_foodie_西貢#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodie #hkdaily #foodphotography #hkfoodshare #foodlover #frozenyogurt #froze
📍 Law of Yogurt 小滿定律

而家逢親假期西貢都人山人海

可以揀杯裝$58/筒裝$38既希臘乳酪雪糕
揀左$58杯裝希3款toppings + sauce
收銀位置有Top 10 toppings參考:
我地就揀左下面幾款都覺得好食!
芒果

佢仲有期間限定唔同既sauce 大家可以留意下
食得好開心 唔細杯但清哂😛
下次去西貢應該會再食 夏天岩哂☺️☺️
希望條人龍唔會變超長啦 西貢真係好熱鬧😆

📍 小滿定律 (西貢)
西貢福民路58號高富樓地下3號舖
#happy_foodie_西貢

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodie #hkdaily #foodphotography #hkfoodshare #foodlover #frozenyogurt #frozengreekyogurt #instalike #lawofyogurt #froyo#saikung #852foodie #hkblogger #hongkongfood #hkeat #hkig #希臘乳酪雪糕 #西貢美食 #香港好去處 #西貢好去處 #美食 #相機食先 #香港食評 #雪糕推介 #乳酪雪糕 #小滿定律
2023-01-08 48 浏览
杯裝$58 (3topping +1sauce )Topping :焦糖海鹽脆脆,綠茶麻薯,芒果🥭Sauce :熱情果汁小編表示選擇困難症發作,樣樣都好吸引😍唔知揀咩配料好,好彩店內有頭十位配料排行榜啱晒我呢啲選擇困難症嘅人。排名no.1️⃣海鹽焦糖脆脆🥨就咁食略嫌甜咗啲,加埋酸酸地既希臘雪糕,味道即刻中和返!值得一讚嘅係仲keep到脆卜卜既口感👍🏻另外綠茶糯米糍有驚喜‼️有煙煙韌韌嘅口感!芒果配合埋熱情果醬同乳酪雪糕好夾,味道好清新,酸酸甜甜絕對係夏日消暑嘅恩物!
杯裝$58 (3topping +1sauce )
Topping :焦糖海鹽脆脆,綠茶麻薯,芒果🥭
Sauce :熱情果汁

🎄趁住聖誕假入咗西貢行山,咁辛苦行完緊係要犒賞吓自己🤘🏻終於試呢間西貢嘅人氣yogurt店小滿定律🍦點咗款期間限定口味同自選口味乳酪杯.📍 挪威焦糖芝士希臘乳酪雪糕($65/杯)呢款係期間限定口味,所以價錢貴啲⭐️乳酪加咗TINE® Brunost™’挪威焦糖芝士做配料Yogurt灑上焦糖芝士碎,仲有Lotus餅、朱古力脆珠同咖啡蒟蒻做配料乳酪質感幼滑,加埋鹹鹹甜甜嘅挪威焦糖芝士都幾有趣😆. 📍希臘乳酪雪糕($58/杯)自選口味可以揀3款配料同1款醬配料勁多選擇完全係花多眼亂😍揀咗大熱嘅芒果/海鹽焦糖脆脆/Brownie同熱情果醬味道酸酸甜甜好開胃🥭💛 唯獨係價錢有啲貴🙈

🎄趁住聖誕假入咗西貢行山,咁辛苦行完緊係要犒賞吓自己🤘🏻
終於試呢間西貢嘅人氣yogurt店小滿定律🍦
點咗款期間限定口味同自選口味乳酪杯

📍 挪威焦糖芝士希臘乳酪雪糕($65/杯)
呢款係期間限定口味,所以價錢貴啲⭐️
乳酪加咗TINE® Brunost™’挪威焦糖芝士做配料
乳酪質感幼滑,加埋鹹鹹甜甜嘅挪威焦糖芝士都幾有趣😆

📍希臘乳酪雪糕($58/杯)
自選口味可以揀3款配料同1款醬
配料勁多選擇完全係花多眼亂😍