2007-04-15 25 浏览
睇了一些劣評和很多不滿,尤其食物(我好耐之前去過,沒有特別印象,大概都是一般吧)但想問一問有無人參加過結婚晚宴? (中式/ 西式)d食物同服務如何?

但想問一問有無人參加過結婚晚宴? (中式/ 西式)
d食物同服務如何?
2007-01-01 5 浏览
原本都聽過小白鷺唔係咁好架喇,呢度寫到佢好差咁,不過之前把心一橫去食完之後,真係宜家一肚火,把心一橫出嚟寫衰果間咁既野。 我地係去先預約的,好聲好氣打電話去...嘩!佢真係覺得唔憂做囉。無D禮貌,唔該都無聲,一落左單即刻收線趕住收工咁。好、可能佢有野做緊,我暫時算數。 好喇果一晚出去喇,剛剛好撞到果度有人擺酒,所以無OUTDOOR,所以我地去左另外既一個室,個格局超級似果D普通酒樓咁,真係同人講都無人相信。我地都叫做對住個窗口位食飯,不過個景觀就當然無原本果一邊咁好。D檯椅...老實講好舊,木檯居然係甩甩地油既,一間閒閒地一餐飯都過一百蚊既餐廳、唔該佢既檯椅就換下佢地啦~不過最令我覺得佢地做衰既係:既然有人擺酒會用左個餐廳就唔該係電話度講定先,等我地知左先都好嘛。 我地點了兩個套餐:龍蝦同埋羊仔柳,個餐都係一般既西餐所以餐湯飯品無得走,我逐樣講啦。個餐包老實講幾好食,之後先講點解。羅宋湯同個菠菜忌廉湯都算係咁,不過個羅宋湯個味真係水左少少。之後講到個主菜,真係火都離! 羊仔柳呢個MAIN COURSE同龍蝦果個一齊到既,對比之下羊仔柳餐完全係兒童餐份量,

羊仔柳呢個MAIN COURSE同龍蝦果個一齊到既,對比之下羊仔柳餐完全係兒童餐份量,根本唔夠食!得果幾塊羊仔肉,唔係講笑,果幾塊「既野」唔講我以為係叉燒。好好地一塊羊柳,估唔到可以俾小白鷺既大廚攪到唔似羊,似豬,真係犀利!燒鵝既價錢,蔗渣既味道,完全係呢一碟野既寫照。

龍蝦既FIRST IMPRESSION俾我既感覺其實唔錯,OK足料,不過食落又係一件糟蹋天物之作。佢地用左好多料去同龍蝦一齊煮,又帶子又蟹柳,仲有好濃烈既蕃茄醬,呢一D配料足以搶哂成隻龍蝦既鮮味....唔好講鮮味喇,就算係普通龍蝦既肉味都無。我本來食少少覺得無乜野事,不過食食下就俾呢一種蕃茄醬味令到我唔想再食落去,我只係食緊一PAT蕃茄醬肉姐。跟餐既意粉,如果同埋龍蝦一齊食哂,會好滯。

我同個FRD就係一個滯一個餓的食完個主菜。

餐飲其實間間餐廳差唔多,不過佢都真係可以做到有特色,真係邊度都搵唔到!可憐的朋友要了個熱擰水,我第一次見到一隻咁細的杯,真係只係比玩煮飯仔的大少少。幾啖水加一塊so-called檸檬,阿FRD哭訴味道淡到死,呢D檸水.....我諗應該係一D西式餐廳招呼人客用既普通水only~另外我果一個凍檸茶又好經典,咁大個都係第一次落哂成樽糖水都唔覺得凍檸茶有甜味,係佢地D紅茶特別?定係佢地D糖水慳錢開稀哂?

以前話D餐包最好食,就係因為之後無啖好食!!!

走喇走喇!我地去埋單,盛惠四百幾,我地叫個WAITER擺抵張BILL俾我地,之後佢個款就真係好狗眼FEEL,阿FRD因為之前食左一餐咁既野已經好唔GUR,仲要睇果個WAITER咁既面色,真係嬲到上心口。最後佢決定將D毫子俾哂佢洩憤!貼士?一毫子啦、都真係俾多佢~好記得個WAITER收番張BILL的時候講左一句:「OK呀呵?」真係激嬲埋我,老實講你地怕麻煩既話可以之前講定先話CREDIT CARDS ONLY,夠哂方便啦!唔好收CASH丫笨!

阿FRD太肚餓喇,最後我地出番去大埔食滷水鵝。幾十蚊既滷水鵝仲好食過佢!死未~

所以係度奉勸咁多位,小白鷺一生人去一次,因為呢一間野去左一次之後就一定唔會有人想去多一次!!
2006-11-03 26 浏览
(30/10/06)睇過電視介紹,好有情調。午飯時間,唔食午餐,可以$65享用沙律吧,不過一D都唔吸引。食下佢既甜品tiramisu,$42以為會好似美式餐廳咁,大大o地,四方形咁啦,唉..失望,好普通三角形切餅,側邊D醬整色整水,件cake真係底班。cappuccino,無泡,又無乜咖啡味。男友杯蜂蜜綠茶,一壺茶包綠茶,自己加包裝蜜糖,真係唔認真。外面半露天的位置,寫意D,有吊扇的area更是舒適。
(30/10/06)睇過電視介紹,好有情調。
外面半露天的位置,寫意D,有吊扇的area更是舒適。
2006-10-20 11 浏览
星期六晚黎到bbq環境ok啦,地方都幾乾淨不過唔係用叉燒始終唔係好過癮同埋食物都無咩特別,選擇唔多叫做有d睇頭就係扇貝同青口野飲都無mud choice不過啤酒竟然有盧雲堡...都幾特別
星期六晚黎到bbq
環境ok啦,地方都幾乾淨
不過唔係用叉燒始終唔係好過癮
同埋食物都無咩特別,選擇唔多
叫做有d睇頭就係扇貝同青口

野飲都無mud choice
不過啤酒竟然有盧雲堡...都幾特別
2006-10-10 15 浏览
環境勁污穢,服務勁差。我入到去無人招乎我地,終於有人理我地,但居然係都要我地親自出去登記返,之後帶左我地去一張勁污漕既枱,咁後來我地自己行去一張好小小既枱,雖然我地同個waiter 講張枱好污漕,但係都無人理,佢地仲不斷咁帶一d新入黎既客人去張好污糟既枱。途中兩名食客因為抵唔住咁既服務就自行離開左。漏點左一個餐,個waitress 仲可以同我大大聲咁講︰我地落錯單喎!我︰咁你想點呀?waitress︰我幫你換過囉比茶餐廳仲差既服務,但收五星級既價錢!
我︰咁你想點呀?
waitress︰我幫你換過囉

比茶餐廳仲差既服務,但收五星級既價錢!
2006-09-25 20 浏览
Total disappointed!! Not recommended at all. Food is sucked and service is even worse.The receptionist answering the phone is iron-cold and not helpful at all. Probably, she worked in the tax department before. She sounded indifference!! Fish & chips : the flour coating is thicker than the sole of my sneakerSpare Ribs : what's a piece of charcoal!!Seafood salad in papaya boat : okay and that's the only eatable dish.What's a waste! The environment is the only attraction. We tried to ask fo

What's a waste! The environment is the only attraction. We tried to ask for a table in the balcony. It's empty seated but the manager claimed that that area was cleaned in the day time & not open to public. Cleaned, hence, could not serve in that area. What's a crap logic!!

There were only 4 waiters/waitresses serving over 20 tables last night (a Sunday night, Sept 24). I preferred having dinner in Cafe de coral..... at least, I don't have any expectation.

This is my first time dinning in Little Egret and I sweared that I will never go there again!!

AGAIN, IT IS A CRAP RESTAURANT. But, it is a good restaurant to dump a girl!!

P.S. can I score "0" for the service?

2006-09-10 16 浏览
這是我在9月3日的經歷。女友生日,決定在這間餐\吃飯,瀏覽其網頁,印象不錯,於是在早一天致電訂座。向女接線生留下姓名電話,並查詢\"浪漫二人餐\\",我等了幾分鐘,她只簡單介紹餐\單,當我問她這個package是否包其他活動,她即不耐煩,不想說就算吧,我問她怎樣報名,是當下order還是walk in就得,她說walk in後便掛線了。(真有趣,到預約時間前,她也沒有打電話confirm order)第二天,因為個package包水上單車,我們午後便到達了,然後\"walk in\"報名,那知門口接代的人不懂處理,要找經理來,我們等了一會,一個女經理告訴我們,這要三天前預約,我說昨天那個接線生沒有告訴我,還接受我order,她卻一副木無表情,當時我就想走了,我說讓我考慮,她二話不說轉身走,沒有拋一句「不好意思」!,更別提笑容。問題就在這裏,他們佔有地利,人們難得進來,不會輕易走,而且一時附近也沒有較「好」的選擇,焗住留低食晚飯,由於時間「充裕」,我倆自費去玩水上單車,大家別上當,這是吃力不討好,好看不好玩的遊戲。小白露所有設施活動會在6pm結束,餘下餐廰和一間購物店,如果習慣8pm吃晚
這是我在9月3日的經歷。

小白露所有設施活動會在6pm結束,餘下餐廰和一間購物店,如果習慣8pm吃晚飯的,那中間兩小時便閣下自理,不過附近並沒有地方可去。

沒有情人餐,我們order了二人龍蝦餐,照理服務應該更佳(可能已經好了,是我不知好歹),但真佩服這間高級餐廳的服務員,我坐在收銀面前,但他們卻像看不到我們,我感到經常被忽略,不但一次過上兩三道菜,當我吃到第四道菜時,第一道的碟和殘餘食物仍在,要我們主動更換……最後order甜品及飲品,問有什麼選擇,「都係大路果d野啦!」大路?你們全部到底有否經過培訓?什麼是小路?有沒有中路?甜品又搞錯,一時說有,一時說沒有。

食物:千萬不要有要求,最好連食具也自備。

環境:唯一可取之處,但日久年深,有點殘舊,尤其洗手間(還是雜物間?),非常陰深恐怖。還有,試過湖上泛舟的人都知道,湖水濁得很。

服務:我猜他們人人都中了六合彩,唔休做。

總評:沒有第二次。感到很對女友不住,很慚愧給了她如斯難忘的生日。

呼籲:個人很欣賞歐瑞強先生,希望歐先生正視這間敗壞閣下名聲的餐廳。

p.s. 我是當記者的。

(非会员)
The location is great, though not too convenient if you do not drive. But sitting beside a pond, relaxing in nature, you should feel good.Food is not as good however. It is not particular bad, but it does not match up to the standard you expect from this type of environment. The taste is no better than what you can expect from a very common restaurant in anywhere downtown.Recommend to come to experience the atmosphere, but should not expect you can take good food.

2006-08-05 17 浏览
小白鷺餐廳雖然位於大埔,地點就比較偏僻,但係對於你係一個常於城市工作的人,真係另有一番風味!!我仲記得第一次同我女朋友興祝生日,就係響小白鷺餐廳渡過!!我每一次去小白鷺餐廳都係食二人龍蝦餐,每一次都可以keep到個水準,食物好新鮮,份量抵食,服務好好,我仲記得,我第一次訂檯,同完個小白鷺餐廳staff講,佢仲幫我安排左小提琴演秦tim~~大家試想下,響一條走廊,柔和光線下,享受燭光晚餐,面向平靜的湖,到左晚餐的尾聲,就係有個staff拎住個蛋糕,仲有一個小提琴演秦家響你旁邊,為你女朋友親身演秦一首生日歌,就係呢一樣,已經值回票價啦,情節同拍戲一樣,真係非常浪漫,有好多位於都市的餐廳未必做到呢一點啦!!
我仲記得第一次同我女朋友興祝生日,就係響小白鷺餐廳渡過!!
2006-07-31 89 浏览
試想一個禮拜六下晝, 划完艇仔, 參觀完博物館仔, 影完相仔, 優閑坐坐, 對住個湖仔, 入夜食個晚餐仔. 呢種感覺好全面, 勝過去MK 人迫迫所謂拍拖行街多多聲. 上次有蘇豪東食評, 今次有大埔滘. 當日晏晝大埔東鐵站坐綠的十零蚊到達呢個大埔滘自然中心, 艇仔與人類民俗館一set套票, 踩完水上單車熱熱地走入有導賞服務博物館涼涼冷氣參參觀. 樂事. 出邊坐邊影相邊去商店逛逛, 邊等晚餐時間. 亦樂事. 上一段所謂乜乜仔, 因為湖同博物館, 都係一眼睇晒, 唔算大, 但呢間餐廳就相反, 好好大. 仿南歐式兩層建築, 拱門迴廊, 當然, 咁熱梗唔會坐迴廊, 所以都係走入去入面坐好.餐廳面積大, 樓底高, 昏暗環境望出去夜晚迴廊燈火照出拱型, 留下印象, 湖出面就黑矇矇, 遠處不時有如一串螢火蟲火車, 轟隆轟隆經過. 講食, 呢晚遇著牛牛節, 菜式特別以牛做主題, 牛任何肌肉部位全部介紹. 所以呢餐叫個牛肩扒配意粉同牛柳配薯菜, 慘, 貪特別, 牛肩原來咁Q 韌, 但無懷疑佢煮得差, 因都話係5 成熟, 上碟都唔係假, 但係5 成熟咬入口, 每舊牛肩肉足足要廿秒以上至吞到落肚, 如牙鉸軟就

餐廳面積大, 樓底高, 昏暗環境望出去夜晚迴廊燈火照出拱型, 留下印象, 湖出面就黑矇矇, 遠處不時有如一串螢火蟲火車, 轟隆轟隆經過. 講食, 呢晚遇著牛牛節, 菜式特別以牛做主題, 牛任何肌肉部位全部介紹. 所以呢餐叫個牛肩扒配意粉同牛柳配薯菜, 慘, 貪特別, 牛肩原來咁Q 韌, 但無懷疑佢煮得差, 因都話係5 成熟, 上碟都唔係假, 但係5 成熟咬入口, 每舊牛肩肉足足要廿秒以上至吞到落肚, 如牙鉸軟就可避則避, 而呢度燒烤汁出色, 濃度恰好用意粉去點或牛肉去點, 好實在感覺到. 另一個牛柳餐表現較好, 牛肉汁充分口裡激蕩, 且同樣都係網燒, 賣相不差, 講番餐湯, 龍蝦湯當然唔係元朗祖凡尼果皮. 鮮甜味一般. 但薯菜薯茸夾上沙律醬. 唔錯.

好好笑一樣, 原來順應主題, 如果係金牛座人, 可以半價食, 咁屬牛又唔半價喎? 而且, 非金牛座莫非被歧視? 當然呢晚有心去唔care 呢煩事. 但呢次咁順都唔會比笑樣, 係因為隔籬催漏單催到發癲, 佢真係半個鐘都唔菜, 隔籬就係咁發牢騷, 事不關己, 但衰漏單唔改, 下次就有機會輪到自己, 對服務方面需要扣分.

夜幕低垂, 唔搭的士走, 惟有沿住一邊有豪宅靜幽幽山路, 行十分鐘到大埔公路搭車. 而呢個中心連餐廳地方, 個人就會聯想到屯門黃金海岸, 都好似, 又係有類似設施拍拖勝地.
2006-07-25 20 浏览
呢間餐廳都幾出名, 想去好耐...好唔好, 都算叫做見識下丫嘛...上星期六(22.07.2006)晚去o左果度食飯, 好在早小小去, 可以去週圍影下相, 環境唔錯o架...果晚去到食晚飯, 無大家講到咁平喎, 都要成兩舊幾水一個人左右... 但係環境, 服務都好好, 貴少少都覺得值... 至於食物, 都算叫做過得去啦, 因為我要求唔高, 都唔敢點評論佢地o的野食啦... 而佢地個dinner set 可以加20有得食埋甜品buffet, 一場來到梗係試試啦.... o的甜品都唔錯喎...食飯果陣, 仲有人唱歌添... 情調, 氣氛, 的確好o岩情侶去...另外, 果晚果度仲有個觀星活動, 可惜係要事前參加, 所以無份... 仲有, 果度有得BBQ o既, 但我就無試過啦...可能因為早前有人度投訴過佢地服務態度啦, 所以, 我去到就唔覺得佢地有咩問題....Oh... 原來可以放相o架... 等我下次再放埋食物o的相上來俾大家睇下....
呢間餐廳都幾出名, 想去好耐...
好唔好, 都算叫做見識下丫嘛...

2006-07-10 12 浏览
睇完網友的意見,本來唔系0甘想去架,不過因為系大埔實在唔知食咩,所以都系去左食晚餐,ok呀,比想像中好,野食ok, 價錢唔貴,環景一流,重有人唱歌你聽,真系比想像中好好多,須然服務不算系好好,但我個人要求不是太高,所以我覺得系一間值得一去既地方.
2006-07-06 25 浏览
想黎好耐但次次都唔記得,今次突然想起便唔理咁多高速疾走到小白鷺。環境唔錯四周圍都有小玩意,原本打算坐室內但被外面的境色吸引所以坐室外,由於有吊扇的關係在33度高溫的情況下都唔覺得熱。我地兩人叫左免冶牛肉薄餅及福建炒麵,免冶牛肉薄餅味道ok,但福建炒麵俾我既感覺好似牛柳絲炒意粉,侍應好有禮貌解答我地所發問餐廳周邊的問題,感覺唔錯直得再試...........
2006-06-24 6 浏览
今天,我與我女朋友專程慕名而來,去到位於大埔的"小白露"餐廳, 聽說這裡環境優美,是一個非常浪漫的地方,更是情侶的拍拖勝地, 誰知真是給我們留下深刻回憶........我與女友order了2個main courses , 因為跟main course 若每人再加$20,就能享受到它的dessert buffet.因此我們叫了一客蟹肉意大利飯與一客bbq烤豬扒肉,這兩道主菜的味道只是一般,但勝在這裡有情調搭救,有singer 在現場唱場live show,因此我們也吃得很高興.誰知好戲在後頭......我們吃完主菜,出去拿一些甜品回來享用.在慢用期間,我的女友突然從口中吐出一隻"綠色物體"在桌上,細看一會原來是一條"蟲", 我急召那位穿西裝的Assistant Manager過來處理, 那位先生急忙拿走那碟有問題的dessert,過了一會兒,他回來跟我們說:" 現在沒有事了,你們可以繼續拿甜品享用." 他二話不說若無其事就立即調頭走了. 我心心不忿地叫了一個capital過來,我跟他說我女朋友在你們的cheese cake 內吃到一條蟲,他從桌上拿起那條蟲,研究了一會,證實那物體真是蟲,

我心心不忿地叫了一個capital過來,我跟他說我女朋友在你們的cheese cake 內吃到一條蟲,他從桌上拿起那條蟲,研究了一會,證實那物體真是蟲,我接著問他會怎解決,那位capital竟反問我"你想我地公司點?"我心想:" 要我教你怎去處理,不如由我來取代你的位置吧" 最後我要求取消我們的dessert buffet.

最後那capital 前來道歉的時候, 還笑笑口的跟我們說: "去食下我地的雪糕呀,一定唔會有蟲的" 他的意思是否除了雪糕外,其他dessert都好大機會會有蟲呢?
我給他的戲皮笑臉氣得怒髮衝冠,什麼浪漫情調也忘了,立即結帳,拖著女友走人.

希望貴公司提供多一點在職培訓給予你們的capital 與manager ,免得他們經常得失客人,令貴公司損失客源...遇到同類型的事情,應該立即誠懇地跟客人道歉,然後安撫客人,之後向客人保證不會再發生同類的事件.從那位assistant manager與capital的處事方式,似乎不像充滿經驗的人, 像那些初出茅廬的小伙子.

雖然他們最後以9折作補償,但極差的服務態度,我與我女友不再踏入"小白露" 半步.若我女友因吃了你們不潔淨的食物而感到不適,我一定追究到底!!!
2006-05-08 7 浏览
一向覺得呢度食物麻麻又唔平,為左個風景同免費泊車才來.上星期六來呢度dinner,食左:龍蝦薯仔什果沙律:雖然蝦肉份量唔多,但新鮮好味,當然最好味係我至愛既薯仔,d汁整得好香,西瓜,蜜瓜,菠蘿,蕃茄仔鮮甜味美,正!紐西蘭肉眼扒:好味,有咬感,配菜有焗薯及金菇煙肉卷,都美味可口;牛味湯:好味過金寶湯,且有好多料;凍咖啡:奶同糖漿已同你落埋(又會咁既),幸而都好好飲.香蕉船:賣相一般,都ok啦今餐食得好開心,因食物水準比以前大有進步(我上次來已經係大半年前既事lu).今次俾個笑你啦.

牛味湯:好味過金寶湯,且有好多料;
凍咖啡:奶同糖漿已同你落埋(又會咁既),幸而都好好飲.
香蕉船:賣相一般,都ok啦