2017-12-02 3324 浏览
小白鷺餐廳的確有啲遠,喺偶然嘅機會下,試到山長水遠先試到嘅小白鷺,叫咗一份牛排餐,$188加一,有湯有甜品。餐廳室外室內都可以坐,座位都好寬闊。喺一個蕃茄湯,有點兒偏酸。薯仔沙律份量唔大,味道一般。驚喜就係個主菜,牛排,佢配有薯蓉同豆角,薯蓉好creamy份量好大,豆角好新鮮只係有啲油膩。牛排就真係好正,又大件,好嫩口,其實都無問我哋要幾多成熟,目測有7成,一啲都唔靱。甜品係焦糖榛子醬味嘅蛋糕,為成餐做咗個好好嘅finishing。

喺一個蕃茄湯,有點兒偏酸。

薯仔沙律份量唔大,味道一般。

2017-11-20 2103 浏览
餐廳好大,樓底好高,當日係公眾假期唔洗等就入得。叫左個帶子risotto,帶子大大粒,都幾好味,個飯咸咸地都係好食既,大大個飯都夠食飽。另外再叫左個牛扒,有少少太靱,不過都整得幾好既。而侍應既服務都幾好.至於抵食程度,就見仁見智啦,因為周圍都無乜餐廳揀,咁呢間就食硬你啦,價格貴左少少,但睇埋份量同質素既話都ok ge.係呢到食得開心係因為佢成幢既環境幾靚,出面就有個湖,又可以喂下羊仔咁,行下草地,簡簡單單咁就一日架啦。
餐廳好大,樓底好高,當日係公眾假期唔洗等就入得。
另外再叫左個牛扒,有少少太靱,不過都整得幾好既。
侍應既服務都幾好.

2017-10-09 2489 浏览
多年無黎小白鷺,記得上次黎人唔多,食物唔算高質,不過環境優美,不過不失啦,最近因為大月亮,所以再黎呢間餐廳,可能因為大月亮同大白兔,吸引左唔少人黎食,不過d員工唔知係唔係hea慣, 做野勁慢!帶位嘅叫佢拎bb櫈轉頭就唔記得左,叫完菜半個鐘都未到,連只係杯可樂同檸檬茶,都要大半個鐘,要叫先有,仲要由始至終都係得一個人做野!講到食物,個扒5成熟變左8成,焗豬手已經凍,個皮又唔脆,個飯係正常d。。。其實如果要有活動吸客,我覺得要先攪好配套,唔係客人印象咁差,只會反效果

2017-10-07
2017-10-03 1836 浏览
住在大埔以前是他們常客, 星期天帶美國回來的妹妹吃午餐因他們風景獨特. 多月沒有來改了半自助式, 沙律, 麵包,湯及甜品要自己拿. 湯給拿光了等了半天也不補給, 沙律是最下價的生菜,  麵包也被保溫盤弄得乾乾.  主菜叫了西泠牛排, 一塊乾如紙版的東西沒有半滴醬汁, 看見旁邊那桌人客也點了牛排在据牛排時桌子也在搖晃, 真是一個奇景. 他們也和部長投訴, 但看來也沒有得出什麼結果.  服務員質素在茶記之下.  所以這小白鷺已永久列入黑名單!  ADIÓS
2017-10-01
2017-10-02 1279 浏览
有婚宴喺主餐廳又唔通知訂枱既客人。結果被安排我好似canteen嗰一邊,跟著廁所四格得一格用到,成個公廁咁。真係超差既安排,坐呢啲環境比咁嘅價錢我洗咩入到嚟咁遠!!!
2017-10-02 1006 浏览
茶餐廳水準,餐具有點不乾淨,order羊扒五成變八成熟,兒童餐:去食麥記牛芝堡仲好味。來過唔會再來,未嚟過就千祈唔好嚟。今日撞正包埸去咗隔嚟坐無冷氣,,環境係唔錯不過最返出大埔穩陣啲。
,環境係唔錯不過最返出大埔穩陣啲。
2017-10-02
2017-09-11 1111 浏览
適逢夏天,放假梗係要遠離市區,去享受一下郊外嘅風景。今次選擇咗小白鷺。久聞呢間餐廳,今次有機會一試啦不過黎到既時候已到係下午茶時間啦。安格斯漢堡$98未計加一,價錢合理。麵包充滿牛油嘅香味,外脆內軟,漢堡排肉質鮮嫩, 配上燒烤汁,個汁好甜好嘢未,薯角新鮮炸起。小白鷺三文治呢個三文治冇咩特別,同一般普通茶餐廳嘅公司三文治一樣,勝在夠飽肚。而且配左一啲薯片。小朋友會食得好開心。價錢相對覺得比較貴。$98
不過黎到既時候已到係下午茶時間啦。

安格斯漢堡

小白鷺三文治
2017-09-05 985 浏览
我地d九龍人入到新界地區 就好似大鄉里gum 估唔到香港都有咁慢活嘅地方成日係電視見d 闊太嘆下午茶就係e度啦!環境相當好 餐廳樓上有大露台 倆層餐廳都可以望到湖 可以好寫意gum 係到坐一日食物質素可能因為環境問題都加左好多分豬手d皮好脆 牛排好juicy亦唔會好似其他餐廳限你食完快d 走
食物質素可能因為環境問題都加左好多分
豬手d皮好脆 牛排好juicy

亦唔會好似其他餐廳限你食完快d 走
2017-06-25 1566 浏览
地方污糟,湯+沙律變咗半自助餐,但係見到個set up都唔想食;主菜係以前價錢(即係貴),叫咗肉眼扒七成變十成熟,幾舊爛鬼薯條加一粒番茄仔伴碟,咁就$188。一直都有去小白鷺食,知道係偏貴但食物有水準,今次極度失望,走都走唔切,將永久列入黑名單。

2017-06-25
今天是為工作而來的,是時候吃飯了!看看餐牌…只有午餐,而且還非常昂貴!不適合我這些打工仔來吃(聽說職員話有下午茶,就等待一下。。)三點左右,去看看有什麼下午茶。。全西式食物,有意粉、沙律、三文治、漢堡等,最終選了❲安格斯牛肉漢堡配車打芝士❳,飲熱華田。配以薯角,整體不算特别,牛肉不錯,雖然無肉汁流岀🤣🤣但口感剛剛好,薯角略為炸得乾!飲品方面奶比較重,不太喜歡~相信不是有什麼活動,都不會來這裡!😆😆 (實在太遠啦!😅😅)

(聽說職員話有下午茶,就等待一下。。)

三點左右,去看看有什麼下午茶。。

2017-05-01
2017-04-25 994 浏览
上次我帶男朋友去紅磡嗰度食buffet今次轉做佢帶我去小白鷺食聖誕大餐💏咁當然兩個玩法唔同呢一個就係buffet呢個就係跟餐set食咁我覺得呢一間好嘅地方就係無咁多人仲有佢個環境係舒服好多你會覺得輕鬆自在 又無咁嘈☺️咁我哋就叫咗一個set啦呢個都係男朋友揀嘅咁講返頭盤個沙律一啲都冇令我失望個蟹肉沙律盤好開胃呀成個食晒丫我哋然後前菜嘅火雞肉配菜我覺得好夾嗰啲味佢用咗wasabi 味醬去帶出冰菜個味仲有啲秋葵 真係好正啊😜😋之後湯我覺得都幾鮮甜但係我已經唔記得咗係咩堂啦⋯⋯唔好意思仲有係跟住送咗個餐前小甜品🍨呢個有少少失望因為真係好酸呀😵唔知係咪想我哋開胃啲呢?結果真係得咗!😮跟住我個主菜就係龍蝦原本我冇諗住佢會幫我切好晒架😳切好晒既一粒粒龍蝦肉我淨係需要一夾一蚊出嚟就食到隻龍蝦真係超級好食🤤講緊係佢勁入味囉比我想像中好食好多👍🏻💯好食個五星級嘅酒店如果想知道我講緊咩唔該睇返之前我講緊嗰個buffet餐👆🏻跟住我男朋友呢就嗌左牛肉嘅咁我自己就好少食牛 但係我試咗少少我覺得OK嘅咁我男朋友要七成熟我都覺得都煎得好好👏🏻👏🏻唔會話失準嗰啲咁咁我之前都嚟過食晚餐嘅但係今次聖誕餐呢就令我對佢更加改
上次我帶男朋友去紅磡嗰度食buffet

2016-12-24
庆祝纪念
圣诞节
2017-04-15 1017 浏览
復活節假沒有訂機票旅行,留港消費,可能大家都紛紛外遊關係,四處也顯得較為鬆動,沒有迫爆地鐵巴士 是日與男友出發往小白鷺來個小小郊遊,到處皆樹木林立,感覺寧舍寫意 工程關係,水上單車、餵山羊等活動暫停,唯有逛逛柔風市集,欣賞一下大自然美景,愛拍照的女生也可在此拍下美麗的照片 接續便進入小白鷺餐廳來個dinner男友點下一份牛扒餐,素來胃口不大的本人則點下一客龍蝦湯跟香蕉船,外加一壺果茶 先奉上餐湯,男友跟餐的羅宋湯與單叫的龍蝦湯一同上桌,並附上咯咯脆的法包,我個人也挺喜歡這類型的餐包,不客氣地連同男友的份量也一併吃下去 濃稠而鮮味的龍蝦湯,龍蝦肉份量也不少,另外也加入了帶子,喝完後肚子頗滿足。 牛扒隨即奉上,店員主動多拿碟子來給我們分吃。牛扒的厚薄適中,中間有帶粉嫩感,也有保留到油脂。 牛扒餐附送甜品跟飲料,是日甜品是奶凍,實在而又滑嫩的口感,帶適度奶香,配上水果一同吃,令整體味道更豐富 另點的香蕉船可自選兩款口味,選擇了朱古力跟士多啤梨,吃完這個真的很飽肚 到來的時間約六點左右,自選了靠窗的桌子,偌大的窗戶觀賞從日照到日落的漂亮美景
復活節假沒有訂機票旅行,

留港消費,可能大家都紛紛外遊關係,

四處也顯得較為鬆動,沒有迫爆地鐵巴士

是日與男友出發往小白鷺來個小小郊遊,

到處皆樹木林立,感覺寧舍寫意

工程關係,水上單車、餵山羊等活動暫停,

唯有逛逛柔風市集,欣賞一下大自然美景,

愛拍照的女生也可在此拍下美麗的照片

接續便進入小白鷺餐廳來個dinner

男友點下一份牛扒餐,素來胃口不大的本人

則點下一客龍蝦湯跟香蕉船,外加一壺果茶

先奉上餐湯,男友跟餐的羅宋湯與

單叫的龍蝦湯一同上桌,並附上咯咯脆

的法包,我個人也挺喜歡這類型的餐包,

不客氣地連同男友的份量也一併吃下去

濃稠而鮮味的龍蝦湯,龍蝦肉份量也不少,

另外也加入了帶子,喝完後肚子頗滿足。

牛扒隨即奉上,店員主動多拿碟子

來給我們分吃。牛扒的厚薄適中,
中間有帶粉嫩感,也有保留到油脂。

牛扒餐附送甜品跟飲料,是日甜品是奶凍,

實在而又滑嫩的口感,帶適度奶香,配上

水果一同吃,令整體味道更豐富

另點的香蕉船可自選兩款口味,
選擇了朱古力跟士多啤梨,

吃完這個真的很飽肚

到來的時間約六點左右,自選了靠窗的桌子,

偌大的窗戶觀賞從日照到日落的漂亮美景
2017-04-09 1146 浏览
從遠處看過去小白鷺餐廳環境真係吾錯,每次經過吐露港,都好想去。那天朋友話帶我去小白鷺食個下午茶,心情好期待。。去到後,好失望。下午茶set 差不多一百蚊未計加一。環境。。好大陸,好似以前深圳乜香蜜湖,西麗湖咁!!
2017-03-27 4237 浏览
2017.03.26 😐如果你是個新界人 又搭開淺藍色條火車線必定會見過太和與大埔墟站中間有一間歐陸風的建築物 前面有一個湖泊有時候仲會有人係到泛舟湖上 🚣 好寫意原來哥個神秘既角落就係小白鷺由於啲間餐廳的位置比較與世隔絕所以我地今次都係要自己駕車入去🚗想必是地點交通問題雖然是假日 人流亦不算太多餐廳共分為內外兩部分雖然外面可以望到湖境及火車經過🚄但小妹就較為喜歡在餐廳裡用膳餐廳內部有點似東歐風格 樓底設計很高🏰置身於裡面 就感覺去左外國渡假咁 很放鬆不過不知道餐廳是否社企 服務員的年紀都較為年長 可惜大部分都欠缺了一點笑容🙁可能累了美國黑豚扒拌紅酒菠蘿青胡椒汁 $178黎到環境優雅的餐廳 唔少得想要据塊扒今次選擇了黑豚肉 份量跟我想像中的差不多肉質厚實 味道不過不失🍴青胡椒醬汁亦興薯角配搭相宜惟菠蘿吸收過紅酒後🍍先去了原來去膩的作用帶著少少苦澀味砵酒蘑菇煙肉燴香草燒雞 $178友人點了客燒雞 上桌時有點令我們挺失望的我們都以為燒雞 大概是隻燒春雞吧🐥原來只是一塊小雞扒 配上數顆小薯球份量的確比較少先說外表 感覺是太多醬汁了🍛可以煮兩份餐吧味道果然比較咸 沒有太大的特色補上兩張餐廳外面
2017.03.26 😐

Mon-Sun:1100-2300
2017-03-26
午餐
2017-03-21 851 浏览
每次坐火車回家 總會看到這一間被湖泊包圍的餐廳記得小時候餐廳剛開張時 爸媽曾帶我到此晚餐事隔多年 對餐廳食物的印象已模糊今天,特意帶女朋友到這裡用餐 休閒一番劇集經常岀現的場景😂原來真實地就在此環境優美清幽 適合大家來拍拍照 放鬆放鬆餐廳內裝潢優雅帶古典味道 樓底極高 毫無壓迫感落地大玻璃 為餐廳引入自然光 感覺開揚值得一提: 剛坐下時發現餐枱有點搖晃不穩 有位短髮戴眼鏡的女店員細心發現後 立即上前協助 細心有禮 值得一讚南瓜忌廉湯忌廉湯不似用粉開的味道 南瓜味亦不錯 但南瓜迷的女友則認為如果湯更稠身 南瓜溶更多就完美餐湯跟2塊脆法包 法包烘得脆口 沾湯食非常好荷蘭牛仔扒法國田螺鮮蘑菇汁經理介紹牛仔扒是未食過草的幼牛 肉個顏色較白 似豬扒聽到似豬扒都怕會比較鞋口同硬 點了7成熟一切開 果然沒有一般紅肉的顏色 顏色較嫩吃下去 肉質軟焾 牛味有但不會太濃烈牛仔扒上有3隻肥厚的田螺螺肉爽口入味 比起蒜蓉焗的田螺 更加可以食到純粹的螺味燒德國無骨豬手配蜜糖芥末汁份量非常巨型的豬手餐 豬手皮燒得得香得脆 醬汁有豐富的芥末味但略為偏甜豬手最重要就是邪惡的肥下脂肪香脆的皮下有一層厚厚的膠質 好多骨
每次坐火車回家 總會看到這一間被湖泊包圍的餐廳
記得小時候餐廳剛開張時 爸媽曾帶我到此晚餐
事隔多年 對餐廳食物的印象已模糊
今天,特意帶女朋友到這裡用餐 休閒一番
劇集經常岀現的場景😂原來真實地就在此

螺肉爽口入味 比起蒜蓉焗的田螺 更加可以食到純粹的螺味

份量非常巨型的豬手餐
豬手皮燒得得香得脆 醬汁有豐富的芥末味但略為偏甜

豬手最重要就是邪惡的肥下脂肪
香脆的皮下有一層厚厚的膠質 好多骨膠原的感覺 女朋友至like

豬手肉鹹淡適中 肉質正常
建議大家同朋友share食 因為自己一個食感覺會太膩