2017-03-18 6026 浏览
to have lunch at Little egret is Quite a memorable event for me Years ago A great friend drove us from downtown to The red Hung Lam drive to dine We were so happy to be spoiled 😌🍹😢Now every one is working on one 's own field But yesterday warmth still admit I love the place earnestly event but no disturbance at the cafe Very precious tall building In the water garden Before Kerry property group tender good steak Australia 🇦🇺 the long mushrooms Fresh Scented good 😊 Uncommon and delicious Steak ta
to have lunch at
the long mushrooms
Fresh
Scented good 😊
Uncommon and delicious
Steak tastes like USA or Australia beef
Need a bit of chewing
My favourite thing
Partly
I guess because the environment
Smell of flowers
Sounds of children's
Mixed with the wet grass steam
to appreciate the restaurant
For a weekend lunch
Included soup
Which is extremely delicious
Mushrooms 🍄 cream soup
Very concentrated taste of cream

Main course
Australia steak
Ok 👌🏻
Sauce tastes good
I didn't add mustard at all
a fresh brewed distillate coffee ☕️
and the restaurant is busy
I highly recommended 👋 little
Egret
No regret.
2017-03-18
纪念日
  • Mushrooms  cream  white  soup
2017-02-12 1229 浏览
7點半入坐,9點同你講收10點食到好似阻住佢收工咁,係咁實你一個人頭食左4百5,廿幾個人基本成個餐牌點哂服務普通,食物中上,環境上因為可以容納多人地方夠大講完
7點半入坐,9點同你講收10點
食到好似阻住佢收工咁,係咁實你
一個人頭食左4百5,廿幾個人
基本成個餐牌點哂
服務普通,食物中上,環境上因為可以容納多人地方夠大
講完
下午三點的早餐、午飯、下午茶,一剔過!由大埔的到小白鷺,相約歌妮仔一齊慶祝回復單身,重獲自由、重現曙光、生機勃勃﹗不過歌妮仔似乎一臉愁容喎,咁更加要食好?,今餐我請客 ﹗十幾年前層經到訪燒烤過,其後一無緣再訪。舊地重遊真係十年如一日無變,只係座建築物殘左好多好多囉。負責接待那位男侍應似乎比較生硬,木口木面、豪無笑容,說話有點硬朗,親切熱情欠奉,還有好大既改善空間。不過都有問句會否怕露天大風會凍呢?可以坐室內架喎。有關心,讚﹗經理及阿姐侍應們感覺 warm 好多,滿意得多。今日仲咩鬼勁多細路架,好很嘈呀  ﹗又多師拉、又多大陸自由行,做唔到黃金海岸既氣氛,羅湖商業城既氣氛就有。本來個環境非常優雅、空氣清新、寧靜舒服,依家完全破壞晒。不知不覺到步已經係下午茶時間,所以侍應哥哥最初只放下午茶 menu,但我不太感興趣呢。見隔離男女鋸緊扒喎,即刻拿份大 menu 睇睇先。菜色種類都好多喎,仲有龍蝦餐約每位 HKD800,都係下次先啦,哈哈。發現有二人餐都好豐富,可以試多幾樣野,8 道菜加埋一就 HKD800 埋單搞掂,價錢都合理。餐包、龍蝦湯、焗田螺、西班牙火腿、黑鱈魚、黑豚鞍、提拉米酥、熱啡

餐包、龍蝦湯、焗田螺、西班牙火腿、黑鱈魚、黑豚鞍、提拉米酥、熱啡,滿意﹗餐包,居然係芝麻餐包,熱辣辣包包加上半溶牛油及香口脆卜卜芝麻,好味道喎。今日天氣清涼,小白鷺提供暖水,真夠細心,讚﹗

美式焗龍蝦帶子湯 american lobster bisque with scallop soup,味道香濃,未算幼滑,但質感厚薄尚算合格。蝦肉、帶子片均可口帶鮮甜,比想象中好。如果可以再滑一點、再濃味一點就更開心。不幸地,飲到最後幾滴有點苦澀味道呢。

西班牙火腿拼蜜瓜 Spanish serrano ham and melon,西班牙火腿味道比巴瑪火腿為淡,微弱的咸香,所以配上清淡哈蜜瓜未見突出。如果用濃厚咸香巴瑪火腿拼甜甜蜜瓜會更加吸引,一咸一甜撞埋既味道非常特別又好味
﹗現在依道菜較為遜色左,清淡的沙律。

法式焗鮮活田螺 baked live escargots in French style,第一次食活田螺,大多餐廳都只用雪藏田螺,更有部份餐廳會將田螺殼翻用,每次只係換上新田螺肉添。活田螺既肉特別鮮嫩彈牙有咬口,鮮味出眾,加上濃濃牛油及香草非常美味。我喜歡用焗薯蓉捲著田螺同吃,超級特別好食﹗

香煎黑豚鞍扒配菠蘿汁,有趣又有創意的烹調及配搭,而且估唔到豬扒竟可以如此軟棉、彈滑又無渣,腍得黎又充滿彈性。兩面煎得金黃燋香,煎封肉汁在內,香甜味美,濃郁豬肉香味,口感濕潤肉汁激射。一小塊豬扒躺在一小塊烤菠蘿之上,擁著跳上舌尖,喜出望外的美味,夾到不得了,醒腦醒神又好食﹗

香煎黑鱈魚配墨魚籽忌廉汁,黑鱈魚煎得非常嫩滑,皮香肉嫩而結實,甜美閃令令肉汁非常豐富,跟香濃忌廉汁及咸香墨魚籽味道非常襯,必試推介﹗

提拉米酥,濃烈既酒香,小朋友應該唔多適合。難得地我成件食晒,停唔到口,一向不愛甜點的我都被打敗。滑滑黏黏的質感,芝士牛奶比例均衡,層次分明帶著咸香跟香甜,味道出眾而清爽,非常滿意。熱齋啡,即磨咖啡中規中矩啦,欠點油潤、欠點香氣。
餐包
美式焗龍蝦帶子湯 american lobster bisque with scallop soup
西班牙火腿拼蜜瓜 Spanish serrano ham and melon
法式焗鮮活田螺 baked live escargots in French style
香煎黑豚鞍扒配菠蘿汁
香煎黑豚鞍扒配菠蘿汁
香煎黑鱈魚配墨魚籽忌廉汁
提拉米酥
2016-12-16 2052 浏览
好睇唔好食,賣相好似好靚,但全部都係錯既!!鵝肝 未食過咁難食既鵝肝 口感勁奇怪,好似變左味咁,牛扒係d cheapcheap扒,仲有凍水出既,龍蝦都係雪藏既,霉既,總之一句講晒,為左睇個景既話香港大把好地方,唔值老遠入黎浪費晒金錢時間同虐待自己個胃差差差
好睇唔好食,賣相好似好靚,但全部都係錯既!!
差差差
2016-11-06 2173 浏览
今日係幼稚園既活動,到接近午飯時間,餐廳唔算多人,而我地已經提早幾日訂位,佢當時就答我果段時間只接受walk in,入到餐廳,有2個好冇禮貌(著西裝)既男人就問我地係做乜,咁佢就話冇位,問我有冇訂,我話訂佐你地答我只可以walk in,佢話咁冇位緊係冇得訂,完全係9唔搭八,不知所謂...
2016-11-06 1844 浏览
態度非常差,早一日book位,就同我講呢到唔接受book 位,感咪早D去,12點未到,見無咩人就諗住食野,點知入到去,佢問我入黎做咩,有無book位,我話無,我話打過黎book你地話唔接受book 位,佢就話感滿晒就緊係book唔到啦,咩態度,無位唔緊要,你唔好問我入黎做咩呀,入黎唔係食野唔通入黎行街呀!
2016-10-13 2038 浏览
小白露 每年都會最少去幾次次次都有新驚喜今次引入了 滑水項目 一邊食 一邊睇人 滑水(wire)又幾得意喎 ( 聴說冬天也開呢)羊仔己搬家 只淨 10數隻 瘦瘦的可能己少打理 食物尙可
2016-10-12
2016-09-27 1682 浏览
Haven't visited this restaurant for a long long time, and found that the menu got largely updated.  Still in good value for a nice place with cozy environment and nice scenery.  Too bad that it was a rainy day and we can't spend enough time to walk around the area... but overall, worth coming back for more...
Duck Breast
T-bone Steak
Set salad
2016-08-20
Duck Breast
T-bone Steak
Set salad
2016-09-26 4463 浏览
老友同我慶祝牛一, 我身為主角, 梗係將個波留比老友啦~ 由於是晚係星期五, 預計周圍都鬼死咁多人, 又要就泊車, 於是佢諗到呢到, 一來book到位, 二來免費泊車, 三來大家都未食過, 好彩都不負所望, 環境唔錯不在話, 食物質素都算係咁~曾經有嚟過小白鷺, 但食就冇食過, 而且見電視劇都好鍾意嚟呢度取景, 不過由於是次係食夜晚, 所以冇乜景好睇, 而且又多蚊, 所以都冇人選擇坐室外走廊位, 個個都坐哂入室內, 其實室內都好靚, 裝修得好古老, 而且樓底又高, 所以就算人多都唔覺好嘈, 何況果晚唔係咁多人~睇咗個menu好耐, 但都唔知食乜好? 咁梗係選最抵食的set dinner, 都有成十款選擇, 有齊豬、牛、羊、雞、海鮮, 梗有一款啱心水~  餐包雖然我地叫咗3個餐, 可能待應們見到我地有1個小朋友, 所有送多1份比我地, 總只有4條麵包條+4塊法國麵包, 已經好耐冇試過有餐廳係用麵包條, 所以我第一眼見到都有少少興奮, 即係拎嚟點湯食, 唔駛講梗係好好食啦~ 而法國包個心好軟熟, 個皮又唔會硬到界咀, 都唔錯~  餐湯 我地3個都選咗忌廉湯, 果然有眼光, 好香濃好滑

餐湯
 我地3個都選咗忌廉湯, 果然有眼光, 好香濃好滑, 杰度適中~

燒德國無骨豬手配蜜糖芥末汁跟意粉
完全估佢唔到咁大碟, 基本上係成隻咸豬手, 只係將佢起骨切片, 初頭冇諗過份量咁多, 呢個真係超值抵食, 層豬皮都好脆, 肉又唔會太鹹, 不過實在太多, 食到有d怕怕, 好彩意粉份量唔算多, 叫做勉強一人幫d手, 都可以清碟, 不過個汁就食唔出有密糖味同芥茉味, 似燒汁多d, 而且唔夠多汁, 唔係好夠撈意粉同點豬手~

扒黑鱈魚配紅花忌廉汁跟意粉
唔知係咪"扒", 所以煎得唔係好夠香口? 我個人比較喜歡煎得香口d, 個皮又唔夠香脆, 兩邊肉都好似冇乜點煎過咁, 不過夠哂厚肉同大舊, 好有口感~

扒新西蘭鮮牛柳拼鮑魚配紅酒汁跟飯
扒新西蘭鮮牛柳拼鮑魚配紅酒汁跟飯
呢個叫7成熟, 但好似熟過龍, 我見朋友好出力切佢, 出盡十成力先切得到, 唔知係把刀唔夠利定舊肉真係太硬? 出力切完, 仲要出力咬, 睇見佢就辛苦, 反而隻飽魚林身好多, 好輕易咬到, 而且好新鮮~

精美甜品
精美甜品
由於係套餐, 已經set定咗, 只可選擇要定唔要, 是晩係紅豆綠茶糕, 又係有小朋友優惠, 免費送多1個, 不過我就覺得太甜同唔夠綠茶味, 一般貨色~

凍檸茶
凍檸茶
正常西餐廳品質, 即係茶味唔夠濃, 檸檬唔夠味~

唔知係咪老友個女太可愛, d侍應哥哥姐姐成餐飯都走埋嚟撩佢玩, 又送包同甜品, 所以成餐飯個氣氛都好好, 有機會都會再嚟幫襯, 雖然貴咗少少~

2015-10-02
2016-08-28 1657 浏览
剛巧在附近做嘢,呢度大埔坳冇咩可以揀,咁就來小白鷺!我估日間來應該好d,夜晚黑漆漆,什麼景也不太覺入內叫個平平地的肉醬意粉,其他價錢不太經濟意粉幾煙刃彈牙,質感不太林肉醬好多牛肉,味道好農蕃茄味,汁不錯食物正常但服務員態度一般
剛巧在附近做嘢,呢度大埔坳冇咩可以揀,咁就來小白鷺!

我估日間來應該好d,夜晚黑漆漆,什麼景也不太覺

入內叫個平平地的肉醬意粉,其他價錢不太經濟
肉醬意粉
意粉幾煙刃彈牙,質感不太林

肉醬好多牛肉,味道好農蕃茄味,汁不錯

食物正常但服務員態度一般
肉醬意粉
2016-08-10 1752 浏览
和M君頭幾次約會,佢都帶我去啲拍戲先會去既浪漫地方 e.g. 黃金海岸。 今次係我第一次坐佢車,一齊去大埔狗會做義工,探流浪狗。天氣咁熱,仲要成身狗毛同狗狗既味,難得M君唔介意。不過我都早有準備,帶定套衫黎換加狂噴香水...餐廳望出去都幾舒服,不過怕熱既我都係坐室內好了M君好鐘意食鵝肝,所以order左一份。上碟時我都嚇親,塊鵝肝好大件 食落煎得幾香,不錯...仲叫左牛扒同risotto,不過不失,個名都唔記得了
今次係我第一次坐佢車,一齊去大埔狗會做義工,探流浪狗。

餐廳望出去都幾舒服,不過怕熱既我都係坐室內好了
食落煎得幾香,不錯...
鵝肝
仲叫左牛扒同risotto,不過不失,個名都唔記得了
2016-06-04
纪念日
鵝肝
我和D先生因為在同一坐大廈返工, 有時搭電梯都會遇到, 每次大家見到面會Say Hi 。某天我被抄牌後成為朋友, 由於大家也是愛吃之人, 話題也特別多。久唔久我們會相約去食早餐, 它會揸車由新界來到香港南區接, 繼而送埋我返公司, 同事見到佢每次送到我到公司門口還以為我們蜜運中。哈哈~公眾假期天他傳了個text比我, 他又有鬼主意, 話要接我香港半天遊, 有車好辦事所以我一口答應。風和日麗的假期有乜野好過去郊遊。原來D先生帶我黎這麼近; 那麼遠的小白鷺餐廳。我以為可以清清靜靜享受下美境。點知人多到呢, 好似家長, 小朋友齊齊出動校際旅行一樣。我生平最怕等位, 好彩我地都幾有運, 有客人埋單, 我地唔使等就有張無敵海境位。當天廿幾度, 風和日麗, 陽光斜斜地照射在湖上, 閃閃生光的湖水有如耀眼的金箔。我們兩人點了一份下午茶餐 小白鷺三文治 $93平時唔飲啤酒既我竟然叫左支 Corona人有時就係要放縱一下, 減下壓。等了又等, 小白鷺三文治終上枱。原來是公司三文治, 錎料有雞肉, 兩份火腿, 雞蛋, 蕃茄, 生菜, 加多幾片薯片。三文治都頗為巨形, 如果要我一口咬落去可能會好失禮, 所以
風和日麗的假期有乜野好過去郊遊。
原來D先生帶我黎這麼近; 那麼遠的小白鷺餐廳。
我以為可以清清靜靜享受下美境。
點知人多到呢, 好似家長, 小朋友齊齊出動校際旅行一樣。
我們兩人點了一份下午茶餐 小白鷺三文治 $93
平時唔飲啤酒既我竟然叫左支 Corona
人有時就係要放縱一下, 減下壓。
等了又等, 小白鷺三文治終上枱。
三文治都頗為巨形, 如果要我一口咬落去可能會好失禮, 所以我會將佢分成兩件慢慢放入咀內。多士雖然

唔熱但微脆, 錎料十分豐富, 味道唔會好味到會飛, 都係一啲正常野, 用來填肚無得頂。
至於支 Corona 實質上是道具給我影相, 加埋無敵襯托, 手殘影出來都成為美境。
D 先生埋單後話要帶我去睇羊仔喎 ..... 真係吹漲。
2016-05-14
2016-05-10 3103 浏览
其實平時真係冇乜機會特登去到咁遠食個飯,不過朋友有車,朋友話又勝在易泊車,所以喜歡入大埔食!餐廳真係好大,出面有好多貓貓!望下餐牌,其實食物同一般西餐廳都差不多,我自己就點咗龍蝦,調味偏重,肉質都彈牙。不過朋友點嘅牛扒就唔合格,五成熟都好鞋,又難咬。既然嚟到咁遠,其實主要都係食環境嘅!當見識下!
餐廳真係好大,出面有好多貓貓!
不過朋友點嘅牛扒就唔合格,五成熟都好鞋,又難咬。
既然嚟到咁遠,其實主要都係食環境嘅!當見識下!
2016-05-05
2016-04-20 2787 浏览
星期日一行四人約左去大埔小白鷺餐廳慶祝其中兩位朋友生日,交通不算方便,揸車過黎反而都幾多位泊,入到黎等朋友既時間可以帶小朋友睇下黑羊,踩下船仔,一家大細都係一個溫馨親子的活動。郊外既地方踏入春夏都怕怕地坐戶外有蚊,但係面對怕蚊同對住湖景食餐寫意午餐,我地最後係選擇坐戶外,唔係太熱,望住d家庭係湖上踩船同遠遠白鷺飛來飛去,都算享受生活。我地叫左三份七成熟既牛扒午餐,牛扒都算厚身同大份,肉質都幾林,都算有牛味,配菜份量足夠,蔬菜平衡番肉既肥美,另外柯打左一份魚白汁天使面既午餐,味道同賣相都唔錯,濃濃既白汁好creamy,配上魚塊好合襯,每份午餐配上餐湯、面包同餐飲,每份價錢都係百鬆d蚊,唔算太貴,我地食埋自帶生日蛋糕都唔洗另收費,得閒揸車黎玩下都幾開心,出面仲有小店賣精品,又可以去貢下。

2016-01-23 3001 浏览
昨晚和朋友到這裡吃晚餐,地點不太好找,所以人客不多。首先是忌亷湯,好 rich ,味道吾錯,什菜湯就太多薯仔啦,所以湯的份量好少,味道就普通啦,附上的麵包只是2小片法包及意式麵包條,略為少左d。牛仔扒田螺磨菇汁(6成熟),份量不少,牛仔扒有點過熟,扒的傍邊有點脂肪,夾在一起吃,肉的質感吾錯,好淋,田螺有3粒放在牛扒上,個汁就好多三色椒粒,好濃好好味,伴碟的薯仔,蜜糖豆也不少。燒德國無骨豬手,已起骨份量超大,有7,8件,相信有一隻,個皮好好脆,豬手燒得吾乾,肉汁仍然好豐富,與帶點軟軟的根位同吃,好好食,好有驚喜。跟餐是藍莓布甸,質地軟度量中,淡淡的藍莓味不太甜,食得出系新鮮做的,不是有太大的雪味。另加錢叫了一個麵包布甸,等左15分鐘左右,份量好大,上層的麵包焗到脆脆地,下層有淡淡的忌廉味,不太甜也不太漏,very good!餐飲就叫左熱檸茶,茶底有點濃,好一般,朋友叫左凍奶茶,冇試!埋單 $550,總括來說,食物夠熱,食材優質及新鮮,份量大,環境吾錯,服務員也不賴,可以再次到訪!
昨晚和朋友到這裡吃晚餐,地點不太好找,所以人客不多。

2016-01-22
  • 燒無骨豬手