留意返👀,觀塘喱間分店專做外賣,堂食可以選擇其他分店🍱食物份量夠大,性價比很好🫡主菜調味做得好,每份配菜都唔少,賣相夠豐富圖為《土林鹽酥大雞腿》、《三杯蜜汁烤雞扒》、《梅香脆地瓜》同冷泡茶😋,好食‼️好少可食台式外賣餐,會覺得有難忘嘅感覺🥹,絕對會encore👍🏼

留意返👀,觀塘喱間分店專做外賣,堂食可以選擇其他分店

🍱食物份量夠大,性價比很好🫡
主菜調味做得好,每份配菜都唔少,賣相夠豐富

👧🏻😋👅🍽✨份量足 款式多 好味道既外帶便當 😋-小胖台灣便當🇭🇰 觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖 🇭🇰-🇹🇼 之前經過成日都想試下, 入到原來勁靚, 係好有規模既外賣專門店🇹🇼 有櫃台或者自助點餐機, 夜晚等外賣唔算超多人可以係入面有冷氣既地方等, 出餐時有位哥哥專門幫手包好外賣🇹🇼 每款便當/麵食都可單點/跟餐, 套餐包括熱飲/冷泡茶, 可補差價升級手搖; 仲可以優惠價加配指定小食, 我地想食果2款都唔係指定, 就正價買, 但份量好足都抵食!-🐖 椒麻微辣豬柳便當套餐 $64 💯每款便當有菜脯蛋, 青菜, 粉絲, 粟米好豐富💯豬柳軟腍份量多, 椒麻好入味, 辣度點到即止-🐓 三杯蜜汁烤雞排便當套餐 $62 ✨厚身雞扒烤得外皮焦香, 肉質實淨; 蜜汁唔會過多, 味道剛好送飯-🧃古早味酸梅汁 餐飲轉配 +$6💯飲落係似烏梅汁, 入面有梅肉, 酸甜冰凍好開胃-🍋日月潭檸檬紅茶 餐飲轉配 +$6✨鮮檸茶, 茶底香醇唔澀-🦑 夜市炸魷魚 $38💯成兜滿晒超抵食, 每條魷魚都粗身有咬口; 脆口重椒鹽味-🍥九層炸大腸 $38✨邪惡之選, 炸得乾身食落唔會好油, 大腸質地外脆內煙靭
👧🏻😋👅🍽✨
份量足 款式多 好味道既外帶便當 😋
小胖台灣便當
🇭🇰 觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖 🇭🇰

🐖
椒麻微辣豬柳便當套餐 $64
💯每款便當有菜脯蛋, 青菜, 粉絲, 粟米好豐富
💯豬柳軟腍份量多, 椒麻好入味, 辣度點到即止
椒麻微辣豬柳便當

🐓
三杯蜜汁烤雞排便當套餐 $62

🧃
古早味酸梅汁 餐飲轉配 +$6
💯飲落係似烏梅汁, 入面有梅肉, 酸甜冰凍好開胃
🍋
日月潭檸檬紅茶 餐飲轉配 +$6
✨鮮檸茶, 茶底香醇唔澀
🦑
夜市炸魷魚 $38
💯成兜滿晒超抵食, 每條魷魚都粗身有咬口; 脆口重椒鹽味
🍥
九層炸大腸 $38
✨邪惡之選, 炸得乾身食落唔會好油, 大腸質地外脆內煙靭

椒麻微辣豬柳便當
呢間絕對係高質素加抵食嘅台式小店如果想堂食嘅話,可以選擇佢其他嘅分店抵食,份量又夠大,男士都會夠食飽肚食過「士林鹽酥大雞腿」、「三杯蜜汁烤雞扒」,都值得推介好少可會食到台式外賣餐,係會覺得有難忘嘅感覺‼️絕對值得encore每碟嘅配菜都唔少😬賣相夠晒豐富食落都能夠有滿足嘅感覺小食「梅香脆地瓜」都唔錯,好有台灣嘅感覺,不過應該外賣就會相對地冇咁脆口好食另外,佢啲冷泡茶都感覺到係用心製造🤭岩曬消濟解漏
呢間絕對係高質素加抵食嘅台式小店
如果想堂食嘅話,可以選擇佢其他嘅分店
抵食,份量又夠大,男士都會夠食飽肚

食過「士林鹽酥大雞腿」、「三杯蜜汁烤雞扒」,都值得推介
好少可會食到台式外賣餐,係會覺得有難忘嘅感覺‼️
絕對值得encore
每碟嘅配菜都唔少😬賣相夠晒豐富
食落都能夠有滿足嘅感覺

另外,佢啲冷泡茶都感覺到係用心製造🤭岩曬消濟解漏

• 三杯蜜汁烤雞排便當
  • 梅香脆地瓜
2023-06-20 55 浏览
觀塘真係好多嘢食,大家最近有食咗啲乜嘢呢?我最近就見到一間台式餐廳,專門做外賣,超方便喺附近返工嘅人。我哋叫咗兩款便當,分別係古早味烤豬肉便當同鐵路大排骨便當。✏️古早味烤豬肉便當嘅烤豬肉好香口,配埋仲有啲粟米同埋酸甜小黃瓜,真係好開胃。茉香蘋果茶(冷泡茶)唔會太甜,清新嘅味道好啱飲。✏️鐵路大排骨便當嘅大排骨都幾大塊,基本上同上面嗰早古味烤豬肉便當差唔多!百香q果綠茶唔會太甜,裏面仲有椰果珍珠同檸檬,叫埋少糖更加恰到好處。✏️仲有我哋追加嘅懷念鹽酥雞同埋小食五味醬拌茄子,都好好味!鹽酥雞香脆口感好,而五味醬拌茄子係日式嘅味道,茄子上面總會有啲木魚花。
觀塘真係好多嘢食,大家最近有食咗啲乜嘢呢?

2023-06-16 29 浏览
無耐之前先係旺角新店食完小胖台灣便當!今次又係觀塘買個外賣返屋企食先😍觀塘店位置好方便,係APM附近。店內有位置等外賣,唔洗熱住等~✪ 南投紅燒牛腩湯麵湯頭熬煮得非常入味。牛腩肉質鮮嫩,入口即化,配上彈牙的湯麵,食得非常過癮。✪ 台灣鐵路大排骨便當每次都會叫呢個便當。份量真係好豐富的便當。大排骨肉質鮮嫩,口感非常好。✪ 鹽蒜四季豆鹽蒜四季豆口感鮮嫩,加上炸蒜,好有口感。✪ 鹽酥雞就算外賣都唔會腍曬,仲有酥脆口感。雞肉嫩滑。✪ 芙香蘋果茶上次飲咗覺得好飲,今次又再叫👍🏻洛神葵加入蘋果茶,有果香帶酸甜,感覺清新。✪ 珍珠奶茶今次叫咗少甜。奶茶口感順滑,有奶香。珍珠有咬口。.【 小胖台灣便當 】📌觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖

✪ 南投紅燒牛腩湯麵
✪ 台灣鐵路大排骨便當

✪ 鹽蒜四季豆
鹽蒜四季豆口感鮮嫩,加上炸蒜,好有口感。

✪ 鹽酥雞
就算外賣都唔會腍曬,仲有酥脆口感。雞肉嫩滑。

✪ 芙香蘋果茶

✪ 珍珠奶茶
今次叫咗少甜。奶茶口感順滑,有奶香。珍珠有咬口。
【 小胖台灣便當 】
📌觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖
2023-06-08 35 浏览
最近係觀塘留意到有間新嘅台式外賣店,店面都闊落,可以入內等候外賣🤭睇下餐牌入面都有幾多台式便當同麵類☺️仲有小食🥰飲品等😆我地要左2個餐:🌸逢甲香烤豬軟骨便當配珍珠奶茶加懷念鹽酥雞,豬軟骨勁入味😆食落香香腍腍🥰同埋d汁都好香,令到飯帶甜甜嘅味道🤭除了主食之外,仲有好多配菜🤗仲要味道好好😍鹽酥雞🐔口感香脆,唔太膩👍🏻珍珠奶茶🧋帶香香嘅黑糖味,珍珠口感QQ,味道唔會太甜☺️🌸台灣鐵路大排骨便當配日月潭檸檬紅茶加梅香脆地瓜,大排骨甜甜帶蜜糖香🥰仲大大塊,肉嫩😋梅香脆地瓜外脆入面係香香滑滑嘅地瓜😍日月潭檸檬紅茶🍋味道帶清新檸檬味☺️甜度剛好🥰

鹽酥雞🐔口感香脆,唔太膩👍🏻
珍珠奶茶🧋帶香香嘅黑糖味,珍珠口感QQ,味道唔會太甜☺️

梅香脆地瓜外脆入面係香香滑滑嘅地瓜😍
日月潭檸檬紅茶🍋味道帶清新檸檬味☺️甜度剛好🥰
2023-05-29 612 浏览
早排喺旺角都已經見到有呢間餐廳🍴因為個名實在太可愛☺️今日岩岩由泰國返到香港🇭🇰見到原來觀塘區都有分店,不過呢間係外賣為主,想堂食就要去佢哋其他分店啦😌佢哋而家仲招募緊會員,可以享受額外會員優惠,幾抵食✌️我同先生一人點左一個餐,包括係麻辣紅燒牛肉麵及台灣鐵路大排骨便當🍱跟餐仲包兩杯飲品,如果轉手搖飲都只需加$6,就有大大杯😊我哋仲另外一人加左$14多份小食,分別係鹽酥雞、青菜🥬南投紅燒牛肉麵 (麻辣)店負包裝貼心,我未有提示已經主動將湯及麵分開打包,避免麵過度吸入湯料,影響口感👍牛肉炆煮到非常軟腍,夠曬入味,而且加入麻辣,將香味更加提升到另一層次,連我呢啲唔食辣嘅都心思思咬多啖🤤🤤台灣鐵路大排骨便當我就揀咗呢款排骨便當🤭排骨已經剪好,方便客人食用☺️配料非常多,有好香嘅粉絲、煎蛋、菜同粟米🌽而且食落肉質軟嫩,唔會太乾太柴🤤鹽酥雞小食份量,size正常,炸到非常香脆😍芙香蘋果茶好清香嘅冷泡茶,一樽樽上,方便攜帶。就算飲唔晒都可以拎走👍珍珠冬瓜茶天氣咁熱,感覺冬瓜茶可以消暑☺️☺️而且加埋珍珠增加口感😆📍 小胖台灣便當 (福昌大廈) (觀塘)觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖#台式料理 #台灣
早排喺旺角都已經見到有呢間餐廳🍴因為個名實在太可愛☺️

南投紅燒牛肉麵 (麻辣)

台灣鐵路大排骨便當

鹽酥雞
小食份量,size正常,炸到非常香脆😍

芙香蘋果茶
好清香嘅冷泡茶,一樽樽上,方便攜帶。就算飲唔晒都可以拎走👍

珍珠冬瓜茶
天氣咁熱,感覺冬瓜茶可以消暑☺️☺️而且加埋珍珠增加口感😆

📍 小胖台灣便當 (福昌大廈) (觀塘)
觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖

#台式料理 #台灣美食 #外賣自取 #小胖台灣便當 #觀塘美食 #紅燒牛肉麵 #排骨便當 #yummy #美食推薦 #kwuntung #香港探店
2023-05-29
  • 懷念鹽酥雞
  • 南投紅燒牛肉麵
  • 台灣鐵路大排骨便當
  • 芙香蘋果冷泡茶
2023-05-25 332 浏览
小胖已經變左我間唔中都會買既外賣lunch果日特別肚餓就會叫Set, 佢地既野飲真係超級推介!現場有自動點餐機,又有店員落單所以基本上唔駛點排隊台灣古早味烤豬肉便當d 肉既份量真係唔會欺場,好多舊配料又多! 個人最鐘意個蛋餅同埋粉絲!五味醬拌茄子茄子夠淋又入味~五味醬個味好特別~配料都甘多真係唔係誇張!所以味道唔會寡今次我仲加埋海苔海苔味勁香,加埋d 芝麻超好送飯士林鹽酥大雞腿便當我睇到都嚇親,大過隻兜炸得好脆口,而且入面又唔乾雞脾肉又唔會鞋好好食!梅香脆地瓜又係炸得岩岩好入面蕃薯味夠,配埋調味粉味道都唔錯!珍珠奶茶珍珠面頭偏軟糯,但入面仲好有咬口奶茶底岩岩好!百香Q果綠茶本身已經好多配料百香果味道酸酸甜甜,啖啖都係配料好好飲!
小胖已經變左我間唔中都會買既外賣lunch

果日特別肚餓就會叫Set, 佢地既野飲真係超級推介!

現場有自動點餐機,又有店員落單
所以基本上唔駛點排隊

台灣古早味烤豬肉便當
d 肉既份量真係唔會欺場,好多舊
配料又多!
個人最鐘意個蛋餅同埋粉絲!

五味醬拌茄子
茄子夠淋又入味~
五味醬個味好特別~

配料都甘多真係唔係誇張!
所以味道唔會寡

今次我仲加埋海苔
海苔味勁香,加埋d 芝麻
超好送飯

士林鹽酥大雞腿便當
我睇到都嚇親,大過隻兜
炸得好脆口,而且入面又唔乾
雞脾肉又唔會鞋
好好食!

梅香脆地瓜
又係炸得岩岩好
入面蕃薯味夠,配埋調味粉味道都唔錯!

珍珠奶茶
珍珠面頭偏軟糯,但入面仲好有咬口

奶茶底岩岩好!

百香Q果綠茶
本身已經好多配料
百香果味道酸酸甜甜,啖啖都係配料
好好飲!

2023-05-24
午餐
2023-05-21 52 浏览
原來光榮冰室嘅位置最近就改成《小胖台灣便當》以外賣店形式登場為觀塘人帶來台式便當、麵食,小食同台飲今日放工就同男朋友一齊試左兩款便當全部都係大件肉嘅配搭款款感覺都好吸引!椒麻微辣豬柳三杯蜜汁烤雞扒兩款便當都份量驚人‼️雞扒直頭好似個便當盒咁大但非常嫩滑味道香甜超下飯👍連男仔都食到好飽椒麻豬柳其實唔辣但又真係會麻幾正!便當溫度控制得好餸菜食得出新鮮即制而飯粒圓潤有嚼頭有熱飯食係好重要㗎!仲有樣好正嘅係佢嘅時令配菜都超豐富有翠肉瓜、小棠菜、粟米粒、菜甫蛋角同漬物除左有大件肉仲平衡到蔬菜嘅份量好滿意!除左便當仲可以追加小食一見到地瓜我又忍唔住了🤤🤤🤤地瓜同樣新鮮熱辣入口香脆粉糯仲有梅粉調味我超愛❤️❤️❤️五味醬拌茄子五味醬其實都係少少甜甜地茄子入晒味淋淋滑滑下次男朋友加班又可以有正野食買俾佢了!
原來光榮冰室嘅位置
最近就改成《小胖台灣便當》
以外賣店形式登場
為觀塘人帶來台式便當、麵食,小食同台飲

今日放工就同男朋友一齊試左兩款便當
全部都係大件肉嘅配搭
款款感覺都好吸引!

椒麻微辣豬柳

幾正!

便當溫度控制得好
餸菜食得出新鮮即制
而飯粒圓潤有嚼頭
有熱飯食係好重要㗎!

仲有樣好正嘅係
佢嘅時令配菜都超豐富
有翠肉瓜、小棠菜、粟米粒、菜甫蛋角同漬物
除左有大件肉

五味醬拌茄子
五味醬其實都係少少甜甜地
茄子入晒味
淋淋滑滑

下次男朋友加班又可以有正野食買俾佢了!
2023-05-17
  • 梅香脆地瓜
  • 三杯蜜汁烤雞排便當
2023-05-19 49 浏览
屋企人呢排返左大陸探親,無人煮飯~咁岩我又可以提早收工,經過觀塘行一陣APM就諗住行路返屋企,沿途見到呢個外賣店,見過都幾多人買黎食,就決定今晚食台灣野啦!😋 南投紅燒牛腩手工麵 $72呢間外賣店都好細心,個麵同湯係分開上,返到屋企就唔驚D麵會跎晒!牛腩都係分開裝既,而且燜得好香好軟熟,D蘿蔔入晒味,麵質都好特別,有D似拉麵不過無咁硬身,加埋個湯底真係好正!小小辣加埋D肉燥,真係好好味!‼️好食指數 9/10‼️推介指數 9/10😋士林鹽酥大雞腿便當 $68 便當入面有超多配料;粟米、小棠菜、菜圃煎蛋、豆腐、而且大雞腿真係好大隻,炸得好香脆,食既時候肉汁仲標晒出黎~如果一個女仔淨係食雞睥都夠飽!‼️好食指數 9/10‼️推介指數 9/10😋 梅香脆地瓜+五味醬拌茄子 套餐小食@1/$14地瓜好甜,加上小小咸既梅粉,真係好滋味!茄子都好新鮮,配埋飯食一流呀!😋 珍珠奶茶+珍珠冬瓜茶 (套餐飲品)🧋珍珠奶茶茶味好香,客人可以揀自己鍾意既甜度!冬瓜茶亦都十分適合夏天飲,唔會太甜膩,珍珠都整得好軟燸,容易咬,兩杯飲品都好好飲!🍽️ 小胖台灣便當📌 觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖☎️ 3853 55

😋 南投紅燒牛腩手工麵 $72

‼️好食指數 9/10
‼️推介指數 9/10

😋士林鹽酥大雞腿便當 $68

‼️好食指數 9/10
‼️推介指數 9/10

😋 梅香脆地瓜+五味醬拌茄子 套餐小食@1/$14

地瓜好甜,加上小小咸既梅粉,真係好滋味!
茄子都好新鮮,配埋飯食一流呀!

😋 珍珠奶茶+珍珠冬瓜茶 (套餐飲品)

🍽️ 小胖台灣便當
📌 觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖
☎️ 3853 5503
⏰ 星期一至日11:00 - 20:00
2023-05-17 32 浏览
觀塘飲食日誌day 9唔想食骨唔想食牛唔想食雞唔食辣還有豬柳這個選擇賣相唔差煮得入味也保有豬肉味也唔太鞋身但偏乾身所以整個飯都偏乾無汁無味雖然外賣盒子很大但飯只有半滿大食男仔未必夠同埋以台灣便當做賣點我以為點都有半隻蛋的………哈哈可能是連鎖店關係包裝精美但與同區外賣比較價錢稍貴一點了
觀塘飲食日誌day 9

包裝精美
但與同區外賣比較
價錢稍貴一點了

台灣古早味烤豬柳
5 分钟 (外卖自取)
2023-04-24 53 浏览
今日我去咗小胖台灣料理食飯,同大家講吓我叫咗咩野食啦。首先,我哋嚟到呢度最想嚟食嘅當然係三杯蜜汁烤雞排便當啦!雞排香脆多汁,個蜜汁嘅甜味啊好啱我嘅胃口,令我嘅味蕾都好滿足。仲有呢個便當嘅份量啊真係好豐富,啱晒我嘅胃口啊!之後呢,就到嘅珍珠奶茶,啱啱一入口,就飲到濃郁嘅味道,真係令我嘅味蕾都好滿足啊!我哋嘗試咗鹽蒜四季豆。豆好爽脆,仲有啲鹽蒜嘅味道,真係好開胃啊!調味啱啱好,又唔會太過咸,啱晒我嘅口味!最後,我哋嚟到嘅係麻辣鴨血燥寬粉。鴨血同埋寬粉依個配搭,真係好有嚼勁啊!唔會太辣,啱晒我嘅口味!總括而言,我哋嚟到呢度食嘢真係好開心!啲食物啊份量豐富,味道都好正啊!而家我嘅胃都好滿足啦!小胖台灣便當 (福昌大廈) (觀塘)觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖
今日我去咗小胖台灣料理食飯,同大家講吓我叫咗咩野食啦。

小胖台灣便當 (福昌大廈) (觀塘)
觀塘開源道63號福昌大廈地下A11號舖
2023-04-13 59 浏览
之前已經喺沙田食過一次呢間台灣便當最近發現佢哋喺觀塘開咗間主打外賣嘅分店九龍區都有分店實在太好 食過一次之後都念念不忘😛______________________________/ 三杯蜜汁烤雞排便當 / $62 套餐好厚切 大大塊 又嫩滑 嘅雞排 !♡︎雞排本身醃得好入味 而且烤到帶焦香焦香雞皮配上帶肉汁嘅雞肉 好juicy🫶🏻再加埋雞扒表面省少蜜汁 好鐘意🫶🏻另外仲有配埋少少其他配料同蔬菜有粉絲 菜 粟米 蛋角 撈飯食好豐富♡︎/ 台灣鐵路大排骨便當 / $62 套餐排骨同雞扒一樣份量好足 大大塊另外呢款便當特別加錢升級左做滷肉飯滷肉肥瘦適中 鹹鹹甜甜好惹味推介重口味人士如果食 可以升級做滷肉飯🤟🏿______________________________/ 鹽酥雞 /便當套餐配嘅小食 我哋揀咗鹽酥雞正正常常不過不失 唯一係都幾細份🥺/ 梅香脆地瓜 /係我小腿鍾意嘅一款台灣必食小食🫶🏻蕃薯本身好綿密好香甜 外層香脆唔油膩加埋最緊要嘅梅子粉 絕對會食到停唔到😛

之前已經喺沙田食過一次呢間台灣便當

係我小腿鍾意嘅一款台灣必食小食🫶🏻
蕃薯本身好綿密好香甜 外層香脆唔油膩
加埋最緊要嘅梅子粉 絕對會食到停唔到😛

2023-04-12 48 浏览
最近經過觀塘工業區,發現新開一間台灣便當外面店【小胖台灣便當】,唔知放工食D咩就叫左兩個套餐。士林鹽酥大鷄腿飯套餐、南投紅燒牛腩麵套餐(麻辣湯),配鹽酥鷄、梅香脆地瓜、芙香蘋果茶、梔子花綠茶。 士林鹽酥大鷄腿飯:鹽酥鷄腿超級大而且好香脆,飯都有加滷肉,唔會好乾、仲有D蔬菜小菜。調味不錯。 南投紅燒牛腩麵:牛腩偏細粒,不過好軟霖入味。麻辣湯唔算好辣,分量好大。 鹽酥鷄:好香脆,而且調味好正宗 梅香脆地瓜:好少地方有得食呢個,好特別 芙香蘋果茶、梔子花綠茶:都係無糖冷泡茶,解膩解渴一流。 而且係外賣平臺先訂購,再外賣自取飯麵套餐有8折優惠。
2023-03-27 75 浏览
觀塘友翻工嘅外賣又多一個選擇了🥡仲要係人見人愛嘅台灣美食😋再順便跟餐嗌埋杯肥仔水🧋話咁易呢間舖專做外賣,無堂食,入到去轉左係自助售賣機,lunch time就唔洗等咁耐,買左野之後店員好快(5mins內)就pack好晒野可以拎走飯類有6款可以揀,我同事就叫咗台灣鐵路大排骨,多肉多菜,份量多,一碗都岩晒大胃王,而我就叫左麵類,幾特別嘅麻鴨血肉燥寬粉,每個餐加$14 就有額外小食,超級推介梅香地瓜,熱辣辣咬落意外地香甜,其他店食唔到呢種;飲品方面佢地有自家冷泡茶,又或者加$6 有台式飲品寬粉算係幼身晶瑩剔透嗰種,放入湯好吸味,冧身易咬,最鐘意佢地貼心地有個大匙羹,食粉都可以大大啖了,湯底唔辣,對得住佢個👍🏻推介
觀塘友翻工嘅外賣又多一個選擇了🥡
仲要係人見人愛嘅台灣美食😋再順便跟餐嗌埋杯肥仔水🧋話咁易