2019-04-23 31 浏览
雖然紫薯已經唔係大熱 我依然對佢情有獨鍾TeaDays有好多種類揀 但下次再試啦 都係purple sweet potato那個吧隻色真係好靚😍😍嘩!!!! 好多紫薯小粒粒寶貝啊 真材實料!super清甜 and 新鮮加上係鮮奶嘅關係 成件事好fresh另一個小trick想揀呢杯泥飲係因為貪佢夠飽肚 皆因dinner食得唔飽🤣整體杯嘢飲係幾重手飽肚 所以純解渴嘅請三思哪。。我哋睇英文version其實係ding dung ding全對㗎borr但係睇中文ver嘅話就di di錯咗少少worr 可來烤過na?? 沒有烤的味道laa 只是熟了的紫薯ne都係翻譯問題jerr 少事要讚嘅係真心足料 兼且平時食/飲開嘅紫薯製品都是淡淡的但這個是絕對rich rich的味道:7/10TeaDays烤紫薯鮮奶 Purple Sweet Potato Fresh Milk $29
雖然紫薯已經唔係大熱 我依然對佢情有獨鍾
隻色真係好靚😍😍
嘩!!!! 好多紫薯小粒粒寶貝啊 真材實料!
super清甜 and 新鮮
加上係鮮奶嘅關係 成件事好fresh
整體杯嘢飲係幾重手飽肚 所以純解渴嘅請三思
都係翻譯問題jerr 少事

味道:7/10

TeaDays

2019-04-22 38 浏览
店鋪:小茶堂 (旺角)地址:旺角花園街2-16號好景商業中心地下22號舖隔了差不多一個月又來到旺角的小茶堂😎不知道是否名氣開始上升,客人比上次明顯多了很多,幸好等了不夠10分鐘也拿到飲品了,今次也試了一款新的飲品呢~黑糖珍珠奶綠 $21店員依舊是那麼的細心提醒喝之前要先搖勻飲料,黑糖加上奶綠(是奶茶的其中一種呢)是如此的搭配,奶綠即是奶茶加上綠茶,比平時所飲的珍珠奶茶多了一份淡淡綠茶香,喜歡綠茶的人不能錯過🤪好喝好喝
店鋪:小茶堂 (旺角)
地址:旺角花園街2-16號好景商業中心地下22號舖

黑糖珍珠奶綠 $21
2019-04-21
2019-04-22 26 浏览
見到好多朋友都去飲小茶堂,所以咁岩黎到旺角,當然要睇下佢有咩魅力先~點左朋友極力推薦既小山園抺茶鮮奶加珍珠$30,海報顯示綠白兩層顏色分明,外型幾靚。小山園抺茶鮮奶加珍珠:由於加左黑糖珍珠的關係,所以變成有三層顏色,綠色白色,仲有黑色珍珠係底,掛杯效果都幾靚。飲落抺茶味好香濃,有抺茶出眾微澀,外加有陣陣回甘味,比得上專賣抹茶的抹茶館。店員用上明治鮮奶的關係,鮮奶既比例岩岩好,所以飲落十分之香滑。加上珍珠煙韌,要求少糖少冰,所以都唔會好甜,味道岩岩好。

小山園抺茶鮮奶加珍珠
2019-04-16
10 分钟 (外卖自取)
$30 (宵夜)
小山園抺茶鮮奶加珍珠
2019-04-22 27 浏览
台式珍珠奶茶舖開到成行成市但坊間品質真係參差不齊以前無得揀先會飲貢茶、歇腳亭哩啲港式珠奶😂雖然我中學成日飲但而家真係對飲咩落肚好有要求😗老虎堂、幸福堂哩啲係好飲,但都好貴!又要大排長龍!真係試一次就夠~小茶堂真係我覆桌又覆桌嘅珍珠奶茶舖佢個茶底飲得出係認真出品 真係有茶味 絕對唔會一味死甜!今次我飲黑糖珍珠奶綠都試得出佢綠茶同奶嘅完美比例 佢隻黑糖珍珠亦粒粒彈牙同真係啖啖黑糖味 我超級欣賞 由第一啖到最尾一啖我都係同朋友讚緊哩杯嘢🥺上次飲佢烏龍茶底都係一流!厚奶仲十分試得出佢地嘅功架所在,真係好想佢開多啲分店,淘汰啲有名無實例如丸xxx、heexxxxx嗰啲標榜用心做茶,但難飲到傻嘅珍珠奶茶舖!
台式珍珠奶茶舖開到成行成市
但坊間品質真係參差不齊
以前無得揀先會飲貢茶、歇腳亭哩啲港式珠奶😂雖然我中學成日飲

但而家真係對飲咩落肚好有要求😗

小茶堂真係我覆桌又覆桌嘅珍珠奶茶舖
佢個茶底飲得出係認真出品 真係有茶味 絕對唔會一味死甜!

2019-04-21 35 浏览
記得之前係台灣旅行果陣,每日都要飲一杯木瓜牛奶。見到小茶堂餐牌呢度有鮮木瓜牛奶,當然想試下揾唔揾得返台灣感覺啦。鮮木瓜牛奶(無冰)$27:見到店員將木瓜,牛奶一齊打。木瓜粒刻意打得不太爛,所以口感就較杰身,入面啖啖木瓜肉。木瓜本身夠甜,飲落香滑之餘,仲飲到木瓜粒粒既口感,甜度適中,味道好清新,夠晒真材實料﹗特別天氣熱時飲真係會好解渴,仲係健康飲品。小茶堂鮮木瓜牛奶可以幫我揾返之前係台灣飲木瓜牛奶的滋味。小茶堂分店唔多,但出品質素相當高,可以再encore﹗
記得之前係台灣旅行果陣,每日都要飲一杯木瓜牛奶。

鮮木瓜牛奶

鮮木瓜牛奶(無冰)$27:

特別天氣熱時飲真係會好解渴,仲係健康飲品。
小茶堂鮮木瓜牛奶可以幫我揾返之前係台灣飲木瓜牛奶的滋味。
小茶堂分店唔多,但出品質素相當高,可以再encore﹗
下午茶
鮮木瓜牛奶
午飯過後和夫君散步至旺角好景看看近排推出的新PS4遊戲🕹。巡視前看到附近有一間台式茶飲小店🥤,終於在旺角找到一間不是連鎖式經營台式飲品店,所以決定一試究竟!看看有沒有驚喜!🧐店內有近期大熱的黑糖珍珠鮮奶等系列🥛,但身為奶蓋控的我,看到有「🧀🍠芝士奶蓋烤紫薯鮮奶」這個與其他店舖不一樣的選擇,當然要試試!而夫君不喜歡太甜的飲品,所以便選擇了「🍊台灣水果烏龍茶」。兩杯飲品我們也要了少甜少冰! 🥤芝士奶蓋烤紫薯鮮奶 -$34顔色相當吸睛,奶蓋比例算多,質感亦十分綿密濃厚!好香芝士味,不會死甜,是其中我喝過最好喝的奶蓋選擇之一👍🏻!下層的紫薯鮮奶亦挺出色,有粒粒紫薯肉🍠,配上明治牛乳🥛,口感豐富。但相對來說紫薯味較淡,可能被濃郁的奶蓋味掩蓋了吧!🤔而且幾飽肚!🥤台灣水果烏龍茶 -$26因為要了少甜的關係所以🍵烏龍茶味甚突出,及香濃。水果茶用了豐富的水果做base - 熱情果,🍎蘋果以及鮮橙🍊等等。甜味天然,酸酸甜甜,頗醒胃的!😬

🥤芝士奶蓋烤紫薯鮮奶 -$34

🥤台灣水果烏龍茶 -$26

2019-04-17
  • 芝士奶蓋烤紫薯鮮奶
2019-04-21 30 浏览
有冇人同我一樣經過台式飲品就好想買番杯黎飲? 今日經過好景商業中心,又比我見到teadays既足跡,忍唔住嗌停男朋友一齊買番杯-1️⃣烤紫薯鮮奶 $29 +珍珠 $4 好飲指數:8/10(70%甜 70%冰)新鮮紫薯搞拌已成 好香濃 而且有微微咬口感 配上鮮奶好香濃 其實已經perfect 貪心的我加埋珍珠 感覺有點漏 2️⃣小山園抹茶鮮奶 $27 +珍珠$4 好飲指數:8/10(30%甜 70%冰)哇 有驚喜 抹茶味好出 有甘香味配上鮮奶 都係已經十分好飲都係個句 貪心的我加埋珍珠,好似做多左-有時候唔洗乜都加珍珠 都可以好好飲😋所以真係唔好乜都加珍珠 -👅味道: 8/10🍽賣相: 7.5/10🏰環境:7/10🙇🏻‍♂️服務: 7.5/10💎CP值: 8/10⚖️人均:$20-30↩️回頭值:90%ig:hkfood_station

1️⃣烤紫薯鮮奶 $29 +珍珠 $4 好飲指數:8/10
(70%甜 70%冰)
新鮮紫薯搞拌已成 好香濃 而且有微微咬口感
配上鮮奶好香濃 其實已經perfect
貪心的我加埋珍珠 感覺有點漏

(30%甜 70%冰)
哇 有驚喜 抹茶味好出 有甘香味
配上鮮奶 都係已經十分好飲
都係個句 貪心的我加埋珍珠,好似做多左

有時候唔洗乜都加珍珠 都可以好好飲😋
⚖️人均:$20-30
↩️回頭值:90%

ig:hkfood_station
2019-04-21 19 浏览
路過這一家的飲品店,店鋪設計簡潔大方,明亮,所以決定試試它飲品的實力。 剛開始沒什麽頭緒,看了餐牌很久,店員主動介紹烏龍茶比較出名,所以我就選擇了烏龍茶芝士奶蓋。我叫的很快就弄好了,當然是先打卡杯蓋的設計其實不是很方便喝奶蓋,是一半開著的那種,很容易喝到滿口唇都是奶蓋。叫了少冰少甜,不過茶來說還是比較甜身的那種,沒有覺得有茶澀味,不喜歡茶澀的朋友可以試試 奶蓋量其實挺多(占了3分1,不過喝的時候不少都粘到蓋上了...),不過可惜的是奶蓋喝到粉末狀,不夠滑,而且不厚,有點稀總的來說,只能評個OK分

我叫的很快就弄好了,當然是先打卡

總的來說,只能評個OK分

😆最近對特別味嘅奶蓋飲品好有興趣💓繼上次試左鹹蛋黃奶蓋今次我試左芝士奶蓋木瓜鮮奶😍多謝 teadayshk 邀請試飲💓..我地揀左1️⃣芝士奶蓋木瓜鮮奶($32)平時去開鮮果汁🍹店我好多時都會揀木瓜鮮奶🙈😂但一係就奶味唔夠香濃(加太多冰/水落去攪拌溝稀曬),一係就木瓜唔夠熟冇乜味,今次又等我試下佢💓照慣例,我會先呷一啖面頭嘅芝士奶蓋🤤奶油香味好濃,比平時嘅稠度高,好足料👍🏻再飲啖木瓜鮮奶,陣木瓜味飲落唔係假嘅香油味,熟度剛好而且味道好清甜☺️而且即使芝士同鮮奶嘅味十足,都唔會完全遮蓋左木瓜陣味,唔計個芝士奶蓋,就算就咁飲個木瓜鮮奶都比出面嘅好飲👍🏻飲落唔會覺得好稀溝左水,鍾意木瓜嘅一定要試下😍.2️⃣黑糖珍珠厚鮮奶($29)自從老x堂進軴香港🇭🇰,周圍都好多店鋪開始推出黑糖鮮奶,相信大家點都飲過,但就唔係間間都好飲,今日黎試下小茶堂啦😆呢杯係男朋友飲嘅,我都偷左一啖黎試😋佢大字標題寫到明用明治鮮奶,冇花冇假,飲開奶嘅就知道,唔同品牌嘅奶其實個味都有啲分別,明治牛奶🥛係我飲過奶味最出嘅一個品牌,而且飲落本身就有微微甜味,飲完個口陣奶味仲會有「餘韻」,所以識用呢款奶黎沖,已經贏左一半💓飲左一啖,覺得
😆最近對特別味嘅奶蓋飲品好有興趣💓
繼上次試左鹹蛋黃奶蓋
今次我試左芝士奶蓋木瓜鮮奶😍
多謝 teadayshk 邀請試飲💓

我地揀左
1️⃣芝士奶蓋木瓜鮮奶($32)

2️⃣黑糖珍珠厚鮮奶($29)

自從老x堂進軴香港🇭🇰,周圍都好多店鋪開始推出黑糖鮮奶,相信大家點都飲過,但就唔係間間都好飲,今日黎試下小茶堂啦😆呢杯係男朋友飲嘅,我都偷左一啖黎試😋佢大字標題寫到明用明治鮮奶,冇花冇假,飲開奶嘅就知道,唔同品牌嘅奶其實個味都有啲分別,明治牛奶🥛係我飲過奶味最出嘅一個品牌,而且飲落本身就有微微甜味,飲完個口陣奶味仲會有「餘韻」,所以識用呢款奶黎沖,已經贏左一半💓飲左一啖,覺得個黑糖味都好出,(圖中係未攪勻,要攪勻飲個味道先會平均,如果唔係有啲位會過甜),而珍珠質感對我黎講都算唔錯,如果再煙韌啲仲正👍🏻
整體黎講,定價同出面一般嘅台式飲品店參唔多,屬於中間價位,兩杯飲品都算性價比高,個人比較鍾意木瓜果杯多啲,因爲夠特別,唔係度度有😆

🍵小茶堂 (旺角)
📍旺角花園街2-16號好景商業中心地下22號舖
#discoverhongkong #discoverhk #hkfoodie #foodie #hkfood #hkfoodblogger #foodporn #lifestyleblogger #lifestyle #microinfluencer #influencer #influencermarketing #teadays #drinkstagram #foodphoto #foodphotography #mongkok
2019-04-19 20 浏览
黑糖珍珠烏龍王奶茶 ($25)黑糖什麼的四圍都有,今次就受邀試左依間小店~剛拎上手覺得紋路做得幾靚,不過飲完第一啖我真心覺得難飲,首先甜度雖然係正常,但佢地的甜太過膩係飲完喉嚨都覺得太over~而且珍珠太癡牙漿住左,只可説係有黑糖&烏龍茶&奶味~但整杯真心有太多改善的地方🤦🏻‍♂️Taste: 3/10小山園抺茶鮮奶 ($28)朋友叫左走糖,淡淡的奶味&抹茶的微微苦澀還可以💁🏻‍♂️Taste: 6/10
黑糖珍珠烏龍王奶茶 ($25)
Taste: 3/10
小山園抺茶鮮奶 ($28)
朋友叫左走糖,淡淡的奶味&抹茶的微微苦澀還可以💁🏻‍♂️
Taste: 6/10

外卖自取
2019-04-18 26 浏览
實在比d fd感染得太西利!日日都比佢地出Post放毒,搞到我都忍唔住要整返杯,試下係咪真係咁好飲先!-📌芝士奶蓋抹茶鮮奶 - $29👉濃濃奶蓋蓋住d抹茶,一路睇住個staff慢慢倒係d抹茶個面真係幾治癒,整個組合都幾夾,層次豐富,我幾鍾意抹茶果種香味,唔錯!-📌奶蓋黑糖珍珠奶茶 - $26👉真係無辦法,本人係極度沉迷奶蓋,係必需要飲咩都好,都要加埋落去,黑糖我覺得正常,同其他品牌都無太大分別.-TGIF !!!!!下次行過MK會再過黎試下!
實在比d fd感染得太西利!日日都比佢地出Post放毒,
搞到我都忍唔住要整返杯,試下係咪真係咁好飲先!
📌芝士奶蓋抹茶鮮奶 - $29
整個組合都幾夾,層次豐富,我幾鍾意抹茶果種香味,唔錯!
📌奶蓋黑糖珍珠奶茶 - $26
黑糖我覺得正常,同其他品牌都無太大分別.

TGIF !!!!!下次行過MK會再過黎試下!
2019-04-11
  • 奶蓋黑糖珍珠奶茶
  • 芝士奶蓋抹茶鮮奶
2019-04-17 30 浏览
店主曾經移民台灣,到處試飲珍珠奶茶,最後研究出小茶堂既配方😁店舖主張採用天然食材,望住佢地沖野飲就見倒佢地落得非常足料😃----------芝士奶蓋木瓜鮮奶 $32芝士奶蓋味道鹹甜控制得好,鹹味唔會過份突出😍木瓜鮮奶超好飲💕留番少少木瓜粒唔打到禁爛,增添口感😀木瓜好香甜,配埋香滑鮮奶,減低左芝士奶蓋既膩,又可以保留住芝士香🧀芝士奶蓋黑糖珍珠抹茶鮮奶 $34呢款幾豐富😆抹茶係用京都山政小山園抹茶粉,帶微微苦🙂黑糖珍珠既黑糖好入味,一路咬一路滲黑糖既香甜味出黎😚成杯攪勻之後,芝士奶蓋遮左抹茶既苦味,留番所有優點👍
----------

2019-04-13
芝士奶蓋木瓜鮮奶
芝士奶蓋黑糖珍珠抹茶鮮奶
2019-04-17 32 浏览
最近見ig好多人post呢間小茶堂teadays,我今日都去左喝喇🥤🥤我自己中意飲鮮奶多過厚奶,所以就揀左黑糖珍珠鮮奶,平時d黑糖珍奶都係話甜度fix左,冇得少糖,不過呢間就有得揀,我揀左少糖,就覺得甜度啱啱好👍🏻另一杯本身一心諗住叫黑糖抹茶鮮奶🍵,點知好白痴咁叫錯左黑糖珍珠綠茶鮮奶茶🤦🏼‍♀️原來綠茶鮮奶茶即係茉莉茶奶茶,飲落好香茉莉花茶,好彩誤打誤撞都揀左杯唔錯嘅😌不過如果大會係想飲抹茶嘅話就記住係叫小山園抹茶鮮奶喇,唔好好似我咁叫錯左😂
  • 黑糖珍珠鮮奶
2019-04-16 24 浏览
⭐️芝士奶蓋香芋鮮奶 ($34)芝士奶蓋濃厚稠密,時間耐左層奶蓋都唔會液化散開,入口順滑creamy,奶味香濃同時亦飲到啖啖芝士鹹香。芋頭鮮奶甜度適中,味道天然,仲飲到有唔少芋頭粒,好有咬口,絕對係真材實料。⭐️冷壓蘋果高纖益力多 ($30)純天然冇加糖既健康之選,賣點係冷壓果汁。咁冷壓果汁同傳統果汁有咩分別呢? 據講冷壓果汁係透過冷壓設備,利用高壓從水果提取果汁,唔會好似傳統果汁機咁要用高溫處理程序,咁就可以盡量保存水果內的維他命、礦物質等營養成分。由於冇加用何糖份,微甜既蘋果香氣,加埋益力多,飲落淡淡清香,感覺清新。
⭐️芝士奶蓋香芋鮮奶 ($34)

⭐️冷壓蘋果高纖益力多 ($30)
純天然冇加糖既健康之選,賣點係冷壓果汁。

2019-04-16 31 浏览
Weather's getting HOT and you can never say no to a cool drink that chills you down on a HOT DAY!🔥😋Tried out the Black Sugar Milk with Cream & Pearls (黑糖珍珠厚鮮奶)🍹 & Purple Sweet Potato Cheese Macchiato (芝士奶蓋烤紫薯鮮奶)🍸..The "Black Sugar Milk with Cream & Pearls" was very sweet; and rich in milk flavor🥛, and I love how the tapioca balls were perfectly cooked, sweet and chewy in texture! ⚫😍.For the "Purple Sweet Potato Cheese Macchiato", look how dark the purple color is!🤤 It was super rich in purple sw
For the "Purple Sweet Potato Cheese Macchiato", look how dark the purple color is!🤤 It was super rich in purple sweet potato flavor and I loved that hint of natural sweetness!😍 The cheese on top was savory and creamy; but overall this drink would makes you full easily.🤣