2019-02-28
🧡今日去到美孚搵食,係openrice睇下有咩好食。就見到呢間越南餐廳,好似都幾吸引,所以就決定去試一試。本來都唔抱住好大嘅期待,點知竟然有小驚喜。我叫左兩個一人餐,一人餐包一個主食+一杯嘢飲+一個小食。小食有酸辣鳳爪✨同炭燒豬頸肉,酸辣鳳爪味道相當好👍🏻,唔會太酸,超級開胃。炭燒豬頸肉就略嫌失色,味道正常,但燒得唔夠徹底。之後就到主菜啦,因為見到黑板寫住廚師推介,所以經過一番討論就叫左一個飯同一個麵。1.辣椒膏豬頸肉炒河粉辣椒🌶️味未算超級重,對於中意食辣既我黎講算ok,係幾開胃既。河粉抄得唔錯,唔會好爛,質感幾好。比較出色嘅係佢嘅豬頸肉,竟然比小食嘅豬頸肉更好食。炒河粉裏面嘅豬頸肉十分酥脆,去買河粉一齊食,真心係唔錯嘅。2.菠蘿蝦膏海鮮炒飯呢個炒飯相比炒河粉清淡很多,蝦膏未算十分突出。一開始食的時候,覺得味道一般般,跟住再食多幾啖,發現都幾好食。蝦膏配菠蘿嘅組合係幾新鮮嘅,加埋裏面有好多海鮮,例如蝦,魷魚,炸魚柳等等,我覺得都好足料。如果鍾意食清淡嘅朋友,呢個炒飯係好適合嘅。飲品方面,我哋叫咗一杯熱飲同一杯凍飲,分別係熱菜蜜同凍檸蜜。佢嘅熱菜蜜甜度係啱啱好,所以最後我係成杯K.O.左
1.辣椒膏豬頸肉炒河粉
2.菠蘿蝦膏海鮮炒飯
飲品方面,我哋叫咗一杯熱飲同一杯凍飲,分別係熱菜蜜同凍檸蜜。佢嘅熱菜蜜甜度係啱啱好,所以最後我係成杯K.O.左。凍檸蜜都唔錯,甜度都係一樣調得好好👍🏻
最後2人埋單180蚊,晚餐食越南菜黎講,算係幾抵食🥳