2023-09-16 22 浏览
🌟「小魚兒」位於將軍澳寶琳比較僻靜位, 但午市時段可以座無虛席,因為呢度真係好食,而且好抵食。***** ***** ***** ***** *****🐠 江團魚~配黃金蒜香豆花湯底江豚魚肉質肥美、油份重、而且含膠原蛋白、肉質鮮嫩、最大好處係無骨,魚皮又煎得好香,大啖大啖地吃;湯底我哋揀咗不辣「蒜香豆花湯底」超級香口惹味,湯底本身有豆腐、洋蔥、寬粉、青瓜非常豐富。寛粉煙煙韌韌好咬口,口感同日本年糕很相若。另外還有炸響鈴、新鮮雜菜🍸竹蔗茅根水竹蔗茅根下火一流,新鮮天然味道清甜,食完火鍋飲番杯好下火。***** ***** ***** ***** *****平時一般食完烤魚非常頸渴,不過呢餐冇呢種感覺,大家入將軍澳搵食,不妨去試吓「小魚兒」,非常值得一試。

***** ***** ***** ***** *****

🐠 江團魚~配黃金蒜香豆花湯底

寛粉
煙煙韌韌好咬口,口感同日本年糕很相若。
另外還有炸響鈴、新鮮雜菜

🍸竹蔗茅根水
竹蔗茅根下火一流,新鮮天然味道清甜,食完火鍋飲番杯好下火。

***** ***** ***** ***** *****
呢排落雨天氣涼涼地,最岩食烤魚🐟咁多烤魚餐廳,小魚兒係我其中一間必食既餐廳!佢嘅爆醬鳳梨香辣豆花口味烤魚,真係令人驚艷!鮮嫩嘅海鱸魚,搭配上鳳梨同香辣豆花,味道酸辣甜香,每一口都係一個滋味的絕妙融合!真係令人回味無窮!食烤魚當然要講配料!小魚兒嘅配料真係多得驚人!本身條魚已配埋洋蔥、寬粉、青瓜、芽菜等,另外我地仲揀左手土豆、蓮藕片、金菇、海帶結、風琴豆腐,分量十足,每一樣都新鮮又好味!我最鍾意蓮藕片同土豆,好爽口😋😋食烤魚當然唔少得要叫飲品啦,唔好錯過嘅係佢哋嘅特色飲品:芒果乳酸爆珠梳打,芒果嘅香甜搭配爽口嘅乳酸爆珠,真係好清新!鹹檸七亦係一個值得一試嘅飲品!酸酸爽口,消暑又解渴!

• 芒果乳酸爆珠梳打
【將軍澳•小魚兒】ππππππππππππππππππππππππππππππ主打碳火風味烤魚、人氣雞煲以及重量級川菜 多種選擇任你揀🌻|海鱸魚( 鮮九葉花椒BB豆花)|HKD 308鮮嫩的海鱸魚配上炭火燒烤的香氣,帶有濃郁的魚香味,令人垂涎欲滴。而配菜中的九葉花椒則散發出一股微辣的香味,搭配在烤魚上,讓整道菜帶有一絲絲的辣味。佢哋嘅烤魚簡直可以用「厚實」嚟形容,每啖都感受到魚肉嘅豐厚質感。這種微辣的花椒味道非常獨特,帶給菜色更多的層次感。入口時,辣味會慢慢散開,不僅能夠激發味蕾的感官,同時也能夠增添菜式的風味。🌼|金銀蒜燒黃花魚春|HKD 88蒜蓉焗魚春係一道粵菜經典菜式。呢道菜以新鮮的黃花魚春為主要食材,搭配蒜蓉和豉油等調味料,再經過焗烤而成。表面有蒜蓉的香氣,味道鮮美。🏵️|日本扇貝(4隻)|HKD 68扇貝的鮮甜與酸菜魚湯頭的酸辣完美契合。香嫩的扇貝烹煮後保持了扇貝的嫩滑口感。酸菜魚湯頭的酸辣味道融入了整道菜,將扇貝的鮮甜與湯頭的酸辣味相互平衡,讓人感受到了一種獨特而濃烈的風味。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 510✨✨
【將軍澳•小魚兒】
主打碳火風味烤魚、人氣雞煲以及重量級川菜 多種選擇任你揀

🌻|海鱸魚( 鮮九葉花椒BB豆花)|HKD 308

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 510
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#將軍澳美食 #小魚兒
小魚兒 (富麗花園)
2023-09-13 17 浏览
#將軍澳#小魚兒自從試過尖沙咀嘅小魚兒之後就一直對佢嘅烤魚念念不忘於是乎今日黎到將軍澳 都去左小魚兒食烤魚🐟🐟🐟但唯一唔同嘅就係今次叫咗小辣發現小辣更惹味同香口 連我唔太食得辣嘅人其實都可以食到😀😀😌有啲小驚喜 🧡配菜試都有菠蘿🍍芫荽翠玉瓜開胃🌟清新配搭一流仲有佢既魷魚🦑再次encore冰火二重奏 又辣又凍🥇幾爽口最後就叫咗個薯粉🥔Btw 預先係社交平台訂枱會有更高既折扣優惠🌟🌟#hkig #hkfoodie#tko#18區美食#instafood#instadaily#instafoodie#foodporn#foodphotography
#將軍澳#小魚兒

仲有佢既魷魚🦑再次encore
冰火二重奏 又辣又凍🥇幾爽口

最後就叫咗個薯粉🥔

Btw 預先係社交平台訂枱會有更高既折扣優惠🌟🌟

連場暴雨又水浸,大家要小心安全 ⛈ 成個禮拜都濕濕笠笠,好需要食啲辣嘢袪一袪濕,朋友一直都係烤魚愛好者,明明唔食得辣又鍾意挑戰 😈 嗰日喺將軍澳做嘢,咁啱小魚兒喺附近有間分店,寶琳地鐵站行幾分鐘就到啦~一直以為餐廳只有烤魚,原來仲有川菜小炒同串燒,整體味道都幾唔錯,而且店員都好 Nice 😽- What we Had - ❀ 鮮九葉花椒BB豆花海鱸魚 ($308) 魚肉好新鮮,肉質嫩滑有彈性,醬汁麻辣惹味,用上幾款花椒麻味突出,已經就返朋友叫咗小辣但都足夠帶勁 🌶️ 鍋底自帶爽脆嘅豆芽、木耳同青瓜,仲有滑捋捋嘅豆花,不過真係好熱,一個唔小心就辣親條脷嗚嗚 🥵 食烤魚最緊要多茜!!🌿 兩個 Frd 都唔食荽茜,影完相即刻夾晒出嚟畀我,獨食無問題 🤣🤘🏽 另外加咗蓮藕、風琴豆腐同土豆粉,風琴豆腐好吸汁,連埋啲辣油索晒入去,怕辣嘅朋友仔應該頂唔順 🤧 同埋要留意唔好滾太耐,啲汁愈煮愈濃會有少少鹹;最愛煮到粉粉糯糯嘅土豆粉,感覺比寬粉更加煙韌同易消化 😋焦糖燒菠蘿 ($43) 又甜又多汁,加埋一層薄脆焦糖更加滋味,食到流晒鼻水解辣一流 🍍仲嗌咗個酸辣土豆絲 ($68),每條薯仔都粗細均勻,酸辣適

- What we Had -

❀ 鮮九葉花椒BB豆花海鱸魚 ($308)

仲嗌咗個酸辣土豆絲 ($68),每條薯仔都粗細均勻,酸辣適中咬落嗦嗦聲,一大碟都清晒,下次會想試多幾款小菜 🥔 火鍋配料平均都係三四十蚊左右,當日補祝生日所以額外收咗切餅費 $50,收費都好合理,最後三個人食咗七百幾,朋友聚會值得一試 ✨

💰 $250 p.p.
📍 小魚兒
2023-08-28
  • 鮮九葉花椒BB豆花江團魚
  • 脆焦糖燒菠蘿
2023-09-09 22 浏览
街坊生意。食咗幾次。但今次無咗串燒。有啲失望。加多咗啲小菜。對我呢講無咩吸引。所以只叫了魚煲。upgrade $68加豆腐3味。味品道保持水準。另外叫多了一份蒜茸燒魚春。如果燒得乾身啲。應該更加好食。
2023-09-04
  • 鮮九葉花椒BB豆花江團魚
2023-09-07 483 浏览
今次用咗Openrice book位17:30去食可以用海鱸魚嘅價錢免費upgrade做江團魚😆另外仲有全單75折優惠史努比比佢吸引咗 就走咗去食🤣其實史努比系第一次食烤魚😛感覺上好好食🤣🤣-👍🏿黃金特濃蒜香豆花江團魚 $348-40= $304上面個價錢系openrice嘅優恵🙌🏿由於我哋都唔系好食得辣所以就嗌咗個唔辣嘅湯底鍋入面超多炒香咗嘅蒜頭😳食極都仲有 唔怪得佢叫特濃🤣條魚好大條🤪而且好厚肉肉質超嫩滑夠肥美 食落充滿魚油香😚近骨位嘅魚肉質地紥實 但同樣非常之嫩湯底都頗油 見到面頭有一層浮起嘅油不過隔走啲油之後食落又唔會覺得好肥膩😎除咗條魚之外鍋入面仲有豆腐 寬粉 青瓜 木耳配料吸盡湯底嘅精華🤤除咗濃郁嘅蒜味之外仲食到少少牛油香味道: 8.5/10性價比: 5/10.👍🏿寬粉 $36本身個鍋已經有 食完覺得好食又加多份🤣寬粉煮到軟身呈透明色之後就食得口感軟糯 好煙韌食落超有咬口😳味道: 8/10性價比: 7/10.👍🏿鴨血 $68鴨血冇任何血腥味切得夠厚 食落好有口感😆滑嘟嘟 一咬落去爆晒啲汁出嚟重點系佢已經吸晒湯底嘅精華🤪味道: 8.5/10性價比: 5/10.👍🏿巨型炸雞髀
今次用咗Openrice book位
可惜面頭嘅椒鹽粉沈得太多
稍為鹹咗啲
但入面嘅雞髀肉就正啦!😎
嫩滑多汁 而且肉嘅部分調味適中🤤
食落好juicy~
性價比: 8/10
炒得夠香 有鑊氣😆
可惜啲蝦唔夠靚
食落冇鮮甜味😗
同埋肉質麻麻 唔夠爽口
調味適中 合格啦~
味道: 5/10
椒鹽魷魚鬚
  • 江團魚
  • 巨型炸雞髀
2023-09-01 26 浏览
之前已經同友人去過尖沙咀分店用餐,真係幾好味😋一試難忘!今次就同老公黎到寶琳分店,試試係咪同樣有水準😆小魚兒其實幾特別,除左有出名既烤魚外,仲有燒烤、小菜,同埋雞煲,樣樣睇落都吸引,不過因為老公未試過小魚兒既烤魚,所以今次都係點返烤魚。海鱸魚🐟 鮮九葉花椒BB豆花 $308 - 海爐魚上鋪滿蒜頭🧄、辣椒🌶️洋蔥🧅花椒,風味十足!青花椒令魚充滿麻香味,香味濃郁,加上海鱸魚肉質柔軟,味道鮮甜溫和,腥味不重,整鍋魚都美味非常!BB豆花真係好似bb仔咁嫩滑,寬粉口感煙煙韌韌好Q彈,兩樣都勁入味,好正!另外,我地仲點左$48炸竹枝、$36白蘿蔔片、$68炸午餐肉粒。湯底咁正,緊係要點容易索湯既野,一早放炸竹枝同白蘿蔔片入去滾,魚食到咁上下,兩樣已經索曬湯汁勁惹味,特別點讚白蘿蔔片吸收曬精華超入味。炸午餐肉粒一上枱熱辣辣,直接食又得,放落鍋到滾又係另一番滋味😋凍檸茶 $18西柚爆珠乳酸梳打 $36 - 濃濃既乳酸香,帶住微微既西柚味,碳酸飲品好清爽,加埋爆珠又好味又有口感,食完辣再飲番啖,真係好解渴,必點!小魚兒既食物份量都好多,海爐魚大大條,配料大大碟,兩個人食真係飽到上心口,性價比好高,而且環

凍檸茶 $18

小魚兒既食物份量都好多,海爐魚大大條,配料大大碟,兩個人食真係飽到上心口,性價比好高,而且環境寬敞,坐得舒服,店員們服務態度都非常良好,時時留意食客既需要,食得開心,值得encore!
2023-08-31 46 浏览
今日係寶琳上完堂之後 係附近見到間麻辣雞煲烤魚 於是乎入去試一試一入到去已經聞到好勁既麻香味 餐廳環境寬敞 一坐低就叫左一個半隻雞煲、麻辣燒生蠔、匙仁、雙拼丸同寬粉重慶雞煲佢地個雞煲醬好出色,唔會一味死辣,可以食到其他唔同既味道,雞肉亦都無被辣醬遮蓋左個鮮雞味,口感嫩滑,值得一讚麻辣燒生蠔肥美既生蠔上面鋪滿燒過既蒜蓉,再配上麻辣汁,食落好惹味匙仁匙仁係牛肩胛骨上方既嫩肉,成隻牛切出黎得好少,咁特別既部位一定要叫黎試下。碌熟食落口嫩滑得黎又有少少爽口,口感好特別,未試過既朋友仔可以見一碟黎試下寬粉、雙拼丸寬粉真係粉如其名,夠哂寬,碌完之後仲要再寬啲。由於都屬於薯粉類,食落口非常煙靭,再配埋個雙拼丸,真係要捧住個肚走

重慶雞煲

麻辣燒生蠔

肥美既生蠔上面鋪滿燒過既蒜蓉,再配上麻辣汁,食落好惹味

匙仁

寬粉、雙拼丸
2023-08-31 19 浏览
🐻爸🐻媽早排話想食酸菜魚,今日陪完佢地行街就去食魚魚魚🐟⭐️海爐魚 老壇酸菜豆花 $308 加寬粉 $36🐻媽比隔離枱既烤魚吸引左,所以我地都揀左bb辣bb麻既烤魚。🐟黎到等幾分鐘滾起就食得,🐟大條但骨唔多,幾有魚味,肉質厚實嫩滑。配料有青瓜、雲耳、大量酸菜、寬粉、芽菜、豆花、洋蔥、芫荽。湯底會越煲越入味,酸味都會越出。寬粉煙韌彈牙,索晒湯汁好惹味。⭐️蒜香牛油燒扇貝 $36扇貝熟度岩岩好,好香牛油味同好多蒜,正!⭐️青島 $34⭐️咸檸七 $24💬滾起就落寬粉慢慢煮,唔夠湯可以叫店員加湯
🐻爸🐻媽早排話想食酸菜魚,今日陪完佢地行街就去食魚魚魚🐟

⭐️海爐魚 老壇酸菜豆花 $308 加寬粉 $36

⭐️蒜香牛油燒扇貝 $36
扇貝熟度岩岩好,好香牛油味同好多蒜,正!

⭐️青島 $34
⭐️咸檸七 $24

💬滾起就落寬粉慢慢煮,唔夠湯可以叫店員加湯

2023-08-30 7 浏览
紀念日同老公去食,揀呢間係因為我哋鍾意食酸菜魚同埋串燒,又唔想專登去深圳食,所以見屋企附近呢間食評又唔錯,就滿心期待嚟食喇。QR code落單,登記會員送一隻燒蠔。點咗酸菜海鱸魚,之後搵極都搵唔到串燒嗰part。問侍應先至話串燒停咗,燒蠔亦都冇供應!「昆」咗我登記會員,冇燒蠔都算,本身專登嚟就係想食串燒,入座時侍應又唔講話冇🙄勁掃興😑冇計啦,手快快酸菜魚落咗單,唯有食完嗱嗱臨走。條魚都幾「嚡」同埋有雪藏味。
QR code落單,登記會員送一隻燒蠔。

呢間專食烤魚嘅店舖之前已經想食 最近終於食咗😌兩個人叫咗:🐟江團魚 BB 辣 小麻 $348🍍鳯梨香辣豆花 要加錢 $18另加 萵筍$48 滑牛肉$83 寬粉 $36呢款魚嘅特性係含有豐富嘅魚油同埋富有膠原蛋白魚肉質地傾向結實冇乜細骨所以食得好暢快 免卻吐骨嘅煩惱😂😂😂😂😂😂😂😂😂兩個女仔食呢條🐟已經好足夠口味方面有好多唔同選擇今次揀咗少見嘅🍍香辣豆花唔建議叫太辣 因為會搶咗🐟嘅鮮味整體變咗酸辣 但好開胃❣️自己最欣賞萵筍同埋寬粉強烈建議要叫呢兩個前者好清甜 有啲🥥香寛粉好吸湯汁 口感煙韌彈牙滑牛肉有預先調味 比較軟稔下次會叫安格斯肥牛 整體質素都幾平均🐟配料有少量青瓜 雲耳 辣椒 芫荽等⋯ 湯底屬於越食越濃味個種但又唔算好重口味除咗烤魚之外仲有雞煲下次會想食下雞煲❣️
呢間專食烤魚嘅店舖

除咗烤魚之外仲有雞煲
下次會想食下雞煲❣️
  • 烤魚
2023-08-27 17 浏览
聽朋友講,呢度嘅雞煲好好食,果然名不虛傳。雞肉非常嫩滑,而且非常入味,個汁真係超級好食,非常惹味、香辣,鍾意食雞煲嘅人千祈唔可以錯過!雞煲入面有好多蒜頭,啲蒜頭煮到好粉,撈埋啲汁食真係無敵,大大話話起碼有十幾廿粒我哋全部清曬!加咗碟肥牛、豬肉片同埋百頁豆腐。肥牛都唔錯,百幾蚊算抵食。個人鍾意豬肉片多啲,豬味比較出,必點嘅應該係百葉豆腐,因為可以索曬雞煲啲汁,好鬼正!最後想讚下啲服務,有兩個女侍應見到有警察嚟抄牌,即刻提我哋揸走架車!

2023-08-25 24 浏览
友人提議去這間「小魚兒」聚餐,單看名字本以為只有魚吃,來到才發現原來還有雞煲可選擇呢!我們點了蟲草花膠雞煲,有唔同辣度可以揀,我哋決定試吓BB辣。雞煲大火滾起再焗幾分鐘便可吃,雞件非常嫩滑,配上芫荽、紫洋蒽,非常惹味!另外我們還點了黃金特濃蒜香豆花味烤江圃魚,好濃味超正,而且魚好大條,好滑又少骨,啖啖肉!配菜點左萵筍,風琴豆腐,木耳等,吸晒湯汁嚟食,絕配👍🏻友人果然冇介紹錯,佢仲話如果喺社交平台訂枱,可以享有更多優惠添!

配菜點左萵筍,風琴豆腐,木耳等,吸晒湯汁嚟食,絕配👍🏻

有咩開心得過,當你想食烤魚嘅時候唔使上深圳,屋企樓下就有一間!其實心思思想食烤魚好耐,今日去男朋友屋企,佢就帶咗我去食坑口一間小店!-翠焦糖燒菠蘿 $48有串燒嘅地方我都會叫燒菠蘿,呢度嘅燒菠蘿係我暫時食過最好食,外皮嘅焦糖好脆,薄薄地啱啱好,菠蘿都好甜,食完都唔會覺得鞋口-黃金特濃蒜香豆花 - 海鱸魚 $288主角烤魚!今次揀咗冇辣嘅味道,條魚好大條份量好多,兩個人食其實淨係條魚都夠,魚肉好滑,亦都唔太多骨,出色!-蒜蓉烤娃娃菜 $48超足料嘅蒜蓉,多到就嚟睇唔到啲娃娃菜,烤得唔會過老,菜吸晒蒜蓉嘅味道好香!-益力多爆珠沙冰 $48食住烤魚飲住凍冰冰嘅沙冰感覺好正!-小魚兒 (富麗花園) (將軍澳)將軍澳毓雅里7號富麗花園地下3-5號舖

翠焦糖燒菠蘿 $48
黃金特濃蒜香豆花 - 海鱸魚 $288
蒜蓉烤娃娃菜 $48
益力多爆珠沙冰 $48
食住烤魚飲住凍冰冰嘅沙冰感覺好正!
小魚兒 (富麗花園) (將軍澳)