2023-10-23 36 浏览
今日入開將軍澳搵朋友食午飯,朋友話想吃烤魚,然後我就上網搵到呢間位於寶琳富麗花園的小魚兒,從寶琳地鐵站行去餐廳十分鐘不用,地理位置十分便利。入到餐廳門口見到貼住了大眾點評的必吃榜(2023年)海報,更加期待!!!實在難得,餐廳的電視播放住英超足球比賽,相信夜晚一班球迷來這裡吃飯一定好熱鬧。另一個特色就是設有例湯自助區,例湯任裝。今天的湯是足料的豬骨老火湯。我們二人首先點了薑蔥爽魚皮($68)。自從我去了廣州遊玩點了涼拌魚皮後就愛上了這道小食,不論在深圳、香港餐廳見到呢道菜式,就會忍唔住叫來吃。而今次小魚兒餐牌有唔辣同辣的魚皮選擇。我當然選了唔辣的魚皮來試,因為在廣州吃的大多都不是辣的。小魚兒的呢道薑蔥爽魚皮真係有令我吃番廣州XX記的魚皮的那種感覺。魚皮爽脆彈牙,與蘸汁匹配,食完真係十分醒胃。第二道前菜係川式口水雞($68),BB辣。辣度都已經足夠,唔太吃得辣的朋友,都認為BB辣足夠了。雞肉鮮嫩,加上麻辣清涼的辣汁,口感十分過癮。至於主食方面一定唔少得烤魚!烤魚係四款魚類可以選擇,分別凌波魚、鱸魚、江團魚同筍殼魚。我們點了黃金蒜香豆花海鱸魚($308) 再加上四隻扇貝($68)。條海鱸魚

薑蔥爽魚皮

川式口水雞

至於主食方面一定唔少得烤魚!
黃金蒜香豆花海鱸魚

條海鱸魚真的很大條,其實真係足夠2-4人吃。魚肉相當滑嫩新鮮,扇貝肉吸收了蒜香湯汁後味道更加濃郁。加上配菜洋蔥、金蒜和寬粉等配搭,真的非常滋味,我們二人花了差不多兩小時才把整條鱸魚吃完。
2023-10-21
薑蔥爽魚皮
川式口水雞
黃金蒜香豆花海鱸魚
2023-10-22 16 浏览
之前都有聽過朋友介紹小魚兒,烤魚、串燒、雞煲都有得食,今次去開寶琳就試吓佢最拿手嘅烤魚🐟老壇酸菜豆花海鱸魚 $308 烤魚我哋揀咗酸菜湯底,越煮越入味,再加埋花椒麻麻哋,食得過癮🤪 而且個湯底唔會太重味,仲食到到魚嘅鮮味~ 海鱸魚都幾大條,厚肉之餘,魚肉都仲係好嫩,食到最尾都唔鞋口😋 鍋入面仲有好滑溜嘅豆腐,同埋寬粉,整體份量都幾抵食!炸蝦餅 $48/6件 口痕想食吓炸嘢,估唔到呢到嘅炸蝦餅都ok🤣 當然呢個價錢咁平,就唔好預會好厚身,但過吓口癮都唔錯👍🏻凍奶茶 $18西柚乳酸爆珠梳打 $36如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕

凍奶茶 $18

西柚乳酸爆珠梳打 $36

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2023-10-20 27 浏览
江團魚看菜單的介紹,江團魚肉質的肥美,佢既油份重,含豐富膠原蛋白,所以簡佢補充下膠原蛋白先!江團魚肉質鮮嫩,份量都幾大同幾多肉!兩個人食都夠飽!口味揀選左老壇酸菜豆花,有多種辣度可以挑選(不辣,BB麻 ,小麻 ,中麻 ,大麻)因為我哋不吃得辣,叫左唔辣。老壇酸菜豆花,酸菜夠酸惹味,鍋內已包豆花同寬粉!豆花好夠滑!個寬粉就超正!好啱我口味!佢係超粗身嘅寬粉,浸落個湯底度索晒湯食勁正!萵筍平時返大陸食烤魚,必會叫萵筍,掉落湯吸湯食真係好夾,萵筍都大片!竹蔗茅根食火鍋烤魚最啱就係飲竹蔗茅根清下熱滋潤吓,佢唔太甜,清清地夠大杯解渴!可樂可樂係罐裝,有杯提供冰分開上👍🏻🍱餐廳: 小魚兒 (富麗花園) (將軍澳)🏫地址: 📌將軍澳寶琳毓雅里7號富麗花園地下3-5號舖

萵筍

竹蔗茅根

可樂
可樂係罐裝,有杯提供冰分開上👍🏻

🍱餐廳: 小魚兒 (富麗花園) (將軍澳)
🏫地址: 📌將軍澳寶琳毓雅里7號富麗花園地下3-5號舖

2023-10-18 19 浏览
今日去咗一間好出名嘅烤魚店尖沙咀分店平時都好多人 今日去左近屋企附近既寶琳分店未到7點半都有相當多人入座除咗烤魚之外 仲有麻辣香鍋、雞煲、bbq串燒同熱炒小菜不過第一次食都係想食番招牌烤魚🥰(注意有加一服務費 因為餐單冇寫住) ♡ 湯底: 黄金特濃蒜香豆花(海爐魚) $308加選配菜:♡ 炸午餐肉粒份量十足,而且炸得香脆,浸一浸湯再食啱啱好♡ 土豆片♡ 土豆粉 揀咗屬於海水魚嘅海爐魚 超一條 肉質好鮮嫩厚實🐟湯底有大量既蒜頭 蒜味好香濃 推薦適合唔食得辣嘅朋友✨而且蒜味越食越濃郁 重口味之選🤩裏面嘅配料有好多 有豆腐、芽菜、青瓜、寬粉等等提升咗個湯嘅鮮味寬粉食唔夠仲叫左個土豆粉🤤 索哂湯底既精華懷疑午餐肉粒係用成罐 食極都食唔哂 而且炸過更加美味😍♡ 椒鹽豆腐 $68叫左比較出名既小菜 豆腐外脆內嫩而且表皮唔厚粉 有好香椒鹽味份量都幾足 如果叫埋建議三個人一齊食
今日去咗一間好出名嘅烤魚店
尖沙咀分店平時都好多人 今日去左近屋企附近既寶琳分店
未到7點半都有相當多人入座
除咗烤魚之外 仲有麻辣香鍋、雞煲、bbq串燒同熱炒小菜
不過第一次食都係想食番招牌烤魚🥰
(注意有加一服務費 因為餐單冇寫住)

♡ 湯底: 黄金特濃蒜香豆花(海爐魚) $308

加選配菜:
♡ 炸午餐肉粒
份量十足,而且炸得香脆,浸一浸湯再食啱啱好
♡ 土豆片
♡ 土豆粉

揀咗屬於海水魚嘅海爐魚 超一條 肉質好鮮嫩厚實🐟
湯底有大量既蒜頭 蒜味好香濃 推薦適合唔食得辣嘅朋友✨
而且蒜味越食越濃郁 重口味之選🤩
裏面嘅配料有好多 有豆腐、芽菜、青瓜、寬粉等等
提升咗個湯嘅鮮味
寬粉食唔夠仲叫左個土豆粉🤤 索哂湯底既精華
懷疑午餐肉粒係用成罐 食極都食唔哂 而且炸過更加美味😍

♡ 椒鹽豆腐 $68
叫左比較出名既小菜 豆腐外脆內嫩
而且表皮唔厚粉 有好香椒鹽味
份量都幾足 如果叫埋建議三個人一齊食
‼️必食江團魚🐟🔥大份高質烤魚雞煲專門店🍲小魚兒 (將軍澳)今日難得同豬仔一齊放假,一於食番個豐富嘅早午餐,好好享受一下🥰將軍澳有一間好吸引既烤魚店,每次夜晚經過都超多人食,趁住今日放假一於試吓🤗入到餐廳,餐廳入面好大,座位闊落,仲有好多部大電視可以睇足球,啱晒足球迷⚽️餐廳員工好貼心,服務態度好好👍🏻食物份量仲好多,啱晒大胃王朋友🤭食到我哋棒住個肚走🤣🔥碳火風味烤魚江團魚🐟 $348店員推薦我哋食江團魚,呢隻如果我哋平時都未食過,一上枱勁大條魚,估唔到真係口感一絕🤩魚肉肥美,肉質煙煙韌韌,好有彈性,又好滑溜,油脂味好香,食落每啖都含滿滿嘅膠原蛋白,皮膚即刻靚晒🥰我哋熄火之後,過咗一陣啲湯都凝固左🤭真係貨真價實嘅膠原蛋白養顏鍋💕🔥烤魚口味黃金特濃蒜香豆花(不辣)市面上好多烤魚都好辣,估唔到呢度有一款咁好食嘅湯底,蒜香味極濃厚,超級惹味,豆花仲好滑🥰配上江團魚簡直一絕,咁能夠突顯魚肉嘅鮮甜😍🔥寬粉 $36食烤魚又點可以唔食寬粉呢‼️寬粉煙煙韌韌,完美地吸附上湯汁及魚肉嘅鮮味🥰滿滿嘅精華一啖食晒😍實在太幸福了🤭🔥風琴豆腐 $33從來冇食過咁好味嘅豆腐,大豆味極之香濃,有少少似豆腐卜,完美地吸附上
‼️必食江團魚🐟
🔥大份高質烤魚雞煲專門店
🍲小魚兒 (將軍澳)

🔥碳火風味烤魚
江團魚🐟 $348

🔥烤魚口味
黃金特濃蒜香豆花(不辣)

🔥寬粉 $36

🔥風琴豆腐 $33
從來冇食過咁好味嘅豆腐,大豆味極之香濃,有少少似豆腐卜,完美地吸附上湯汁,非常入味,好食得來又健康🤩絕對係我吃過最好味嘅豆腐😋
油麥菜

🔥油麥菜 $35
蔬菜好新鮮,份量仲好多,好清甜爽口,完美地吸附上湯汁😍

‼️P.S.
1. 於社交平台/openrice 訂枱有更高折扣優惠
2. 記得訂座,如果唔係要等位啦🤗

食物✨✨✨✨✨
環境✨✨✨✨✨
衛生✨✨✨✨✨
價錢✨✨✨✨✨

🏠 小魚兒 (富麗花園) (將軍澳)
將軍澳寶琳毓雅里7號富麗花園地下3-5號舖
2023-10-15
油麥菜
  • 寬粉
2023-10-17 17 浏览
早排去咗將軍澳食晚餐-小魚兒。好多人都嚟呢度食野,六點幾嚟就已經好多位已經滿哂。餐廳嘅牆壁都有可愛嘅小魚兒既壁畫,好可愛。喺呢度食,唔使返大陸都可以食到正宗嘅烤魚,仲可以放心啲🤣1️⃣江團烤魚 $348我揀咗新鮮嘅九葉花椒BB豆花。江團魚烤得好香,啖啖都係鮮嫩多汁,因為揀咗BB辣所以唔係太辣,仲有大量嘅豆腐,唐生菜同白飯一齊食,真係好開胃。份量都好足,夠朋友一齊分享。配菜加左唐生菜同白飯2️⃣香蒜燒茄子 $48茄子嘅份量超級大,燒得剛剛好,好多蒜蓉。加埋蒜香,味道更加濃郁,好好味。總括而言,小魚兒嘅菜式實在太出色。食物新鮮,味道正宗,價錢亦合理。服務態度友善,環境舒適。

1️⃣江團烤魚 $348

配菜加左唐生菜同白飯

2️⃣香蒜燒茄子 $48

2023-10-16 20 浏览
🔹️朋友仔想食酸菜魚便選擇了位於寶琳 “小魚兒”🐟, 店內地方寛敞, 設有多部大電視📺店員效率高🧑‍💼👩‍💼, 價錢親民💰🔸️老壇酸菜魚鍋🐟🍲有辣有唔辣, 我們選擇了唔辣酸菜魚鍋🐟魚質嫩滑, 鍋底材料豐富, 份量大滿足🥢🔸️霸王雞飯🐔🍚霸王雞鮮嫩肥美, 啖啖肉, 配澎湃的白飯(成個髻咁)😳好抵食😅🔸️星洲炒米🥘辣辣哋🌶大大碟, 好夠鑊氣🔥🔸️椒鹽豆腐🧆豆腐色澤金黃🌟外脆內軟, 椒鹽夠惹味😋🔸️炸雙皮奶🍼外層加以黑芝麻, 十分香脆, 雙皮奶質感棉滑👍🔸️竹蔗茅根🧉清熱解渴🤤🔸️韓國生薑茶🫚濃濃薑味, 不太甜♡🔸️凍、熱咖啡☕️👍

🔸️老壇酸菜魚鍋🐟🍲

🔸️霸王雞飯🐔🍚

🔸️星洲炒米🥘
辣辣哋🌶大大碟, 好夠鑊氣🔥

🔸️椒鹽豆腐🧆
豆腐色澤金黃🌟外脆內軟, 椒鹽夠惹味😋

🔸️炸雙皮奶🍼
外層加以黑芝麻, 十分香脆, 雙皮奶質感棉滑👍

🔸️竹蔗茅根🧉
清熱解渴🤤

🔸️韓國生薑茶🫚
濃濃薑味, 不太甜♡

🔸️凍、熱咖啡☕️👍

2023-10-15 30 浏览
呢間川菜餐廳有好多野食,包括烤魚、雞煲、鑊氣小炒、川味串燒!我哋係社交平台訂檯的,有額外嘅折扣優惠8折後真係好抵食原來而家逢星期一至四都有烤魚半價下次真係要閒日嚟食‼️今日我哋就揀左烤海鱸魚,口味種類相當多,真係令人眼花繚亂我哋叫左老壇酸菜豆花海鱸魚呢條魚相當大,十分吸引。配菜都非常豐富,有寬粉、芽菜、豆腐、雲耳和芫茜。酸菜嘅酸度同魚嘅鮮味相互融合,每一啖都充滿濃郁嘅酸辣味道,辣度好適中,唔會過份刺激,一絲絲的酸+麻+辣更能增添層次感😋個酸辣湯非常好味,所以我哋加多左份土豆粉土豆粉口感有啲似烏冬,不過多左份煙韌度,同呢個酸辣湯好夾再加多左份油麥菜椒鹽金菇炸得好酥脆,椒鹽味道令到更惹味,不過食得多就會有少少油膩感‼️

我哋係社交平台訂檯的,有額外嘅折扣優惠
8折後真係好抵食

原來而家逢星期一至四都有烤魚半價

下次真係要閒日嚟食‼️
今日我哋就揀左烤海鱸魚,口味種類相當多,真係令人眼花繚亂

我哋叫左老壇酸菜豆花海鱸魚
呢條魚相當大,十分吸引。
配菜都非常豐富,有寬粉、芽菜、豆腐、雲耳和芫茜。
酸菜嘅酸度同魚嘅鮮味相互融合,每一啖都充滿濃郁嘅酸辣味道,
辣度好適中,唔會過份刺激,
一絲絲的酸+麻+辣更能增添層次感😋
個酸辣湯非常好味,所以我哋加多左份土豆粉

土豆粉口感有啲似烏冬,不過多左份煙韌度,
同呢個酸辣湯好夾

再加多左份油麥菜

椒鹽金菇
炸得好酥脆,椒鹽味道令到更惹味,
不過食得多就會有少少油膩感‼️
2023-10-14
2023-10-12 33 浏览
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 小魚兒 💥 大隻仔今次介紹一間位置比較隱蔽,唔係好多人知道嘅餐廳,喺將軍澳寶琳站行過嚟,其實都只係5-6分鐘路程。餐廳主打烤魚、雞煲、酸菜魚,但其實串燒、炸物都非常出色,而家價錢唔貴,晚市仲有泊車優惠添。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 涼拌海蜇 $78(另加一服務費)可以揀大、中、小、BB辣,小辣都幾辣,海蜇好爽口,麻辣味足夠,非常惹味。🔥 小魚兒香辣炒飯 $88(另加一服務費)一上枱已經聞到香噴噴,非常有鑊氣,每粒飯都炒到粒粒分明,材料好豐富,有蝦仁、翠玉瓜粒、雞肉粒、魷魚粒,加少少辣椒醬一齊食,更加好食。🔥 蒜香炸雞翼 $48(另加一服務費)即叫即炸,外皮炸得夠酥脆,幾好食,同時又保留到肉汁,非常嫩滑,亦可點泰式雞醬增加味道。🔥 巨型炸雞髀 $38(另加一服務費)炸雞翼已經好好食,炸雞髀比起炸雞翼更加好食,啖啖肉更加滿足,外皮一樣炸得夠酥脆,而且更加juicy,肉質非常嫩滑,而且好大隻。🔥 炸雙
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
小魚兒

🔥 涼拌海蜇 $78(另加一服務費)
涼拌海蜇

🔥 小魚兒香辣炒飯 $88(另加一服務費)
小魚兒香辣炒飯

🔥 蒜香炸雞翼 $48(另加一服務費)

🔥 巨型炸雞髀 $38(另加一服務費)
巨型炸雞髀

🔥 炸雙皮奶 $38(另加一服務費)
炸皮包住鮮奶、紅豆粒,外皮炸至金黃色,鮮奶呈半溶狀態,好滑,趁熱食最好食。
炸雙皮奶

🔥 流心榴槤炸彈 $43(另加一服務費)
流心榴槤餡味道非常香濃,食完個口都有一陣榴槤味,鍾意食榴槤嘅朋友仔,必食推介。
流心榴槤炸彈

🔥 炸蝦餅 $48(另加一服務費)
配上泰式甜酸汁,非常開胃,炸蝦餅用上新鮮蝦肉打成膠,肉質彈牙,如果蝦餅可以厚身啲就更加好食。
炸蝦餅

🔥 竹蔗茅根 $36(另加一服務費)
真材實料,唔係用沖劑,杯內有茅根竹蔗茅根渣,夠晒冰涼,又唔會太甜,非常解渴。

🔥 香檳葡萄乳酸爆珠梳打 $36(另加一服務費)
梳打好夠氣,有好多氣泡,睇落好似香檳一樣,甜甜地,幾好飲。
香檳葡萄乳酸爆珠梳打 + 竹蔗茅根  $36/杯

炸蝦餅
香檳葡萄乳酸爆珠梳打 + 竹蔗茅根  $36/杯
  • 蒜香炸雞翼
2023-10-09 15 浏览
雞煲火鍋經已成為港人飲食潮流。先吃雞,後火鍋,一個鍋便可滿足兩個願望,最適合多心的香港人。今晚試了位於寶林的小魚兒。我和朋友一行四人點了半隻蟲草花膠雞煲、安格斯肥牛(細份)、田園蔬菜拼盤、潮汕手打牛肉餅、虎蝦六隻及風琴豆腐。等候雞煲熱透期間,我們先點兩款小食:蒜香牛油燒金菇及粟米充飢。金菇和粟米表面鋪滿香濃的蒜蓉,兩款都燒得剛剛好,粟米爽甜,金菇充滿牛油味。雞煲汁濃足料,有四大片厚花膠、芫荽、洋蔥、蟲草花及足半隻的香滑雞件。最吸引我們的,可說是安格斯肥牛及潮汕手打牛肉餅。肥牛油脂分佈均匀,嫰滑爽口。手打牛肉餅充滿牛味,口感豐富。其他火鍋料亦新鮮具水準,質素不俗。
2023-10-09 14 浏览
一行四人到將軍澳小店開餐,邊吃邊傾,感覺相當不錯,分享吓先🤗1. 蟲草花膠雞煲(半隻):蟲草花膠和嫩滑的雞肉帶來了豐富的口感和滋味😊2. 安格斯肥牛:這款肥牛肉質鮮嫩多汁,口感佳,牛肉味也濃郁👍3. 田園蔬菜拼盤:蔬菜新鮮,營養豐富呀,打邊爐必備😆4. 潮汕牛肉餅:手打牛肉餅口感鮮嫩,味道豐富,每一口都散發出濃郁的肉香味,是我今晚最欣賞的食物❤️5. 蒜香牛油燒金菇及粟米:加入了蒜香牛油烹飪而成。金菇的質地鮮嫩,與牛油和蒜香的味道相得益彰。粟米的甜味和牛油的香濃味道也完美融合,好味😋6. 虎蝦六隻:虎蝦新鮮爽口,肥美多汁😁7. 風琴豆腐:質地細軟,口感滑嫩😊

3. 田園蔬菜拼盤:蔬菜新鮮,營養豐富呀,打邊爐必備😆

6. 虎蝦六隻:虎蝦新鮮爽口,肥美多汁😁

7. 風琴豆腐:質地細軟,口感滑嫩😊
之前喺附近食甜品嘅時候,見到有間舖頭係食烤魚,一直都好想去試,今次咁啱就機會去食啦🙋🏻‍♀️。睇menu嘅時候,發現除咗有烤魚、雞煲、酸菜魚呢啲川菜之外,仲有串燒同鑊氣小炒🧆,但好可惜今次得兩個胃,裝唔落咁多嘢🥺,唯有睇吓下次有冇機會再試。🍽️江團魚 + 活火山泡淑剁椒豆花 中麻 中辣 $348 7.5/10一上到嚟嘅時候,就見到成條魚俾辣椒、青花椒等香料覆蓋住🐟。湯底辣味十足🌶️,仲會有啲麻麻地嘅感覺,好香口吓;而佢入面仲有豆花、寛粉、青瓜、木耳等等嘅配料。😽條魚幾大條吓,啲肉質好實嘅同時都好滑,仲要好少魚骨、唔會有好多骨刺🦴。同埋店家好細心👀,條魚係已經劏開咗兩邊,然後整平咁上,唔驚食到一半,要反條魚,會彈到啲湯周圍都係💦。而個豆花係大推👍🏻,就算煮咗好耐都係勁嫩滑,雖然佢唔似冰豆腐嗰種會索湯,但佢嘅表皮都係充滿晒烤魚嘅湯汁,而一咬開就係嫩嘅豆腐🤩。個寛粉好勁😂,因為我哋係食到最後睇吓仲有啲咩夾嘅時候,先發現原來個底有寬粉🍜。本身以為煮咁耐會淋晒,一夾就斷🥢,點知仲係好煙靭,索晒啲湯。🍴黃金魚皮 $78 8/10個魚皮一上到嚟,就見到每舊都裹滿咗鹹蛋黃🥚,仲要起晒沙🤤。食落去嘅時候,

🍴黃金魚皮 $78 8/10
個魚皮一上到嚟,就見到每舊都裹滿咗鹹蛋黃🥚,仲要起晒沙🤤。食落去嘅時候,勁熱辣辣🔥同脆卜卜,應該係新鮮炸完之後,再兜鹹蛋黃。
食到後尾,有少少膩,用咗嚟點烤魚索湯,就算放凍咗,都仲係好脆😙。

🍴風琴豆腐 $33 7/10
用嚟索湯汁一流🤩!就係平時街邊買到嘅打邊爐料,類似豆卜,但比佢再細啲,所以仲易索汁啲。

🍴土豆粉 $33 6.5/10
本身驚唔夠飽,諗住加個麵食,但點知原來個烤魚入邊有好多料,所以淨係食咗兩啖,就食唔落🥲。個麵質就比較煙靭同幼身,幾掛湯吓🍜。 不過留意吓👀,佢同薯粉係兩樣嘢嚟㗎❗️如果本身係想叫薯粉嘅,記得唔好嗌錯!

💰 翻兜指數: 7/10
我覺得佢味道係唔錯,但唔知係咪因為地點嘅關係,要由地鐵站行7分鐘🚶🏻‍♀️,唔似得新都城入面啲餐廳咁,一出就地鐵站就係商場🚇,所以就算晚市,人流都比較少。

如果下次,相比起食商場入邊嗰啲大集團餐廳🏬,我會寜願行遠少少,去食做街坊生意嘅餐廳😼。

2023-09-27 34 浏览
之前食過尖沙咀店,今次嚟到將軍澳,朋友帶我去寶琳店再戰烤魚,正。寶琳店嘅座位比夠闊落,同埋仲有電視可以睇波添,呢排睇英超直播就啱曬⚽️唔怪得連星期一都咁多人幫襯。未食烤魚之前先嚟個薑蔥爽魚皮,份量十足呀! 口感爽脆Q彈,唔腥而且無鹼水味,夾埋花生同埋薑蔥絲夠晒鮮味又開胃蒜香牛油燒扇貝都勁抵,兩隻先$38~濃厚牛油味加埋香噴噴嘅蒜🧄仲有大大粒嘅扇貝肉,十分滿足。呢度嘅烤魚有唔同嘅種類嘅魚同埋湯底可以揀~ 🐟今次我哋就挑戰肉肥美,油份重,膠原蛋白豐富嘅江團魚配線九葉花椒BB豆花(小辣)烤魚嘅肉質細嫩滑溜,無細刺同埋泥味。同埋唔好睇個湯底好似紅卜卜咁,我哋叫咗小麻小辣🌶️係以香同埋惹味為主,唔會辣到好辛苦。配料已經有豆花、青瓜、木耳、芽菜同埋寬粉,夠曬豐富~ 值得一讚係寬粉煙韌得嚟夠吸湯,豆花又夠滑,乜嘢口感都有,唔會獨沽一味咁寡!當然,烤魚又點可以無萵荀,清脆嫩綠好好食~ 🍻配埋啤酒perfect!~

未食烤魚之前先嚟個薑蔥爽魚皮,份量十足呀!
配料已經有豆花、青瓜、木耳、芽菜同埋寬粉,夠曬豐富~
值得一讚係寬粉煙韌得嚟夠吸湯,
2023-09-25
  • 鮮九葉花椒BB豆花江團魚
  • 萵筍
  • 寬粉
2023-09-26 29 浏览
踏入初秋,一早一晚都顯得清涼。愛吃的我當然會想起打邊爐、雞煲,烤魚。上星期日正好約咗朋友飯聚,而朋友又有間放口袋好耐嘅餐廳想食,咁我哋就約埋試試佢。餐廳位於寶琳富麗花園地下,港鐵步行七分鐘左右就到,非常方便。用餐時間係星期日下午兩點半,由於過咗食晏時間,唔使排隊就入到。入到餐廳目測約七成滿,呢個時間嚟講算多人,而多數人都係食烤魚,心諗一定好食先會咁多人叫。我哋二話不說就決定食烤魚。烤魚有四款可以選擇,有海鱸魚、江團魚、凌波魚,筍殼魚。烤魚口味有十款咁多,有辣有唔辣,總會有一款啱你口味。由於我哋唔想咁多骨同唔係幾食得辣,所以我哋揀咗海鱸魚配小麻小辣嘅爆醬鳳梨香辣豆花口味。海鱸魚³⁰⁸配爆醬鳳梨香辣豆花⁺¹⁸表面鋪滿色彩繽紛嘅鳳梨、紫洋蔥、芫荽、青泡椒、紅辣椒等等。單靠視覺效果都已經令我食慾大開。海鱸魚鮮味甘甜,肉質嫩滑結實又夠大條。湯底香辣配埋新鮮香甜嘅鳳梨,非常惹味。而湯底配料好足,有大豆芽、木耳、青瓜,豆花。另外加咗兩款配料,基本上兩個人食都好夠飽。萵荀⁴⁸萵荀口感鮮嫩爽脆,清新開胃。寬粉³⁶麻辣湯底又點少得寬粉。煮熟後晶瑩剔透,食落煙煙韌韌,索埋麻辣湯一齊食。簡直絕配!芒果乳酸爆珠

海鱸魚³⁰⁸配爆醬鳳梨香辣豆花⁺¹⁸

萵荀⁴⁸
萵荀口感鮮嫩爽脆,清新開胃。

寬粉³⁶

芒果乳酸爆珠梳打³⁶
芒果味酸酸甜甜加埋口感十足嘅爆珠,非常清新。消暑解渴或者解辣都一流。

整體餐廳評分很高。餐廳環境闊落舒適,枱與枱距離充足,好適合一大班朋友飯聚。店員服務態度好又夠細心,食材新鮮款式又夠多樣化,唔止有烤魚雞煲打邊爐,仲有串燒小菜等等。絕對係一間值得推薦嘅餐廳。
海鱸魚配爆醬鳳梨香辣豆花
寬粉
芒果乳酸爆珠梳打
  • 海鱸魚
2023-09-19 22 浏览
最近天氣涼涼地想食返啲暖野🔥又打左好多餐邊爐就諗起可以食近年好興嘅烤魚🐟.🌟碳火風味烤魚 海鱸魚 $308🌟黃金特濃蒜香豆花餐廳有各式各樣嘅魚同湯底可以選擇我地揀左海鱸魚 肉質嫩滑又厚實😚而且細骨唔多好易食 份量仲好多添至於湯底我地揀左唔辣嘅蒜香味🧄 味道好有驚喜面頭仲落左好多邪惡嘅炸蒜 忍唔住食晒啲配菜🤤.🌟精選美國肥牛 $128點左個烤魚唔好浪費個湯底一邊食魚一邊淥肥牛 肉質都唔錯份量亦都好足料👍🏻.🌟寛粉 $36寛粉好適合浸湯 吸收晒湯底嘅精華口感亦都煙煙韌韌🍜.🌟小魚兒香辣炒飯 $88烤魚需時煮熱 等待嘅時候我地就點左個炒飯食住先🍚炒飯落左魷魚、蝦、雞粒去煮 好有鑊氣微辣嘅調味好惹味😋.餐廳主要係四人枱 放上烤爐仲有位置放其他餸午餐時候黎仲有任添嘅例湯 味道都唔錯🥣👍🏻
最近天氣涼涼地想食返啲暖野🔥

寛粉好適合浸湯 吸收晒湯底嘅精華
口感亦都煙煙韌韌🍜
🌟小魚兒香辣炒飯 $88

烤魚需時煮熱 等待嘅時候我地就點左個炒飯食住先🍚
炒飯落左魷魚、蝦、雞粒去煮 好有鑊氣
微辣嘅調味好惹味😋

餐廳主要係四人枱 放上烤爐仲有位置放其他餸