2024-08-20 420 浏览
其實無留意佢食乜,原來是以港式小食為賣點xo醬咸蛋黃煎腸粉,調味勁淡,所謂咸蛋黃係現成無味道既咸蛋黃粉!港式咸蛋黃carbonara,人地話加2舊油炸鬼做乜,咁佢又太偏激了,多2舊嘢頂下肚,又係沈嘢咸蛋黃粉,個carbonara做法你都唔使問,一定係忌廉黎喇!蝦頭油撈麵,是出前一丁😑(好過比唔知咩麵既),蝦頭油在那搵佢唔到,唯有撈左包麻油佢!炸芝士雞翼,我地諗多左,只是炸雞翼唧pat合成汁上去,雞翼仲要無醃過!西瓜香檸,係溝左水既乳酸,啲小丸子有粉味!OR卜位85折,不過睇怕你都唔會想去!好耐無咁伏過,去隔離葵廣真。掃街好過!
其實無留意佢食乜,原來是以港式小食為賣點
西瓜香檸,係溝左水既乳酸,啲小丸子有粉味!
OR卜位85折,不過睇怕你都唔會想去!
好耐無咁伏過,去隔離葵廣真。掃街好過!
2024-08-14
2024-08-19 191 浏览
一般講港式餐廳都會諗起茶記冰室呢D但呢間位於葵芳新都會開左冇幾耐既港式餐廳就將各種比我地印象只係街頭小食既港式小食昇華做又好睇又好食既美食見到咁得意,當然要食下啦瑞士雞翼雞翼已經鹵到又淋又入味,食完一隻又一隻蔥油溏心蛋飯隻蛋係好靚既溏心,食落勁creamy掃街拼盤今日最大驚喜,淨係上台果下都已經比佢suprise到估唔到港式小食都可以整到咁靚呢個拼盤有燒賣、沙爹魚蛋、煎釀三寶、鹹蛋黃雞翼、麥皮蝦,樣樣都好有水準蝦頭油撈麵呢個撈麵落既竟然係蝦頭油,食落鮮味十足雪糕雞蛋仔102畫室估唔到雞蛋仔都可以玩到咁多花款,真係賞心悅目雞蛋仔蛋味香濃,配上全素朱古力雪糕,冰火交融,雙重口感另外仲可以落埋「顏料」一齊食,我就揀左粒粒朱古力、士多啤莉、海鹽焦糖真係好食又好玩阿薩姆手打香檸茶、草莓鮮奶飲品亦足料,拍得住手搖店
一般講港式餐廳都會諗起茶記冰室呢D
但呢間位於葵芳新都會開左冇幾耐既港式餐廳
就將各種比我地印象只係街頭小食既港式小食
昇華做又好睇又好食既美食
見到咁得意,當然要食下啦
1982 浏览

瑞士雞翼
雞翼已經鹵到又淋又入味,食完一隻又一隻
蔥油溏心蛋飯

隻蛋係好靚既溏心,食落勁creamy
掃街拼盤
今日最大驚喜,淨係上台果下都已經比佢suprise到
估唔到港式小食都可以整到咁靚

蝦頭油撈麵

呢個撈麵落既竟然係蝦頭油,食落鮮味十足
雪糕雞蛋仔102畫室
估唔到雞蛋仔都可以玩到咁多花款,真係賞心悅目
雞蛋仔蛋味香濃,配上全素朱古力雪糕,冰火交融,雙重口感
真係好食又好玩
阿薩姆手打香檸茶、草莓鮮奶
飲品亦足料,拍得住手搖店
2024-08-18 97 浏览
今日咁可能葵涌做嘢,順便喺新都會搵嘢食懷舊素翅配油炸鬼素翅用蒟蒻芋絲代替魚翅口感唔錯,而且都幾好食,仲有啲豆乾同冬菇味道非常之似掃街拼盤拼盤超級豐富,裏面有煎釀三寶口、水雞炸燒賣魚蛋,炸物唔錯完全唔會有油益味,特別喜歡個口水雞麻辣惹味又唔會太辣。邪惡芝士炸雞翼一客份量有六件,表面配嘅芝士醬令到成件事減輕罪惡感限定盲盒雪糕花之戀份量上枱嘅時候嚇親,真係超級大份感覺有啲似雪山疏乎厘,最底下係雞蛋仔上面擺放牛奶布甸旁邊佈滿忌廉,最頂係雲呢拿雪糕,成件事超級邪惡,但係又幾好食招牌楊枝甘露特飲呢杯飲品好有驚喜,雖然甜度冇得選擇,但係甜度剛剛好,而且裏面仲有芒果布甸增添口感,好飲之餘仲覺得好好食
今日咁可能葵涌做嘢,順便喺新都會搵嘢食

懷舊素翅配油炸鬼

掃街拼盤

邪惡芝士炸雞
一客份量有六件,表面配嘅芝士醬令到成件事減輕罪惡感

限定盲盒雪糕花之戀

招牌楊枝甘露特飲
2024-08-14
2024-08-17 86 浏览
葵芳出名多小食店可以掃街,估唔到新都會都開左間以香港小食為主題餐廳,而且裝修都幾靚。 *掃街小食拼盤賣相適合打卡,而且有齊六款小食,碗仔翅、魚蛋、燒賣、山椒鹹蛋雞翼、煎釀三寶及麥皮蝦芒果沙律筒。不過碗仔翅同出面食開既味道唔同,可能係蒟蒻麵既關係,味道有點奇怪。其他食物普普通通。 *蔥油溏心蛋飯份量都大碗,溏心蛋好味 *蝦頭油撈麵普通撈麵味道,略嫌偏咸 *墨西哥芝士脆魚皮伴牛油果醬及蕃茄莎莎呢個炸魚皮係我最鐘意,比我想像中好食,不過魚皮份量及牛油果醬偏少。 *莓莓萬歲雞蛋仔配料好多,有士多啤梨,cream及脆脆。不過雞蛋仔唔夠脆及蛋香味 *即撞木桶豆腐花打卡一流,不過味道卻強差人意。已跟足小漏斗計時,但吃果陣豆腐花仍然好老唔夠滑

*掃街小食拼盤

*蔥油溏心蛋飯
份量都大碗,溏心蛋好味

*蝦頭油撈麵
普通撈麵味道,略嫌偏咸

*墨西哥芝士脆魚皮伴牛油果醬及蕃茄莎莎

*莓莓萬歲雞蛋仔

*即撞木桶豆腐花
2024-08-17 147 浏览
Bite by Bite provides traditional iconic HK street food with a modern twist, and specializes in instagrammable desserts. The restaurant was already packed with customers before dinner hours.◆Green SaladA healthier choice to start the meal with. ◆Street Food Platter 2.0ꜱᴀᴜᴛᴇᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ʀᴏʟʟꜱ ᴡ/ xᴏ ꜱᴀᴜᴄᴇ, ꜱɪᴄʜᴜᴀɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ, ꜱᴛᴜꜰꜰᴇᴅ ᴛʀɪᴏ ᴠᴇɢɢɪᴇꜱ, ꜱɪᴜ ᴍᴀɪ & ꜰɪꜱʜ ʙᴀʟʟ, ꜱᴀʟᴍᴏɴ ꜱᴀʟᴀᴅ ɪɴ ᴀ ᴄᴏɴᴇ, ᴠᴇɢᴀɴ ɪᴍɪᴛᴀᴛɪᴏɴ ꜱʜᴀʀᴋ ꜰɪɴ ꜱᴏᴜᴘNot just a typical HK street food platter. From chilled spicy and salty chicken, firm

◆Green Salad

◆Street Food Platter 2.0

Not just a typical HK street food platter. From chilled spicy and salty chicken, firm curry fish balls and deep-fried siumai, fish cake stuffed 3-bo in a fish and chips batter, a charcoal-colored cone filled with potato salad and bacon topped with smoked salmon, starchy rice rolls with mushroom slices to a bowl of mild and gooey soup.

◆Fried Chicken Wings w/ Cheese
Freshly fried. Loaded with their vibrant signature cheese sauce. The wings were lightly flavored.

◆Ferrero Rocher Ice Cream Egg Waffle Bowls
Gotta try if you have a sweet tooth. The egg waffle was rich and intense. The vanilla ice cream balanced out the sweetness of the waffle and chocolate cream.

◆Mango Pomelo Sago
More like a dessert than a drink with a big chunk of mango pudding inside which was aromatic and pretty solid.
宜家想吃港式街頭小食🧇都可以坐得舒舒服服⁉️早幾日在附近逛街心血來潮想掃街但天氣實在太熱🥵沒辦法站立街邊吃發現咗一間主打港式街頭小食嘅餐廳餐廳環境舒適,以白、黃色怖置裝飾更有落地大玻璃透光度充足!!🌸掃街拼盤🥢掃街小食全餐(麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特特大魚蛋、山椒鹹蛋黃雞翼、蝦頭油菜圃燒賣、新煎釀三寶)可能當日鹹蛋黃雞翼售完,我哋就轉咗滷水雞翼🐔掃街拼盤完美呈現港式特色小食,打卡一流📸沙律脆筒擺設很吸引,滷水雞翼很入味又夠淋,碗仔翅蒟蒻麵很特別,燒賣魚蛋彈牙爽口,加埋煎釀三寶夠哂豐富!🌸午餐套餐🥢滷水雞髀+蔥油糖心蛋飯🌸特色港式下午茶🥢蛋撻雞蛋仔🌸飲品🧋芒芒椰奶🍹西瓜香檸兩款飲品不會太甜,很適合夏天消暑解渴👍(尤其西瓜香檸酸酸甜甜開胃又解渴)...整體感覺餐廳主打港式街頭小食很有特色,掃街小食也是香港獨特地道飲食文化,見隔離枱嘅甜品都好唔錯,下次會再試其他甜品!
宜家想吃港式街頭小食🧇
都可以坐得舒舒服服⁉️

早幾日在附近逛街心血來潮想掃街
但天氣實在太熱🥵沒辦法站立街邊吃
發現咗一間主打港式街頭小食嘅餐廳
餐廳環境舒適,以白、黃色怖置裝飾
更有落地大玻璃透光度充足!!

🌸掃街拼盤

🥢蛋撻雞蛋仔

🌸飲品
🧋芒芒椰奶
🍹西瓜香檸
兩款飲品不會太甜,很適合夏天消暑解渴👍
(尤其西瓜香檸酸酸甜甜開胃又解渴)

2024-08-16 156 浏览
這間店由試業初期已經光顧,食物款式新穎,主食甜品味道也很好,所以都去過三次。事隔幾個月,今日有時間於是去重捨美味,點知係大失望!叫咗個小食拼盤,炸脾薯條,雙色雞蛋仔。小食拼盤之前係好好食,現在轉了食物配搭大為失色。之前咖喱汁大魚蛋,個汁好食到用點其他食物食。現在係沙嗲汁小魚蛋,汁唔好食,魚蛋又有怪味。之前蝦頭油燒賣,現在沙嗲汁燒賣,質感係「梅」嘅。煎釀三寶配腐乳好特別好港式,超好食,現在配芝士醬好奇怪,唔點醬就咁食仲好。腸粉,碗仔翅保持水準。口水雞就太辣了。三文魚甜筒,不如之前的炸蝦甜筒。最令人失望係炸雞脾薯條!之前係我未食過咁好味的炸脾,脆卜卜又入味。今日我懷疑係唔係用雞胸肉砌成的雞脾形狀!「鞋」到硬!又冇味,得塊皮有味。簡單來說未食過咁難食嘅炸脾!薯條不過不失啦。雙色雞蛋仔味道可以,但如果想食脆口感就一定唔係,又未到毛巾質感,食完「雞胸扮雞脾」後,什麼都好食。服務一如以往地好,淨係成日急住執嘢,我碗翅未食完,收乜嘢啊。大致上滿意服務。不過去食嘢都係為咗味道,經過今次應該以後不會再去啦。

叫咗個小食拼盤,炸脾薯條,雙色雞蛋仔。

2024-08-16 87 浏览
我朋友是Lolly Talk 忠實粉絲🤣今天他帶我來這間滿佈Lolly Talk應援的小點角落,吃了很多港式小吃!🛎 $38 蝦頭油撈麵這道撈麵香氣撲鼻😍使用蝦頭熬製而成的鮮美蝦油,為整道菜帶來濃厚的海鮮香氣👍🏻將蝦油與麵條充分拌炒~讓每根麵條都沾滿香氣濃郁的蝦油😋增添了飽滿的口感!麵條亦非常Q彈~🛎 $46 瑞士雞翼雞翼保持了雞肉的鮮嫩👍🏻瑞士雞翼的調味香料獨特,帶有微咸微甜的風味,搭配雞肉本身的鮮甜,味道十分誘人,而且非常入味🤤🤤🤤我一口接一口不停的吃呢🛎 $60 雪糕雞蛋仔102畫室這道甜品結合了經典雞蛋仔和冰淇淋的美味😈外脆內軟的雞蛋仔搭配冰涼的雪糕,帶來絕妙的口感體驗~雞蛋仔香甜酥脆,與冰淇淋的奶香口感相得益彰👍🏻🥲在炎熱的夏天,這道甜品絕對是消暑的最佳選擇呀~~~這兒還配有朱古力醬和草莓醬呢👅🛎 $62 你總是心太軟心太軟很完美!!!裏面是流心的巧克力醬😍擺盤亦很精美~拍照一流🛎 $26 原味手打香檸茶🛎 $26 西瓜香檸
我朋友是Lolly Talk 忠實粉絲🤣

🛎 $38 蝦頭油撈麵
這道撈麵香氣撲鼻😍
使用蝦頭熬製而成的鮮美蝦油,為整道菜帶來濃厚的海鮮香氣👍🏻
麵條亦非常Q彈~

🛎 $46 瑞士雞翼
雞翼保持了雞肉的鮮嫩👍🏻
我一口接一口不停的吃呢

🛎 $60 雪糕雞蛋仔102畫室
這道甜品結合了經典雞蛋仔和冰淇淋的美味😈
外脆內軟的雞蛋仔搭配冰涼的雪糕,帶來絕妙的口感體驗~
雞蛋仔香甜酥脆,與冰淇淋的奶香口感相得益彰👍🏻🥲
在炎熱的夏天,這道甜品絕對是消暑的最佳選擇呀~~~
這兒還配有朱古力醬和草莓醬呢👅

🛎 $62 你總是心太軟
心太軟很完美!!!
裏面是流心的巧克力醬😍
擺盤亦很精美~拍照一流

🛎 $26 原味手打香檸茶
🛎 $26 西瓜香檸
晚上放工,與朋友慶祝聚餐,一於試試葵芳這間鋪,食物看似是香港街頭小食的高尚版。入內裝修新淨闊落,坐位舒適。我們點了不同種類食物。等了不久,食物很快上枱。首先來個掃街拼盤。入面有麥皮蝦芒果沙律脆筒,碗仔翅蒟蒻麵,特特大魚蛋,山椒鹹蛋黃雞翼,蝦頭油菜圃燒賣,新煎釀三寶。擺盤靚,脆筒看上去很特別。我們的雞翼改成瑞士雞翼。雞翼好淋身又滑,一咬就食到,夠入味。另外頭油燒賣的豉油亦很好味,但又不會很咸。建議一開始食脆筒,襯脆口時食,口感又脆又特別。入面裝有芒果沙律及蝦,蝦的外皮少少甜,有點似食冬NUT的口味,非常特別。我們另外點了瑞士雞翼,輕食選了葱油溏心蛋飯及蝦頭油撈麵。雖說是輕食,但來到都很大份量,真的不怕不夠飽。飲品是青嵐抹茶鮮奶及阿薩姆手打香檸茶。鮮奶不膩而有鮮奶味,面頭打了很厚一層奶泡,把中間的有字朱古力牌浮起,非常特別。抹茶集中在中間位置,越飲越濃。香檸茶夠青新。甜品方面,叫了個朱古力心太軟加配雲呢拿雪糕及楊枝甘露果凍碗。心太軟好早上枱,中間流心流出濃味黑朱古力,蛋糕夠濕潤不會乾口,碟邊放有士多啤梨,藍莓及忌廉。而楊枝甘露甜度適中,很香芒果味。最後雖然都比較飽,但還是想點個雪糕雞蛋仔1

入內裝修新淨闊落,坐位舒適。

我們點了不同種類食物。

等了不久,食物很快上枱。

首先來個掃街拼盤。

擺盤靚,脆筒看上去很特別。

另外頭油燒賣的豉油亦很好味,但又不會很咸。

我們另外點了瑞士雞翼,輕食選了葱油溏心蛋飯及蝦頭油撈麵。

雖說是輕食,但來到都很大份量,真的不怕不夠飽。

飲品是青嵐抹茶鮮奶及阿薩姆手打香檸茶。
香檸茶夠青新。

而楊枝甘露甜度適中,很香芒果味。

最後雖然都比較飽,但還是想點個雪糕雞蛋仔102畫室試試。

這個餐有3款雞蛋仔口味可選擇,我們揀了朱古力粒粒,顏料揀了朱古力醬及海鹽焦糖醬。

上枱時就覺得包裝上放得很靚,就像畫盤那樣,兩個醬像顏料放側邊。

雞蛋仔邊位有點脆口,蛋味香,又不會太流,就算添上朱古力醬也不會太甜,至於海鹽焦糖醬值得一試,微微帶點苦味但不失甜味,就像食拖肥,配合起來很好食。

雖然飽,但我們很快就把雞蛋仔食完。

這鋪頭將街頭小食重新包裝及加點心思,實在值得一試!
我同閨蜜👯‍♀️間唔中都會去葵芳行街街,嚟到新都會廣場發現開咗好多新餐廳响5樓見到呢間新店「小點角落」環境幾靚有好多掃街美食,仲有糖水,一於試吓😜⚪️ 掃街小食全餐 ⚪️🔸麥皮蝦芒果沙律脆筒 之前同閨蜜去新加坡玩,佢推介必試麥皮蝦估唔到呢度都有得食😍用黑色脆筒裝住好有創意😆鮮爽中蝦搭配咸蛋黃,鹹香滋味,芒果沙律清新🔸碗仔翅蒟蒻麵 碗仔翅有木耳絲、冬菇絲等配料,特別之處係有蒟蒻麵,Q彈有勁,低卡高纖,健康有益👍🏻🔸特特大魚蛋咖哩汁惹味,魚蛋彈牙嘅🔸蝦頭油菜圃燒賣魚肉燒賣外皮金黃酥脆,內餡飽滿軟綿綿🔸新煎釀三寶 有青椒、茄子、紅腸和魚餅~我細細個已經好鍾意食🤭童年回憶返晒嚟🔸瑞士雞翼個餐本身寫係山椒鹹蛋黃雞翼,不過聽店員講掃街小食全餐太受歡迎,我地來食晚餐已經賣哂,所以轉咗瑞士雞翼,瑞士汁甜甜地,雞翼皮滑肉嫩🔸蝦頭油撈麵蝦頭油同撈麵真係好夾,我仲加左麻油撈埋一齊食,夠哂邪惡吧😈🔸田園沙律沙律🥗份量多,清新可口,為整餐掃街增添健康元素😀🔸雪糕雞蛋仔102畫室雞蛋仔加左麻糬更加煙靭,可以揀兩款醬~我哋點了士多啤梨醬和朱古力醬更加好味,加個雪糕球,好正呀😚😚🔸楊枝甘露果凍碗有大量芒果肉、果凍,好足料啊
我同閨蜜👯‍♀️間唔中都會去葵芳行街街,
嚟到新都會廣場發現開咗好多新餐廳
响5樓見到呢間新店「小點角落」環境幾靚
有好多掃街美食,仲有糖水,一於試吓😜

⚪️ 掃街小食全餐 ⚪️

🔸麥皮蝦芒果沙律脆筒
之前同閨蜜去新加坡玩,
佢推介必試麥皮蝦估唔到呢度都有得食😍

用黑色脆筒裝住好有創意😆
鮮爽中蝦搭配咸蛋黃,鹹香滋味,芒果沙律清新

🔸碗仔翅蒟蒻麵
碗仔翅有木耳絲、冬菇絲等配料,
特別之處係有蒟蒻麵,Q彈有勁,低卡高纖,
健康有益👍🏻

🔸特特大魚蛋
咖哩汁惹味,魚蛋彈牙嘅

🔸蝦頭油菜圃燒賣
魚肉燒賣外皮金黃酥脆,內餡飽滿軟綿綿

🔸新煎釀三寶
有青椒、茄子、紅腸和魚餅~
我細細個已經好鍾意食🤭童年回憶返晒嚟

🔸瑞士雞翼

🔸蝦頭油撈麵
蝦頭油同撈麵真係好夾,
我仲加左麻油撈埋一齊食,夠哂邪惡吧😈

🔸田園沙律
沙律🥗份量多,清新可口,
為整餐掃街增添健康元素😀

🔸雪糕雞蛋仔102畫室
雞蛋仔加左麻糬更加煙靭,可以揀兩款醬~
我哋點了士多啤梨醬和朱古力醬更加好味,
加個雪糕球,好正呀😚😚

🔸楊枝甘露果凍碗
有大量芒果肉、果凍,好足料啊~
用懷舊酒樓雨傘遮仔☂️做點綴,太可愛了😻

🍉西瓜香檸梳打
西瓜消暑,香檸酸爽,飲後回甘持久,清涼解渴

💛芒芒椰奶
芒果酸甜,椰奶香滑,舒緩口感提神,啱哂我

第一次掃街掃得咁舒服😌
唔洗企,唔洗迫,同閨蜜坐定定歎冷氣
兼打卡創意港式街頭美食🍡🍢好開心😁

• 雪糕雞蛋仔102畫室
  • 掃街小食全餐
  • 瑞士雞翼
2024-08-07 206 浏览
原來人氣餐廳小點角落開左係新都會廣場餐廳有好多街頭小食,甜品及飲品我哋行完街食返個下午茶就啱喇💖❣️掃街拼盤拼盤好豐富,有特大魚旦,碗仔翅蒟蒻麵,麥皮蝦沙律芒果脆桶,煎釀三寶,蝦頭油燒賣,瑞士雞翼成個拼盤係將香港街頭小食放埋一齊,幾有創意,每款都入味幾好食❣️蔥油糖心蛋飯流心糖心蛋好吸引,飯上麵灑上乾葱同葱油,撈埋一齊食啖啖滋味❣️瑞士雞翼共有6隻,好大隻雞中翼好入味,上枱時仲有瑞士汁浸住,唔會太乾身,唔錯❣️蝦頭油撈麵出前一丁撈麵,配上蝦頭油,溏心蛋,好惹味❣️雪糕雞蛋仔即整雞蛋仔脆卜卜,配上雲呢拿雪糕,朱古力醬同士多啤梨醬,邪惡❣️楊枝甘露果凍碗芒果布甸加上芒果汁,碗入邊仲有大量芒果果肉,柚子肉,西米等,好豐富❣️榴槤甘露果凍碗榴槤果凍加上榴槤汁,榴槤迷忍唔住一啖接一啖,超正❣️茫茫甘露沙冰好啱夏天飲,透心涼,芒果沙冰,加上小丸子,好爽❣️阿薩姆手打香檸茶好足料嘅手打檸檬茶,唔會太甜,好清香
原來人氣餐廳小點角落開左係新都會廣場
餐廳有好多街頭小食,甜品及飲品
我哋行完街食返個下午茶就啱喇💖

❣️掃街拼盤

❣️蔥油糖心蛋飯
流心糖心蛋好吸引,飯上麵灑上乾葱同葱油,撈埋一齊食啖啖滋味

❣️瑞士雞翼

❣️蝦頭油撈麵
出前一丁撈麵,配上蝦頭油,溏心蛋,好惹味

❣️雪糕雞蛋仔

❣️楊枝甘露果凍碗

❣️榴槤甘露果凍碗
榴槤果凍加上榴槤汁,榴槤迷忍唔住一啖接一啖,超正

❣️茫茫甘露沙冰
好啱夏天飲,透心涼,芒果沙冰,加上小丸子,好爽

❣️阿薩姆手打香檸茶
好足料嘅手打檸檬茶,唔會太甜,好清香
以輕食為主嘅小點角落,隱約於商場內的小角落🤗 大玻璃令空間感闊落舒適🥰🩷兩溝花膠魚肉碗仔翅 $42足料嘅碗仔翅,係升級版街頭小食,兩溝可以滿足貪心嘅我。🩷蔥油溏心蛋飯 +$18可以加配一個蔥油飯,香口蔥豉油配上一隻溏心蛋,大滿足😌🩷麥皮蝦芒果沙律脆筒 $38蝦頭油撈麵 +$18麥皮蝦超級大隻爽口,以麥皮包裹調味,一點都不油膩。以雪糕筒盛裝,底部以芒果肉墊手,清新可口,配搭有新意。加配撈麵做主食,好開胃😋🩷新煎釀三寶配柑橘腐乳醬$32唔會炸過火,食落一啲都唔熱氣,好溫和嘅煎釀三寶😋配埋個咁特別嘅醬汁,立即提升味道🤪🩷D24 榴槤雞蛋仔 $36一上檯雙眼發光,榴槤愛好者必點😂 每粒雞蛋仔都充斥榴槤,而且口感煙韌。🩷「汪AH姐」咖啡燉奶 $42香濃幼滑嘅咖啡燉奶,配上一球雲呢拿雪糕,仲有口感香脆燕麥,整個配搭好好食😭果然係招牌甜品🥰🩷榴槤甘露果凍碗 $52榴槤肉甘露啫喱,清涼香甜,夏天必食😍

🩷兩溝花膠魚肉碗仔翅 $42
足料嘅碗仔翅,係升級版街頭小食,兩溝可以滿足貪心嘅我。

🩷蔥油溏心蛋飯 +$18
可以加配一個蔥油飯,香口蔥豉油配上一隻溏心蛋,大滿足😌

🩷麥皮蝦芒果沙律脆筒 $38
蝦頭油撈麵 +$18
加配撈麵做主食,好開胃😋

🩷新煎釀三寶配柑橘腐乳醬$32

🩷D24 榴槤雞蛋仔 $36

🩷「汪AH姐」咖啡燉奶 $42

🩷榴槤甘露果凍碗 $52
榴槤肉甘露啫喱,清涼香甜,夏天必食😍

2024-08-05 91 浏览
好耐冇嚟過新都會,發現開咗好多新舖頭,呢間門面一睇落去就覺得好有文青feel,店員都喺門口招徠,一眼望去有幾個吉位。由於我哋已經食飽飯,所以入去只係食個甜品,圖片上見到呢個榴槤甜品好吸引,就叫咗兩份。🥄榴槤甘露果凍碗呢個碗唔係好企得穩,搖搖晃晃好似一駕船咁,上面嘅裝飾係細個喺酒樓見到嘅遮仔☔️,小朋友見到應該幾鍾意。呢碗甜品充滿左榴槤嘅香味,但係見唔到榴槤果肉,裏面有好大舊啫喱,食半碗已經有啲飽。如果有榴槤果肉食到就好啦。😂

🥄榴槤甘露果凍碗

2024-07-22
炎炎夏日 想掃街食港式小食甜品 但又怕熱?葵芳的一家甜品小食店就可以滿足大家的願望~ 可以坐下舒舒服服地吃各款港式甜品和小食✨葵芳新都會的「小點角落」滙聚了多款港式掃街美食✨餐廳環境舒適🤍✻雪糕雞蛋仔102畫室賣相可愛非常吸引 會附上醬料筆 可以自由在畫板上塗鴉✍🏻配上雲呢拿雪糕🍦玩味十足~ 不過記得要趁雪糕溶之前快點吃🤣✻掃街小食全餐非常豐富! 已經包含多款小食!有麥皮蝦芒果沙律脆筒、碗仔翅蒟蒻麵、特特大魚蛋、山椒鹹蛋黃雞翼、蝦頭油菜圃燒賣和新煎釀三寶~ 個人最喜歡鹹蛋黃雞翼和燒賣💕✻蝦頭油撈麵撈麵充滿蝦味非常惹味 每一條麵都有蝦籽🦐✻麻辣牛根腩香辣牛腩汁微微辣很香口!牛根腩煮至很淋身~ 不錯✻蔥油溏心蛋飯流心溏心蛋和蔥油 配牛根腩一起吃很夾❤️✻芒芒椰皇小丸子蛋白 ✻芋頭西米露椰皇蛋白椰皇蛋白甜品超吸引!椰皇香氣四溢🥥原個椰皇燉蛋白再配其他材料例如小丸子/西米露 份量也挺多的!! 超推介芒芒椰皇小丸子蛋白💛🤍很好吃🥰✻芒芒甘露沙冰 ✻芒芒椰奶飲品也有很多不同選擇 而且超級大杯😆😆我們選了兩杯芒果系列的~ 夏日炎炎 喝芒果的飲料最棒了!同樣十分足料🥭

炎炎夏日 想掃街食港式小食甜品 但又怕熱?

✻雪糕雞蛋仔102畫室

掃街小食全餐
芒芒椰皇小丸子蛋白
  • 芒芒小丸子椰皇蛋白
2024-08-04 114 浏览
人氣餐廳小點角落在葵芳都有分店啦主打街頭小吃和甜點 好吃又好拍 價錢也不貴當中必點的掃街拼盤 香港特式小吃一次吃到咖哩魚蛋味道香辣 魚蛋彈牙有魚味碗仔翅的翅是蒟蒻麵 加上菇和木耳好爽口 燒賣加了菜脯辣油特別惹味麥皮蝦芒果沙律脆筒好有特式 酥脆麥皮蝦加上芒果肉 鹹鹹甜甜好開胃籠仔腸粉就正常發揮 腸粉頗滑溜如果能加麻醬辣醬就更好蝦頭油撈麵好香呀 加了好多櫻花蝦和辣菜脯口感更豐富 蝦味真的很重 重口味人士必吃重重重重料芋頭西迷 芋頭粒又綿密又香濃芋圓好有嚼勁 味道偏甜莓莓萬歲雞蛋仔 港式街頭小吃變身甜品莓莓是新鮮草莓和草莓乾混搭一起雞蛋仔外脆內軟 另一款蛋撻雞蛋仔餡料滿滿芒芒甘露沙冰和手打香檸茶都好有水準加了水晶珠好爽脆好清爽 好適合夏天呀
人氣餐廳小點角落在葵芳都有分店啦
主打街頭小吃和甜點 好吃又好拍 價錢也不貴