平時好少黎呢頭,趁踩完單車順便黎試下🥰 店內環境一流👍🏻 以日式為主。樓底高之餘,又有大落地玻璃;日間光線十分充足。最大賣點係有榻榻米嘅座位😻可能因為我地去果陣5點左右,所以唔洗排隊~~ 仲可以自己揀位!!🦥🐈揀左坐榻榻米😆 一邊享受食物,一邊可以睇到人地踩單車;感覺好悠閑~讓人放慢步伐阿😌😌😌鰻魚丼💰78 鰻魚尚算肥美,食落無乜骨!但味道就偏鹹⋯醬汁太多搶走鰻魚味。七味雞唐揚丼💰69雞粒灑上七味粉,亦有配沙律醬;可惜炸粉太厚啦🥺 好彩白飯有加飯素,容易送飯。凡惠顧任何料理、麵類 +💰25可享味噌湯+沙拉+飲料一份(桂花烏龍茶/抹綠奶茶/美式咖啡)抹綠奶茶味道偏淡~~另外當日我地即時成為會員,消費滿💰200就送拿鐵咖啡一杯。小倉抹茶窩夫💰50份量相對小,不過味道、賣相搭救。甜甜嘅紅豆能夠中和抹茶雪糕嘅苦澀味,兩者同窩夫好夾😋 口感豐富!整體上中規中矩,環境真係好舒服,但食物質素有待改善。

平時好少黎呢頭,趁踩完單車順便黎試下🥰
店內環境一流👍🏻 以日式為主。
樓底高之餘,又有大落地玻璃;日間光線十分充足。
最大賣點係有榻榻米嘅座位😻

讓人放慢步伐阿😌😌😌

鰻魚丼💰78
鰻魚尚算肥美,食落無乜骨!
但味道就偏鹹⋯醬汁太多搶走鰻魚味。

七味雞唐揚丼💰69
雞粒灑上七味粉,亦有配沙律醬;
可惜炸粉太厚啦🥺
好彩白飯有加飯素,容易送飯。

凡惠顧任何料理、麵類
+💰25
可享味噌湯+沙拉+飲料一份
(桂花烏龍茶/抹綠奶茶/美式咖啡)

抹綠奶茶味道偏淡~~

另外當日我地即時成為會員,
消費滿💰200就送拿鐵咖啡一杯。

小倉抹茶窩夫💰50
份量相對小,不過味道、賣相搭救。
甜甜嘅紅豆能夠中和抹茶雪糕嘅苦澀味,
兩者同窩夫好夾😋 口感豐富!

整體上中規中矩,環境真係好舒服,但食物質素有待改善。
2021-03-01 141 浏览
今次真係hea的一日😘我的愛人為左我的生日去左烏溪沙揀左一間文青味濃的餐廳話要比我呢個偽文青享受真正漫活的一日🏠屋子生活🏠烏溪沙應該算是一個遠離城市的好地方所以營造出餐廳的特色眼見裝潢都好有藝術氣息但歸終為一 接近大自然有種''食環境''多過食飯?咁講講食物啦揀左七味唐揚雞定食和牛肉昆布蕎麥麵睇起上黎有種日式風味脫俗而踏實的感覺因為果種味道唔似普通周街會食到唐揚雞食落去脆外嫩內老實講未食過咁而蕎麥麵亦有清清的味道所以呢間係值得推介👍🏿👍🏿👍🏿遠離塵囂 食個有Feel的午餐就足夠了
今次真係hea的一日
烏溪沙應該算是一個遠離城市的好地方
所以營造出餐廳的特色
眼見裝潢都好有藝術氣息
但歸終為一 接近大自然
有種''食環境''多過食飯?
咁講講食物啦
而蕎麥麵亦有清清的味道
所以呢間係值得推介👍🏿👍🏿👍🏿
遠離塵囂 食個有Feel的午餐就足夠了
2021-02-28 115 浏览
一入到黎就會見到佢塊好大嘅落地玻璃,撞正晏晝有自然光照入嚟嘅話,舒服休閑之餘仲非常之適合打卡🤩 亦都好啱一班(偽)文青喺到睇吓書吹吓水 (不過繁忙時段舖頭好多人排隊,所以如果想留耐啲慢慢享受嘅話可能要等少啲人先去啦)🤤 舖頭樓底都好高,仲有榻榻米同埋梳化兩個area,俾大家chill住嘆下午茶☕️ ——————提拉米蘇雙層窩夫 $53佢一個價錢有兩舊窩夫師奶心態覺得幾抵食🙈窩夫上面同中間嗰層都有啲食落好似吉士嘅cream,口感幾滑,亦唔會好滯👍🏻不過整體嚟講佢冇乜tiramisu味,反而可能因為cream上面嗰層可可粉嘅關係,好似朱古力味仲明顯🧐個窩夫亦係涷食嘅,因為我本身以為係熱嘅,所以同我想像中有啲出入🤭.抹茶淋漿卷蛋 $50佢個外觀打卡一流✨個卷蛋亦好鬆軟,本身個卷蛋已經好有抹茶味,加埋啲抹茶忌廉就更加濃郁👍🏻中間仲有啲紅豆,口感好豐富,係食完會想再嗌嘅一個甜品🍮

——————
提拉米蘇雙層窩夫 $53
抹茶淋漿卷蛋 $50
2021-02-28 136 浏览
環境很好很舒適 寬敞裝修裝飾都很用心 適合一家大小 三五知己放鬆閒聊餐廳似乎為半自助式 缺服務 但上食物的速度有效率味道有頗大進步空間 食物CP值低 沙律口味極淡 味增湯味道還好 但喝起來不像味增湯 前菜飲品正常 桂花烏龍茶有濃郁桂花味食材比較新鮮 凍烏冬配搭有點奇怪 像多吃一份沙律... 天婦羅一般 炸粉頗多 有點硬茶泡飯味道不錯 可以一試
餐廳似乎為半自助式 缺服務 但上食物的速度有效率
味道有頗大進步空間 食物CP值低
茶泡飯味道不錯 可以一試

上次大圍屋子有少少失望(。>ㅅ<。)今次馬鞍山可以話係一雪前恥 個人好鍾意呢間分店◡̉̈最鍾意係落地玻璃窗ꔛ☀️‧₊˚🤎 * 暖暖既自然光透入餐廳 個人好似即刻叉左電咁•ᴗ• 走廊闊 座位好多都移動得 仲有精品牆睇吓賣相比較普通 味道都唔錯既👅*。꙳ ✦ 咖哩丼配雞唐揚🍛咖哩湯唔係日本甜個隻 係鹹帶少辣既 唐揚雞粉太多 比較一般˙-˙ ٥✦ 明太子釜玉冷烏龍麵🍜小幫手次次黎都食呢個✨.‎˖٭ 有少少湯既撈冬 唔會太鹹 而家天氣回暖 一個冷麵夠曬fresh 小幫手話兩個字「好食!!!」т  ̫ т♡

賣相比較普通 味道都唔錯既👅*。꙳

✦ 咖哩丼配雞唐揚🍛

✦ 明太子釜玉冷烏龍麵🍜
咖哩丼配雞唐揚
明太子釜玉冷烏龍麵
明太子釜玉冷烏龍麵
2021-02-15 193 浏览
去烏溪沙行過見到都幾靚就入左去等下差唔多5點啦少少餓又見員工都算多既咁就等下啦 見到都有吉位既都有其他客人埋單走等左10分鐘佢地先執枱叫我地入咁我地都好快手叫野食咁就叫左2杯玫瑰蜜桃茶 tiramisu雙層窩夫同芝士年糕啦叫完都17:05啦之後個芝士年糕同個茶都好快泥左味道都正常 唔特別好食咁就一路等個窩夫等等下唔對路17:35就諗住問下staff睇下點啦又怕趕路切6點走叫左一陣都冇員工理可能佢地聽唔到啦就再叫 終於叫到啦佢就話幫我地跟點知原來係冇落到單心諗 下 唔係呀嘛所以算啦即刻比錢走果陣落單個staff都有覆我地單唉 好失望成間舖係裝修靚但員工態度都好麻麻好似唔想做咁希望佢地改善下服務啦
去烏溪沙行過見到都幾靚就入左去等下
成間舖係裝修靚
但員工態度都好麻麻
好似唔想做咁
希望佢地改善下服務啦

咁多年第一次食,之前都好多人排隊所以冇食原來幾好環境!大落地玻璃,有啲陽光曬入嚟好舒服!食咗飯所以今次食個下午茶1+3,埋單$55,好抵!佢個pancake都幾好食,清清地有水果有啲cream,好鬆軟,輕食係唔錯👌🏼,佢環境左裝修得好靚~佢下午茶有1,2,3唔同價錢我都影咗相。可以加多個麵或者飯。我見佢外賣嘅話都有七折~下次會試吓佢其他餐。我見到佢個椰子千層蛋糕都好想試吓。啱晒下午茶!好多人我會叫朋友一齊陪食我就自己一個啦😂
咁多年第一次食,之前都好多人排隊所以冇食
2021-02-06 117 浏览
嗌左份漢堡扒,上網睇相見個樣唔錯先叫一嚟到啲油憋唒出嚟,好唔吸引油淋淋好難食!漢堡扒質感完全係即食嘢!好似麥記個豬柳咁嘅質地,完全唔係真肉!食完之後好口渴,飲左幾升水都仲係好口渴第二日水腫到傻咗,味精勁重嘅肉👎🏻👎🏻個薯條中規中矩唔夠脆 想食好食薯條絕對唔得 佢係粗薯條嚟嘅 未至於好差嘅但唔會想再食整體成間嘢好似高級快餐店 環境唔錯嘅啲甜品好貴 不過我都冇興趣試 主菜都咁差
嗌左份漢堡扒,上網睇相見個樣唔錯先叫
一嚟到啲油憋唒出嚟,好唔吸引
油淋淋好難食!漢堡扒質感完全係即食嘢!
好似麥記個豬柳咁嘅質地,完全唔係真肉!
食完之後好口渴,飲左幾升水都仲係好口渴
第二日水腫到傻咗,味精勁重嘅肉👎🏻👎🏻

整體成間嘢好似高級快餐店 環境唔錯嘅
甜品好貴 不過我都冇興趣試 主菜都咁差
和牛漢堡丼
2021-02-06 159 浏览
好少踏足馬鞍山🚶🏻‍♀️難得一訪梗係要約朋友試吓bookmark咗好耐嘅屋子生活🤩餐廳環境舒適 分開正常桌椅區同榻榻米區🧎🏻‍♀️今次就被安排坐喺近窗邊嘅榻榻米☀️下午時分有自然光灑落 好舒服☺️第一次食屋子 打開餐牌見到好多餐點都好吸引🤩所以請咗下單嘅店員推薦 叫咗漢堡扒試試出品精緻吸睛😍未食已經流口水🤤太陽蛋煎得啱啱好 有燶邊🍳配埋漢堡扒一齊食一流😋醬汁甜甜哋好好送飯🥢白飯加埋飯素好正 🍚量多 女仔建議可以叫少飯以免浪費💛朋友叫咗七味唐揚炸雞🐣雞塊大件而多汁 炸皮厚薄適中唔會過硬🤤點埋附上嘅沙律醬一絕😋😋食完飯又點少得甜品呢🤩布朗尼朱古力味濃🍫配搭冰凍嘅雲尼拿雪糕🍦加埋合桃增加口感🌰一啖接一啖食唔停🤎香蕉朱古力奶油窩夫外觀特別💓窩夫鬆軟有口感☺️新鮮熱製夾埋凍奶油同香蕉🍌上檯冇耐閃電清碟😋😋下次要試埋其他口味嘅窩夫
好少踏足馬鞍山🚶🏻‍♀️難得一訪

• 七味雞唐揚定食
  • 和風漢堡定食
  • 香蕉朱古力奶油窩夫
2021-02-05 82 浏览
偶爾享受一下慢活的生活,遠離繁囂,來這裡就絕對可以Chill上半天了!溫泉玉子牛肉丼($72)(⭐️6/10)喜歡這牛肉不太肥洋蔥燒汁很夠味伴紫菜溫泉蛋這個最佳組合還不錯七味雞唐揚丼($69) (⭐️6/10)雞件炸得得不算好脆口但勝在雞肉嫩滑點著七味粉和沙拉醬不會差配著飯素吃這個可以加分主食+$25有麵豉湯、沙律菜、海蜇和飲品抹茶奶綠美式咖啡最喜歡這裡空間感十足,環境簡約,透進充足日光,拍照一流。喜歡日系、簡約、文青風格的你,就不可以錯過了!

溫泉玉子牛肉丼($72)(⭐️6/10)
喜歡這牛肉不太肥
洋蔥燒汁很夠味
伴紫菜溫泉蛋
這個最佳組合還不錯

七味雞唐揚丼($69) (⭐️6/10)
雞件炸得得不算好脆口
但勝在雞肉嫩滑
點著七味粉和沙拉醬不會差
配著飯素吃這個可以加分

主食+$25有麵豉湯、沙律菜、海蜇和飲品
抹茶奶綠
美式咖啡

2021-01-16 278 浏览
#2 遠離煩囂,真.屋子生活屋子生活💭🏡餐廳分開左2個area,一part係普通座位,一part係日式榻榻米(要除鞋架!想坐記得著襪去啦!🤪) 本身樓底好高,加上最入係一整塊落地玻璃,天氣好的話,陽光曬入來,真係好舒服!☺️今次好好彩,安排坐係角落的榻榻米,望住玻璃出面的小朋友係度玩滑板,非常悠閒、寫意😋~1.醬油牛肉便當($62)(+$25轉套餐) 4/5小食是中華沙津,味道正常;醬油牛肉甜甜地,不會過咸。配以5種色彩繽紛的蔬菜及溫泉蛋,賣道與味道皆不錯👍🏻唯份量不算多,男生可能不夠喔~惠顧任何料理 +$25 可享味噌湯、沙拉、飲料(桂花烏龍茶/抹香奶茶/美式咖啡)一份味噌湯內有豆腐、海帶、蔥花,暖暖地飲落好舒服😆;沙拉新鮮,飲品要了凍美式咖啡,夠凍夠香~2.木糠焙茶窩夫(焙茶雪糕) ($48)拳頭大少少的窩夫,不是走香脆路線,是比較實且有蛋香的。配以焙茶雪糕、cream、焙茶粉(?) 賣相吸引,茶味突出,不會太甜。唯不太知道木糠在哪裡哈哈~😜餐廳整體食物味道不錯,價錢合理,環境舒服,是間可打卡的文青café☺️~坐係榻榻米上,加杯咖啡,望下玻璃外的行人,你就感受到屋子生活~💭🏡
#2 遠離煩囂,真.屋子生活

屋子生活💭🏡

1.醬油牛肉便當($62)(+$25轉套餐) 4/5
醬油牛肉便當($62)(+$25轉套餐)

2.木糠焙茶窩夫(焙茶雪糕) ($48)
木糠焙茶窩夫(焙茶雪糕)

醬油牛肉便當($62)(+$25轉套餐)
木糠焙茶窩夫(焙茶雪糕)
2021-01-14 180 浏览
睇過好多食評,都大讚屋子生活好chill,食物好好味等等,於是乎今日趁住放假終於嚟打個卡,食個下午茶。結果係令我感到有少少失望。1)首先講環境,係舒服嘅,好適合邊飲杯咖啡邊傾計又或者邊工作。因為有一個好大嘅玻璃窗,陽光透射令人覺得好warm 。🌞環境 : 4.5 / 52)服務方面不過不失,我眼見大部分客人都要叫2-3次先有人過去serve佢地,但員工態度係唔錯嘅,都好耐心解釋餐牌上嘅嘢比我地知。🙆🏻‍♂️服務:3.5 / 53)食物質素認真麻麻地⋯可能我係食下午茶嘅關係,成個便當餐好似好求其咁。先講關都牛肉,牛肉無口感,調味太甜,一啲牛味都無😔 另外我朋友食嘅吉列豚扒,同我係超市買嘅急凍吉列扒係一樣,有雪藏味,無咬口😖 唯一可以讚嘅係杯抹綠奶茶,好香滑👍🏻🙅🏼‍♂️食物:2 / 5下次唔會再試下午茶,希望其他食物質素會好啲💪🏻

🌞環境 : 4.5 / 5

🙆🏻‍♂️服務:3.5 / 5

唯一可以讚嘅係杯抹綠奶茶,好香滑👍🏻

🙅🏼‍♂️食物:2 / 5

下次唔會再試下午茶,希望其他食物質素會好啲💪🏻

吉列豚扒便當
關西牛肉便當
2021-01-14
午飯時間黎到,好好彩唔洗等位👍即刻就安排入座,但離開大概2點鬆啲門口已經排緊好長嘅人龍!😢午餐餐牌簡單,我叫咗鰻魚茶漬飯 ($82 配埋味噌湯,沙律同小菜),茶漬飯好大份,有茶味🍵但鰻魚得兩舊,相比之下好多時都係就咁食飯🙈不過飯好好食所以都接受到🉑️其他配菜同飲品就正常發揮額外跟餐+$25叫多咗個日式芝士年糕👍呢個大讚年糕十分軟淋淋!入面芝士好濃厚😋勁好食!朋友叫咗咖哩豚扒湯烏冬($85跟餐),咖喱味唔太濃,扒有少少乾身,不過整體黎講跟餐性價比都高,要推薦嘅會建議食茶漬飯,至少出面唔係太多地方食到👍額外跟餐+$25叫多咗個紫芋甘栗餅,勁好食!啱啱炸起超級脆口,入面嘅紫芋爆出黎,十分滋味🤩好推薦大家叫~餐廳環境十分舒服😋同朋友大概食咗個半鐘好滿足咁埋單~大家都可以黎度過一個悠閒嘅下午☺️

2021-01-09 122 浏览
早前睇過好多對屋子生活既食評,食物既賣相超~吸引,一直都好想去試,琴日。。。終於去左朝聖啦!🍽 七味雞唐揚丼 (價錢: $69)評分: 3.5/5炸雞丼飯既賣相令我覺得好似置身於日本食既丼飯,而且撒左好多拌飯素,好香好夠味,就咁食白飯都好好味,炸雞道唔錯,不過炸粉略厚,比較失色。🍽咖喱湯烏龍麵配天婦羅蝦 (價錢:$85)評分: 4/5烏龍麵頗有口感,配埋唔辣既咖喱湯底幾惹味,相反天婦羅蝦炸粉幾薄幾好味,可惜已經放涼左,如果熱D會更好。🍽 +$25可加配 味噌湯 + 沙律 + 飲料 (桂花烏龍茶/ 抹綠奶茶/ 美式咖啡)

🍽 七味雞唐揚丼 (價錢: $69)
評分: 3.5/5

🍽咖喱湯烏龍麵配天婦羅蝦 (價錢:$85)
評分: 4/5

🍽 +$25
2021-01-02
  • 七味雞唐揚定食
2020-12-27 278 浏览
鄰近馬鐵,外面的落地玻璃窗,令整間店視野格外廣闊。內在格局亦很有日本風,坐一整天也會很舒服。可惜,實際的食物與我期望的有所出入,明太子釜玉冷烏冬,一上枱之後,我找了又找,說好的明太子呢?材料只是簡單的蟹柳,溫泉蛋及玉子,海帶,紫菜及青瓜,好失望,這也太兒戲了吧!?最期待的提拉米蘇雙層窩夫 ,原來是冷冰冰的,兩個現成的窩夫,提拉米蘇味粉加忌廉,一點誠意也沒有。抹綠奶茶,沒有驚喜,沒有失望,一般茶記貨色。朋友點的便當,味道一般。環境一流,食物幾多流,你們自己試試看吧。

抹綠奶茶,沒有驚喜,沒有失望,一般茶記貨色。

朋友點的便當,味道一般。

環境一流,食物幾多流,你們自己試試看吧。
2020-10-10