2017-12-13
由深水埗行去太子,沿途經過唔少餐廳,不過偏偏畀佢吸引住,重慶的感覺,啱曬我喺冬天到食 。點了山城牛肉紅薯粉,點了小辣, 完全適合小辣嘅形象,麻麻辣辣, 最得人鍾意係入面仲配上幾條生菜, 視覺上又靚啲, 精神層面上又覺得健康,紅薯粉煮得啱啱好,煙煙靭靭,最值得讚賞嘅係個牛肉,雖然佢切成粒狀,但係充滿牛肉味,又唔會太油膩。自家製重慶辣椒醬, 好有重慶嘅味道, 同之前喺重慶食嘅,有九成似。 麻麻辣辣,喜愛食辣嘅人士,定必喜愛。小食蒜泥白肉, 好得意嘅自家設計個白肉,有啲拗口, 但係其實最值得推薦嘅係,下面嘅青瓜, 絲咁幼味道十足。甜點,紅糖冰粉, 重慶民間甜品,好多年都冇食過,味道真係同重慶嘅好似, 令我回味不少,加上去價錢一啲都唔貴,性價比十足。加幾蚊就有支裝消茶,抵晒。下次回想起重慶,又多一個新地點。
加幾蚊就有支裝消茶,抵晒。
下次回想起重慶,又多一個新地點。