2015-05-19 530 浏览
山崎已經好多地方都冇分店啦,今日行過荃豐見到突然之間好想食好出名嘅朱古力冬甩。之前食過,朱古力係好脆,咬開嘅時候會碎開。但係今次可能天氣太熱啦,朱古力融哂,咬個時同面包融合,2種食法都各有各風味
2015-03-11 823 浏览
肚餓,買包吃……這個魚柳包 ($10)帶起我無限回憶,今次再見縱使明知是凍了的包也特登買來吃。麵包底有很多油,麵包也因凍而旱了;凍了的魚柳沒有腥味,可幸!沙律酸瓜醬是凝結狀,外貌雖然不太好,但肚餓了,有得食已很好!
肚餓,買包吃……

外卖自取
$10 (其他)
2013-04-30 308 浏览
今天路過荃豐中心 特意去Yamazaki想說買件cake食下款色不多 選擇不多. 旦糕櫃里就只得幾款ckae買了一件特濃朱古力蛋糕 就是一件傳統的黑森林切餅朱古力味的確很濃 味道偏甜 中間的cream挺幼滑的 一層海綿蛋糕+一層朱古力cream 這樣一層一層的疊著 口感不俗! 但是食吃上來真的很messy ! 嘗試拉開膠紙之際 超級多的朱宙力碎跌到周圍都係.太狼狽! 另外買了一件檸檬芝士 光是眼看已經覺得好soft 好creamy 果然食落的確如此! 檸檬味濃 混合忌廉 和芝士酸酸甜甜的 正是我想要的味道!!檸檬和芝士味都分配得好好 沒有一隻味過重或過輕! 至於餅底方面 就略嫌太硬 但牛油味十分香濃! 包裝有點不太環保 一個膠盒+里面又一張膠紙圍著
款色不多 選擇不多.
旦糕櫃里就只得幾款ckae

買了一件特濃朱古力蛋糕
就是一件傳統的黑森林切餅
朱古力味的確很濃 味道偏甜
中間的cream挺幼滑的
一層海綿蛋糕+一層朱古力cream
這樣一層一層的疊著 口感不俗!
但是食吃上來真的很messy !

嘗試拉開膠紙之際 超級多的朱宙力碎跌到周圍都係.
太狼狽!

另外買了一件檸檬芝士
光是眼看已經覺得好soft 好creamy
果然食落的確如此!

檸檬味濃 混合忌廉 和芝士
酸酸甜甜的 正是我想要的味道!!
檸檬和芝士味都分配得好好 沒有一隻味過重或過輕!
至於餅底方面 就略嫌太硬 但牛油味十分香濃!

包裝有點不太環保 一個膠盒+里面又一張膠紙圍著

• 檸檬芝士蛋糕
2011-08-14 89 浏览
之前看過一些飲食雜誌,介紹一款名叫丹麥方包的麵包,還說在中環半山有間日本人開的店子,所售賣的丹麥方包要十多元一片,真的是十多元才一片,不是一包,真的貴得汗顏,因為太貴自此再沒留意這種丹麥方包了。一次偶然去山崎買麵包吃,竟遇上這種丹麥方包,都是十多元,不過是一袋,零售價$16.5,一袋共有6片,而且片片都是厚身的,所以買了一袋試試看。吃起來,是特別重牛油香,外層有些脆身,內層很鬆軟,此外就沒有其他特別了。$16.5的價錢也可以買來試試吃,但若是一片的價錢就覺得有點兒那個了!

,但若是一片的價錢就覺得有點兒那個了!
2011-04-05 112 浏览
尋(4-4-2011 Mon)晚男友放工後過o黎,佢開頭話買個芝士餅o黎畀我食,但因怕買o左放o係公司,啲港女同事會’哮’實,所以放工至買,但太晏收工,芝士餅賣晒,佢就買件蛋糕o黎就算.而由於我放工食o左麥當勞,覺得飽,食唔落,我同男友就冇食到lu.到今(5-4-2011 Tue清明節)朝起o左身,臨出去食o野前同男友攪掂o左佢先.撕開包裝多手整,兩件蛋糕可以好完整咁分成兩份,呢個感覺唔鬆軟,食落,成個都唔太甜,口感似鬆糕,唔鬆軟亦冇彈性,;朱古力o個邊唔太甜,我只食到微微朱古力味,但男友就話濃.而另一邊我又唔係好食到有蛋味,成個o黎講係唔好食,只係大大件,但要$7.90一件重話特價,都係唔抵食囉.PS: 其實男友o係7-11買呢個蛋糕,但Openrice冇7-11o既呢.

唔知咩蛋糕
山崎蛋糕
蛋o個面
朱古力o個面
撕開包裝多手整,兩件蛋糕可以好完整咁分成兩份,
好完整o既兩份
唔鬆軟o既蛋糕

2011-04-05
外卖自取
$3.95 (早餐)
2011-03-26 60 浏览
這間麵包店開了這麼多年,仍是有很多粉絲~但真想不到原來這間麵包店只有這麼少的食評?!?!呢間山崎開左起碼有15年的歷史了~我細細個果陣,屋企人也經常0係呢道買麵包的~因荃豐中心除了這間麵包店,沒有其他競爭對手呢!!雖然有很多加工的麵包蛋糕,但仍是吸引很多人購買呢!!朱古力粒軟蛋糕 $8獨立包裝的這款蛋糕,雖然加價加得很厲害,幸好質素仍是不變,那些朱古力粒是脆脆的~而蛋糕正是軟軟的~所以兩種口感mix在一起,相當好吃~相濃的朱古力味~ 完美的配搭以下3款包 $18 / 3件全部原價$7.5炭燒雞堡包 餡料有雞柳,但唔係麵包名所指的雞堡...麵包表面有d無乜味o既粉末...煙火腿磨菇包很多油~食落口好似好濃味精咁... 其實煙火腿就好似紅腸咁...咸味適中o既~吞拿魚包 唔覺得特別好味..吞拿魚份量足夠的~但油份較多煙火腿磨菇包及吞拿魚包 的麵包質素不是太好...
朱古力粒軟蛋糕 $8
還是這款蛋糕最好吃!!!
完美的配搭

以下3款包 $18 / 3件
全部原價$7.5
炭燒雞堡包
炭燒雞堡包 ,整體來說麻麻

煙火腿磨菇包
煙火腿磨菇包,不是真正的煙火腿
很多油~食落口好似好濃味精咁...
其實煙火腿就好似紅腸咁
...咸味適中o既~

吞拿魚包
吞拿魚油份很多...
唔覺得特別好味..吞拿魚份量足夠的~但油份較多

煙火腿磨菇包及吞拿魚包 的麵包質素不是太好...
2 分钟 (外卖自取)
$8.5 (早餐)
收據
還是這款蛋糕最好吃!!!
  • 朱古力粒軟蛋糕
2010-11-04 55 浏览
日式豆沙餅$6 → $5,抵呀!味道仍是十年前食開那種味道,雖然係機械化的製作過程,但好味好味~唔會有一陣好重防腐劇的味道,每粒紅豆實卜卜的~紅豆蓉唔會好甜~燒餅厚度岩岩好,一口一口咁樣食,非常滋味呢!!$14 / 2個麵包--薯茸吞拿魚包 及小紅莓軟法 薯茸吞拿魚包外型呈蝴蝶結,一邊蝴蝶結係薯仔粒,另1邊就有吞拿魚,真係幾特別~呵呵~味道不錯! 食落去唔會好乾身~餡料份量再多少少更好小紅莓軟法 有好多紅莓細細粒平均分佈成個包,所以食落去唔會特別甜,個麵包sie幾大,脹卜卜!Yummy

豆沙餅~

日式豆沙餅$6 → $5,抵呀!

$14 / 2個麵包--薯茸吞拿魚包 及小紅莓軟法

薯茸吞拿魚包

小紅莓軟法 意外地好味~

小紅莓軟法
1 分钟 (外卖自取)
$19 (早餐)
豆沙餅~
小紅莓軟法 意外地好味~
  • 小紅莓軟法
2009-02-17 26 浏览
呢日買左個芝士火腿包做下午茶﹗火腿包是上下兩層合體而成,上層是一間間的酥皮,焗得香脆可口亦充滿牛油香,0的酥皮由於太脆一路食一路跌鬼哂落地下,好食﹔下層則是軟熟的麵包,兩種口感兩種層次﹗麵包的餡料芝士火腿溶於麵包之間,份量比較少咬幾啖都未食到,亦唔算濃味,感覺麻麻,只係食個酥皮包會好一點﹗﹗
呢日買左個芝士火腿包做下午茶﹗

2008-12-12 47 浏览
跟媽媽一齊諗緊食咩早餐飽好時,俾我見到有個蜂蜜蛋糕就買左兩個黎試!:bowl蜂蜜蛋糕 :- 係買既時候,見到件件蛋糕既面同底都係好深啡色,感覺唔太好好,似好(火農)咁,食落,(火農)味逼人,面還好少少,個底真係勁(火農)味我要切左個底先食,加上蜂蜜蛋糕完全無蜂蜜味,好唔得,買個蜂蜜蛋糕都係想食個蜂蜜甜甜既味姐!整個蛋糕,都係偏乾,味道無味又乾,又(火農),又無蜂蜜味,仲要$10件
跟媽媽一齊諗緊食咩早餐飽好時,俾我見到有個蜂蜜蛋糕

就買左兩個黎試!

又乾,又(火農),又無蜂蜜味,仲要$10件