2024-09-05 144 浏览
最近我同女朋友去咗「山東小城」食飯,真係平靚正之選!一入去就已經間餐廳好光猛,又好乾淨,見到每桌都食得津津有味。首先試咗「山東手撕雞」,雞肉鮮嫩,搭配特製醬汁,簡直好味到想一口接一口!然後係「蒜泥白肉」,薄薄切片嘅豬肉搭配香濃嘅蒜泥,簡直係絕配,口感滑溜又唔膩。再來係「菠菜豬肉餃子」,餃子皮薄餡靚!最後,女朋友點咗「生炸豬扒擔擔麵」,麵條彈牙,豬扒外脆內嫩,唔算太辣啱晒胃口。我哋仲帶咗杯自家製豆漿送吓飯,幾正!整體來講,食物質素一流,價錢合理,真係推介俾大家!下次一定再來!

2024-08-28
2024-09-04 185 浏览
我今日放假,約同好友去花墟行街買野,順道去位於太子西洋菜南街198號地舖的山東小城食晚餐,裝修簡潔舒適,坐得舒服。我和好友點左個 砂鍋雲吞雞配白飯 $88,招牌三寶(豬扒、手撕雞和牛肋肉)菜飯 $58,醉雞卷 $38(跟餐),黑糖醋豬軟骨 $52,飲品係龍眼冬瓜茶 $5(跟餐),蜂蜜百香果 $5(跟餐)。砂鍋雲吞雞真係好足料,大大隻雲吞有4隻,雞件嫩滑好味,湯底清甜(飲哂);招牌三寶樣樣都好食,雞卷帶著清香花雕味👍,豬軟骨軟腍好入味,兩款飲品好清爽。

• 招牌三寶菜飯
  • 黑糖醋豬軟骨
  • 龍眼冬瓜茶
  • 蜂蜜百香果
  • 醉雞卷
  • 砂鍋雲吞雞
2024-09-04 293 浏览
香港素來都係被外界冠以美食之都東方之珠嘅美譽因為聚集咗唔同地方國家嘅人嘅關係,有好多唔同特色地方嘅美食,例如新疆菜、意大利菜、越南菜,甚至乎去到老撾菜、秘魯菜。今次嘅呢一個餐廳,佢個名叫做山東小城,位於旺角嘅西洋菜南街就係喺天橋右手面太子方向。仲可以話佢係一間fusion菜佢裏面有好多特色嘅美食!🐔山東手撕雞呢一個fusion菜分別就係用咗山東燒雞,加上涼菜嘅手撕雞做法,沾上佢哋嘅汁料好香口🐖黑醋豬軟骨炆得恰到好處嘅豬軟骨真係好好食,加上有香醋唔會油膩,如果叫個飯食我諗我應該要食三碗飯!🧆炸豬扒湯麵係經典嘅上海炸豬扒呀!不過唯獨係湯麵嘅湯底冇咩味道呢個如果改善下就更加好啦!🦑墨魚馬蹄餃+粟米餃呢度嘅餃子皮原來係店舖自己搓㗎!墨魚馬蹄都幾爽口粟米豬肉亦都食得出豬肉好新鮮!特別想講下,佢哋呢度有自家炮製嘅山楂茶同埋會有龍眼蜜,第日下次過嚟都可以再試下!我今日飲咗山楂茶真係覺得唔錯!酸酸甜甜好開胃😋
香港素來都係被外界冠以美食之都東方之珠嘅美譽

仲可以話佢係一間fusion菜佢裏面有好多特色嘅美食!

🐔山東手撕雞

🐖黑醋豬軟骨

🧆炸豬扒湯麵

🦑墨魚馬蹄餃+粟米餃
呢度嘅餃子皮原來係店舖自己搓㗎!
墨魚馬蹄都幾爽口粟米豬肉亦都食得出豬肉好新鮮!

特別想講下,佢哋呢度有自家炮製嘅山楂茶同埋會有龍眼蜜,

2024-09-03 149 浏览
🌟之前係大角咀食過一次,記憶中相當不錯。今次試下太子分店,呢度裝修幾骨致,木系枱櫈,光線充足,食得幾舒適。🥟餐廳招牌的正宗北方水餃,每日限量發售。最特別係個招牌墨魚馬蹄餃,外表黑恔忟,食落有墨魚的鮮味,餡料加左馬蹄,爽口好食👍🏻個人推薦煎餃,更加香脆可口😋🐟砂鍋酸菜魚主角鱸魚片好滑無骨,無泥味,大大片,魚片份量都不少😮另外有豆卜,雲耳,水晶粉條,吸收晒湯底精華,酸酸辣辣,送飯一流👍🏻🐤砂鍋雲吞雞一人份份量好足,雞件好多,雞肉不會老,雲呑啖啖肉足料👍🏻湯底好清甜,有雞的精華,差不多俾我飲晒🤣另外仲有好多白菜仔同娃娃菜👍🏻🥬上湯白菜仔想清清地叫多碟菜,白菜仔大棵爽甜👍🏻🥤凍龍眼冬瓜茶清熱去濕,益氣補虛,不會太甜。🍹凍百香果梳打清腸消脂,酸酸甜甜好清新👍🏻。🌟晚餐時段見到不停有人等位同拎外賣,就知道係好食👍🏻

🐟砂鍋酸菜魚

🐤砂鍋雲吞雞

🥬上湯白菜仔
想清清地叫多碟菜,白菜仔大棵爽甜👍🏻

🥤凍龍眼冬瓜茶
清熱去濕,益氣補虛,不會太甜。

🍹凍百香果梳打
清腸消脂,酸酸甜甜好清新👍🏻。

🌟晚餐時段見到不停有人等位同拎外賣,就知道係好食👍🏻
2024-08-31
  • 砂鍋雲吞雞
  • 墨魚荸薺餃
  • 砂鍋酸菜魚
魯菜,起源於山東,是歷史最悠久和難度最高的菜系之一,口味鹹鮮為主!這家山東小城,價格實惠!味道一流!生炸豬扒擔擔麵豬扒好脆!炸得好好!擔擔麵唔會太辣,仲落咗好多蝦米,為整個湯底增加鮮味!黑糖醋豬軟骨菜飯糖醋排骨就食得多,轉左做豬軟骨更加好食😋啖啖肉~ 菜飯入面白菜🥬比例高,好足料!而且即叫即炒,仲冇乜油添!好健康!醉雞卷好精緻😋😋好好味!睇到賣相都開胃!山東牛肋肉超多牛肉😋食到好飽,好滿足!

生炸豬扒擔擔麵

黑糖醋豬軟骨菜飯

醉雞卷
好精緻😋😋好好味!睇到賣相都開胃!

山東牛肋肉
超多牛肉😋食到好飽,好滿足!
2024-09-01 111 浏览
上網見到山東小城評價唔錯所以去左太子分店一嘗美食😋我哋order左皇牌炸豬扒擔擔麵🍜三寶菜飯🥬老醋海蜇頭 生炸豬扒🐷自家製豆漿🥛同自家製酸梅湯😋皇牌炸豬扒擔擔麵:麵條幼滑,花生醬麻辣湯底惹味,拌有蝦皮花生碎,鍾意花生碎,有咬口皇牌炸豬:外皮金黃鬆脆,口感外酥裡嫩三寶菜飯:菜飯好味🤤好岩小朋友胃口 老醋海蜇頭:拌有青瓜🥒、紅蘿蔔🥕、大蔥絲、紅菜頭絲、清脆爽口,夏天必叫之選!自家製豆漿:有豆味 甜度適中 (平時都好怕飲到好甜既豆漿🥹)自家製酸梅湯:酸酸甜甜酸梅湯,消暑解渴一流!酸酸味味岩哂我😆!
上網見到山東小城評價唔錯
所以去左太子分店一嘗美食😋
我哋order左皇牌炸豬扒擔擔麵🍜
皇牌炸豬:外皮金黃鬆脆,口感外酥裡嫩
三寶菜飯:菜飯好味🤤好岩小朋友胃口
2024-08-28 131 浏览
生炸豬扒擔擔麵🍜$56炸至金黃酥脆嘅豬扒外皮,輕輕一咬😉𥚃面夠晒嫩滑,又夠Juicy☺️擔擔麵嘅麵條彈牙又有嚼勁😚湯底帶有濃郁嘅花生醬香味😛口感豐富,層次分明😉手撕雞拼黑糖醋骨配芝麻醬冷麵🐷$58雞肉鮮嫩多汁,而且份量都幾多😉旁邊嘅黑糖醋骨色澤誘人,酸甜適中😇配上涼浸浸又香濃爽口嘅芝麻醬冷麵🍜呢個組合無論係口感定味道都係一絕☺️除咗冷麵,亦可配菜飯或擔擔麵😙醉雞卷配碎蛋🐔$38雞肉選用嫩滑嘅雞腿肉🍗酒香完全滲透入雞肉內😌每啖都帶有獨特嘅酒香味☺️色澤晶瑩誘人,酒香四溢,色香味俱全😊麻辣魚皮🐟$15魚皮薄脆彈牙,香氣撲鼻☺️每一片都被麻辣醬汁均勻包圍着🌶️香辣濃郁,辣而不烈,夠晒惹味😆山楂茶🍹跟餐Coke Zero🥤跟餐+$5
生炸豬扒擔擔麵🍜$56

炸至金黃酥脆嘅豬扒外皮,輕輕一咬😉
𥚃面夠晒嫩滑,又夠Juicy☺️

擔擔麵嘅麵條彈牙又有嚼勁😚
湯底帶有濃郁嘅花生醬香味😛
口感豐富,層次分明😉

手撕雞拼黑糖醋骨配芝麻醬冷麵🐷$58
雞肉鮮嫩多汁,而且份量都幾多😉
旁邊嘅黑糖醋骨色澤誘人,酸甜適中😇

配上涼浸浸又香濃爽口嘅芝麻醬冷麵🍜
呢個組合無論係口感定味道都係一絕☺️
除咗冷麵,亦可配菜飯或擔擔麵😙

醉雞卷配碎蛋🐔$38
雞肉選用嫩滑嘅雞腿肉🍗
酒香完全滲透入雞肉內😌
每啖都帶有獨特嘅酒香味☺️
色澤晶瑩誘人,酒香四溢,色香味俱全😊

麻辣魚皮🐟$15
魚皮薄脆彈牙,香氣撲鼻☺️
每一片都被麻辣醬汁均勻包圍着🌶️
香辣濃郁,辣而不烈,夠晒惹味😆

山楂茶🍹跟餐

Coke Zero🥤跟餐+$5
2024-08-28 155 浏览
吃餃子的話,無論是想試山東風味,還是只想來一頓美味可口的中餐,這是一個不錯的選擇。環境方面,雖然店面不大,但佈置溫馨舒適。服務員熱情周到,介紹也相當專業。不得不提的是他們的餃子。每一個餃子都是店家親手製作,這份用心在口感和味道上都清晰可辨。墨魚馬蹄餃搭配蝦皮紫菜蛋花湯,一口咬下,餃子皮軟韌適中,內裡的墨魚和馬蹄完美結合,鮮甜中帶有清爽口感。清湯有蝦皮的鹹香與紫菜的鮮味,配合得相得益彰。酸辣湯鮮肉芹菜餃餃子本身鮮嫩多汁,大量芹菜的清香與肉餡完美融合。但真正讓這道菜脫穎而出的是那碗酸辣湯。湯中的筍絲、豆腐絲等配料十分充足,酸辣程度恰到好處,既開胃又不過於刺激。涼拌木耳木耳爽脆可口,配有芫荽等配料,非常適合在炎熱的天氣裡食用。雞絲粉皮粉皮有嚼勁而且通透,雞絲入味鮮嫩,麻醬香濃。

墨魚馬蹄餃

酸辣湯鮮肉芹菜餃

涼拌木耳
木耳爽脆可口,配有芫荽等配料,非常適合在炎熱的天氣裡食用。

雞絲粉皮
粉皮有嚼勁而且通透,雞絲入味鮮嫩,麻醬香濃。

2024-08-27 140 浏览
今日同北方FD食飯,話要食正宗山東餃子,咁一定要試試哩間鋪頭啦。鋪頭唔算好大,裝修得好溫馨。晚市都幾full下,不過轉檯好快,都唔洗等太耐。凍檸茶同可樂,凍檸茶用咗錫蘭茶底,飲落茶味好香,落咗少少糖水,飲落似少甜,唔錯。老醋海蜇頭,配料落咗大量青瓜,大蔥同胡蘿蔔絲。海蜇頭食落Q彈爽口,同麻辣酸香醬汁好夾。香辣口水雞,小食分量都唔細,大大件雞肉有十多件。雞肉煮到啱啱熟,食落皮嫩肉滑,醬汁偏麻辣味道,好惹味。京蔥羊肉餃(配是日靚湯),餃子全部人手製作,同出面好唔同。京蔥搭配羊肉做餡,食落好鮮甜,加埋北方餃子皮,口感好好。煎鮮肉麻辣菜甫餃,餃子煎得皮脆肉嫩,裡面仲暴曬汁水。菜甫加入,使餃子口感好特別,食落有粒粒口感,唔錯。
2024-08-26
  • 京蔥羊肉餃(配是日靚湯)
  • 香辣口水雞
2024-08-27 277 浏览
最近瘋狂迷上咗食餃子🥟😋真係一發不可收拾⋯路經過太子呢間餃子店又衝左入去試😂~除咗餃子外~醉雞卷同埋牛肉餡餅係超級驚喜嘅好食啊🥹❤️-🥟墨魚荢薺餃拼鮮肉韭菜餃 (共10隻)/ $60餃子餡料粒粒飽滿!隻隻超足料~正宗嘅北方水餃其實係唔會跟湯, 但係香港人食慣餃子拼湯冇咁dry嘛~所以店員都幫忙跟咗碗湯底俾我,很窩心呢💕~吃慣濃口味的me就比較喜歡濃濃的韭菜味餃子!-🐔醉雞卷 / $45平時食醉雞最怕就係碎骨~呢間嘅醉雞卷就完全冇呢個問題啦~大大啖肉咬下去還伴有濃濃的酒香!私心推薦這個必點~-🫓洋蔥牛肉餡餅 / $30這個牛肉餡餅亦都推薦必點!因為新鮮整熱辣辣,所以要提前order~最後都等咗約20分鐘,但值得的!!餡料超級Juice!吃的時候要份外小心會爆汁!真的很好吃👍🏻-🍜黑糖醋骨拼手撕雞冷麵 / $68很足料的冷麵~滿滿麻醬香-🐟麻辣魚皮 / $18魚皮很爽口~挺辣的!-❤️老醋海蜇頭 / $18海蜇頭很有咬口~-🐷生炸豬扒 / $18有3大塊~豬扒控必點,香煎得很好吃!-🥛自家製豆漿 / $5-🤎凍冬瓜茶 / $5
最近瘋狂迷上咗食餃子🥟😋真係一發不可收拾⋯
路經過太子呢間餃子店又衝左入去試😂~
除咗餃子外~醉雞卷同埋牛肉餡餅係超級驚喜嘅好食啊🥹❤️

-🥟墨魚荢薺餃拼鮮肉韭菜餃 (共10隻)/ $60
吃慣濃口味的me就比較喜歡濃濃的韭菜味餃子!
墨魚荢薺餃

-🐔醉雞卷 / $45

-🫓洋蔥牛肉餡餅 / $30
洋蔥牛肉餡餅

-🍜黑糖醋骨拼手撕雞冷麵 / $68
很足料的冷麵~滿滿麻醬香
黑糖醋骨拼手撕雞冷麵

-🐟麻辣魚皮 / $18
魚皮很爽口~挺辣的!

-❤️老醋海蜇頭 / $18
海蜇頭很有咬口~

-🐷生炸豬扒 / $18
有3大塊~豬扒控必點,香煎得很好吃!
麻辣魚皮

麻辣魚皮
凍冬瓜茶
  • 墨魚荸薺餃
  • 鮮肉韭菜餡餅
水餃大家就食得多啦 但係山東口味嘅水餃原來係一試難忘😍=====================Food list📌🥟酸辣湯墨魚荸薺餃 真係好有驚喜❣️餃子皮薄餡多 墨魚味道鮮美 荸薺嘅脆口感令整個餃子更加有層次 酸辣湯嘅湯底酸酸辣辣 啱啱好🩵食落去好開胃💕🐣砂鍋雲吞雞白飯 呢個真係一個好comfort food‼️雲吞皮滑 餡料鮮嫩 雞肉煮得剛好 湯底濃郁👏🏻白飯吸收咗湯汁 食落去好滿足🥹🐷黑糖黑醋排骨就更加唔使講 排骨煮得軟嫩 黑糖同黑醋嘅搭配令味道有一種獨特嘅甜酸感🫴🏻🥦涼拌白菜心 清新爽口 正好中和咗其他菜嘅濃味 食完之後唔會覺得太膩👍🏻🥛自家製豆漿同冬瓜茶 自家製豆漿滑順 味道自然🥒冬瓜茶清甜 飲落去好舒服總括今次嘅餐點真係好豐富 每一樣都好有水準 絕對值得推薦下次再嚟試其他菜式💯•••••••••••••••••••••••••••••
水餃大家就食得多啦 但係山東口味嘅水餃原來係一試難忘😍
=====================
Food list📌

•••••••••••••••••••••••••••••
聽說山東人吃一盤水餃就是一餐。來到這間在太子的山東小店,當然要試試這個食法🥟雙併水餃共10隻實在太想趁熱食,偷食了一隻所以相中只有9隻🌽鮮肉粟米香菇水餃豬肉饀伴着香甜的粟米粒和爽滑的香菇,既有肉類的鮮味同時有蔬菜的清新。水餃皮搓得薄但夾起來不易穿破,手工和蒸煮時間都掌握得不錯🧅洋蔥牛肉水餃牛肉做水餃在香港比較少見,所以更加非試不可。香香的洋蔥粒加倍提升本來已經很濃郁的牛肉味。點些鎮江醋和辣豆辧醬就更加惹味。水餃原來相當飽肚,吃完10隻真的等同一個正餐🐮山東牛肋肉麵牛肋肉的份量非常闊綽,而且炆得入味肉質軟稔。湯底是牛肉清湯,為麵條帶來鮮甜而不膩的牛肉香。雖然兩個主食已經差不多填滿老公和我的胃納,但小食很吸引啊🐥醉雞卷雞髀肉捲起用醉雞汁浸至入味,充滿花雕的酒香但沒有蓋過雞肉本身的鮮味,兩者互相輝影令香味更有層次。而且雞卷肉質鮮嫩啖啖肉,比一般的醉雞吃得更痛快就是伴碟的半隻溏心醉雞蛋也不容錯過,有醉雞汁加持溏心蛋特別好吃🥙洋蔥牛肉餡餅除了水餃,餡餅是山東的另一特色菜。洋蔥牛肉雖然在之前的水餃出現過,但放在煎得金黃香脆的饀餅內,味道更鮮牛味更濃。而且饀餅更能保留大量肉汁,味道豐富到什麼醬料都不

🥟雙併水餃共10隻
實在太想趁熱食,偷食了一隻所以相中只有9隻

🌽鮮肉粟米香菇水餃

🧅洋蔥牛肉水餃
水餃原來相當飽肚,吃完10隻真的等同一個正餐

🐮山東牛肋肉麵

雖然兩個主食已經差不多填滿老公和我的胃納,但小食很吸引啊

🐥醉雞卷

🥙洋蔥牛肉餡餅
而且饀餅更能保留大量肉汁,味道豐富到什麼醬料都不需要了

🍹龍眼冬瓜茶:加了龍眼蜜的冬瓜茶,消暑之餘多一份甜蜜的滋潤感

🍹蜂蜜百香果梳打:百香果蜜濃郁香甜,配上梳打水和檸檬片,味道變得清爽,是屬於炎夏的甜美

2024-08-26 206 浏览
我好鍾意食餃子,但唔鍾意食好厚既皮,所以有時經過一啲餃子鋪都會吸引到我入去!呢間主打係正宗北方手作水餃,所以就入去試下啦! 鋪頭唔算大,但都唔會太迫,因為好多食餃子鋪頭唔知點解成日都會好迫!我見佢有下午茶餐,見佢好抵食呀,不過我係放工時間,所以食佢既晚餐啦,佢都有多選擇,一個主食,一個小食再加野飲!我點咗10隻雙併餃,揀咗麻辣菜蒲同埋菠菜餃。黎到既時候,10隻餃子見到已經漲卜卜,見到入面既餡料,即係話啲皮唔算太厚,咬落去時,好多餡料好滿足;麻辣菜蒲少少辣啱啱好;而菠菜餃清淡嘅口感,但餡料足夠,所以真係食得非常滿足。我平時食餃子,啲餃子皮係成日食唔晒架,但呢度,我食晒10隻餃子,都係最後一粒因為太飽所以先冇食到果少少餃子皮,所以佢真係做到皮薄餡靚!評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5另外,朋友仲點咗一碗酸辣湯羊肉餃麵,酸辣湯夠酸又帶有啲辣,而羊肉餃亦都好有特色,羊肉有少少膻味,好好味,而麵條夠彈牙。評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5小食方面,試咗佢哋嘅豆沙餅同雞絲粉皮。豆沙餅唔係上海鋪既豆沙鍋餅,而係煙煙UN UN 既豆沙餅,不過唔會太甜,當做甜品啱晒。不過我唔記得咗影😂😂而雞絲粉皮份量夠多,佢既粉皮係類

評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5

而雞絲粉皮份量夠多,佢既粉皮係類似寛粉果啲,又係煙煙UN UN,好味道;同埋佢既月雞絲唔知係咪用雞脾肉呢?因為好軟滑。淋上花生醬汁,好味。

評分:👍🏻👍🏻👍🏻/5

果日我放工時間食,我臨走都見到佢地座滿晒,證明我今次揀得冇錯啫!
呢間水餃店唔錯,餃子大粒又好食,價錢亦都合理,店員話係每日新鮮即包既,我下次一定會再嚟試淨羊肉餃子,真係覺得好好味!

整體味道指數:😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:❤️❤️❤️❤️/5
服務:✅✅✅✅/5
2024-08-23
  • 羊肉餃
哩間小店主打餃子同餡餅小食,餃子超多款口味😍😍😍好難揀好多都想試😋😋推介❤️🥟水餃10隻可以雙拼😍😍推介🥟京蔥羊肉餃、🌶️鮮肉麻辣菜甫餃,餃子皮做到好薄, 一咬落去, 會爆湯汁出泥👍🏻👍🏻好正,而且每隻都有好多餡料,真係皮薄餡靚!麻辣菜甫好惹味😋😋🍘洋蔥牛肉餡餅又係超級爆汁👍🏻👍🏻 牛肉味濃郁外層煎得好香脆即叫即製😍😍好新鮮好味🦑煎墨魚荢薺餃係墨汁皮,咬落去係墨魚滑🥰🥰味道好有驚喜,一定要試下🍜生炸豬扒擔擔麵生炸豬扒炸得金黃色,好香口😋😋而且好厚肉,擔擔麵好香花生醬味🥜另外推介😍🐔手撕雞芝麻醬冷麵🫖龍眼冬瓜茶🍯蜂蜜百香果蜜➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 山東小城 (西洋菜南街) (太子)太子西洋菜南街198號地舖#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美

推介❤️

🥟水餃10隻

🍘洋蔥牛肉餡餅
又係超級爆汁👍🏻👍🏻 牛肉味濃郁
外層煎得好香脆
即叫即製😍😍好新鮮好味

🦑煎墨魚荢薺餃
係墨汁皮,咬落去係墨魚滑🥰🥰味道好有驚喜,一定要試下

🍜生炸豬扒擔擔麵

另外推介😍
🐔手撕雞芝麻醬冷麵
🫖龍眼冬瓜茶
🍯蜂蜜百香果蜜

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 山東小城 (西洋菜南街) (太子)
太子西洋菜南街198號地舖

#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南
#香港必吃 #香港必食
#太子好去處 #太子美食#太子
#餃子#山東小城#水餃#牛肉餡餅
#旺角#旺角美食
2024-08-22 149 浏览
店舖有好款野食,除左餃子、面、飯仲有好多小食好多野都想試叫左2款餃子,一款湯餃,一款煎餃個湯底係紫菜湯😋😋😋😋湯餃係鮮肉粟米冬菇餃好足料大大隻,粟米好甜有咬口豐富成個口感煎餃係最signature烏卒卒既墨魚馬蹄餃🦑煎餃都會跟會紫菜湯煎餃個皮會比湯餃厚有d似平時食墨魚餅咁,加埋馬蹄既爽口而架天氣熱,叫左2個凍盤開下胃醉雞卷同蒜泥白肉醉雞卷食落啖啖肉仲有溏心蛋😍2樣都充滿酒香蒜泥白肉同平時連鎖店既唔同好香豆瓣醬味但多d蒜泥會更好2杯飲品都係店家自己製既一杯豆漿,一杯山楂茶都係低糖👍👍👍👍唔會太甜
店舖有好款野食,除左餃子、面、飯
仲有好多小食
好多野都想試

叫左2款餃子,一款湯餃,一款煎餃
個湯底係紫菜湯😋😋😋😋
湯餃係鮮肉粟米冬菇餃
好足料大大隻,粟米好甜有咬口
豐富成個口感

煎餃係最signature
烏卒卒既墨魚馬蹄餃🦑
煎餃都會跟會紫菜湯
煎餃個皮會比湯餃厚
有d似平時食墨魚餅咁,加埋馬蹄既爽口

而架天氣熱,叫左2個凍盤開下胃

蒜泥白肉同平時連鎖店既唔同
好香豆瓣醬味
但多d蒜泥會更好

2杯飲品都係店家自己製既
一杯豆漿,一杯山楂茶
都係低糖👍👍👍👍唔會太甜