餐厅: 山東餃子館
资讯:

2020-11-05 187 浏览
趁放假去花墟行,中午附近搵食,花園街呢段多餐廳,有啲想食餃子,就試下呢間。小舖一間,20個位左右,侍應老闆都似係北方人,會用普通話夾雜外省話溝通。服務一般般,落單都係自己寫紙仔再交單畀靚姐。餃子款式都算多有成10款以上,可選單款餃亦可雙併,但雙併要10隻計。主食麵飯、小吃都有唔少選擇。自己點左一客白菜豬肉湯餃10隻加雞絲粉皮。10隻餃子大小相若,有BB拳頭左右咁大粒。望落去皮薄隱約見到餡料。咬落去薄皮、滑溜亦偏軟腍身,餡肉味濃。未至於會爆汁,但都有少許肉汁流出。餡料豬肉無雪味,咬感肥瘦煙韌適中,唔會得散肉,亦都咬得到"菜渣"釀入肉當中。始終白菜味本身唔係重味,可韭菜、薺菜會食得到香氣。溫聲提示一下,呢度做法係淨水餃上,如果要湯記得講聲湯另上或連湯上,不過佢哋嘅湯並唔似附近出名餃子店係湯底聞名,只係普通豬肉湯味咁。豆瓣醬並唔算辣,個醋係黑醋嚟架,香味、酸度十分好! 至於個雞絲粉皮,份量上都無呃人,賣相都唔差。花生碎、麻醬、青瓜絲、雞絲及粉皮都有一個小山仔。材料應該係半準備好,由雪櫃拎出嚟再擺盤,並唔係原碟喺雪櫃拎出嚟,所以涼拌感比較好,唔係得個冰凍乾硬。雞絲量好足,夾親都有咁濟,而且個麻

至於個雞絲粉皮,份量上都無呃人,賣相都唔差。花生碎、麻醬、青瓜絲、雞絲及粉皮都有一個小山仔。材料應該係半準備好,由雪櫃拎出嚟再擺盤,並唔係原碟喺雪櫃拎出嚟,所以涼拌感比較好,唔係得個冰凍乾硬。雞絲量好足,夾親都有咁濟,而且個麻醬以為落得少,原來撈勻晒係每條粉皮都會沾到。粉皮粗幼度似河粉,咬落唔乾身,爽滑彈牙!

點咗兩樣食物都好好,無中伏。有機會下次試下併麵食同點埋甜品食。雖然太子好多勁出名餃子店,呢間都儘量有自己特色,唔去硬撼湯底,混合啲北方口味。
2020-11-02
2020-10-06 148 浏览
又是星期日沒有工人的時間,這天不想走太遠,便光顧其中一間我們住太子較熟悉的店鋪:花園街的山東餃子店。太太算是這店鋪的長期支持者。第一,它的餃子算是多款式,有不同種類的餃,除了豬,還有牛及羊肉,除了菠菜,還有椰菜或津白。第二,它還有其他上海菜,例如這天我點的雞絲粉皮,雖然未必有<翡翠拉麵>的水準,但這種菜不是茶餐廳可製作出來。另外有荳沙鍋餅,也是不錯的甜品選擇。第三,不是所有餃子店都有奶茶沖!豆漿它一定有,但更有奶茶咖啡。食上海麵麵有咖啡飲,就如吃點心有奶茶飲一樣過癮。只想批評它的環境較狹窄,離門口最遠的一張枱太近店員收集碗筷的膠盤,不太衞生。

• 雞絲粉皮
2020-08-30 119 浏览
買下午茶餐外賣與門囗餐牌收費不同,每款收多一至兩蚊,外賣再多收每款一蚊,連罐裝可樂都要再另多收一蚊外賣費,向老闆娘反映,佢只係出去外面睇下餐牌,話一早改左價錢,但改在價錢點解會仍然用舊餐牌在門囗宣傳?是不是欺詐之嫌呢?下午茶餐凍飲加3蚊,但出單加4蚊,雞翼10蚊2隻,要收12,乜嘢店呀?服務差劣,永無幫襯。
2020-08-30
15 分钟 (外卖自取)
入嚟食下午茶,五香牛肉麵$38,加多四隻水餃都係$12但係一上枱都幾失望,五香牛肉麵嘅湯底白雪雪,入口得浸鹹味,連雞粉味都冇。。。個面真係好淡水餃脹卜卜大大粒,好足料,都幾好食,但呢間似乎只適合食餃子囉飲品方面凍飲加$3,揀咗蜂蜜冬瓜茶,都幾好飲最令我難以接受,係佢嘅筷子匙羹好大陣漂白水味呢個年代仲用漂白水洗碗嘅咩?環境方面都坐得幾舒服,感覺都乾淨嘅另外大姐操流利普通話,好嘈收錢嗰個成日都唔係位 ,買單要罰企
入嚟食下午茶,五香牛肉麵$38,加多四隻水餃都係$12
個面真係好淡

水餃脹卜卜大大粒,好足料,都幾好食,
但呢間似乎只適合食餃子囉

飲品方面凍飲加$3,揀咗蜂蜜冬瓜茶,都幾好飲

最令我難以接受,係佢嘅筷子匙羹好大陣漂白水味
呢個年代仲用漂白水洗碗嘅咩?

環境方面都坐得幾舒服,感覺都乾淨嘅

另外大姐操流利普通話,好嘈
收錢嗰個成日都唔係位 ,買單要罰企

五香牛肉麵配水餃
2020-07-05
2020-05-30 203 浏览
晚上行到太子附近想食餃子又想食串燒,好似唔係好關事嘅兩樣野就喺呢間鋪搵到左😂餸子店環境一般都非常「家常」,呢間算係企企理理。韮菜餃唔記得左同佢講要煎,所以上左蒸餃,不過佢話唔緊要煎嘅都係咁整,所以就用同一碟幫我地煎返😂出到嚟嘅結果就係上面完全仲係蒸餃咁仲軟,只係個底被煎過硬返啲,如果一開始叫煎餃都係咁嘅質素其實唔多ok。但餃子皮同涵其實都唔錯,涵唔會過分結實同大舊,皮厚薄適中,涵同皮之間有足夠嘅位儲住肉汁,雖然質地因為返煎過有啲要蒸唔蒸要煎唔煎,但餃子本身係好食嘅~炸醬面構成極度簡單,一個肉碎炸醬同青瓜絲。個炸醬味道有啲淡,要加辣醬食先比較有感,唔推薦炸雞翼味道有種唔識形容嘅味,係一種冇食過嘅香料味?雖然話係炸,但外皮冇裹粉,入面亦唔算好嫩,整體係一個唔知點咁嘅雞翼,話難食又算唔上食左三樣野,都有種唔難食唔好食又說不上嘅感覺,有種唔係果樣食物應有味道嘅感覺,價錢正常,不過太子比佢好食嘅餃子店大有所在,都唔差在行多兩步食其他~

韮菜餃

炸醬面