2023-01-04 894 浏览
已經唔係第一次幫襯,呢間位於何文田嘅山林餐廳,雖然佢唔會俾到你極大嘅驚喜,起碼會次嚟都唔會失望,至於價錢方面,簡直係良心食市⋯今日叫咗個下午茶2餸湯麵,跟熱飲一杯,承惠$34,今時今日仲可以有幾多間會收呢個價錢⋯我叫左五香肉丁米粉再加紅脹,先睇吓D肉丁,唔係出面大部份茶記,俾個-蚊大餅咁大嘅你,絕冇手軟大大份,所以個湯底亦都非常夠味!紅脹煎到個邊好脆味,配合五香肉丁真係襯到-個點!鐿意配米粉,因為佢掛湯一流,成件事真係冇投訴⋯熱檸檬茶有大大4片,茶底亦都好夠味,食完肥膩嘢飲真係致好不過⋯
2022-12-02 528 浏览
雖然係街坊 山林亦開咗好耐 但今日都係第一次試。 食咗個乾炒牛河下午茶餐 42蚊+外賣1蚊 大大份 成個外賣盒塞到滿哂。炒得又好 啲河粉彈牙 上色又均勻 牛肉都唔少。正正正正正簡直五星! 以後會多d幫襯
簡直五星!
以後會多d幫襯
外卖自取
2022-11-18 155 浏览
何文油山林茶餐廳,經過好多次,今日決定入去試吓,叫咗個下午茶餐,2送麵連飲品$34,今時今日真係邊度搵,碗麵嚟到真係有驚喜,$34點會咁大碗⋯⋯叫咗沙嗲牛肉,再加蘿蔔麵,原來仲有跟生菜底,份量真係大到有D誇張,我-個正常男人,竟然可以食唔晒真係嘥料⋯熱檸檬茶,茶底多句口未,真係好唔錯,我-定會返嚟再搵你⋯
熱檸檬茶,茶底多句口未,真係好唔錯,我-定會返嚟再搵你⋯
2021-05-19 1069 浏览
由於住響附近,所以經常幫襯山林茶餐廳。店員非常親切友善,有時會同啲熟客傾返兩句,講下笑咁,好有人情味㗎。餐廳係典型嘅街坊式經營,普通實際茶餐廳嘅格局啦,繁忙時間好多時都滿座咁滯,客人絡繹不絕。晚餐來講,每晚有4款指定晚餐可以選擇, $48有一個碟頭飯/炒粉麵,一碗細嘅中/西湯同埋一杯熱飲(凍飲加幾蚊),以我一個正常女仔嘅食量都夠飽啦。咁嘅價錢實在非常親民,而且味道都唔錯,熱辣辣,都幾好味㗎。如果指定晚餐唔啱食或者想豐富啲,可以揀其他晚市套餐或者炒幾個小菜,有時見啲一家大細嚟嘅會嗌幾個小菜夾下夾下咁。如果住得近嘅,晚市山林係可以免費送外賣嘅。當其他外賣平台閒閒地都要收$20外賣費嘅時候,免費送外賣真係非常窩心,在下都受惠不少哈哈。在下會繼續支持呢啲有心經營嘅小店嘅😁
由於住響附近,所以經常幫襯山林茶餐廳。
在下會繼續支持呢啲有心經營嘅小店嘅😁
窩蛋菜心牛肉飯
鮮茄豬扒飯
豆豉鯪魚油麥菜
窩蛋菜心牛肉飯
鮮茄豬扒飯
豆豉鯪魚油麥菜
  • 星洲炒米
今天外出工作。經過何文田,那𥚃的附近食店不多。在這一區找一間食物份量及價錢正比的食店不容易。見有間茶記叫「山林茶餐廳」,於是入去試一試。入餐廳內,侍應叫我坐在指定的座位上。由於該座位上有一攤水積,我只好另選座位然後落單。我點了熱狗配雞中翼及熱奶茶。熱狗有香腸,沙律醬及麵包。賣相一般,份量略嫌不夠。香腸的香腸皮有很多縐紋相信是經過油泡炸過,並將原條切開的。食起來味道有點咸,口感卻相當不錯。沙律醬凱撒沙律有沙律醬及青酸瓜粒,味道認真夠酸。麵包是原個切開,纖維質感比軟粗嚡。嚼起來感覺好乾涸,囗感一般,味道欠奉。雞中翼有二隻,是新鮮煎炸的。咬開雞肉時會有一絲絲的白煙飄出來。外面脆卜卜,內𥚃軟綿綿。味道有點像南乳味,濃郁之餘,又帶點惹味。熱奶茶,暖暖地。紅茶及淡奶比例不適中,茶味濃而奶味淡,苦澀味重了少少。在享受這個下午茶中,他們的服務態度友善的。總括而言,熱狗囗感及奶茶味道有點遜色。加上,份量又不多。以這個價錢享受以上的食物有點不值。

我點了熱狗配雞中翼及熱奶茶。

熱狗配雞中翼2隻

熱奶茶

题外话/补充资料: 注意熱狗飽的用料及份量,還有奶茶味道。
2018-05-21
這晚在這條街覓食,來到這個位置,曾在這間與隔離另一間食店之間考慮了一會。這兩間我和朋友也未試過,甚至曾想不如行落勝利道再覓食?最後被此店門前的職員熱情的招倈打動,而選擇了這間。菜單上的菜式沒甚麼特別,也就是一般茶餐廳那些,但店員仍認真地介紹,介紹完後也沒催促我們下單,實在態度專業。最後我選了以上的組合:奶茶+公仔麵+煎鷄扒+三文治+芝士腸值得一讚是雞扖有一定大塊和厚,沒偷工減料,肉質軟硬適中,烹調也沒馬虎,口感不錯。其他食物也算合格。期待這店繼續精益求精。
這兩間我和朋友也未試過,甚至曾想不如行落勝利道再覓食?

最後被此店門前的職員熱情的招倈打動,而選擇了這間。

介紹完後也沒催促我們下單,實在態度專業。
最後我選了以上的組合:奶茶+公仔麵+煎鷄扒+三文治+芝士腸

其他食物也算合格。期待這店繼續精益求精。
2015-11-15
2015-10-15 1220 浏览
今日中午我們去咗何文田嘅「山林茶餐廳」食午餐!我們叫咗沙嗲牛肉公仔麵、煎鷄扒煎蛋通粉、星洲炒米同鷄中翼紅腸米粉!沙嗲牛肉公仔麵嘅牛肉好嫩滑,沙嗲醬嘅味道好惹味,唔會太鹹,公仔麵亦好爽口彈牙!煎鷄扒煎蛋通粉嘅鷄扒煎得好香好嫩滑!星洲炒米炒得鑊氣十足,配料亦相當豐富!鷄中翼紅腸米粉嘅鷄中翼炸得好香脆,米粉都錢爽口!最值得一讚嘅係店員嘅服務態度好好,好有禮貌!
今日中午我們去咗何文田嘅「山林茶餐廳」食午餐!
沙嗲牛肉公仔麵嘅牛肉好嫩滑,
沙嗲醬嘅味道好惹味,唔會太鹹,公仔麵亦好爽口彈牙!
煎鷄扒煎蛋通粉嘅鷄扒煎得好香好嫩滑!
星洲炒米炒得鑊氣十足,配料亦相當豐富!
鷄中翼紅腸米粉嘅鷄中翼炸得好香脆,
米粉都錢爽口!

最值得一讚嘅係店員嘅服務態度好好,好有禮貌!
鷄中翼紅腸米粉
星洲炒米