餐厅: 嵐灣茶座
资讯:

2024-12-09 102 浏览
今日同朋友一齊去海洋公園睇安安同可可睇完就搵左間餐廳食lunch 嵐灣茶座個景好靚叫左兩個意粉一個漢堡飽鮮蝦意粉味道還好新豬肉意大利粉可能食唔慣素食覺得一般漢堡包不過不失如果有醬會好啲不過比起海洋公園其他餐廳價錢算係合理
今日同朋友一齊去海洋公園睇安安同可可
不過比起海洋公園其他餐廳價錢算係合理
2024-12-08
午餐
2024-01-26 660 浏览
今次嚟到呢間餐廳,真係巧過三兩撇!先講講個燒汁照燒雞扒飯啦,啖啖嫩滑,肉汁豐富,外層烤得啱啱好,配上哩啖甜的照燒汁,入口即化,香得嚟又唔膩口,係雞扒迷必食之選呀!🍚而家講番個焗南瓜海鮮飯,份量確實幾夠哂晒分量,芝士濃郁,海鮮味道新鮮,雖然啲洋蔥我唔太嗜,但咬落去海叔啲彈牙又惹味,配上綿滑嘅南瓜,真係得滾滾地!🧀嚟到飲品,杯凍檸茶真係正點到不得了,喺炎炎夏日解渴又爽口,酸酸甜甜,透心涼,好似一股清泉咁令人精神百倍!🍹整體嚟講,對呢度嘅美食上心眼,啲味道真係夠晒正路,再加上啲舒適嘅裝潢同埋正!海景,真係食得開心兼得意呀!下次黎海洋公園,我肯定會再黎轉轉!

2021-10-04 2598 浏览
天氣太熱胃口不大,一份食物二人分享。搭完纜車🚡上山,已到午餐時間,纜車站旁有2間餐廳,有冷氣餐廳已爆滿,唯有選擇室外餐廳,景觀開揚,望海景,有微風。🍔Burger配洋蔥圈及鮮果沙律,牛肉雖然頗厚身,但較乾,沒有肉汁,麵包同樣乾身偏硬,漢堡一般。但洋蔥圈不錯,喜歡有新鮮水果作side dish,有菠蘿,密瓜,哈密瓜,西瓜,多汁夠甜,有助解暑。🍹沖天搖擺船好,大,杯。用橙汁,菠蘿汁及雪碧調製,呢個配搭幾難唔好飲,夠解渴,但實在太大杯飲唔晒,有點浪費,若然有自備水樽便好🤪。
天氣太熱胃口不大,一份食物二人分享。

🍔Burger

🍹沖天搖擺船
2019-11-03 3220 浏览
在海洋公園玩到肚子餓,就走進了鄰近纜車山上出口旁邊的嵐灣茶座。風景很好,看山看海,涼風陣陣,很舒適。我點了素肉丸意粉,男朋友點了墨西哥雞肉餡餅配洋蔥圈加啤酒。素肉丸意粉不太好吃,醬汁太多太濃,把肉丸的味道全蓋住,而且黑椒有點辣,對我來說有點太重口味,蕃茄醬偏咸。肉丸挺大顆的,我要分三口才吃完。意粉軟硬度不錯。墨西哥雞肉餡餅配洋蔥圈配有三款醬料,奶黃色的芝士醬,綠色的菠菜醬(?),紅色的新鮮蕃茄醬。男朋友說把醬汁塗上餡餅上,令餅皮不會太乾,咬下去雞肉的味道加在一起口感豐富。洋蔥圈炸得脆脆,很香口。沙拉菜比較清淡,配在一起平衡整道菜的味道。啤酒就沒特別。
風景很好,看山看海,涼風陣陣,很舒適。
我點了素肉丸意粉,男朋友點了墨西哥雞肉餡餅配洋蔥圈加啤酒。
素植物肉丸意粉

墨西哥雞肉餡餅配洋蔥圈

啤酒就沒特別。
墨西哥雞肉餡餅配洋蔥圈
2019-09-06 1939 浏览
玩到肚餓就可以去樂園指定餐廳,原來小食亭食呢d期間限定的海賊王主題美食呀。今次我地真係玩到大肚餓啦,一玩完水就去咗嵐灣茶座食「海賊王航海歷險仲夏大餐」,嵐灣茶座位置好易搵,一出上山方向的cable car,左手邊就係茶座啦。今次呢set海賊王主題食物,真係睇得出係好有心思,入面「Soul King布魯克」頭盤真係整得好精緻,當然味道仲好ok啦,以酥香炸蝦餅大人至愛,而跳躍音符形狀嘅蔬菜當然係小朋友至愛啦。仲有鮮味十足的周打湯。主菜有燴海鮮蕃茄意大利飯的「芬奇轟拳」,仲有炸薯蓉加上肉嫩多汁嘅紅酒燴牛面珠的「我要成為海盜王!」俾你揀。呢個紅酒燴牛面珠仔真係堅好食;食到大家都停唔到口。最後一餐美色梗係要以甜品作結啦,呢個「緝拿路飛」甜品好可愛呀,塊牛油曲奇,印有路飛通緝令,再配埋竹炭朱古力慕絲蛋糕。呢件牛油曲奇真係好好食呀,大大塊2個小人都可以自己清哂佢。樂園其實都有好野食架.....

仲有鮮味十足的周打湯。

呢個紅酒燴牛面珠仔真係堅好食;食到大家都停唔到口。

呢件牛油曲奇真係好好食呀,大大塊2個小人都可以自己清哂佢。

樂園其實都有好野食架.....
2019-08-02
2019-07-25 1454 浏览
我要做海賊王! 哈哈哈!今次我地一行7人, 向海洋公園進法, 目標係要成為海賊王!但海賊王都要醫飽個肚先可以出海架~ 所以首先要黎攻陷嵐灣茶座先!一去到就打開寶箱, 原來係餐廳既餐牌~我地每人都點左一艘太陽號, 每一艘都乘滿左彈藥, 包括左春卷, 薯條,香腸/ 肉醬意粉每款都係$110左右, 仲包左杯飲品, 係樂園入面黎講算係相當抵食架~~覺得太陽號好靚好想擁有? 加$100就可以帶佢返屋企tim ah!
我要做海賊王! 哈哈哈!

今次我地一行7人, 向海洋公園進法, 目標係要成為海賊王!
一去到就打開寶箱, 原來係餐廳既餐牌~
2019-05-04 2016 浏览
每當入海洋公園都必到這角落享受一下人生。 以往有年票 當然常來 還消費不少時間看海~ 但從放棄續會後 入場機會少之又少。。今年生日免費入場,當然不可以錯過這機會,帶同👴👵証的爹媽一同向豬手出發。主餐牌兒童餐+飲品menu 極能解渴!唔夠熱 但味道還可以忘了拍南瓜🎃呢個飯最後才上。。 好大一份 真的吃不完, 南瓜好淋!最愛的豬手 內軟外脆 要襯熱食!其實這個份量對3人是眼闊肚窄到一個點,勉勉強強ko晒 說真價錢不便宜 但每年都必會為豬手來一次!

主餐牌

兒童餐+飲品menu

菠蘿冰

極能解渴!

烤腸併盤

唔夠熱 但味道還可以

南瓜海鮮飯

忘了拍南瓜🎃
呢個飯最後才上。。 好大一份 真的吃不完, 南瓜好淋!

咸豬手酸菜薯條
最愛的豬手 內軟外脆
要襯熱食!

其實這個份量對3人是眼闊肚窄到一個點,勉勉強強ko晒

說真價錢不便宜 但每年都必會為豬手來一次!
2019-03-10
菠蘿冰
咸豬手酸菜薯條
2019-03-29 1531 浏览
因為生日的緣固,海洋公園有免費飛送畀我慶祝生日, 所以便去咗海洋公園一天遊, 係下午想找間餐廳食中午飯 ,人非常之多, 老公就揀咗呢一間餐廳, 原先都唔知係邊度 ,原來依間餐廳嘅景觀非常之好, 簡直有皇帝腳下的感覺 ,探望住整個香港仔的海灣,令到整個人心曠神怡 ,這個生日真的令我 快樂 !然後我哋都急不及待點了兩個餐 ,一個就焗海鮮南瓜,另外一個就係煙肉意粉,1兩個味道都非常之好味 南瓜它很軟骨, 配合這個海鮮白汁,海鮮配合得天衣無縫, 入口即感受到南瓜的鮮甜及海鮮的鮮味。 這個煙肉意粉, 醬汁也非常之濃烈, 一啖一啖 都有煙肉及白汁的香甜,令我的胃口大飽口福,食完 正餐還有海洋公園送的生日甜品,就是生日蛋糕, 真的好感謝海洋公園安排 ,下次生日我一定會再嚟過海洋公園!

2019-03-03 777 浏览
豬手的確好味兒童餐就一般啦下午茶餐都$168,匪夷所思,叫番主餐牌好過服務好差,成日人影都唔多個,但目測其實樓面都有3個人,服務生其實都熱心,但唔知點解總係唔夠人,佢地拎碟菜時都唔知拎執邊檯,所以歸咎於management方面
豬手的確好味
豬手

兒童餐就一般啦

下午茶餐都$168,匪夷所思,叫番主餐牌好過

2019-03-03
豬手
海洋公園是生日的好去處,尤其在1月份,天氣好,不太熱,而2019年1月份生日的朋友,除了可在生日日起計7天內免費入園,在指定餐廳用餐,還會送蛋糕。因海龍皇餐廳當日下午有活動不開放、冰極餐廳滿座,已下午4時多,只好去嵐灣茶座。當時下著微雨,入座前侍應提醒,如下雨,全部座位皆會受影響,他也勤快地把枱移到牆邊,再安排我們入座。嵐灣茶座提供3款下午茶餐,皆配果汁1杯及迷你哈根達斯雪糕1杯,我們選了帶子雞扒烏冬。烏冬份量足,雞扒很大塊,但帶子只有1小粒,配少量粟米、昆布和酸蘿蔔作配菜。雖然份量足,但在十來度、天陰陰下微雨的室外,吃著這只是微暖的湯烏冬,味道也只能說是一般般了。總結,茶座的環境很好,天氣好的時候用餐是不錯的 ; 不過食物的款式和質素有進步空間

题外话/补充资料: 2019年1月份生日的朋友,除了可在生日日起計7天內免費入園,在指定餐廳用餐滿$150,送威威司令火車蛋糕。
2019-01-19
$181.5 (下午茶)
庆祝纪念
生日
2019-01-13 777 浏览
海洋公園回饋港人,一月份生日可於正日起計七日內免費進園遊覽。適逢網上又進行入場劵買一送一優惠,所以便到海洋公園遊玩一番。嵐灣茶座位於海灣旁在海灣旁進食,有美景相伴令人心曠神怡。烤腸拼盤(司華力腸、芝士腸、煙燻豬肉腸及直布羅陀腸)各式各樣的烤腸伴有酸青瓜,洋蔥圈和生菜。腸類不過不失,有少許油。酥皮焗南瓜海鮮飯- 原個南瓜上,酥皮焗得鬆脆可口,白汁海鮮蛋炒飯有帶子及蝦仁,味道不錯。意式燴牛面頰配農夫包- 農夫包焗至金黃香脆,牛面頰肉冧,但醬汁偏咸,只好配著包吃。兒童餐- 有哈哈笑薯圈、炸雞寶、茄汁煙火腿意粉、茄汁雞尾腸、果汁啫哩、橙汁及 Haagen Dazs雪糕杯,餐點都即叫即製,熱呼呼,份量不少,相當豐富。餐廳內有不少以海洋生物為題的壁畫,非常美觀。以主題公園餐廳來說,這裡的食物都不錯,而且環境優雅,大家進園遊玩時可以一試。

嵐灣茶座位於海灣旁

在海灣旁進食,有美景相伴令人心曠神怡。

餐廳內有不少以海洋生物為題的壁畫,非常美觀。

今年,我生日那天,跟持有長者咭的媽媽,兩母女一起免費遊海洋公園!上年,我們走到 <冰極餐廳> 食午餐!卻是媽咪嫌這裡凍;今次,我們不去過往幫襯多次的 <海龍皇餐廳>,一於帶她走到搭纜車的另一邊,一出去落樓梯便見到這間餐廳 <嵐灣茶座> 吧!單是見到這裡風景優美,亦有露天茶座!她已被那環境深深吸引住嘞!找個舒舒服服的地方品嚐美食,這是一間不錯的餐廳!<嵐灣茶座> 大多數餐枱為室外,涼風送爽!吹吹海風!感覺悠閒! 遠眺淺水灣一帶,景致怡人!可是,當日天氣不穩定,一走到海洋公園門口陽光普照,排隊等換入場券時,卻下起雨來!我們可以自由選擇桌子,女店員提醒我們,露天茶座位置不能轉枱!我們就選擇了近餐廳盡頭有上蓋的桌子,後來下雨會撇雨,便幫我們轉枱,服務貼心!埋單時,找了一位不肯定是否餐廳經理幫我們影相,他還細心多角度影!令我們感到滿意!由於當日大風的關係,就算餐牌很大個,也隨時被大風吹走!食物款式不多!而且價錢頗貴!食物以西式為主,頭盤、小食、湯、三文治、薄餅、主菜、意粉、.......。先點飲品,飲品選擇也不少! 我點了熱朱古力,
上年,我們走到 <冰極餐廳> 食午餐!

找個舒舒服服的地方品嚐美食,這是一間不錯的餐廳!

<嵐灣茶座> 大多數餐枱為室外,涼風送爽!
吹吹海風!感覺悠閒!
 遠眺淺水灣一帶,景致怡人!

由於當日大風的關係,就算餐牌很大個,也隨時被大風吹走!
先點飲品,飲品選擇也不少!
 我點了熱朱古力,媽咪點了鮮奶咖啡!
媽咪一走入餐廳門口,便嚷著要點一口和牛,又想要焗南瓜海鮮飯!

熱朱古力 $45
送上來,散發朱古力香氣!
但是質感很稀溜溜的,似是朱古力加水,毫不美味可言!

熱朱古力
鮮奶咖啡 $45
看到這個杯咖啡賣相真的不知道咖啡師想點呢?

鮮奶咖啡
一口日本和牛 $90
牛肉尚算多汁入味,弊在多數肉質都帶有韌勁!
 實在不討好!
一口日本和牛

酥皮焗南瓜海鮮飯 $198
睇番 7年前的食評,我自己點了焗南瓜海鮮飯,意想不到!短短 7年間,加多一塊酥皮,由當時的 $90 加至現時的 $198!
 升價 Double!很誇張!等了大約 10 分鐘,送上大大個橙色南瓜!

酥皮焗南瓜海鮮飯

確實睇見都幾飽肚!用上來自中國的南瓜,南瓜既天然又健康!

酥皮外層焗至金黃色,鬆化之餘,亦傳來陣陣牛油香!
 揭開酥面皮,只見所謂海鮮,十分少料!
只有帶子、青口、蝦,尚有鮮甜味!而且白汁味淡!
用了生日優惠劵
2018-07-21
$166.3 (午餐)
庆祝纪念
生日
用餐优惠
優惠券
2018-06-25 1362 浏览
一家人去海洋公園,原本想去冰極餐廳,之前去過有企鵝睇之餘價錢合理,食物都唔錯,可惜個日冇開,貪方便係呢度食,點知就中伏!呢間餐廳係自助式,即係自己去買完餐,自己拎埋位食。其實環境都ok,坐得都舒服嘅,人雖然多,但係位與位之間都算闊落。雖然冇服務可言,但每個餐都要過百蚊不等! 其實去得主題公園都預咗,但係選擇少之餘,食物質素比茶餐廳更差。。。CP值好低,真係唔會再去! 個人認為寧願俾多少少去海龍王或者冰極餐廳冇咁唔抵

雖然冇服務可言,但每個餐都要過百蚊不等!

素菜薯餅飯

三文魚忌廉意粉

咖哩

燒汁雞扒飯

個人認為寧願俾多少少去海龍王或者冰極餐廳冇咁唔抵
2018-06-03
2016-12-24 3522 浏览
好耐無去海洋公園 最後兩年學生 於是買左學生版既all year pass 送左幾張coupon 其中一張係院內餐廳主菜買一送一 幾抵wor! 咁係快d用左佢 如果唔係係海洋公園裡食飯真係很貴wor 一份主菜大約188蚊 買一送一 平均一份主菜94蚊 抵好多 否則尼d普通質素既主菜差唔多200蚊真係唔抵囉我地叫左:印度咖哩雞配白飯及印度酥餅(185蚊)為左酥餅先叫尼個 但係酥餅已經凍左 唔酥脆 而且餅皮太厚 總之唔好味囉 但咖喱雞算ok啦 但係下次建議都唔好叫尼個煙燻三文魚忌廉汁配白飯(188蚊)三文魚份量ok, 配忌廉汁撈飯算係ok 仲有小小菜 營養算均衡 雞絲沙律(68蚊)尼個沙律份量唔多 但我地比較滿意 有雞絲 仲有洋蔥 彩椒 胡蘿蔔 我估佢地用鹽醃過洋蔥和彩椒 所以食落去脆脆地 洋蔥生食都唔會覺得很辣很刺激 加一d菜 淋d較低卡路里既沙律醬 都算幾正我地簡左一個對著玻璃 可以欣賞靚景既靠窗位 一路食一路欣賞景色 時刻提醒我們係海洋公園裡既餐廳用餐總之 質素ok 但唔值得咁貴 好彩有買一送一coupon 否則真的太貴唔值得睇黎下次同媽咪黎海洋公園玩都係自己準備d食物野餐仲好 既平

我地叫左:
印度咖哩雞配白飯及印度酥餅
(185蚊)

煙燻三文魚忌廉汁配白飯
(188蚊)

雞絲沙律(68蚊)

睇黎下次同媽咪黎海洋公園玩都係自己準備d食物野餐仲好 既平又溫馨
2016-12-23
2016-03-08 3946 浏览
最近實在太忙啦,忙到連食lunch、dinner都好求其。搞到成個人都好唔精神,好似做乜都無曬動力咁~~所以趁今日休假,決定一定要食翻餐好嘅!!咖喱雞飯,我個人就覺得呢間餐廳嘅style系比較偏東南亞風嘅,所以野食嘅味道好印度feel。個飯有好香嘅咖喱味道,而且啲雞嘅份量都幾多,算比較嫩、比較滑。啲醬汁仲可以拿嚟撈飯添美式薯條,炸薯條同平時系M記食嘅仲喺有啲出入嘅,薯條嘅粗細、薯條嘅香味都比M記要好大滿足三文治!!呢份三文治都算真係俾足料啦!唔單只麵包嘅層數夠多,每一層都有唔同嘅餡,口感絕對豐富!pizza,pizza上面鋪滿曬cheese,有好濃郁嘅cheese香味,不過食極都唔會覺得膩~~好正。
2016-03-02