餐廳:岡山一番店 (觀塘)地址:觀塘秀明道101號秀茂坪商場3樓308-309號舖唔知有無人去過秀茂坪,甚至可以問大家有無聽過「觀塘半山區」呢個小屋邨小地方😂,話說我就住喺附近,呢一兩年見到秀茂坪商場進行大裝修,4層嘅商場引入咗唔少新餐廳。雖然呢度唔近地鐵站,亦唔喺遊客區旺區冇乜嘢行,但無論晏晝定夜晚,依家嘅人流確實比以前多咗,好多餐廳喺繁忙時間都會坐滿人,而我諗大部份人都喺喺度住或者喺附近做嘢嘅人岡山一番店原來喺一間由日本岡山縣岡山市開到過嚟香港嘅過江龍拉麵店🍜,喺日本有16年歷史,上年2023年開到嚟香港樂富🇭🇰,而啱啱7月就喺秀茂坪商場開咗第2分店岡山一番店屬於近年人氣旺盛嘅「二郎系拉麵」,特色在於拉麵可以免費加配料⬆️,除咗免費升級2/3/4倍蔬菜量之外,油脂同蒜蓉嘅份量一樣可多可少,加上擁有豐富油脂嘅豚骨醬油湯底同別具特色嘅粗拉麵,絕對啱晒好似我咁嘅大胃王同鍾意重口味嘅人🤪有4款定食同5款拉麵可以揀,而拉麵仲分咗小盛(150g)、中盛(200g)、大盛(300g)同特盛(450g)四種size,當然仲有唔少小食可以追加,例如日式燒餃子、迷你叉燒飯、唐揚/南蠻炸雞等🍗,同埋各款罐
餐廳:岡山一番店 (觀塘)
地址:觀塘秀明道101號秀茂坪商場3樓308-309號舖

有4款定食同5款拉麵可以揀,而拉麵仲分咗小盛(150g)、中盛(200g)、大盛(300g)同特盛(450g)四種size,當然仲有唔少小食可以追加,例如日式燒餃子、迷你叉燒飯、唐揚/南蠻炸雞等🍗,同埋各款罐裝、盒裝飲品,連札幌罐裝啤酒都有添🍺

✝️特盛半熟玉子拉麵(450g) $93
叫咗最大size嘅拉麵,揀埋我鍾意嘅醬油濃度同拉麵軟硬度,
再加上4倍蔬菜量,個份量完全喺大到媲美得上大胃王比賽嘅size🙈,喺平時拉麵嘅3-4倍,我知我應該唔會食得晒,所以上枱就即刻有啲後悔😂。成座山咁嘅芽菜,
下面有滿滿嘅粗拉麵,口感比一般拉麵更爽彈有咬口,
另外仲有一隻半熟蛋同兩塊叉燒,
美中不足嘅喺叉燒有啲乾身,可能喺我浸湯浸得唔夠耐,同埋食落有少少嚡🤏;濃而不膩又帶有蒜香嘅湯底令人食唔停口,真心呢碗拉麵2-3個人share都未必食得晒🤪,不過記住餐廳有最低消費㗎😉
2024-10-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
4天前 0 浏览
以每日自家製的以太麵做招來的拉麵店,岡山一番店~之前已經在樂富吃過,原來今次逆市開新分店,厲害!今次點了一份芫茜雞肉冷拌麵,蔬菜、麵口感、湯汁等等全都可以自選,最吸睛的莫過於閃是可以自選4倍的蔬菜和蒜等!愛蔬菜的小編點了4倍蔬菜,一上菜時真的嚇了一嚇蔬菜多到足以等於多一碗!!冷麵的汁挺開胃的,蒜香味都很重,夠惹味~以太麵口感比一般的拉麵粗身和有口感,掛麵和吸湯能力都很強,難怪會用來做主打!另外點了一份牛筋串,口感軟糯,淡淡的醬油香,可以一試~

冷麵的汁挺開胃的,蒜香味都很重,夠惹味~

另外點了一份牛筋串,口感軟糯,淡淡的醬油香,可以一試~
6天前 0 浏览
中午外賣平臺叫咗一個叉燒拉麵和飯,個拉麵我叫普通,但出黎超硬,餐廳話普通=硬身,吓?飯完全係凍,唔知放咗幾耐。真係超垃圾,已經唔係平,但咁既質素,冇下次!!!!!
中午外賣平臺叫咗一個叉燒拉麵和飯,
個拉麵我叫普通,但出黎超硬,餐廳話普通=硬身,吓?
飯完全係凍,唔知放咗幾耐。
真係超垃圾,已經唔係平,但咁既質素,冇下次!!!!!

2024-10-03
外卖送餐
  • 沒有
2024-08-16 582 浏览
芫茜夠多但係冇芫茜味芽菜又夠多但係又係冇芽菜味湯底辛辣好似得個辣椒油冇鹹味炸雞 不脆 冇汁自製拉麵唔夠彈牙上餐時間較長叉燒都唔夠淋可樂唔凍 (見侍應 keep 住 refill 雪櫃飲品門開開閂閂 想凍都難)
芫茜夠多但係冇芫茜味
上餐時間較長
叉燒都唔夠淋
2024-08-14
2024-08-11 886 浏览
叫咗個沾麵同牛筋串,沾麵得一種口味選,我選哂普通程度,牛筋串對應返尺寸都唔平麵,叉燒,半熟玉子唔知有芽菜,沾麵湯底鹹我預咗,但鹹到食唔落係第一次本人都幾鐘意食沾麵,食開北角橫街果間,利申,已經結業但呢間連清湯都無提供,俾個意見,我返到屋企依然可以係menu點嘢會唔會整整個web
本人都幾鐘意食沾麵,食開北角橫街果間,利申,已經結業
會唔會整整個web
2024-08-11
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 可樂
老老實實,我平時好少寫食評。拉麵沾麵,粗麵幼麵我都食唔少,食完呢間野我真係忍唔住寫個食評喺秀茂坪商場新開,一開已經日日夜夜都好多人排隊,咁啱今日見到無乜人排就同屋企人去試,等咗一陣就入座,我哋叫咗個一番拉麵,一個醬油沾麵,一件關東煮豆腐同一件福袋年糕。一共等咗38分鐘先出我哋嘅拉麵😢,屋企人嘅一番拉麵個湯底係好咸嘅豉油味,係屋企煮餸嗰種豉油味,我嘅醬油沾麵都係一樣,叉燒係細件厚切,肉鞋,肥膏多,咬一啖已食唔到,個麵質我叫普通硬度,但軟林林無咬口,沾麵已經無浸住湯,但麵條都可以咁林,我都唔知點解。總結:等咗38分鐘,我用咗15分鐘食完,個麵嚟到都無晒mood,湯底豉油咁咸,湯唔熱,肉又鞋又肥,麵太林太伏!絕對無下次☹️
老老實實,我平時好少寫食評。

太伏!絕對無下次☹️
2024-08-10
用餐时段
超級鍾意食沾麵既我 見到成日去開既地方開沾麵緊係要去食 岡山一番店的沾麵係一道非常值得嘗試的美食 呢道菜的特色在於它的沾麵方式 同一般的拉麵不同 麵條需要沾取濃郁的醬汁來吃 醬汁的味道鮮美濃郁 融合了多種調味料 既有鹹香也有微微的甜味 為麵條增添了豐富的層次感 麵條的口感非常好 彈性十足 能夠很好地吸附醬汁 令每一口都充滿了濃烈的風味另外日本豬肉係可以做到半肥瘦 入味出色 好食 但因沾麵湯底唔夠熱 變相好似晒左咁冇咁好食 另外蔬菜係可以自己揀份量 我地揀左4倍 一黎到都嚇親份量超大 係好食但只係得芽菜女仔既話食中盛唔加大芽菜只可以叫做勉強夠飽 下次可以試埋大盛同埋始終係新開既過江龍 等侯時間比較長 我地周末12點幾去食 入去排隊排左半個鐘 落餐後都要等多半個鐘先食到 仲有注意佢下午3-5時係落場呀 唔好去摸門釘
超級鍾意食沾麵既我 見到成日去開既地方開沾麵緊係要去食

仲有注意佢下午3-5時係落場呀 唔好去摸門釘
叉燒芝士拌面係辣嘅?一點提示都無 而且唔係小小辣 都幾辣下 小朋友完全食唔到等位入座又等左四十幾分鐘先上到面 關東煮去到一個鐘要提醒先上 味道亦是麻麻真係幾耐下!!有點伏 浪費時間金錢
叉燒芝士拌面係辣嘅?一點提示都無
而且唔係小小辣 都幾辣下 小朋友完全食唔到
真係幾耐下!!
有點伏 浪費時間金錢
溫泉蛋叉燒芝士拌面
2024-08-02 978 浏览
岡山一番店源自日本岡山,在當地己開業15年,而家竟然在秀茂坪商場開咗分店,暫時冇得去日本,都可以試吓日本拉麵🍜差唔多2:00去到,但都要排隊,舖頭面積不大,位置比較窄。會寫上面拉麵的份量,有四個不同的選擇。和日本拉麵店一樣,不單止可以選擇拉麵的軟硬程度,可以選擇:軟、普通、硬,三個選擇。蒜及油脂的份量亦可根據自己喜好自由選擇。蔬菜(芽菜)選擇亦都有一至四個程度,還不會另外收錢。半熟玉子拉麵 中盛 $674倍芽菜/湯濃厚/多蒜/麵硬芽菜的份量非常多,好似一座小山, 十分誇張,雖然要咗中盛拉麵,但份量很足夠,湯的濃度很濃郁,豬骨味厚,有兩塊叉燒( 1瘦1肥),半熟蛋非常出色叫咗偏硬的拉麵,拉麵的韌度十足,由於個人喜好偏硬拉麵,所以覺得很不錯。-豚骨醬油沾麵 中盛 $77湯十分之濃郁,比拉麵的湯濃郁很多,充滿蒜味,拉麵份量十足,叉燒還是兩塊(一肥一瘦)餃子🥟$23三隻餃子,很大隻,餃子餡料豐富。以拉麵價錢比較實惠,而且份量足夠,但入座到拉麵上枱的時間比較長,因為是日本師傅一碗一碗煮,所以需要時間等待。

差唔多2:00去到,但都要排隊,舖頭面積不大,位置比較窄。

會寫上面拉麵的份量,有四個不同的選擇。

蒜及油脂的份量亦可根據自己喜好自由選擇。
蔬菜(芽菜)選擇亦都有一至四個程度,還不會另外收錢。

半熟玉子拉麵 中盛 $67
4倍芽菜/湯濃厚/多蒜/麵硬

半熟蛋非常出色

-豚骨醬油沾麵 中盛 $77

餃子🥟$23
三隻餃子,很大隻,餃子餡料豐富。