2025-07-22 388 浏览
.好耐未食過咁高質精緻嘅中菜點心了🤍🤍位於啟德Airside商場內的高級新派中菜廳 😍環境超舒適又有奢華嘅感覺🏆喺度飲茶🫖特別享受特別嘆💫.🌟花膠金湯灌湯餃🥟以濃郁金湯做base 湯汁鮮甜濃郁 🥣餃子皮薄 入邊好足料 🤭花膠滋補養顏滑溜溜 帶來滑順口感👀入口充滿海鮮的鮮香與膠質的柔滑個湯仲要有個座溫熱住 ♨️要食嘅時候先至將湯倒入灌湯餃中可以保持住熱辣辣嘅溫度 好貼心🫶🏼.🌟雪茄蕃茄牛肉春卷 🚬賣相完全係雪茄 但實際佢係春~卷~外皮炸得酥脆內餡融合蕃茄🍅的酸甜與牛肉🥩的濃郁肉香口感層次分明 又創新🤩超級打卡able.🌟黑豚叉燒撈淮山麵🍝選用西班牙黑毛豬脊肉製作的叉燒 🐽肉質鮮嫩多汁💦燒烤後外層帶焦香 內裡鬆軟不膩搭配淮山麵的爽滑口感 醬汁濃郁又不過鹹完美平衡叉燒的濃香與淮山的清甜🥳大like 👍🏿 .🌟 紫金香芋流沙包🥯我真係第一次食🤍平時都係奶黃流沙包今次用香芋好特別 口感綿密又溫暖又唔會好甜正👍🏿.🌟松茸雞湯小籠包🫢小籠包皮薄多汁💦每一口都散發松茸的獨特菌香和雅致風味🍄 高級且充滿誠意👍🏿.🌟伯爵茶奶凍 ☕️ 呢個甜品真係好出色👏🏿 用中國茶杯嘅形式上台 🍵 顏色都同茶嘅形狀match
[嵐月🌝]
個湯仲要有個座溫熱住 ♨️
要食嘅時候先至將湯倒入灌湯餃中
可以保持住熱辣辣嘅溫度 好貼心🫶🏼
🌟雪茄蕃茄牛肉春卷 🚬
賣相完全係雪茄 但實際佢係春~卷~
外皮炸得酥脆
雖然價錢唔平💰💰
但食材講究 烹調精細
環境與服務一流
體驗還是超好的😍😍
📍香港九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L301-L302號舖
2025-07-12
陪客人去啟德體育園睇演唱會,入場前先享受一餐矜貴盛宴,因為係貴賓嘅關係,不能夠失禮,晚餐地點我就揀咗場地附近AIRSIDE 的 嵐月。一片貴派的氣息。這裡的裝修顯貴,整體氛圍優雅而舒適,感受到一種高端的用餐體驗。陳年花雕醉鴿(原隻)色澤誘人,醉鴿的肉質鮮嫩,花雕酒的香氣滲透每一口,陶醉於味蕾的享受,展現了中式烹調的精髓。秘魯海椰皇花膠燉螺頭極之滋潤的湯品,食材新鮮,營養豐富。擺盤賣相很有精緻感,花膠的口感細膩滑嫩,在口中融化,螺頭也是精選而來。湯底晶瑩剔透,清甜透澈,散發著誘人的香氣。秘魯海椰皇令人印象深刻,增添了一層深度,滋味悠長,讓人一試難忘。法式青醬燒北海道帶子色香味俱全的高級菜式,展現了法式的精緻創新。來自北海道的帶子,品質上乘,肉質鮮甜,帶子金黃誘人,外層微焦,內裡鮮嫩多汁,口感極佳。淋上青醬色彩鮮豔,尤如藝術品般吸引眼球,增添視覺層次感。青醬的香氣濃郁鮮明,味道平衡,清新和諧,恰到好處,既不搶味,又能提升整體視覺與味覺雙重享受,忍不住想要再來一份。二十四小時慢煮牛肋肉牛肋肉質量上乘,選材講究,低溫慢煮的烹調技術完美鎖住了肉汁,表面閃著油光,讓牛肉的風味得以充分釋放。牛肋肉經

陳年花雕醉鴿(原隻)
秘魯海椰皇花膠燉螺頭
法式青醬燒北海道帶子
二十四小時慢煮牛肋肉
牛肋肉經過長時間的慢煮,肉質極為嫩滑,入口即化。搭配的醬汁濃郁而不膩,提升了肉質鮮美的層次感,廚師高超技藝,韓妻客戶讚不絕口。
嵐月生日甜品
最後的甜品碟,十分有心思,仙氣十足,儀式感滿滿的。色彩繽紛,各種各樣甜品口味交織在一起,驚喜不已。尤其喜歡芝麻味石獅子的造型,石板街、伯爵茶布甸,每一款甜品都細膩可口,完美為這頓豪華的晚餐畫上了圓滿的句號。

養生茶——雪梨
清新爽口,平衡了整餐的豐富味道,感受到是健康的選擇。
總結來說,嵐月不僅在裝修設計上給人留下深刻印象,菜式的賣相和味道更是讓人讚不絕口。值得再訪的高端餐廳!

庆祝纪念
生日
  • 陳年花雕醉鴿(原隻)
  • 二十四小時慢煮牛肋肉
  • 秘魯海椰皇花膠燉螺頭
  • 法式青醬燒北海道帶子
  • 嵐月生日甜品碟
2025-05-01 5924 浏览
假期好節目去啟德airside感受一下霆鋒音樂嘅餘溫今日家庭樂和爸爸去飲茶呢個XO醬、掂❤️好鮮,好甜、少少辣仲有烤合桃前菜,香口,脆脆的我們要了單鳳茶皇,原片茶葉,年一泡也有甘香的味道fusion 玫瑰菠蘿叉燒包我每次都必點,爸爸很喜歡,甜味適中,外脆內軟叉燒有驚喜肥肉少,不會太膩蝦餃~呢個系我致愛蝦餃皮晶凝通透皮薄喊靚爆汁牛油果雪茄春卷配蕃茄味醮春卷特別之餘仲非常吸精味道方面一定會比到你有下次嘅時候砂鍋花膠魚翅灌湯餃湯是自己加,好濃好濃嘅金湯大大的花膠,配上魚翅做饀,肉汁鮮嫩推介金湯令我飲到乾亁淨淨炒飯~青青綠綠好fresh 嘅口味一點都不會油,粒粒分明呢個系極品伯爵茶奶凍仲配埋幾塊自家cookie 送上來嘅時候,充滿乾冰的霧色香味俱全
假期好節目
去啟德airside感受一下霆鋒音樂嘅餘溫
今日家庭樂和爸爸去飲茶
呢個XO醬、掂❤️好鮮,好甜、少少辣
仲有烤合桃前菜,香口,脆脆的

我們要了單鳳茶皇,原片茶葉,年一泡也有甘香的味道
fusion

配蕃茄味醮春卷
特別之餘仲非常吸精
味道方面一定會比到你有下次嘅時候
砂鍋花膠魚翅灌湯餃
湯是自己加,好濃好濃嘅金湯
大大的花膠,配上魚翅做饀,肉汁鮮嫩
推介
金湯令我飲到乾亁淨淨
炒飯~青青綠綠好fresh 嘅口味
一點都不會油,粒粒分明
呢個系極品
伯爵茶奶凍
仲配埋幾塊自家cookie
送上來嘅時候,充滿乾冰的霧
色香味俱全

2025-05-01
  • 鮮茴香海鮮餃
2025-04-21 4793 浏览
🍽️嵐月📍九龍城啟德協調道2號 AIRSIDE 3樓L301-L302號舖之前跟朋友喺度夜晚慶祝生日,覺得餐廳環境典雅舒服,服務又高水準,所以今日放假同老公嚟呢度飲茶撐枱腳,樣樣都好食,掂啊!餐廳好多款特色茶葉可以選擇,我哋揀咗洞庭碧螺春,入口真的順滑甘醇, 有一種甘甜清涼嘅感覺, 帶有淡淡嘅花香味👍跟小食送上嘅香脆合桃好夾😄~咖啡豆燻二十日初鴿🐦🔥鴿肉燻足二十日,啖啖入味,煙燻香氣滲晒入肉質,嫩滑得嚟夠哂濃郁,好味😁~銀羅櫻花餃 🌸🥟造型靚仔,顏色真係令人諗起賞櫻花,餡料鮮甜,皮薄而彈牙, 唔錯😍~蝦籽海參餃 🍤🐚高級視覺享受啦,海參造型,呢度嘅點心感覺特別高級,蝦籽加強鮮味,每啖都係高級食材嘅碰撞,口感豐富,好惹味! ~花膠金湯灌湯餃 🍲🥟湯底濃郁,花膠鮮甜滑溜,餃子充滿湯汁,每口都好足料,真係滋補又美味! ~新竹米雪場蟹炒桂花🦀蟹肉鮮甜,炒米粉香氣四溢,極具鑊氣,味道勁正! ~金柱香煎蘿蔔糕🥢蘿蔔糕煎到外脆內嫩,蘿蔔味香氣濃郁,食落層次分明,好有驚喜❤️呢餐真係矜貴又滿足,食材同烹調方式都好有講究,連點心都充滿誠意,值得一試!😋👍✨
🍽️嵐月

~咖啡豆燻二十日初鴿🐦🔥

~銀羅櫻花餃 🌸🥟

~蝦籽海參餃 🍤🐚

~花膠金湯灌湯餃 🍲🥟

~新竹米雪場蟹炒桂花🦀
蟹肉鮮甜,炒米粉香氣四溢,極具鑊氣,味道勁正!

~金柱香煎蘿蔔糕🥢

2025-04-07 4197 浏览
餐廳環境典雅舒服,美輪美奐,服務出色體貼❤️🫖 茗茶及開水 $28/位餐廳有多款特色茶葉可以選擇,選擇了甘甜且入口順滑的洞庭碧螺春及茶味甘醇又散發蘭花甜香的鳳凰單欉,令用餐變得更雅致清雅。🤎 小食 $28一坐下會送上香脆的合桃及鮮味十足的XO醬。💖 北寄貝沙薑漬 $128賣相吸引,仙氣滿滿✨ 新鮮爽口北寄貝輕灼後加入清香微辛的沙薑,配搭新鮮開胃👏🏻🍈 靜岡蜜瓜燉珍珠肉 $198/位燉湯加入甜香濃郁的靜岡蜜瓜、鮮美的珍珠肉及鮮肉,清甜醇厚,滋潤暖胃,喜歡🤤🤤🦪 薑蔥爆金蠔煲 $338金蠔飽滿鮮嫩,薑蔥香氣撲鼻,鹹香入味,啖啖海水的鮮味😋😋🐄 二十四小時慢煮牛肋肉 $528牛肋肉經過二十四小時慢煮,肉質軟嫩多汁,入口即化,肉香滿滿,單吃已經很可口,喜歡濃味一點的,可以加入餐廳自家製醬汁,別有另一番風味😍😍餐廳很貼心,上甜點前送上潮州功夫茶,帶來清新的口感,又幫助消化👍🏻🎂 嵐月生日甜品碟 $198充滿儀式感的甜品碟,乾冰的點綴下宛如仙境般夢幻迷人✨包括了五款甜品:甜而不膩的棉花糖布朗尼、香甜的士多啤梨芝士蛋糕、清香美味的楊枝甘露、化身獅子的可愛芝麻布甸及茶香濃郁的伯爵茶布甸,是令人滿足的飯後
餐廳環境典雅舒服,美輪美奐,服務出色體貼❤️

🫖 茗茶及開水 $28/位

🤎 小食 $28
一坐下會送上香脆的合桃及鮮味十足的XO醬。

💖 北寄貝沙薑漬 $128

🍈 靜岡蜜瓜燉珍珠肉 $198/位

🦪 薑蔥爆金蠔煲 $338
金蠔飽滿鮮嫩,薑蔥香氣撲鼻,鹹香入味,啖啖海水的鮮味😋😋

🐄 二十四小時慢煮牛肋肉 $528

🎂 嵐月生日甜品碟 $198
充滿儀式感的甜品碟,乾冰的點綴下宛如仙境般夢幻迷人✨包括了五款甜品:甜而不膩的棉花糖布朗尼、香甜的士多啤梨芝士蛋糕、清香美味的楊枝甘露、化身獅子的可愛芝麻布甸及茶香濃郁的伯爵茶布甸,是令人滿足的飯後甜點💕💕

星期六下午悠悠閑閑,K先生建議去Airside 食午餐順便傾談公司事宜,搵食任務當然為個最為食的人「我」去負責啦!自私㥟木想食點心類別又想坐得舒舒服服,見到 @lunahongkong 評價咁高,就決定今日非他莫屬🤭門口好有高級感好有氣派,左邊仲有好大位置Bar枱,好少見中菜有這個位置!入內環境好舒適,仲有好多獨立空間用餐位置,如果多一點人預約到這個位置真的很不錯!我地差不多14:30才到,所以有幸坐到超舒服的卡位,位置直望出新蒲崗加上天氣晴朗☀️我係舒服到唔捨得走🥹餐館所提供好多款特色茶,我地選擇金駿眉鮮活甘爽、口感厚重,平時好少見到,茶芥茶芥,有茶當然有芥,係XO醬醬同琥珀合桃,好有心思味道仲好好添!我地完全食哂🤭🌟花膠金湯湯餃 $108滿滿儀式感的灌湯餃💕燉盅內放入花膠同豐滿灌湯餃,附上一個加熱了的銅壺,再自己慢慢加入金湯,銅壺保溫能力好強,所以可以分多次加入仍然保持到熱度❗️灌湯餃內饀好豐富再加埋花膠,$108我覺得絕對值回票價❣️🌟豆酥八味脆皮豆腐 $118黑色的脆皮外層再灑上金粉,入面係白雪雪嫩滑豆腐,再加上木魚絲同脆粒粒,這個反差太誘人了😍🌟魚子帆立貝芋角(三件)$78暫時係我

🌟花膠金湯湯餃 $108

🌟豆酥八味脆皮豆腐 $118

🌟魚子帆立貝芋角(三件)$78
暫時係我覺得最美芋角💕橙色炸層上面加上魚籽點綴,高貴了好多,入面係白汁帆立貝,味道好平衡食到白汁的濃郁又食到帆立貝的口感!超喜歡💕

🌟海苔百合鮮蝦餃(3件)$78
海苔百合味道好清新舒服😌平凡中又帶點不平凡,這個配搭很好❗️

🌟松茸海膽越光米 $268
上枱樣子好似意大利飯😂松茸份量多,淨係原隻羊肚菌都差不多十隻,松茸味好香濃,仲使用越光米咬口好煙韌,如果四個人食會比較合適!

🌟川貝陳皮燉年梨(位)$88
K先生最近咳嚨有點不適,見到川貝陳燉梨就覺得好啱佢,滋潤度咁高,絕對可以舒緩✨

* 無論環境服務同食物都好出色,怪不得一直好評❗️等我安排一下去試佢地晚巿應該會有滿滿驚喜‼️

#foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoodie #hkig #hkfood #lifestyle #foodiesofinstagram #hkfoodshare #foodiemilkteahk #hkfoodieblogger #hkfoodpic #香港探店 #食在香港 #美食推薦#美食日記 #吃貨 #ufoodphoto #ufoodvideo #airside #高級點心
#嵐月 #啟德體育園 #啟德站 #高級中菜 #慶祝 #生日碟 #點心

📍嵐月 (九龍城)

Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻

如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我@foodie_milktea_hk,謝謝支持💕

4天前 0 浏览
講到食嘢要食香味,大概冇一種菜式夠中菜講究。而講到精緻,廣東點心又絕對係佼佼者。今次呢間餐廳,又將色香味同精緻度推高去另一個層次。 🍖佢哋全部嘅顏色都真係太好睇,由一開始橙色嘅芋角,到紅色嘅大根櫻花餃,黑色嘅蝦子海蔘餃,紫色嘅淮山麵,什至個牛肉生煎包下面都鋪滿咗鮮綠色嘅長蔥,全部都係最好嘅視覺享受。 🍖佢嘅香氣亦都非常出眾,芋角上面有魚子,同海蔘餃上面嘅蝦子,系味覺上嘅鹹香,生煎包鋪係底嘅蔥,就充分咁樣帶出青蔥嘅味道,又可以聰明咁避開咗將蔥夾雜喺肉類入邊,非常為我哋呢啲唔食蔥嘅人著想。最勁繫個淮山麵,佢撈咗個松露油,成功為成個麵帶出香氣,但係最緊要系帶出埋上面半肥瘦叉燒嘅肉香。所以食上嚟嘅時候更加系香上加香。 🍖最後講嘅係味道,其實溫度決定味道,蒸籠上嘅餃,當然係熱辣辣。生煎包係用鐵板上,保存溫度之餘,亦都令個皮更加脆,熱辣辣嘅淮山麵先至可以發揮松露油嘅極致。最後不得不提嘅係甜品嘅川貝陳皮燉啤梨,佢地充分暖碟之後先上枱,個雪梨勁腍,而且個梨本身同個汁非常之夠熱,所以感覺更加滋潤,更加香甜。 色香味說易行難,佩服呢度真係可以做到。

色香味說易行難,佩服呢度真係可以做到。

5天前 0 浏览
高級粵菜 第一道菜精緻嘅蜜汁叉燒,表面燒到微焦光亮,好香,肉質肥瘦相間,厚厚的,一咬即溶,好淋,好嫩滑,擺盤靚 感覺高級又有食慾!😋第二道蟹肉泡飯 湯鮮甜 配埋一個細碗金黃色脆米 好暖胃!第三道乳白色上湯底煮嘅豆苗,上面鋪咗啲枸杞同黑色珍珠狀嘅海草,感覺好清新養生第四道木薰雞,好夾好好食,雞皮燒到金黃色微焦閃亮,肉質厚實多汁唔老, 整晚最鍾意就俾呢道菜,皮脂比例恰到好處,連皮食一流第五道黑白芝麻石獅子甜品 打卡一流 賣相比味道好
高級粵菜

第一道菜

第二道
蟹肉泡飯 湯鮮甜 配埋一個細碗金黃色脆米 好暖胃!

第三道

第四道

第五道
黑白芝麻石獅子甜品 打卡一流 賣相比味道好

• 蘋果木燻泰安雞
  • 嵐月西班牙黑豚叉燒
  • 皇帝蟹脆米泡飯
6天前 0 浏览
今日要介紹係喺啟德Airside嘅一間超高質中菜!除咗嘢食正,環境亦都非常舒服,仲有好多打卡位添!餐廳就係Airside樓,用綠色做主題,非常特別!裝修非常靚,好適合帶屋企人你食一餐高級中菜!今日我哋就係中午時段嚟,試咗佢幾樣招牌點心,超級好食!🍴豆酥百味脆皮豆腐 - 賣相好靚!係黑金嘅顏色,外皮非常鬆脆,入面嘅豆腐保持鮮嫩,加埋側邊嘅魚絲一啖入口,超香口👍🏻🍴魚子帆立貝芋角 - 呢度每一樣嘅點心都加咗少少fusion嘅元素,呢個護角就加埋黑魚子,入面亦唔係用普通嘅芋頭,而係好似忌廉汁咁,入邊有芋頭同帆立貝,中西合璧,正!🍴海苔百合鮮蝦餃 - 蝦肉好大隻,睇得出係鮮蝦,個皮又夠薄,好食🍴花膠金湯灌湯餃 - 絕對係今日mvp! 呢個灌湯餃絕對唔同一般嘅灌湯餃,佢個湯係另上,而且份量十足,一定係煲咗好耐,非常香濃!花膠都落足了,塊塊都好彈牙,一啖湯一啖咁樣食,絕對係今餐嘅一大享受👍🏻👍🏻👍🏻🍴松茸海膽越光米 - 食完點心都叫咗個炒飯試吓,呢度嘅炒飯都非常特別,竟然係用咗松茸加海膽呢個組合,但係又出奇地夾!食到一粒不剩🤣🍴川貝陳皮燉啤梨 - 最後仲試埋佢嘅招牌甜品,陳皮燉啤梨,唔用一般嘅雪梨

🍴川貝陳皮燉啤梨 - 最後仲試埋佢嘅招牌甜品,陳皮燉啤梨,唔用一般嘅雪梨,用上啤梨,口感更加好,為呢一餐畫上完美句號👍🏻

呢度嘅菜式,絕對係香港難得一見,有機會會嚟啟德,絕對推介大家試吓呢間嵐月!
2025-07-18 0 浏览
Airside 《 嵐 月 》店内有不少植物裝飾,裝潢華麗得嚟又有大自然氣息。✨️花膠金湯灌湯餃餃和湯分開盛著上枱,食時自己倒熱辣辣嘅湯進碗餃內,感覺自療。薄薄灌湯餃皮內滿滿餡料,食完非常滿足。✨️豆酥八味脆豆腐外面炸到脆卜卜,內豆腐軟綿绵。✨️魚子帆立貝芋角芋角上有鹹香四溢嘅魚子,簡單係奢華享受。✨️海苔百合鮮蝦餃蝦餃上有海苔碎都係第一次見,食落味道都好夾。✨️松茸海膽越光米一上枱就察覺海膽顯然香濃,而粒粒分明嘅米飯又帶有陣陣松茸,呢個飯嘅味道十分濃郁。✨️川貝陳皮燉雪梨味道清甜,慢慢細嚐令人感到順喉舒適。

✨️花膠金湯灌湯餃

✨️豆酥八味脆豆腐
外面炸到脆卜卜,內豆腐軟綿绵。

✨️魚子帆立貝芋角
芋角上有鹹香四溢嘅魚子,簡單係奢華享受。

✨️海苔百合鮮蝦餃
蝦餃上有海苔碎都係第一次見,食落味道都好夾。

✨️松茸海膽越光米

✨️川貝陳皮燉雪梨
味道清甜,慢慢細嚐令人感到順喉舒適。
2025-07-13 92 浏览
 #mochicouple_hk啟德搵食團⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 1️⃣ 燒椒牛肉煎包 $62金黃微脆嘅包皮外層🔥內餡用上調味香辣嘅燒椒同牛肉碎🥩,微辣勁香!外脆內嫩嘅口感,層次豐富,每一啖都停唔到口😋~辣得剛剛好,刺激味蕾同時又唔會搶去牛肉原香💥2️⃣ 日本大根櫻花餃(3件) $78透明粉紅櫻花皮🌸,中間包住爽口嘅日本大根,清甜又解膩!入口嫩滑帶微微脆感🥬,感覺好似食咗一朵春天🌷~顏值打卡一流📸,食落去仲係淡淡櫻花香融合大根嘅鮮甜,好清新,啱曬打卡+味蕾享受!3️⃣ 手撕煙燻雞腸粉 $68腸粉皮薄滑到唔信!每條包住手撕煙燻雞肉🐔,煙燻味濃而不膩,肉質嫩滑💨。每啖都有煙燻香氣衝出口鼻,加上甜豉油同蔥花點綴🌿,鹹香有層次!真係一試愛上,好有驚喜✨。4️⃣ 花膠金湯灌湯餃 $108奢華必點之選!超巨型灌湯餃皮薄彈牙🥟,內藏滿滿餡料,湯底用足料熬製8小時嘅金湯濃郁鮮甜✨,仲有啖啖花膠滑嫩🐟。一啖咬落,湯汁瞬間爆出,好治癒又滋補💛~5️⃣ 蝦菇蔥油炒絲苗 $198炒到粒粒分明嘅絲苗米飯🍚,香而不油膩,仲加入足料嘅蝦仁🦐同乾瑤柱🧡!炒香嘅蔥油令整個飯香氣

#mochicouple_hk啟德搵食團

1️⃣ 燒椒牛肉煎包 $62

2️⃣ 日本大根櫻花餃(3件) $78

3️⃣ 手撕煙燻雞腸粉 $68

4️⃣ 花膠金湯灌湯餃 $108

5️⃣ 蝦菇蔥油炒絲苗 $198
炒到粒粒分明嘅絲苗米飯🍚,香而不油膩,仲加入足料嘅蝦仁🦐同乾瑤柱🧡!炒香嘅蔥油令整個飯香氣逼人💫,每啖都食到海鮮嘅鮮甜同飯香!一碟飯細緻得嚟又有家常味,好滿足😌

6️⃣ 紅莓玫瑰朱古力餅(二件) $58
細細件但超有質感✨!朱古力香濃🍫配上紅莓微酸,甜中帶清新😝每件都食到玫瑰花香同朱古力滑順,
🌹甜而不膩!食落層次豐富,好啱收尾或配茶享受~

7️⃣ 茗茶及開水 $28
揀咗水仙茶,入口清新有花香🍃,溫潤回甘,好啱配辣嘅或重口味點心🍲。飲完即刻解膩又清口✨,為整個用餐加分~茶具同擺盤都好文藝,有格調💛

🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸
📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L301-L302號舖
🚇啟德站C出口,步行約1分鐘
🕒Mon-Sun:11:30-23:00
#嵐月 #AIRSIDE美食 #啟德飲茶 #新派中菜 #高級點心 #日式匠心 #粵菜推薦 #牛肉煎包 #櫻花餃 #煙燻雞腸粉 #花膠湯餃 #玫瑰甜品 #茗茶 #打卡餐廳 #環境優雅 #創意粵菜 #九龍城美食 #飲茶好去處 #聚會推介 #高質食材 #視覺盛宴 #味覺享受 #素食推介 #豪華飲茶 #點心控 #甜品控 #AIRSIDE餐廳 #香港美食
看了一位YouTuber介紹嵐月,便跟著訂位試試。門口展示了三款菜式的獎牌。茗茶每位28元,選了平日較少喝的碧螺春。小食碧根果仁非常好吃,窩夫迅速吃光。打頭陣的點心是羊肚菌香煎野菌盒(3件$68),窩夫覺得叫「腐皮卷」比較貼切,腐皮卷脹卜卜的,非常足料。玫瑰酥皮叉燒餐包(3件$68)很有創意,玫瑰味跟叉燒餐包完全沒有違和感,值得一試。海苔百合鮮蝦餃(3件$78)帶淡淡的海苔味,跟平日吃的蝦餃相比,味道多了一個層次。金柱香煎蘿蔔糕(4件$88)的賣相不錯,外層鋪滿金柱和櫻花蝦,煎得香脆,可惜蘿蔔糕的質地不合窩夫口味。黑毛豚肉叉燒腸($88)上桌很有氣勢,腸粉做得夠薄夠滑,黑毛豚肉叉燒亦很有水準。咖啡豆煙燻二十日初鴿(1隻$128)的人氣非常高,窩夫也受不住引誘點了一隻,煙燻味比咖啡味濃,皮脆肉嫩,肉汁豐富,出色之作。
看了一位YouTuber介紹嵐月,便跟著訂位試試。

門口展示了三款菜式的獎牌。

茗茶每位28元,選了平日較少喝的碧螺春。
小食碧根果仁

小食碧根果仁非常好吃,窩夫迅速吃光。
羊肚菌香煎野菌盒

金柱香煎蘿蔔糕
黑毛豚肉叉燒腸
咖啡豆煙燻二十日初鴿
2025-07-09 757 浏览
陳年花雕醉鴿是鎮店之選,鴿肉浸得通透,表皮泛着琥珀色光澤。花雕的醇厚酒香滲透每絲肌理,既沒有搶走鴿肉的鮮甜,又添了層次感,回味帶着微甘,絲毫沒有腥氣。秘魯海椰皇花膠燉螺頭湯則見功夫,湯色清透卻濃郁,海椰皇的清甜中和了花膠的膩感,螺頭鮮味深沉,花膠軟滑膠質豐富,喝一口暖意從胃裡漫開。 燻汁虎蝦球頗有巧思,蝦肉捶打得彈牙飽滿,外層裹着自製燻汁,帶着淡淡木熏香,鹹甜平衡得剛好,蝦黃的鮮與熏香交融,一口一個過癮。二十四小時慢煮牛肋肉更是驚艷,肉質軟嫩到用叉子輕輕一劃就分開,醬汁濃稠掛在肉上,牛肉的奶香與醬香纏繞,嚼起來毫無負擔。 收尾的嵐月生日甜品碟精緻如藝術品,楊枝甘露、紅豆糕與水果塔搭配得宜,甜而不膩。配上養生茶雪梨,雪梨燉得酥爛,茶味清幽,剛好解膩。餐廳環境雅致,落地窗外是啟德景致,無論慶生還是小聚,都顯得格外有格調。

陳年花雕醉鴿
陳年花雕醉鴿
2025-07-08 389 浏览
呢一間位於啟德嘅中菜館之前試過午市好有特色🌟,今日夜晚就決定再嚟品嚐一下🥳椒麻川香和牛舌牛舌厚切燜得軟腍入味😙,椒麻香慢慢滲出唔嗆喉。麻中帶鮮好過癮,敢食辣的話必試😝皇帝蟹海皇酸辣羹湯羹質地滑溜👏,蟹肉絲同帶子粒份量足。酸辣度溫和唔嗆喉,仲食到淡淡蛋白香,暖胃得嚟層次豐富💯蔥油脆皮三黃雞(半隻)雞皮脆如玻璃紙🔥,肉質保持嫩滑多汁。蔥油醬油淋得均勻,鹹香帶甜唔油膩,半隻份量兩人分享啱啱好🤤嵐月小炒皇鮮魷彈牙+蝦乾鹹香😌,鑊氣夠仲保持蔬菜爽綠。冇落重鹽油,食到食材原味😍川貝陳皮燉啤梨原個燉梨清甜潤喉😋,陳皮香突出得嚟唔苦澀。川貝微微回甘,飯後飲順喉解膩,滋潤感十足👅

椒麻川香和牛舌

皇帝蟹海皇酸辣羹

蔥油脆皮三黃雞(半隻)

嵐月小炒皇

川貝陳皮燉啤梨
1927 浏览
2025-07-08 311 浏览
嵐月~一入內是綠悠悠的植物裝飾(假的)但感覺唔錯👍🏻酒吧設於門口位,感覺時尚!內𥚃分開頗多區域,Siri傍邊都是落地玻璃,採光度不足。這𥚃的員工服務態度非常好👍🏻點心十分不錯,本人覺得炒牛河十分出色,炒得很有鑊氣,非常香,牛肉好味。栗子鳳爪亦十分好味。甜好亦有心思。因為乾炒牛河,會再去的🤣
$350 (早餐)
和牛乾炒河