2007-04-29 30 浏览
(17/2)  從來認為適當的運動可有益身心,今次約了友人於花園街室內運動場打兵乓球,我倆對它喜愛的程度濃厚,相反另一位的9527,七手八腳,他唯有作另一項運動,跑步。  運動過後便去了這間米線店,看見餐牌上的米線湯有五種選擇,原想試沙爹湯,但麻辣的吸引力較強,那我們便試了麻辣(大)牛肉魚蛋米線,而9527只能吃清湯牛肉米線,只因他吃不了辛辣的食品。一會兒後熱辣的米線上桌,強烈的麻辣香味撲鼻,試了那湯,入口的麻辣味強,但欠缺了應有的湯底鹹味;而牛肉似乎是碎肉,不是火鍋的一片片,嚥下去亦吃不了牛肉的味道。看見他吃的清湯米線,湯的顏色清晰,不知味道如何,只見他吃的食物還有剩下來。  相信要再來一回,試吃他們的小吃,其他湯底的米線才能作準。

(17/2)

相信要再來一回,試吃他們的小吃,其他湯底的米線才能作準。
(非会员)
上星期同老公諗住坐車返屋企前去食消夜..我地就去咗川居食米線..因本人超鍾意食米線..我地就叫咗個麻辣羊肉米線..串燒..鴨舌..等...點之個米線拎到出黎已經好羶..咁我地以為係D味啫..羊係咁架啦..食落口..照難食..自問我同老公都幾鍾意食羊..但都頂唔順..直頭有D想嘔既感覺..但米線係OK既...D湯落埋D羊肉一齊煮就真係..好難食..跟住我地就同果度D人講..唔得喎..好羶..諗住睇下可唔可以換第2樣或者比過碗湯我地..點之個阿姐話"羊係咁羶架喎,係咪你地唔食得羊咋"我地即刻答佢"我地2個都食羊架"之後佢就費事理我地..我地就問咗第2個阿姐拎D清湯..又唔見人地小肥羊果D好羶..鬼唔知羊係羶架咩..不過好睇點煮架啫..至於串燒就無咩特別...鴨舌反而就幾好...
2007-03-24 3 浏览
每次來這裡定必order清湯米線而當中也必定有雞肉,因為實在太滑了但是雞味不是常有..蜜川雞也很好,不會太漏送米線一流!西蘭花也是我的推介=]若是說不足之處,只是略嫌價錢偏高吧
每次來這裡定必order清湯米線
而當中也必定有雞肉,因為實在太滑了
但是雞味不是常有..
蜜川雞也很好,不會太漏
送米線一流!
西蘭花也是我的推介=]
若是說不足之處,只是略嫌價錢偏高吧
2007-03-23 2 浏览
去過川居3次, 3次我都好滿意每次都係叫清湯米線(註:忘記了名稱)每次也會叫雞肉, 真係好滑!蜜川雞也十分出色, 不會太漏蜜味剛剛好!有一次還order了什麼西蘭花,也十分出色!若然要談不足之處,只是略嫌價錢偏高吧!
去過川居3次, 3次我都好滿意
每次都係叫清湯米線(註:忘記了名稱)
每次也會叫雞肉, 真係好滑!
蜜川雞也十分出色, 不會太漏
蜜味剛剛好!
有一次還order了什麼西蘭花,也十分出色!
若然要談不足之處,
只是略嫌價錢偏高吧!
2007-03-23
文迪家姐鴨腎的日子, 剩下我們兩個吃飯, 來了這裡. 原來有兩家店, 打對面. 富記旁有一間, 我們就去了對面那間.本來文迪要食飯, 最後都給我否決了, 來這裡好像食米線穩陣過食炒飯.招牌蜜川雞$18: 8分, 要了小份的, 賣相幾靚. 蜜味幾濃, 雞肉都幾嫩滑.肥牛玉子豆腐上湯米線$32: 7分, 上湯係聲稱用火腿同豬骨熬, 飲落口係清清的. 肥牛算幾靚, 米線都幾爽口.肥牛墨丸燜湯米線$35: 7分, 燜湯係聲稱用秘製雲南醬料熬, 號稱正宗雲南口味. 帶小小辣, 比上湯的更加入味, 湯底係好濃味. 但有個問題係肥牛同墨丸本身的味道就被湯底蓋過. 基本上三樣獨立的東西都係得番一個味道.米線有五種湯底揀, 亦係這裡的賣點. 試過係覺得湯底不錯, 但未算好吸引.飲品要了凍青檸檬菊花蜜同豆漿. 我的菊花蜜有蜜糖甜味, 加上青檸檬的點點酸味, 幾清新.整體感覺係尚算滿意.

整體感覺係尚算滿意.
2007-03-08 5 浏览
今日遲了食午飯, 反而有着數.下午茶時段2:30-5:30pm 下午茶自選湯底(上湯, 酸辣, 燘湯, 沙爹, 麻辣) 另選兩款餸, 包熱飲, 價錢$20-25今次點了沙爹湯底配羊肉加肥牛.沙爹湯底有花生味, 米線有韌度, 羊肉和肥牛都是薄薄幾片, 分不清哪些是羊哪些是牛, 只知食落有羶味. 整體來說都算可口.看着餐牌, 普通時段要$35才有一碗米線, 熱飲或油菜還要另加$5, 以下午茶價錢吃一碗差不多材料的米線連熱飲, 大約便宜十五元.以廿二元吃一碗如些水平的米線是抵食, 但以三十五元吃一碗相同的米線, 恐怕就不值此價
今日遲了食午飯, 反而有着數.

下午茶時段2:30-5:30pm 下午茶

今次點了沙爹湯底配羊肉加肥牛.

2007-02-21 2 浏览
很好味看似很大碗但係其實都係一般大小沙爹湯底好香,就錦飲都覺OK豬頸肉好大塊,好入味金菇同米線都好軟正...可惜加埋野食40蚊好似貴左小小
很好味看似很大碗但係其實都係一般大小
沙爹湯底好香,就錦飲都覺OK
豬頸肉好大塊,好入味
金菇同米線都好軟正...
可惜加埋野食40蚊好似貴左小小
2007-02-09 7 浏览
這間食米線的舖頭同以前食開嗰啲有啲唔同,以前食開嗰啲米線係任你自由選擇餸菜,但這間就set定晒.屋企人叫了一個滑雞鮑片米線,一個海鮮米線,另加一個招牌雞翼,椒鹽雞軟骨$20,我試了麻辣羊肉米線小辣$35,另加嘢飲$5.屋企人話嗰滑雞鮑片同海鮮米線的湯底好鮮甜,米線的口感都幾好.但我嗰個麻辣羊肉米線就差啲,小辣一啲都唔夠辣,無嘜麻的感覺,食到後尾時一啲都唔辣,唔知點解個米線又特別淋,個口感唔係禁好.羊肉都無嘜羊味,真係有啲失望.不過個椒鹽雞軟骨和招牌雞翼就幾好味.其實以食一碗米線計,要成$35先食到一碗都幾貴.

其實以食一碗米線計,要成$35先食到一碗都幾貴.
2007-01-12 4 浏览
8點度,係旺角咁多食店選擇下都幾多人,應該唔差既!點左以下食物:1.手撕雞涼拌米線(要左中辣):好好食wo,都幾大碟,又夠辣,如果唔係食開辣既可以叫小辣,個感覺好得意既,好似有凍又辣咁。+5元要左杯熱檸蜜,太甜,已經叫左少甜,點解都可以咁甜?2.沙爹羊肉雞脾菇飯:呢個唔辣既,不過d味幾香,唔同平時食個d沙爹不過價錢真係貴左d,35蚊碗米線野飲仲要另外+$!
8點度,係旺角咁多食店選擇下都幾多人,應該唔差既!

點左以下食物:

不過價錢真係貴左d,35蚊碗米線野飲仲要另外+$!

2006-12-09 4 浏览
香港米線舖開到成行成巿, 但只有呢間賣涼拌米線同男友share個雲南涼拌米線同椒鹽雞軟骨前者米線爽口, 炸醬香口, 非常美味後者18蚊大大碟, 好抵食旺角區食米線不二之選
香港米線舖開到成行成巿, 但只有呢間賣涼拌米線
同男友share個雲南涼拌米線同椒鹽雞軟骨
前者米線爽口, 炸醬香口, 非常美味
後者18蚊大大碟, 好抵食

旺角區食米線不二之選
2006-10-23 7 浏览
好耐無黎川居了,大概已經有成年時間,但就呢個多星期內便到訪了兩次,之前一次是上星期到旺角做野,食了個麻辣手撕雞冷麵下午茶餐,才$20(包飲品)已叫我回味無窮,我敢講川居的麻辣不是你能隨便在那些所謂"正宗雲南米線"所能吃到的. 至於今次是因為今晚女友去飲,一個人行旺角又經過川居,忍唔住又決定入去開餐.上次吃了冷麵所以今次決定吃湯的,湯底不用多想一定是這裡最正的燘湯,兩要了羊肉(以前好像沒有的)和腐皮,還另加$5要了麻辣. ....熱騰騰的湯米線來了!當然第一時間要試試湯底,燘湯的味道始終香濃如一,配合這兒秘製的麻辣,我簡直想大叫"好味呀!!!!!!". 可是敗筆在羊肉,比較UN之餘又欠缺羊味,至於腐皮,no comment,因為我想很難把腐皮整得難食吧! =P.總的來說我會給這餐80分,但$38在旺角吃一頓麻辣米線是否便宜就見仁見志吧.補充一點就是在這裡食完野之後從無口乾感覺,可見這並非"味精湯"所能做到的.

2006-09-20 10 浏览
我成日周圍食野, 雲南米線都算係我其中一項至愛! 試過好多間啦, 覺得最好食嘅..就係依間!! 味道一流, 大腸辣煵肉尤其美味, D酸辣造到剛剛好, 牙菜酸菜又多食落好之味, 不過中辣已經好辣架啦! 叫小辣比較好, 可以食出唔用配菜嘅味道....正正正!!!
2006-09-06 2 浏览
31/8(四) 6:30pm返學前的晚餐決定到米線店解決.此時段人流不多,格局屬茶記格局,卡位坐得尚算舒適.打開餐牌,琳瑯滿目的食物款式有點驚出望外.礙於胃口問題,只點了酥骨墨丸小麻辣米線$30,麻辣加$3.(本來點了貢丸後轉了墨丸,結果雙丸齊上,最後叫阿姐退回貢丸)先講份量,份量適中,指定動作先呷頭啖湯.麻辣湯底味道對辦,辣中帶麻辣,嘴唇愈食愈發麻;另要了碗清湯,湯頭用上老雞敖,味道濃郁!米線份量恰好,口感尚算過得去!墨丸3隻口感亦屬一般貨色!墨丸鮮味不算突出!最差勁的是那堆隔夜兼極厚粉的酥骨,即炸排骨.簡直不堪入口!服務平平,$33的一頓晚飯,價錢偏高.為了其特色小食可再來!
31/8(四) 6:30pm

2006-08-30 6 浏览
又係去mong kok,行行下就黎左依度食tea,主角當然係米線啦。依度有沙嗲湯底米線,就試下啦。果然比清湯好味,覺得好好食!而個炸雞翼就麻麻地啦。睇過menu都幾多野食wor,下次可以再試下其他的。
依度有沙嗲湯底米線,就試下啦。果然比清湯好味,覺得好好食!
而個炸雞翼就麻麻地啦。
睇過menu都幾多野食wor,下次可以再試下其他的。
2006-08-17 8 浏览
Sorry, at office using GB system, so 简体& Eng。。。I think I went there once years ago when it's just open. But I never go back until last night, cause I forgot I've been there before I cannot remember the reason why I didn't go there after the 1st time, cause I guess I'm a good customer.昨晚,叫了一个云南过桥米线,因为没试过全部分开来,要自己来做的滋味。来的跟照片的完全不同!!配料早己放进汤里面,而且那些料还是很旧(old)的那一种,料也很少。米线就分开上,应该是用微波炉加热的。其它还可以,但也不用多说。失望,again!