今天去咗餐廳叫咗午餐,等了足足20分鐘都無嚟到。仲要每一次催佢都話等1分鐘 過咗咁耐都無得食,食到一肚氣。食物質素都不如理想,叫一個豬膶公仔麵,成個公仔麵都係薑味。不會再來。
食物質素都不如理想,叫一個豬膶公仔麵,成個公仔麵都係薑味。
不會再來。
2024-06-01 245 浏览
朝早去冇大把位,但都要強迫食客同人搭枱,如果餐廳full 哂大家搬遷就下都冇所謂,但仲有咁多吉枱嘅情況下,都仲要啲客食得唔舒服,仲用以前欺壓客人嘅心態去做生意,唔怪得你間餐廳真係冇生意。
2024-04-21 314 浏览
外賣自取就係唔想等、落2個餐做少一個!又等、等完你做好,你地職員自己走埋嚟比個餐我,行出去5分鐘又追出嚟話我攞錯你個餐!你地係咪黐線呀?自己出錯賴個客!好L野!

2024-04-21
30 分钟 (外卖自取)
午餐
2024-03-02 547 浏览
【黃大仙區】【常聚小廚】喺 Mikiki 向新蒲崗方向望過去,嗰條街叫景福街。喺呢條街上面有好多間食肆,我估冇十間都起碼有八間。然而,沿住街口一直行過去,一間又一間咁數,發現啲餐廳一係就食過,一係就當刻落咗場食唔到,好似食完咗條街。諗落其實都幾癲,我已經係十八區食肆打亂晒咁食,而且都唔係成日掂到黃大仙區,仲要成個區咁大我都可以食嘢,居然都可以食到差不多寫晒成條街嘅食肆其實都係一件幾恐怖嘅事。然而,街口呢間呢,反而我係一直都未食。因為佢似係食晚飯小菜嘅餐廳,自己一個人又好難去食呢啲喎。咁我就一直等機會,但真係冇機會嘅時候,都要自己入去食啲嘢。入到呢間餐廳啱啱啲侍應都喺度食飯,好彩水吧都仲正常運作,我就叫個「必食常餐」嚟食吓。嗰 $47 係包括幾惹味嘅「XO 炸菜肉絲米粉」同正正常常嘅「3.6牛奶嫩滑炒蛋」,加埋「迷你牛角」同「熱奶茶」,整體都合情合理。味道上冇咩特別,反而我食嘢期間見到都有幾個街坊叫外賣,都係食啲炒嘢,似乎信得過喎。。。(地址:新蒲崗景福街43-45號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #foo

(地址:新蒲崗景福街43-45號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am黃大仙區 #鑽石山 #啟德 #新蒲崗 #常聚小廚 #必食常餐 #XO炸菜肉絲米粉 #3.6牛奶嫩滑炒蛋 #迷你牛角 #熱奶茶 #1am1286 #1ambackup
2024-01-14
2023-07-02 754 浏览
在新蒲崗的這家茶餐廳度過了一個美好的下午茶時光。我點了他們招牌的雞扒包配田園雜菜沙律,這是一份營養豐富又美味的餐點。雞肉鮮嫩多汁,經過精心烹調,口感十分美妙。沙律則是新鮮的時令蔬菜,感覺新鮮,配搭得恰到好處,並淋上美味的醬汁,給人食慾大開的感覺。還有杯奶茶,口感很滑,有茶味。更讓人驚喜的是,餐廳的環境十分寬敞明亮,裝修簡潔時尚,讓人感到輕鬆自在,享受著美食和美好的下午時光。如果你想品嚐下午茶或者輕食,這裡絕對是一個很好的選擇,下午茶價錢實惠
在新蒲崗的這家茶餐廳度過了一個美好的下午茶時光。

雞扒包
  • 雞扒包配田園什菜沙律
2023-04-04 618 浏览
因為工作嘅關係我成日都會經常四圍咁去搵嘢食,今日經過新蒲崗見到一間好似新開嘅餐廳,於是就入去試吓佢個早餐,早餐係有驚喜嘅點解?因為佢個餐包可以揀牛角包,同埋我今次叫咗個豬膶麵,係好少地方有得食豬潤呢樣嘢嘅茶記來講佢已經算係咁啦。一入到去坐低侍應就會9秒九。今晚你食咩?我哋好快咁點咗兩個餐之後唔使4分鐘就已經有得食。整體上$40左右嘅一個早餐,我開頭都唔會期望太高,但係一食完之後我覺得佢嘅味道係超越咗佢嘅價錢。
收工趕住睇世界杯下半場,見佢有兩部電視,臨入去已經問咗有無波睇,門口個男侍應仲懶熱情話,“啱啱仲做緊,依家中場休息,有阿根廷對沙地呀”咁我入去食啦,環境食物一般,但等咗好耐都仲係播新聞,問返個男侍應,答我“唔知呢,頭先有做喎”過一分鐘仲熄埋電視,其他食客都有問,佢又係咁答,我當自己黑仔信錯人,我到埋單同呢個男侍應講,你唔清楚唔好用睇波招呼人入嚟嘛,佢竟然擺尾彩“又唔係無嘢你食”其實你一句抱歉搞錯咗,個客都無咁話要追究你,但你咁半呃人入去浪費時間,仲要咁態度,叫待客之道?!咁又有無違反商品說明條例
2022-11-22
2022-04-22 835 浏览
呢間搬咗新鋪,大間咗裝修環境唔錯,入面環境作為茶餐廳無卡位有啲可惜,但都好整齊,今日叫咗2個餐,一個常餐生滾鮮茄濃湯鮮豬潤米粉,蒜泥多士,奄列,一個午餐頭蝦油义燒炒飯,茶走同凍檸茶。個常餐唔錯,但有小小編鹹,茄膏味幾濃,米粉幾入味有彈性,豬潤好爽口,奄列唔錯,個蒜泥多士好好,2邊都有蒜泥,好香蒜泥味,個午餐就有啲失色,其實係無蝦㗎楊州炒飯,無特別同好普通架一個义燒炒飯,餐飲千其唔好叫茶走,好難飲個茶底好唔得~
2021-12-18 755 浏览
相聚小廚開了一段日子,在外面看,招牌和門面好闊,但我一直沒有來試,因為新蒲崗實在太多選擇。今天天寒地凍,Honey想吃過熱辣辣的出前一丁,所以就來了常聚小廚。裏面地方不如外面看的大,但是座位擺放闊落 ,以新蒲崗的小店而言,這裡算是坐得比較舒服的了。我叫常餐:$46瑞士汁雞翼撈公仔麵+火腿奄列+牛角包+熱奶茶……好抵食喎!瑞士雞翼好入味,因為夠薑味,竟然有點吃豬腳薑的感覺。稍嫌的是,奶茶就不夠好飲。沒有紅茶香,奶也不滑……「鞋口」。茶餐廳最忌是奶茶不夠吸引。Honey就叫下午茶餐:$36五香肉丁煎蛋出前一丁 這個不錯喎。因為,我最怕茶餐廳貪方便,預先「淥定」出前一丁,變得好鞋。但是這個出前一丁,煮得夠透,麵質夠滑。而且,五香肉丁分量不少。不過,Honey叫鴦走,同樣,咖啡和紅茶不香,有「鞋口」的感覺。這店,環境和食物都可以,但是,茶餐廳最重要的是奶茶咖啡……一定要改進改進!

我叫常餐:$46
瑞士汁雞翼撈公仔麵+火腿奄列+牛角包+熱奶茶……好抵食喎!
瑞士雞翼好入味,因為夠薑味,竟然有點吃豬腳薑的感覺。
稍嫌的是,奶茶就不夠好飲。
沒有紅茶香,奶也不滑……「鞋口」。
茶餐廳最忌是奶茶不夠吸引。

Honey就叫下午茶餐:$36
五香肉丁煎蛋出前一丁
這個不錯喎。
因為,我最怕茶餐廳貪方便,預先「淥定」出前一丁,變得好鞋。
但是這個出前一丁,煮得夠透,麵質夠滑。
而且,五香肉丁分量不少。

2021-12-18
2021-12-01 582 浏览
此店設在新蒲崗,咁啱此區有幾個,屋宇樓盤正在施工,所以有不少此區嘅,的地盤員工都會在此店用膳,貪佢地點就腳,食物價錢又街坊價,11月3O日抱住試新店心态,同靚媽到此店晚膳,各自點了一個晚飯套餐,講真個餐D份量同味道係正常嘅,吾係太好食,亦吾算差,而個例湯就幾好,咁嘅價錢都算等價交易,但因當晚有圍收咗工嘅地盤員工,在此店劈洒,吹水,打邊爐,席間發出的喧嘩聲實在太嘈吵,我和靚媽衹好急急食完,個晚飯套餐就離開此店。
2021-08-24 410 浏览
去做運動前要食飽啲,又要快食,兩餸飯就啱哂!第一次食揀左番茄炒蛋同炒通菜。38蚊有兩個餸仲包埋野飲,好似凍飲唔洗加錢添!個番茄炒蛋嘅味調得幾好,好好餸飯,啲番茄仲好甜唔會煮到爛嗮。呢個價錢就唔好期望有滑蛋啦,不過睇佢俾嘅份量起碼有3-4隻蛋(啲通菜底下仲有蛋㗎)。通菜味道都可以,唔會炒得好油仲係爽脆。本來想嗌個原條倉魚,不過姐姐話當3餸再加多個就變4餸,最後就無要到。但係坐低諗諗下發現其實都幾抵,3餸都係48蚊仲有成條魚食喎!下次要試下😆。
去做運動前要食飽啲,又要快食,兩餸飯就啱哂!

2021-07-08 528 浏览
「兩餸飯」在最近數年,在「香港」成為風行一時的飲食文化,不過「香港」坊間大部分「兩餸飯」食店,都屬於不設堂食,只有外賣自取的「外賣店」而已。偏偏位於「新蒲崗」「景福街」的新「兩餸飯」餐廳「常聚小廚」屬於少數屬於例外,因為「常聚小廚」容許食客購買「兩餸飯」後,可以留在餐廳裡面即場享用堂食。事情不出我所料,我發現「常聚小廚」廚房「餸菜」裡面,沒有任何跟「牛腩」有關的食品,所以我最後購買的「兩餸飯」餸菜裡面,只選擇「蕃茄炒蛋」跟「薯仔炆雞」就算數了事,至於「牛腩飯」遲點再在其他地方購買享用。另一方面,食客購買享用「常聚小廚」的「兩餸飯」套餐,還包含一杯冷熱不限的手調茶餐廳飲品,我最後選擇享用冰凍的「凍奶茶」飲品。「常聚小廚」套餐裡面的「凍奶茶」,「凍奶茶」裡面的實際淡奶味道其實算是頗甜的,至於飲品「紅茶」茶葉裡面的味道也都算是頗為濃厚。至於「兩餸飯」裡面的「蕃茄炒蛋」,「蕃茄炒蛋」裡面的「蕃茄」味道感覺頗為新鮮,「蕃茄」裡面的酸味和甜味感覺都頗為平衡,沒有讓「蕃茄」酸味搶過甜味,十分適合配白飯一起享用。至於「薯仔炆雞」裡面的「馬鈴薯」實際口感感覺也都算是頗為軟腍,而且「薯仔炆雞」獻汁裡面的「

雙餸飯

至於「薯仔炆雞」裡面的「馬鈴薯」實際口感感覺也都算是頗為軟腍,而且「薯仔炆雞」獻汁裡面的「醬油」甜味,和鹹味平衡程度感覺尚可。

「醬油」甜味和鹹味令「馬鈴薯」實際味道變得偏濃,也都容易入口,「醬油」的甜味和鹹味最後也令到「雞腿」肉實際味道變鹹甜適中。

加上「常聚小廚」安排「兩餸飯」裡面的「白飯」,另外用一個大飯碗去盛載起來,令「白飯」份量充足的時,餸菜醬汁鹹味沒有提前沾染「白飯」。

食客想自己享用的「白飯」實際味道是鹹還是淡,全憑自己一個人去決定,我個人偏好濃味,所以索性把酸味「蕃茄」汁和鹹味「醬油」汁都直接倒進「白飯」裡面享用,我覺得有堂食又不算昂貴的「常聚小廚」值得將來繼續光顧。
2021-06-15
雙餸飯
2021-05-11 329 浏览
Better environment to sit and eat than the competitor nearby. Taste okay, but need more choices.In general, staff are okay and nice. Especially those collecting used plates and trays. But today, I came across one staff shouting at me, because I didn’t say which dish I want, and tried to point. At least I tried to speak Cantonese, when I can. Like when I want to say “eat here” or “less rice”, or drink that I want. I know I look like a local, but I’m not. Guess I should remember that this is Hong

In general, staff are okay and nice. Especially those collecting used plates and trays. But today, I came across one staff shouting at me, because I didn’t say which dish I want, and tried to point. At least I tried to speak Cantonese, when I can. Like when I want to say “eat here” or “less rice”, or drink that I want. I know I look like a local, but I’m not. Guess I should remember that this is Hong Kong.
2021-04-24 304 浏览
已經食咗2次午餐,第一次食咗生炒骨同粟米斑塊,$36兩餸,一湯,一杯凍飲,飲品大杯,無諗過唔洗加錢有咁大杯凍檸茶,食物味道好食,我食生炒骨係脆既,絕對對得住咁既價錢,份量對於我一個女仔黎講就有d多,無一次食晒,有啲浪費,第二次食菜心,豬手,菜心係我喜歡爽口既質感,唔係淋晒果d👍🏻用餐位置環境光猛,枱面有紙巾供應。職員態度友善無黑面。對於我要求快靚正黎講,係好好嘅選擇。唯一缺點係個托盤比較跣,拎餐埋位時要比較小心。
用餐位置環境光猛,枱面有紙巾供應。
職員態度友善無黑面。
對於我要求快靚正黎講,係好好嘅選擇。
唯一缺點係個托盤比較跣,拎餐埋位時要比較小心。