2021-11-27 259 浏览
Pancake嚟講真係香港開咗好多間,之前食過幾間比較出名嘅都唔錯。今日黎沙田行街,媽咪話想食個pancake,沙田唯一一間就係幸福pancake。係冇得揀嘅情況下就入咗去。呢間餐廳比我嘅感覺都比較失望,一嚟其實佢價錢唔係特別平,但佢竟然用果子兜去裝住三舊pancake🥲 二來個pancake一啲都唔鬆軟,好似食緊古早蛋糕咁,所以我覺得完全係唔合格希望呢間餐廳遲啲可以有改善,因為都講緊佢唔係一間平嘅甜品舖😅

2021-11-26 178 浏览
行行吓街有少少肚餓,又想食個甜品😆幸福pancake去日本係必食,之前香港開咗都淨係食過一次咋,今次就再試下啦😋 不過最少要每人嗌一樣嘢,本身諗住兩個人share食一份之後等夜晚食飯。。。好彩最後都食得晒😂♥ 原味幸福班戟🥚🥞 $84班戟口感鬆軟,食落有蛋香,個cream幾得意係蜜糖味,所以一啖pancake加少少cream已經好甜唔使再枝蜜糖♥ 芝士慕絲雜莓醬班戟🧀🥞 $102好鍾意食芝士🧀嘅我超鍾意呢個❤️雖然芝士味唔係話好濃,不過芝士慕絲好幼滑,淡淡芝士香同pancake勁夾🥰 不過個雜莓醬都幾酸😂

♥ 原味幸福班戟🥚🥞 $84

♥ 芝士慕絲雜莓醬班戟🧀🥞 $102
2021-11-25 153 浏览
同媽咪去沙田行街,行到攰就搵間甜品店食下野,見到幸せのパンケーキ就入去試下。.1️⃣熱朱古力班戟配自家制穀物HKD922️⃣熱紅茶 HKD18.味道 ★ ★ ★ ☆ ☆等左20分鐘,終於等到班戟パンケーキ😍朱古力醬暖暖的,唔會好甜好膩,唔會feel sickening 👍🏼班戟梳乎厘我覺得唔夠空氣感,但都鬆軟既,配上泡沫忌廉,口感再rich d,忌廉重牛奶既奶油香味。我係日本食過幸せのパンケーキ,的確係好食d,不過沙田呢間分店整得算唔錯。佢仲有咸班戟梳乎厘揀,下次可以一試。.環境 ★ ★ ★ ★ ☆好chill既地方,有梳化座,又有d特色既打卡牆。佢廚房係玻璃窗隔住,睇到師傅整パンケーキ,日本分店都係咁。佢有自助bar,可以自己斟水、拎餐具餐巾。.服務 ★ ★ ★ ☆ ☆店員都態度良好。.價錢 ★ ★ ★ ☆ ☆其實價錢有d貴,始終佢未做到好似日本店咁咁好食🤔
1️⃣熱朱古力班戟配自家制穀物HKD92
2️⃣熱紅茶 HKD18
味道 ★ ★ ★ ☆ ☆
等左20分鐘,終於等到班戟パンケーキ😍

環境 ★ ★ ★ ★ ☆
服務 ★ ★ ★ ☆ ☆
店員都態度良好。
價錢 ★ ★ ★ ☆ ☆
其實價錢有d貴,始終佢未做到好似日本店咁咁好食🤔
2021-10-31 192 浏览
超喜歡食疏乎厘班㦸的我,始終覺得幸福班㦸是最好的🥰🥰🥰最近推出了期間限定的栗子班㦸,專程去試一下。沒有失望,水準依舊,鬆軟而厚實,只是覺得班㦸的size好像越來越小⋯沙田店堂食也用紙碟和塑膠餐具,除了不環保外,也欠缺優雅的感覺。栗子忌廉不會太甜,有原粒栗子、蔓越莓、果仁碎和焦糖脆脆,非常好的配搭😋😋😋 我把所有邪惡的忌廉都吃光了🙈🙈🙈總的來說,這裏真是帶給大家幸福的班㦸,有點可惜的是價錢比較貴🙈🙈🙈
超喜歡食疏乎厘班㦸的我,始終覺得幸福班㦸是最好的🥰🥰🥰

期間限定栗子班㦸

2021-10-31
期間限定栗子班㦸
  • 期間限定栗子班戟
-幸福班戟之前係日本北海道食過一次都幾好食自從佢開左黎香港後 都成日想去食番今次去左沙田試下係咪同北海道既一樣~🥚原味幸福班戟 ($84)班戟口感都鬆軟 但未至於好空氣感記得北海道果個係勁有空氣感的而且跟左個蜜糖吱吱自行去落仲有個蜜糖味既cream 夾埋一齊食都好食既 可能自己落得好重手 覺得好甜😂🥚芝士慕絲雜莓醬班戟 ($102)比較中意呢個! 雖然口感一樣但係佢跟既芝士慕絲好好味! 非常軟滑連埋個雲呢拿cream 同雜莓醬一齊食幾好味而且個雜莓醬好中和到個忌廉既油膩感 good!
幸福班戟

之前係日本北海道食過一次都幾好食
自從佢開左黎香港後 都成日想去食番
今次去左沙田試下係咪同北海道既一樣~

🥚原味幸福班戟 ($84)
班戟口感都鬆軟 但未至於好空氣感
記得北海道果個係勁有空氣感的
而且跟左個蜜糖吱吱自行去落
仲有個蜜糖味既cream 夾埋一齊食
都好食既 可能自己落得好重手 覺得好甜😂

🥚芝士慕絲雜莓醬班戟 ($102)
比較中意呢個! 雖然口感一樣
但係佢跟既芝士慕絲好好味! 非常軟滑
連埋個雲呢拿cream 同雜莓醬一齊食幾好味
而且個雜莓醬好中和到個忌廉既油膩感 good!

2021-10-19
  • 芝士慕絲雜莓醬班戟
2021-10-09 153 浏览
Personally, I am not fond of sweet, however, my honey wife wanna try, as a good hubby, definitely grabbed her hand and brought her in😬😬😬.Happy pancake $112The soufflé pancake was so airy in texture with richly egg taste. It served with a smooth vanilla cream, and maple syrup, though the plating was not attractive, I honestly felt that the taste was good.

Happy pancake $112

2021-10-09 143 浏览
幸福pancake做了媽媽以後 自己真係進入做另一個階段今次想同大家分享幸福的滋味沙田新城市有間甜品店🍮真係人生不能錯過嘅甜品🍮店呢間係人氣日本梳乎厘班戟店-幸福pancake-a happy pancake呢間係一間好出名pancake 店 全日本都有超多20間店店內全部都係即叫即整每個都大概需要15-20mins香蕉🍌pancake 同朱古力🍫pancake呢個pancake 好棉 入口即溶 好似棉花糖咁 但熱熱地口感好新鮮朱古力🍫pancake 就係用自家制谷麥用自家制嘅谷麥 仲有其他唔同嘅口味但自己個人就比較鍾意配有水果嘅口感因為水果有種清新d 嘅感覺配番個甜品簡直一流有時間 大家真係要試下呢種幸福既滋味
幸福pancake

配番個甜品
簡直一流

有時間 大家真係要試下呢種幸福既滋味
2021-10-07 140 浏览
呢間幸福班戟位置方便,就在沙田新城市廣場三期,因為疫情嘅關係,我哋無得返鄉下😭,我哋真係好掛住日本🇯🇵,為有係香港食幸福pancake,一解相思之苦,餐廳環境整潔,座位寛敞而且舒適,裝修日系餐廳風格,同日本幸福分店裝修一樣風格,梳乎厘厚班戟賣相好好,打卡影相一流👍🏻,pancake好鬆軟,入口即溶,唔會太甜,食完會令你好滿足😊 ,我哋兩個人,食咗$214,每人叫左一杯飲品加一份梳乎厘厚班戟,價錢唔算貴,因為高質好味。
呢間幸福班戟位置方便,就在沙田新城市廣場三期,

終於試到大排長龍嘅幸福pancakeTiramisu pancake $112甜度適中,不會過甜👍👍👍👍Caramel Latte +$28甜品加caramel latte略為過甜👍👍👍Pancake with thick-sliced bacon & scrambled egg $102啲菜有啲濕個盤底有啲水所以個pancake有部分會濕左略為扣分👍👍有機非洲甘露茶+$28味道中規中矩茶可以解膩比較推薦飲品為茶👍👍滿分推薦程度為👍👍👍👍👍
終於試到大排長龍嘅幸福pancake

茶可以解膩比較推薦飲品為茶
👍👍

滿分推薦程度為👍👍👍👍👍
2021-10-01 75 浏览
返埋聽日就放假嚕,大家諗好去邊度食嘢未啊,而我今日就率先同朋友一齊去食咗個好幸福嘅班戟。😌😌係新城市廣場,好遠已經見到排長龍,越行越近,已經見到入邊嘅裝修好靚,係門口已經見到有個櫥窗,係可以即時見到師傅整緊唔同嘅班戟。既然都行到門口,梗係要入去食返個啦😎😎因為本人係朱古力控,咁梗係叫返個朱古力香蕉班戟。香蕉嘅感覺好似冇咁邪惡呀嘛,女人就係咁,又要威又要戴頭盔。☺️☺️唔使多講,一嚟到就已經好吸引,一盒入面有三個pancake,好好味呀。而且朱古力醬唔會太甜,溝埋一齊好夾。🤩🤩

2021-09-29
2021-09-13 130 浏览
本身十分喜歡梳乎厘,第一次週末去發現九時截單,星期一再去發現八時截單!不打緊我星期二六點再去…選了香蕉朱古力pancake, 等了差不多二十分鐘,懷抱十分期待的心情,一隻匙畢落去再放入口…咦!吃空氣,沒蛋香沒味道,這一份價值$98的梳乎厘是怎麼了….大失所望整份梳乎厘唯有撈著朱古力醬和香蕉吃…真的期待落空…有人說銅鑼灣會好一點,又有人說尖沙咀會好一點不管你信不信,反正我不信了浪費時間,浪費心情可惜可惜
我星期二六點再去…

不管你信不信,反正我不信了

浪費時間,浪費心情

可惜可惜
2021-08-24 138 浏览
難得同個女去行街,行到攰梗係去一直都想試嘅 A Happy Pancake 啦!我哋叫咗朱古力香蕉pancake,Pancake 咬落非常鬆軟,pancake 底部鋪滿朱古力醬啱晒小姐胃口。食落口感一流,加埋朱古力醬都唔太甜!另外叫咗一個食落有香草嘅濃厚香味同牛奶嘅甜味嘅雲呢拿雪糕。我哋應該好快就會再嚟幫襯!
❣️幸福指數爆燈💗 A Happy Pancake ❣️同哥哥去咗沙田新城市廣場瘋狂shopping🛍🛒大家都有收穫之後就梗係要停一停去食嘢充電先啦✨我哋去咗三期呢間A Happy Pancake😋因為頭先行街嘅時候哥哥已經俾佢嘅香味吸引住😍話一定要食😎呢度嘅選擇有好多!有咸有甜!仲有好多唔同飲品選擇添!我哋揀左原始嘅幸福班戟!另外再加$12要杯橙汁同埋加咗$12要個細雪糕🍦 因為呢度係即叫即整!所以我哋等咗大概20分鐘班戟就到喇😍一份有三件!雖然係人手製造!但係每一件嘅份量都好均勻!Pancake上面插咗支蜜糖漿!可以自己加落去!Pancake超級鬆軟!加埋上面嘅cream!入口即溶!mix埋d蜜糖漿味道啱啱好😍超級好味!
❣️幸福指數爆燈💗 A Happy Pancake ❣️

2021-08-18
  • 幸福班戟
疫情之下無得去旅行😔😔思鄉病發作!! 好掛住日本~所以前幾日去左幸福Pancake 🤗晚上大約8:30黎到,唔駛排隊就入得我鐘意食原味 ($84)~ 2位入坐 要加杯飲品蛋香味都幾濃, 糖漿好香甜, 配搭得啱啱好不過當然唔及日本咁好食!! 哈哈咖啡就無咩特別, 所以無影相啦 今次黎到無咸pancake, 下次要試下先 🤠🤠
疫情之下無得去旅行😔😔
思鄉病發作!! 好掛住日本~
所以前幾日去左幸福Pancake 🤗
晚上大約8:30黎到,唔駛排隊就入得

我鐘意食原味 ($84)~ 2位入坐 要加杯飲品

蛋香味都幾濃, 糖漿好香甜, 配搭得啱啱好

不過當然唔及日本咁好食!! 哈哈
咖啡就無咩特別, 所以無影相啦

今次黎到無咸pancake, 下次要試下先 🤠🤠
2021-07-24
2021-08-12 110 浏览
幸福班戟之前喺日本食過,疫情冇得離開香港,唯有係沙田尋回日本嘅味道。嗰日去排隊唔算好多人,等咗10分鐘左右就有得入去。我哋揀咗個原味嘅pancake,因為設有最低消費,所以要加多杯嘢飲呀!Pancake黎到都熱辣辣嘅,仲有支蜜糖可以倒落去。咬落去口感非常之鬆軟,真係兩啖就可以食晒,好想再瘋狂encore。