2018-08-08 1808 浏览
平日下午一點幾,一個人在荔枝角,好想食刺身丼,立即上openrice搵下有咩好食,見到呢間食評唔錯,就黎試下。地點唔難搵,地鐵站出口行兩分鐘到。已過午飯時間,都仲有幾枱客。普通家庭日式料理格居,半開放式廚房,感覺好似乾淨啲。午市定食都好多選擇,由壽司、魚生飯,去到咖哩定食、拉麵等都有,價位大概$70起跳。好想食魚生飯嘅我揀左個雜錦魚生飯,$100,包麵鼓湯,沙律及熱飲。$100嘅魚生飯麵唔會期望好高質,雜錦黎講都幾多款,大路三文魚、油甘魚、吞拿魚、劍魚、半粒帶子、一小撮海膽、北寄貝,甜蝦同蟹柳等,尚算豐富,但有幾件不夠新鮮,微腥。麵鼓湯唔夠熱,飯酸度適中,份量都算係咁。

已過午飯時間,都仲有幾枱客。
普通家庭日式料理格居,半開放式廚房,感覺好似乾淨啲。
2018-06-28 1538 浏览
放工搵個舒服地方食個晚餐😌!時信中心呢間日本料理。前菜有濃郁麵豉湯,同日式芝麻醬沙律,開胃前菜醒醒胃!三人行,大家都選左魚生飯🍣極上雜錦魚生飯,有魚生厚切啖啖肥美,海膽鮮甜一d都唔腥,蝦刺身超大隻夠哂鮮味,玉子蛋好幼滑蛋香濃郁。淨食飯上面的剌身都飽晒😋。壽司醋飯食落,酸酸甜甜,配日本米每粒都黏黏既效果👍🏻雜錦魚生飯,配以青瓜片夾帶子,一口口食青瓜清,帶子甜。賣相好靚之餘又好食。珍寶魚生飯,隻蝦比極上細,但剌身款式多,可以一碗食哂甘多刺身。
放工搵個舒服地方食個晚餐😌!時信中心呢間日本料理。
前菜有濃郁麵豉湯,同日式芝麻醬沙律,開胃前菜醒醒胃!
三人行,大家都選左魚生飯🍣
珍寶魚生飯,隻蝦比極上細,但剌身款式多
,可以一碗食哂甘多刺身
2018-06-28
2018-06-18 687 浏览
好耐冇同同事黎過食晏!同事話想食就陪下佢!但發覺又加左價 🤣🤣今日食左個三色丼!有三文魚/帶子/油甘魚,好在份量都係咁多!但飯就真係唔多夠 🤣🤣帶子勁甜,三文同油甘都好新鮮!雖然貴左!但新鮮同好食我地都會繼續黎 😋個餐仲有一個沙律同麵豉湯,沙律菜都新鮮既!但隔唔清水!醬亦唔夠!個湯冇咩味!食哂豆腐同海帶我就放底左 🤣🤣 仲有餐飲,之前有汽水唔駛加錢!我地食親都拎走...依家要加3蚊喇 😤 咁梗係叫野飲算 😤 我叫左紅茶都好味!茶味好夠 👌🏼

2018-05-23
2018-05-14 1174 浏览
食物質素ok..刺身壽司食落係尚算新鮮,但我又唔覺得特別鮮甜,係拖羅比較甘香肥美,海膽軍艦比起丼飯嗰件新鮮啲。而家唔係好夠膽食三文魚,同未算好肥美。不過呢度定食份量足,食完一定飽。但刺身壽司會比較耐上菜。

2018-05-03 794 浏览
係荔枝角住左幾年~平時想食日本野都係去aeon買黎食~經住附近朋友介紹~黎試下呢間幸腹滿屋~地點係香工前少少~一入餐廳門口職員就問我係唔係呢棟大廈職員~想食野~大家知道答案喇~入面裝修都幾日式~有個壽司吧檯~個司傅望落去好似好專業咁~直望望到埋個廚房~個廚房都好乾淨企理~Menu野食好多都好吸引~好多都想食~揀左個龍蝦沙律~好味~似食龍蝦包d料咁~但我覺得咸左少少~叫左份三文魚刺身~勁厚切~一個人食左三舊~有d漏~仲叫左個蟹肉燒餅~唔覺有蟹肉~味道一般~唔會再食~又叫左特上吞拿魚腩壽司~對呢個最大期望~但上到檯有d失望~一黎塊葉唔知點解好似好多水漬咁~二黎d顏色好暗淡~勁似一舊生既肥豬肉咁~食落味道係好食既~多油脂到我嫌舊飯細得滯但舊魚腩居然有d筋~扣左分!怕唔夠飽~叫多份雞軟骨食~即炸~好味~總括都係好食既~但可能期望太高~因爲係朋友介紹~所以有dd失望~但我相信我一得閒想食日本野都會黎食~
係荔枝角住左幾年~平時想食日本野都係去aeon買黎食~
經住附近朋友介紹~黎試下呢間幸腹滿屋~
地點係香工前少少~

Menu野食好多都好吸引~好多都想食~

揀左個龍蝦沙律~
好味~似食龍蝦包d料咁~但我覺得咸左少少~
叫左份三文魚刺身
勁厚切~
一個人食左三舊~有d漏~
仲叫左個蟹肉燒餅~
唔覺有蟹肉~味道一般~唔會再食~
又叫左特上吞拿魚腩壽司

但舊魚腩居然有d筋~扣左分!
怕唔夠飽~叫多份雞軟骨食~

即炸~好味~
2018-04-03 666 浏览
上星期到長沙灣吃維修電腦。途經工廠大廈樓下這間日本菜館。有8折。就試試。先來三文魚刺身。好味道。再來一份吉列豚。炸得太乾,有點硬。飯也不包要另叫。最後叫一份串燒拼盤。五種味道都及格。埋單居然要310。原來要加一。工廠區食店要加一不合理。等於只給9折。下次不會來了。
2018-03-28
2018-03-22 685 浏览
今日好幸運發現這間小店,一試愛上……魚生超正,特別是特上壽司套餐的toro 入口即溶,三文魚勁肥美,海膽好新鮮好甜……係香港好難以甘平的價錢食到甘高質素的刺身,大推
今日好幸運發現這間小店,一試愛上……
係香港好難以甘平的價錢食到甘高質素的刺身,大推
雜錦魚生飯
特上壽司套餐
雜錦魚生飯
特上壽司套餐
  • 特上壽司烏冬套餐
2017-12-19 1069 浏览
又來一個人嘅午餐!其實荔枝角長沙灣有好多唔同嘅小餐店,但係好多都係以快餐形式。今日突如其來好想食日本野,即刻上OpenRice度搵下有咩想食啦!就搵到原來附近有一間日本菜小店,睇到啲評語都好正面就決定去試吓啦!門口的確好似其他朋友講嘅好隱蔽,入到去完全唔係咁㗎!因為當日我係比較晏嘅時間先去到,但依然有成七八成位係坐滿嘅,咁我就諗呢間野啲質素應該唔差。我叫左一個特上壽司烏冬套餐,你知啦冬天吖嘛,除咗想食壽司之外,都想食啲熱辣辣嘅嘢落肚。所以就叫左呢個套餐!首先嚟到嘅就係一個沙律前菜,講真就真係Hea左少少,啲菜都未整乾水就擺落個碟度,加左少少日本芝麻醬落去撈埋就係咁樣反而個壽司就真係令我好喜出望外!尤其係個拖羅!所有魚比我感覺都好新鮮,個拖羅啲油香真係一放入口就湧出嚟!帶子非常鮮甜,海膽軍艦都非常好味,啲海膽一啲都唔孤寒㗎!個烏冬係我好鍾意嘅到稻庭烏冬,質地唔會話好粉,個軟硬度亦都唔錯!湯底係有啲鰹魚味,不過略嫌唔夠濃。同埋啲湯都唔係好夠熱,其實個套餐$128 ,如果個烏冬肯落兩片肉啲客嘅感覺會更加抵食!
又來一個人嘅午餐!

前菜

2017-12-15
2017-12-16 619 浏览
又一個OT後的晚上和男友找地方吃飯,記得之前公司同事生日飯有食過,而且印象很好,就帶男友去試試;因為有點晚才到,坐低後半小時就截單時間,午餐套餐選擇比較多也比較平,會有拉麵,烏冬,各種魚生飯;壽司併盤 - 有幾隻不同部位的吞拿魚,全部都好好食,三文魚子同海膽好新鮮,帆立貝厚身好食,總之全部都好好食綱光牛肉 - 唔會鞋,好食廣島燒餅 - 不會成口粉,好厚好飽喜之次燒魚 - 好滑好好味雖然晚餐會比午餐貴,但水準依然很高,晚上人不多,坐得舒服下次想試那個全吞拿魚套餐
又一個OT後的晚上和男友找地方吃飯,
記得之前公司同事生日飯有食過,
而且印象很好,就帶男友去試試;
因為有點晚才到,坐低後半小時就截單時間,
午餐套餐選擇比較多也比較平,
會有拉麵,烏冬,各種魚生飯;

綱光牛肉 - 唔會鞋,好食
廣島燒餅 - 不會成口粉,好厚好飽
喜之次燒魚 - 好滑好好味

雖然晚餐會比午餐貴,但水準依然很高,
晚上人不多,坐得舒服
下次想試那個全吞拿魚套餐
2017-12-15 364 浏览
今日叫左個LUNCH SET 咁係一個魚生飯 叫左個三文魚腩魚生飯 D 三文魚都好肥美架 飯就幾好食用左日本既米去煮 所以感覺上都好日式 食到個種味道 呢到地方唔太大 最好就係BOOK左位先好黎 因為LUNCH會好多人
2017-11-17 418 浏览
今日lunch試呢間。係呀 我又係揀日本野呀!!! hahhaha叫左個⭐️極上什錦魚生飯$138一上菜個樣好吸引好豐富咁wor...🙆🏼一了開睇。嘩!!! 超多魚生wor.. 點解咁過份既?呢個價錢都好抵食者。每款都有兩片, 重有少少海膽畀係過下海膽癮~~朋友叫左⭐️鵝肝飯配三文魚沙律$80個鵝肝好開心喎!!! 脆卜卜好香口!!正呀!!估唔到呢間店咁有驚喜!可以再黎encore! 不過我要戒三文魚呀!成日都唔記得!
叫左個
⭐️極上什錦魚生飯$138
極上什錦魚生飯

一上菜個樣好吸引好豐富咁wor...🙆🏼

一了開睇。嘩!!! 超多魚生wor.. 點解咁過份既?

朋友叫左⭐️鵝肝飯配三文魚沙律$80
鵝肝飯配三文魚沙律

個鵝肝好開心喎!!! 脆卜卜好香口!!正呀!!
估唔到呢間店咁有驚喜!
可以再黎encore! 不過我要戒三文魚呀!成日都唔記得!
極上什錦魚生飯
👫放飯時間嚟到呢間隱世日式餐廳,外表好唔起眼,行過都幾難搵㗎🤨 由於午市比較多人所以要同人搭檯,點知坐隔嚟嘅咁啱係日本人,👱🏻‍♀️覺得有少少身處日本🇯🇵嘅感覺🤣#日式牛肉鍋定食 <$82>▫️醃蘿蔔▫️味噌湯▫️沙律▫️白飯▫️日式牛肉鍋▫️罐裝飲品(汽水或果粒橙🍊)👱🏻‍♀️嘅同事因爲要戒澱粉質,所以走左飯,但分量依然好多~前菜方面,味噌湯比較濃味,而沙律幾新鮮,加左沙律醋嚟調味,所以食落幾開胃㗎😁 醃蘿蔔就普普通通咁,罐裝飲品揀左果粒橙,有果肉係入面😗 等左一陣,主食就上左檯啦,好大鍋,仲有好多舊生牛肉鋪係面!賣相好吸引,亦都夠曬熱,怕食生牛肉嘅朋友可以放入去撈一陣等啲牛熟曬先食㗎🤩 因為係浸熟嘅關係,所以肉質都幾嫩滑鮮甜,夠曬日式風味呀🤓 配料都幾足,有薯粉、大蔥、冬菇、菜等等,所以湯底飲落好甜,菜少肉多啱曬啲大胃朋友!如果加埋飯真係會十級飽㗎😋🗣:平日都比較多人,想食嘅話最好打去訂定位,咁就唔駛排隊啦😚 同埋店內有Wifi,可以叫店員提供password🧐*10% Service Charge*
👫
#日式牛肉鍋定食 <$82>
▫️醃蘿蔔
▫️味噌湯
▫️沙律
▫️白飯
▫️日式牛肉鍋
▫️罐裝飲品(汽水或果粒橙🍊)
*10% Service Charge*
2017-10-31 342 浏览
葱碎呑拿魚飯($80)👭草根妹妹岩岩graduate🎓開始番工📑,有日老細有日請食飯🍴,大家就決定去日本餐廳,原因係好多人都諗住少女中意生勾勾🍣但草根妹妹個心裏面住咗個婆婆👵總係要食番D熱野暖下個胃🙈但點都好,謝謝大家對草根妹妹嘅善意❤❤❤廢up完,而加講食評先😜🍚飯上有厚厚嘅一層呑拿魚蓉🐟呑拿魚蓉好新鮮😍加埋豉油好味到可以食哂成個飯😎另外,Lunch Set有送麵豉湯、沙律🌿同飲品🍹
葱碎呑拿魚飯
葱碎呑拿魚飯($80)

2017-10-26
2017-10-15 347 浏览
荔枝角滿佈工業大廈,要搵好西自不然去D2 Place。剛巧要去時信中心,經朋友介紹才知道有間隱世日本料理店。門口黑漆漆暗門似的,唔講都唔會留意。原來一定要訂位,walk in多數都沒有😯。幸好我們預早訂了枱。因為人多關係,所以枱的擺設比較迫,打開menu,頗多選擇,令人目不暇給,最好就是圖文並茂,啱晒唔想諗嘅我叫了最愛的魚湯烏冬,肯定沒有味精,魚味香濃,最怕味濃的我竟飲晒D湯朋友叫了雜錦魚生壽司,見到個樣都好喜歡,而且肉質鮮美,比美築地,見到師傅手做的,等了20分鐘都抵啦

鮮魚湯稻庭烏冬
  • 魚湯稻庭烏冬
  • 特上壽司
  • 極上雜錦魚生飯
2017-10-07 266 浏览
地點有點難找, 在工廠大度附近的, 周圍都很黑,我們叫了三文魚蝦海膽丼飯, 份量十足, 材料亦都很新鮮, 難怪晚市食客也那麼多, 員工服務也好, 也會主動加茶, 帶位等等, 態度亦很好。
地點有點難找, 在工廠大度附近的, 周圍都很黑,
2017-10-06