每當諗唔到食乜,最多就係新港城車仔麵,價錢合理味道亦唔差,幫襯咁多年都好少失手。今日送完老婆搭車返工,一條友唔知食乜,又走咗去買車仔麵。油麵 韭菜 豬紅 牛筋 咖喱魷魚,姐姐淥完麵就定咗格,正好奇佢咩事,原來佢唔滿意另外一個姐姐整外賣單阻住佢,一碗平時四分鐘整好嘅車仔麵,要一倍時間才能完成🤣🤣合則兩利,但在咁狹少嘅空間一齊工作,磨擦好難避免,所以⋯明白嘅!亦可因為姐姐嬲嬲豬,今日咖喱魷魚比平時少🤣🤣🤣 ,而且唔記得落辣汁比我,都係嗰句,明嘅!明嘅!是日消費:油麵 韭菜 豬紅 牛筋 咖喱魷魚(外賣)共$50

是日消費:油麵 韭菜 豬紅 牛筋 咖喱魷魚(外賣)
共$50

2024-11-08
2021-08-14 1093 浏览
前幾日嗌個煎釀三寶食,我明明就要12件,佢就黎6件俾我,但我想講你應該唔係俾錯掛(因為係户户送個選項到淨係可以嗌 5 8 12 16件,而冇6件)過份到每樣淨係比一件我之后我就向户户送反映佢嘅問題,户户送都話會同佢講嫁la到今日,唔知係咪前幾日我投訴完佢,佢宜家玩報復la,我真係唔明點解嗌個車仔麵可以冇湯都算,我嗌個3餸飯,豉汁蒸倉魚,佢竟然黎個魚頭仲要係未熟。我真係未見過一間野可以做到咁cheap。black list!!下次我經過一定話下呢間野,真係cheap到冇人有。
之后我就向户户送反映佢嘅問題,户户送都話會同佢講嫁la

black list!!
下次我經過一定話下呢間野,真係cheap到冇人有。
2021-07-16
外卖送餐
2021-05-01 707 浏览
今日本身諗住去街市食牛腩粉,可惜去到嘅時候餐廳已經收工,唯有轉食其他嘢,所以就試咗呢檔車仔麵,呢檔之前都有食開佢嘅煎釀三寶,車仔麵就係第一次食,叫咗車仔麵同油菜。油菜 ($12) : 好抵食 👍🏻 無諗過咁大碗,下次返屋企可以倒哂啲水,再加腐乳食就更滋味。車仔麵比我想像中大碗,無論係米粉定餸,餸就叫咗兩份豬大腸同一份蘿蔔,豬大腸洗得好乾淨完全無異味,而且又肥又夠入味,蘿蔔亦幾清甜,同埋好易咬得開。👍🏻
2019-06-04 1048 浏览
我同男朋友一個去買野食, 一個睇住兩個背囊😂上次我買, 今次到男朋友去買。每次買車仔麵條隊都好長,都要排好耐隊先買到。今次太熱唔想食好多野, 就每人試左粢飯豆漿餐, 男朋友就叫多碗車仔麵。栥飯暖暖哋, 啲飯調左味就算冇餡都唔會難食, 但餡嘅份量真係有啲少。豆漿夠凍, 豆味濃, 唔會太甜👍🏻👍🏻😋男朋友叫左瀨粉, 啲瀨粉好快吸晒湯, 有個哥哥見到佢冇晒湯就幫佢加滿返一碗😂十蚊四件煎釀三寶真係好吸引,下次要試😍

十蚊四件煎釀三寶真係好吸引,下次要試😍
2019-06-01
下午茶
2019-02-12 721 浏览
平時放假都會黎呢間買車仔麵,每次都多人黎排隊。我每次都會點米粉,菜,豬大腸,豆卜及唔辣豬皮。加腩汁。(合共38元)豬大腸夠厚但好林,好有咬感。豆卜浸係湯度吸收左腩汁既味道。唔辣豬皮都已經入味。而菜就想健康點,所以先點。另外,有時候我都會買煎饟三寶黎食,18元有8件,抵唔抵就見仁見智。
平時放假都會黎呢間買車仔麵,每次都多人黎排隊。
豬大腸夠厚但好林,好有咬感。
豆卜浸係湯度吸收左腩汁既味道。
唔辣豬皮都已經入味。
而菜就想健康點,所以先點。

呢家康泰車仔麵平平無其麵係賣下煎釀三寶,車仔麵,咁我平時都有食開。今次都食翻我既最愛—-碗仔翅!呢個碗仔翅$15好便碗仔翅加多兩蚊有埋魚肉。我今次因爲打算小小地咁食 ,食完之後仲要食第2餐。點知佢係超大兜!佢料超足 啖啖肉,唔肥既。仲要有腐竹 同埋基本既材料都有齊係裡面。正啊!!Mainpoint來了.... 佢入面我深信係無加味精!食完唔口乾😍呢家平平無奇無做宣傳既小店竟然有咁高既質素!正推!真心推介比大家 便令正
今次都食翻我既最愛—-碗仔翅!
呢個碗仔翅$15好便
碗仔翅加多兩蚊有埋魚肉。
我今次因爲打算小小地咁食 ,食完之後仲要食第2餐。
點知佢係超大兜!

碗仔翅

佢料超足 啖啖肉,唔肥既。
仲要有腐竹
同埋基本既材料都有齊係裡面。
正啊!!
Mainpoint來了.... 佢入面我深信係無加味精!
食完唔口乾😍
呢家平平無奇無做宣傳既小店竟然有咁高既質素!
正推!
真心推介比大家 便令正
2018-02-11
碗仔翅
2017-10-26 702 浏览
中午時分,街市人山人海,除了一批去買餸煮飯的顧客外,當然不少得一班搵食一族。今日來到康泰車仔麵,又引起我的車仔麵人。店舖少少,人龍長長,餐牌眼花撩亂。好在麵檔提供窩心的車仔麵配搭,正正有我最鍾意嘅蘿蔔朱紅和豬大腸,勉強了我左揀右揀的煩惱。加左辣汁同腩汁好好味, 三十一蚊外賣仲要唔使加一蚊外賣盒 ,蘿蔔四大舊,豬紅炆得入味,豬大腸略嫌皮薄吾夠爽,不過洗得好乾淨,一啲都唔腥。大大碗咁嘅價錢我覺得好抵食。其實仲想試埋佢嘅煎釀三寶, $16/8件我覺得OK喎。不過得我一個人都係唔好咁大食啦,下次再試!

2017-10-03 529 浏览
在馬鞍山這個地區,想不到,商場連接商場,竟然會有一個街市,會讓客人在店舖門外,像揀橙一樣,自己挑選煎釀三寶😂?真是有趣,看見叔叔、姐姐、阿姨,都在興高采烈的挑選自己喜歡的寶藏😬。而這店的煎釀三寶,的確很多寶,除了一般的矮瓜、青椒、魚蛋、豆腐,還有蟹柳、韭菜餃、多春魚等等。店員亦都會不時將新鮮炸出來的,倒到出面的盆上,因此客人可能因為看見阿姐將新鮮的食物倒出來,而重新挑選,場面有趣。我亦都嘗試了多春魚,外皮較厚,但是非常香脆。除了普通豆腐之外,還有琵琶豆腐,真的特別,平日只會在叫小菜的時候,才能夠吃到琵琶豆腐,想不到街市的煎釀三寶,也可以做出琵琶豆腐。外皮不算太口,有點兒皺紋的感覺,與小菜吃到的琵琶豆腐,質素相差不大。還要,價錢不算昂貴,甚至乎,比起青衣賣的價錢還要便宜,$15元8件,可說是便宜夾抵食,還有特別的款式。

而這店的
等等。

琵琶豆腐

下午茶
呢篇係小弟的第一篇食評,如果寫得唔好,請多多見諒。不過唔記得影相。今日放假,自己一個人,出去餐廳食好難搵位,所以就買外賣。聽屋企人講呢間車仔麵好正,所以就是試下。可能係下午茶時間, 去到有六七個人排隊,不過都快手,因為有4個呀姐負責賣野。呢間車仔麵嘅餸款式好多,大路嘅魚皮餃、豬皮、豬紅、牛腩、丸類都有 。除左呢d,吉烈豬扒都有。而我就叫作牛腩、吉烈豬扒同豬腸。返到屋企已經急不及待要試,餸果然好多。豬腸: 好入味,完全沒有騷味,又煮得好淋。下次必叫吉烈豬扒: 好大塊,佢會同你剪開,可惜,佢將塊吉烈豬扒放埋落D湯度,搞到塊吉烈豬扒已經唔脆,如果脆的話一定好正。另外,豬扒唔係好夠味,要自己加返D七味粉,咁就正晒。牛腩: 呢樣就麻麻地,煮得唔淋,又冇乜味,所以下次一定會再叫牛腩。湯底:都算ok,唔會太鹹,加入湯裡面嘅腩汁超正。整體來講,都算好食,又夠大份,食完勁飽。

返到屋企已經急不及待要試,餸果然好多。

豬腸: 好入味,完全沒有騷味,又煮得好淋。下次必叫
湯底:都算ok,唔會太鹹,加入湯裡面嘅腩汁超正。

整體來講,都算好食,又夠大份,食完勁飽。
2016-04-04
5 分钟 (外卖自取)
  • 豬腸
2013-03-04 510 浏览
呢間車仔麵開咗好耐,某些繁忙時段人龍會去到隔離舖頭.都係因為佢啲餸有質素.今晚晚餐揀咗米粉,水魷魚,辣豬皮,豬腸水魷魚份量唔多,有少少"UN"辣豬皮夠辣,有"林"有爽豬腸好乾淨其實嗰度仲有好多唔同嘅餸都好好咪,牛腩,辣魚蛋,水餃,煎釀三寶...
今晚晚餐揀咗米粉,水魷魚,辣豬皮,豬腸
水魷魚份量唔多,有少少"UN"
辣豬皮夠辣,有"林"有爽
豬腸好乾淨

2013-03-01
2011-09-01 352 浏览
車仔麵和餸逐項計的,樣皮價錢不同。麵底5元起。餸5元起。煎釀三寶6元四件。另外還有碗仔翅、生菜魚肉、炒麵等。幾款餸加大大碗車仔麵都是廿多元,算抵食。煎釀三寶是推介食品, 經常都有即炸出爐。夠大件,加上秘製豉油或甜醬更好味。車仔餸方面,好味之選包括:牛肚、咖喱魚蛋、豬皮、水餃。辣汁辣得來較鹹。可惜每次買完野食都成身油煙味,不過,好味就算啦。

幾款餸加大大碗車仔麵都是廿多元,算抵食。

可惜每次買完野食都成身油煙味,不過,好味就算啦。
大大件,抵食
2011-08-31
2 分钟 (外卖自取)
2011-06-18 226 浏览
星期六一個人出來馬鞍山, 搞好事情, 又到了可愛的食飯時間了. 馬鞍山街市呢一個彈丸地方不要小看, 一個完整街市應有既東西都有齊. 而其中一個最吸引人的, 就是熟食檔.此街市的熟食檔, 大部份都不是馬虎作業. 味道上, 人流上, 間間都咁好. 而是日, 我就選擇了呢度既其中一間人龍店, 排隊, 買車仔麵.通常都係三個餸, 為食的我竟然叫到成碗係. 叫了貴一點的伊麵之餘, 加了生菜, 牛腩, 豬紅, 生根, 牛肚, 出來的一碗麵, 要成$31. 我果然如齋妹常常對我的這樣說.....我冇得救架啦.拿了麵, 行去街市通道上的幾張共用的摺檯找位坐. 開始品嚐呢一碗有不少馬鞍山人叫好的車仔麵. 首先, 湯底好, 湯底味道濃, 夠鮮, 亦可能因為我叫了牛腩的關係, 加了了腩汁的湯, 令到碗底的味道更香. 牛腩, 雖然是一般車仔麵的平價碎腩, 但帶筋而且夠腍, 也是普遍中的不錯. 牛肚, 腍是最重要的一環, 味道好亦是重要的元素, 滑滑的豬紅同油料不多的生根, 再加上新鮮爽口的生菜. 所有食材新鮮, 入味, 而且衛生. 就是一間車仔都檔既成功之處.大碗麵, 我食得飽飽的, 再過旁邊的店買排骨飯回家

大碗麵, 我食得飽飽的, 再過旁邊的店買排骨飯回家給兩老. 咁, 就過了簡單的一個上午啦.
2011-02-26 220 浏览
疲累的星期五晚,不需要享受食物,不願意排隊等位,只想隨隨便便吃個晚飯填飽肚子。一想便想到新港城街市的車仔麵。既然是街市,就談不上環境和服務。排隊落單後,需自行把食物拿到店方提供的摺枱進食。車仔麵是逐樣餸計的,要了丁麵底,配炸豬排,腸仔和炸雞亦。另加$6四件煎釀三寶。 出前一丁 ﹣ 用上獨立包裝的麻油味出前一丁,即叫即煮。麵煮得不夠熟,需再浸1﹣2分鐘,當麵條吸了湯後,又覺得不夠湯。 炸豬排 ﹣ 豬排切開上,方便入口。豬排已一早炸好,放涼了有點硬。 香腸 ﹣ 平時吃慣了廚師腸,但這裡的香腸不知是什麼牌子,味道有點不習慣。由於又是一早弄好,已經放涼了。 炸雞亦 ﹣ 典型的千年油炸物,不過炸得香脆可口,不錯不錯。 煎釀三寶 ﹣ 我只試了麥樂雞。這是平生吃過最不能接受的麥樂雞;放了一整天,原本脆卜卜外皮變得又凍又韌。配合煎釀三寶的豉油,格格不入,完全錯配。幾款餸加起上來還算豐富,大大碗車仔麵廿多元,實在便宜。作為車仔麵愛好者,還會再來!

炸雞 ﹣ 典型的千年油炸物,不過炸得香脆可口,不錯不錯。

1K
2009-08-20 144 浏览
見不少人幫襯, d 三寶又係剛炸起,5蚊4 舊, 都一試喇.魚蛋幾多粉; 但勝在夠晒熱牛丸原來已係之前炸的, 已係凍的....另外的魚片+蟹柳又幾得意ok 噃.另好多人食車仔麵, 看也不錯, 可一試呢.
見不少人幫襯, d 三寶又係剛炸起,
5蚊4 舊, 都一試喇.

魚蛋幾多粉; 但勝在夠晒熱
牛丸原來已係之前炸的, 已係凍的....

另外的魚片+蟹柳又幾得意

ok 噃.

另好多人食車仔麵, 看也不錯, 可一試呢.
車仔麵多人幫襯
熱, ok 噃.
車仔麵多人幫襯
熱, ok 噃.