一年一度的Halloween又到了!好興奮啊!約了一班朋友去海洋公園玩,吃個brunch再去吧。朋友說廉記冰室還蠻好吃的,那好吧,就吃廉記。竟然發現有個套餐叫「男人最愛」,會點男人最愛吧。服務員,4個男人最愛!這個套餐很豐富,有一碗雞扒腸仔福仔麵+腸仔歐姆蛋+菠蘿油!先吃一口菠蘿油,冰冷的牛油在菠蘿包裡溶化,搭配著外脆內軟的菠蘿包,簡直是人間美味。我本身愛吃福仔麵,麵有嚼勁,雞扒也煎得恰到好處,腸仔是香港人愛吃的廚師腸,粉粉嫩嫩的。記得要加點辣椒油,整碗麵變得更好吃。點了杯熱茶走,煉奶加奶茶,少了奶茶的苦澀,多了煉奶的甜,好順口。
竟然發現有個套餐叫「男人最愛」,會點男人最愛吧。
菠蘿油+腸仔歐姆蛋
雞扒腸仔福字麵
辣椒油
午餐
菠蘿油+腸仔歐姆蛋
雞扒腸仔福字麵
2019-10-24 450 浏览
午餐時間, 經過一冰室裡面地方寬敞, 座位較多。食物種類繁多, 應有盡有, 花多眼亂土制菠蘿包餐連餐飲, 菠蘿包熱辣辣, 外脆內軟, 好正!!!!掛住食, 食到忘哂形, 忘記了拍照依個餐名為"男人最愛 Men's. In. Love", 非常豐富 奄列入邊滑溜溜~正!好好味的冰室, 價錢大眾化~讚!
芝士火腿炒蛋菠蘿包
豬扒腸福麵, 火腿奄列, 菠蘿包
  • 火腿奄列
  • 豬扒腸福麵
2019-10-21 425 浏览
大鄉里出城,性價比達人地點:灣仔食店:廉記冰室消費:$66 (包一杯凍檸茶)食品:男人最愛首先,先講個菠蘿包,而家出面好多茶餐廳偷工減料,個包細得黎,仲要勁少牛油 🤬 大家要知道,菠蘿包個核心價值就係舊牛油,所以最好有咁大舊得咁大舊,有咁多得咁多,“支飲管有咁粗得咁粗“ (好似唔多關事 😅) 幸好,呢間冰室無令我失望,包既 Size 正常,而牛油同我所想既一樣 😍 所以值得推介。然後到個奄列,本人係超級超級超級鍾意食奄列,所以對奄列係有一定既要求。會期望咬落去既時候會有蛋汁,同入面既餡料融為一體。而唔係蛋就 “乾曾曾“,火腿就還火腿,雖然兩樣野係放埋一齊,但食落口時就好似將兩樣野分開食咁,簡直係失敗 😡 而呢間冰室既奄列,我唔會話頂級,但算係合格,所以收貨。最後,主菜出場,“豬扒腸仔福麵“,豬扒好食,唔 “痴牙“ 唔 “鞋“ 不在話下,佢難得可以整到有少少似雞扒果份 “軟熟“,我相當欣賞,慢慢令我對豬扒呢樣野逐漸改觀,因為由細到大都認為 “生不入官門,食不死豬扒“ 😂環境:🌟🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟味道:🌟🌟🌟🌟性價比:⭐⭐⭐⭐今次性價比俾四粒星,主要係因為個菠蘿包同 “豬扒腸
大鄉里出城,性價比達人

地點:灣仔
食店:廉記冰室
消費:$66 (包一杯凍檸茶)
食品:男人最愛

環境:🌟🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
價錢:🌟🌟🌟
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:⭐⭐⭐⭐

今次性價比俾四粒星,主要係因為個菠蘿包同 “豬扒腸仔福麵“。
先講菠蘿包,而家出去食過茶餐,菠蘿包 + 凍飲,閒閒地都廿到 “抆“ 至三十蚊,而佢而家無偷工減料,包既 Size 同牛油既份量令人滿意,所以我覺得佢佔總價錢既一半,係合理同公道。
“豬扒腸仔福麵“,本身好食唔在講,而我認為佢係令我多左一份回憶。細個時,父母都出外工作,所以最常食既就係公仔麵,但當時既我,每次煮麵時都十分忐忑,因為係我心目中,“出前一丁“ 同 “福麵“ 既地位係對等既 😡 所以每次都有選擇困難症,要諗好耐先決定到煮邊一樣。到大個後,自己較少煮食,而無論去食早餐,茶餐,甚至打邊爐都好,“福麵“ 好似買少見少。所以係我心目中 “豬扒腸仔福麵“,個 “福麵“ 先係重點,令我覺得佢將成件事加好多分。
所以最後我俾四星,第四粒星就係感情分。

#大鄉里出城 #性價比達人 #性價比 #灣仔
#童年回憶 #福麵
#吃喝玩樂 #向自己理想進發
  • 豬扒腸仔福麵
2019-08-30 1005 浏览
一朝早,當然要食番一個豐富既早餐先得啦,灣仔廉記冰室已開了一段時間,一直都未有機會,今天見有點時間便排一排隊等侯入坐。廉記冰室當然還是以奶茶、蛋撻、菠蘿包而作招牌。自家烤爐麵包 - 菠蘿包、雞尾包、吞拿魚包、酥皮蛋撻、雞批...不時便會新鮮出爐,熱騰騰。除了麵包外,還有麵食的經典早餐$37、極品早餐$47...廉記冰室廉而有信。經典早餐五香肉丁配公仔麵 - $37先來餐包、腸仔、炒蛋。炒蛋炒得老了,而且較乾身。五香肉丁配公仔麵肉丁份量算多,而且質數唔錯,不會太多肥肉、肥瘦適中。最後,枱面上有一手機APP落單95折優惠,下次有機會來到要試試先。

廉記冰室當然還是以奶茶、蛋撻、菠蘿包而作招牌。

除了麵包外,還有麵食的經典早餐$37、極品早餐$47...

廉記冰室廉而有信。

經典早餐五香肉丁配公仔麵 - $37
先來餐包、腸仔、炒蛋。

炒蛋炒得老了,而且較乾身。

五香肉丁配公仔麵

肉丁份量算多,而且質數唔錯,不會太多肥肉、肥瘦適中。

2019-08-28
2019-08-28 617 浏览
香港E個地方,真係有D不一樣,食物質素,普通到近乎差,價錢又量又但就成間座滿人,今日食左個茶餐,雞比又干,汁又冇味如果唔係要成4十幾蚊,真係想唔食就起身走人,真係可一不可再
量又
2019-08-27
下午茶
2019-08-16 526 浏览
今日去左春園街廉記試試佢既晚餐金沙骨飯(有西湯)賣相吸引,金沙骨的外層炸得金黃不過一食落口 感覺比較乾咗啲如果加番少少汁就正喇同埋香茅落得重手咗不過呢個睇個人口味啦最後仲有甜品芒果布丁正!
今日去左春園街廉記
試試佢既晚餐金沙骨飯(有西湯)
賣相吸引,金沙骨的外層炸得金黃
不過一食落口 感覺比較乾咗啲
如果加番少少汁就正喇
同埋香茅落得重手咗
不過呢個睇個人口味啦
最後仲有甜品芒果布丁
正!
2019-08-10 568 浏览
又係灣仔區搵早餐食的時候喇,今日黎到廉記冰室❗️早餐有成兩頁咁多,花多眼亂,今次叫左經典早餐。首先要選擇兩種配料,今次選擇左司華力腸同炒蛋炒蛋略嫌唔夠滑,司華力腸比較細條,但整體都唔算好差,不過不失。跟住就可以選擇麵食加一種配料,今次要左沙嗲牛肉公仔麵麵身偏硬,岩我口味,而牛肉本身都算幾多,整體都叫過得去,幾好食至於餐飲方面,佢最特別係加$3 可以配維記樽仔牛奶,好懷念呢種味道❗️整體不過不失喇,以早餐黎講算唔錯,價錢相宜,可以一試
又係灣仔區搵早餐食的時候喇,今日黎到廉記冰室❗️

早餐有成兩頁咁多,花多眼亂,今次叫左經典早餐。
首先要選擇兩種配料,今次選擇左司華力腸同炒蛋
經典早餐(司華力腸+炒蛋)

跟住就可以選擇麵食加一種配料,今次要左沙嗲牛肉公仔麵
經典早餐  (沙嗲牛肉公仔麵)

整體不過不失喇,以早餐黎講算唔錯,價錢相宜,可以一試
2019-08-10 354 浏览
我和太太到這店食下午茶。 店員望咗兩眼見我穿著黑色t-shirt,就全程對我們黑口黑臉。 我哋都係食咗西多士菠蘿油,老實講食物也不是特別好吃,但這樣差的服務態度就實在冇心情食,以後不會再幫襯了。

我哋都係食咗西多士菠蘿油,老實講食物也不是特別好吃
,但這樣差的服務態度就實在冇心情食
,以後不會再幫襯了。
2019-07-30 348 浏览
上網搵‘灣仔茶餐廳’就彈咗呢間出嚟。文章介紹佢以Tiffany blue 做主色,特別吸引港女。仲有d搞鬼餐名,例如男人最愛同女人的浪漫~ 見呢間餐廳咁有gimmick 就決定幫襯下。由於我地係朝早去,佢有早餐嘅menu 比上述嘅餐便宜,所以最後揀左食早餐set個菠蘿油好正,鬆軟嘅麵包配著脆卜卜嘅菠蘿皮,裏面仲夾埋冰凍嘅牛油,真係好邪惡。但可以改善嘅係塊牛油可以大塊d🤣跟住係火腿奄列。可以話好足料,督開薄而滑嘅蛋皮個下好滿足:) 仲有個沙嗲牛米(太餓唔記得影相..) 同樣好足料,好多牛肉,醬汁亦好多。淨係打呢篇食評都覺得飽飽地😂 個餐份量同味道都好好,只係咁邪惡嘅餐真係唔可以日日食,要忍下口!

由於我地係朝早去,佢有早餐嘅menu
比上述嘅餐便宜,所以最後揀左食早餐set

2019-07-30 204 浏览
今日冇咩胃口,所以Lunch想揀個簡簡單單既野食本身想叫牛奶麥皮😭但賣晒,好失望之後睇黎睇去都唔知食咩好所以是但叫左個午餐肉牛排公仔麵普普通通牛排好入味,係有啲驚喜

今日冇咩胃口,
所以Lunch想揀個簡簡單單既野食
本身想叫牛奶麥皮😭
但賣晒,好失望

之後睇黎睇去都唔知食咩好

所以是但叫左個午餐肉牛排公仔麵
普普通通
牛排好入味,係有啲驚喜
2019-07-30 198 浏览
今朝返工之前想同男朋友去食個靚早餐見未夠八點就嚟咗呢度食 貪佢有新鮮出爐嘅麵包一如以往一個套餐都好飽好抵食今朝心血來潮好想食蛋撻不過可能係朝早啦 啲姐姐有少少燥底😂😂間野真係好多人 食得會有啲急
今朝返工之前想同男朋友去食個靚早餐

見未夠八點就嚟咗呢度食 貪佢有新鮮出爐嘅麵包

一如以往一個套餐都好飽好抵食
今朝心血來潮好想食蛋撻

不過可能係朝早啦 啲姐姐有少少燥底😂😂
間野真係好多人 食得會有啲急
$35 (早餐)
2019-07-28 179 浏览
依間野新開張時係幾好的,雖然貴,但食物質素 衛生等都好好,隔左成年,終於知點解門口無左條龍!!為大家介紹茶餐 $48 肉醬一層麵相信全香港只有依間有。黎到既時候我同朋友即刻啞左 然後我兩啖吃完 個一層硬到呢 從未試過咁快食完一碟野 而且係唔好食!仲比我發現碟邊有D咖哩跡而待應就淨係上菜 唔會比餐具你架可能我要好似加菲貓咁食千層麵啦 呀 唔係 係一層麵總捨而言,唔!會!再!黎!吃!灣仔是有更多好過佢既選擇 無謂吃唔飽又一肚氣。

為大家介紹茶餐 $48 肉醬一層麵
相信全香港只有依間有。
仲比我發現碟邊有D咖哩跡
而待應就淨係上菜 唔會比餐具你架
可能我要好似加菲貓咁食千層麵啦 呀 唔係 係一層麵
肉層一層麵
2019-07-17 178 浏览
I have no doubt that the other famous dishes listed in this restaurant are served in good condition. The fish fillet (A lunch set menu) though, is absolutely dreadful. There is barely any meat in each fish fillet. The taste of it is terrible. Let’s not talk about the gravy...Be cautious with their lunch set menu. With a well decorated restaurant like this, I expect them to have higher standard.

玉米斑腩飯

2019-07-16
2019-07-15 161 浏览
對茶餐廳服務!從未有寄望,所以不應失望。今次幫襯,主要是裝修吸引我,發夢也想不到,入座后蒼蠅滿天飞,自己坐的有二隻蒼蠅飞飞飞,沙爹牛肉凍肉霉加黑,估計食你唔死但痾死,回头客?你想多了!如果裝修得这幺吸引,但衛生这麼差,食物質素劣級,不是糖衣陷阱嗎?怎可能有回头客?一次也嫌多!
2019-06-23 420 浏览
20190622 今日同老婆去灣仔區買嘢,行過見到間冰室有人排隊,門口啲麵包好靚,咁岩又未到12點, 見到早餐供應到12點就入去試吓啦叫咗個輕盈早餐,麥皮配菠蘿包配嘢飲 ,32蚊 菠蘿包好出色老婆就叫咗個熱狗餐一嚟到已經見到好大份,條腸仔好好味,加埋個醬
20190622
就入去試吓啦

叫咗個輕盈早餐,麥皮配菠蘿包配嘢飲 ,32蚊
菠蘿包好出色

老婆就叫咗個熱狗餐

一嚟到已經見到好大份,條腸仔好好味,加埋個醬