2019-04-25 240 浏览
呢兩款菠蘿包係”廉記冰室”嘅出品 佢哋”土製菠蘿包餐” 有三款菠蘿包揀 (早餐價錢 HKD37 跟熱飲) 我就覺得”鮮油咸牛番茄炒蛋菠蘿包” 好味啲喇 可能因為有咸牛肉嘅關係啩😝 除咗菠蘿飽 我有時都會去呢度食早餐㗎 食物水準雖然 ok 但衛生程度真係麻麻 周圍都好污糟 塊地跣到好似溜冰咁😩

2019-02-23
2019-04-17 322 浏览
平日中午經過大排長龍冇入去,心諗應該好好食,同日大約下午五點幾咦見冇人排隊坐低叫咗個$40下午茶炸魚柳拼薯條和熱奶茶,嘩個薯條炸到好硬唔脆,冇些炸到太硬好難咬,我寧願佢炸到薯條軟起碼易入口,炸魚柳好實仲差過麥記嘅魚柳包,奶茶冇咩奶又冇咩茶味好一般,其實呢間茶餐廳裝修幾靚,但枱和地下有點污槽,可能我今次叫錯食物,如果叫菠蘿油我相信評分會好些,不過茶餐廳咁基本嘅炸薯條和熱奶茶都做得咁差,我諗冇必要都不會再來
2019-04-15 327 浏览
平時午飯時間每次路過門口都是排了一大堆朋友仔在等候,今日早餐時間見入面重有位,一於試試。~ 輕巧組合餐鮮奶麥皮+腿蛋治 、熱奶茶鮮奶麥皮可以選擇走甜、抵讚!腿蛋治嘅炒蛋火候掌握得宜、有蛋汁、合格,熱奶茶合格。~ 歐陸風情早餐秘制豬扒太油膩、師傅鬆肉粉太多、攪到入口黏黏怪怪的。炒蛋火腿合格,薯餅係交來貨、不過不失,自家餐包無驚喜。鮮奶係交來貨無嘢㗕。綜合嚟㗕只係一間土炮茶記、其實與其整色整水、不如用心經營、係食物出品上再落多些心機同基本功、期待下次再幫襯。

~ 輕巧組合餐

鮮奶麥皮+腿蛋治 、熱奶茶

鮮奶麥皮

腿蛋治

~ 歐陸風情早餐

歐陸風情早餐

2018-12-27
$40 (早餐)
2019-04-12 232 浏览
之前外買食過2次佢嘅西多士都覺得算係唔差,今曰早收工就特登行過嚟食過下午茶。估唔到堂食好食好多, 麵包質素 唔錯 花生醬又多。下次再早收,會再嚟食過。 灣仔區嚟講算好好,環境方便裝修得幾新穎。

灣仔區嚟講算好好,環境方便裝修得幾新穎。
2019-04-01
  • 西多士
2019-04-08 254 浏览
經常都排長龍。這天見不用排隊,來探個究竟。新鮮出爐的菠蘿包是不錯的。大大隻,麵包鬆軟,皮夠厚夠脆。坐在麵包櫃旁,從沒見到有人點的鬆餅更是驚喜。不是新鮮出爐的,只是室溫,甚至比室溫再凍一點,但表面夠脆,尤其是較深色的部份。中間夠鬆,比得上酒店下午茶出品。可是早餐的忌廉菠菜是凍的,水煮蛋是全熟的,其實是隻凍的烚蛋。鹹牛肉炒蛋太多油,夾在塗滿牛油的甜包中,也不太夾。新鮮出爐熱辣辣的芝士火腿包,餡很少,太膩,也是一般。不認為值得排隊。
經常都排長龍。這天見不用排隊,來探個究竟。

新鮮出爐的菠蘿包是不錯的。大大隻,麵包鬆軟,皮夠厚夠脆。
新鮮出爐熱辣辣的芝士火腿包,餡很少,太膩,也是一般。
不認為值得排隊。
2019-03-10
2019-04-07 3458 浏览
Lunch 時間想食廉記一啲都唔容易,次次行過都見到成廿幾30個人排隊,Lunch要食到真係一啲都唔容易,好彩今日有朋友仔過嚟幫手排隊先有機會食到有別於一般嘅冰室、茶餐廳的頹裝修,廉記的佈置別有一番風味,廉記裝修行粉藍色路線,俾人醒目的感覺一坐低個牌就見到大大個牌寫住「廉而信」,幾搞鬼不經意嘅搞鬼同埋fusion style令食客坐都覺得好自在,無其他茶餐廳個種要拿拿臨交臺的感覺<男人最愛$62>男人最愛有一個菠蘿油、火腿奄列同豬扒腸仔福面,又包又面,實飽肚菠蘿油飽底好軟好鬆化,個皮好脆,熱辣辣上牛油溶系包度一齊食好滋味火腿奄列普普通通,少油豬扒好硬無味唔掂,福面轉通粉,通粉軟硬岩岩好,唔錯<女人的浪漫$71>女人的浪漫相對男人最愛份量同口味都light 一截,配合番女人要keep fit 的要求蒲燒鰻魚讚岐烏冬鰻魚肉好滑同個汁好match,超正讚岐烏冬軟Q軟Q好彈牙,高質菠菜配隻半山熟嘅溫泉蛋,撈埋特製嘅醬汁,好fresh 好好味Overall speaking ,大食妹buy 女人的浪漫多d 🥰

一坐低個牌就見到大大個牌寫住「廉而信」,幾搞鬼

<男人最愛$62>

火腿奄列普普通通,少油
豬扒好硬無味唔掂,福面轉通粉,通粉軟硬岩岩好,唔錯

<女人的浪漫$71>

蒲燒鰻魚讚岐烏冬鰻魚肉好滑同個汁好match,超正
讚岐烏冬軟Q軟Q好彈牙,高質

• 女人的浪漫
  • 菠蘿油
2019-03-21 237 浏览
幾乎通宵趕起咗 個project ,meet到deadline之後,即刻覺得鬆一口氣,於是決定去食個頽飯獎勵自己。之前成日經過呢間茶餐廳,俾佢門口嘅懷舊裝飾吸引住,但係又無機會黎試。結果今日終於下定決心要黎食,即使要排隊等位都在所不惜 好在等咗20分鐘就有位,見之前雜誌介紹過呢度嘅波蘿包好得,不過好似得個波蘿包又唔夠飽,結果都係叫咗個常餐,公仔麵都係正常standard,但係佢嘅鮮菇奄列真係超好食,啲磨菇多到瀉,再配埋佢果個類似奶油豬嘅餐包,絕對夠晒飽。 當然茶餐黎講,佢唔算最平,但係都OK 啦~~

• 鮮菇奄列
2019-03-19 183 浏览
鮮油蕃茄煙肉炒蛋菠蘿包 $37新鮮熱辣辣 包皮脆脆地好鬆化 裏面夾住半溶既牛油塊😍 舊蛋太大 影到好奇怪🤣 煙肉厚身咬落唔會乾爭爭 仲有塊蕃茄 食落唔會覺得膩😊 試埋個咸牛肉餡仲正添 同佢炒得咁香滑既炒蛋簡直係perfect match!!☺ 奶茶都唔錯 不過早餐黎講抵唔抵食就見人見智~

鮮油蕃茄煙肉炒蛋菠蘿包 $37

2019-03-17 317 浏览
Happy Friday 的情況,走去灣仔老廉食個tea 都不算過份吧當日三四點都要等候約十五分鐘,方能入座,見侍應做到燥底,都不敢多講幾句說話聽過老廉著名在其菠蘿油,於是點了一客鮮油芝士火腿炒蛋菠蘿包、一客公司三文治、一客肉醬奶酪薯條和紅豆冰脆脆。菠蘿包皮焗得十分香脆,但內裡的配料:芝士、火腿、炒蛋,與菠蘿包本身的香脆互不配合,因炒蛋的水份令包中的變得更「林身」,吃下去怪怪的。如果有機會,應該要點鹹牛肉菠蘿油公司治份量大到不得了,件件足料,如炒蛋、火腿、午餐肉、芝士、沙律菜,都排列得井井有條吃下去感覺很豐足。至於肉醬奶酪薯條方面,薯條炸得夠脆口,大量肉醬和芝士醬混和在薯條上,相當有口感如有杯啤酒配薯條,一流!所謂紅豆冰脆脆,就是把朱古力粉鋪滿在紅豆冰之上何有脆脆呢?我寧願要原始版的紅豆冰

如果有機會,應該要點鹹牛肉菠蘿油

吃下去感覺很豐足。

如有杯啤酒配薯條,一流!

所謂紅豆冰脆脆,就是把朱古力粉鋪滿在紅豆冰之上
何有脆脆呢?我寧願要原始版的紅豆冰

2019-03-15
下午茶
2019-02-18 4088 浏览
在灣仔區上班,偶爾會有興趣發掘一些又新又便宜的美食,說新其實也不算新,「廉記冰室」已開了一段的時間,只是我一直都未有機會寫食評,現在回想起來,還記起那份「廉」的味道。廉記冰室位於灣仔春園街,人流密集,就近地鐵站和一些寫字樓,吸引不少打工仔午飯時間去光顧,這次我也是午飯時間去的。不知道老闆是否着重「清廉」這個詞語,裡面很大個牌匾,顯示「廉而有信」,不曉得跟這間冰室有什麼關係。除了冰室內的範圍,冰室自己本身也有售賣菠蘿包和各式各樣的麵包,還有蛋撻,可供客人慢慢選擇,不得不承認,這確實算是一種薄利多銷的生意。餐廳內的環境都是走懷舊風,還有一些80年代的海報,令人彷彿回到那個時代。望上天花便會發現一盞盞的吊燈,以冰室來說都算花心思。另外在天花板上又有鏡子,反射到冰室內的客人,分分鐘也能看見自己呢。由於前去冰室的時間已差不多接近2時正,冰室已開始放置下午茶的餐牌在每一張桌子上,下午茶以菠蘿包和公仔麵為主,說飽就不知道會不會飽,來暫時填補一下肚子裏的空位倒是可以的。除了下午茶餐外,餐牌又以奄列和咖喱做主題,跟平常的冰室有點不一樣,有什麼不一樣呢?普遍的冰室都好像是售賣輕食為主,但這裏除了輕食之外,

除了下午茶餐外,餐牌又以奄列和咖喱做主題,跟平常的冰室有點不一樣,有什麼不一樣呢?普遍的冰室都好像是售賣輕食為主,但這裏除了輕食之外,主菜的款式也甚多,不想吃輕食的人也不怕沒有選擇。

最特別的餐牌莫過於這一張,冰室自嘲自己的港式飯餐為「頹飯餐」,是我們現今常用的用語,即是簡簡單單吃一餐飯就好,幾乎沒有什麼要求。「男人最愛」和「女人的浪漫」到底是怎麼的一回事😂男人最愛有豬扒腸仔麵和火腿奄列配菠蘿油,女人的浪漫則有溫泉蛋和鰻魚烏冬,老闆的思路又確實沒有錯,驟看餐牌,女人也應該會選擇「女人的浪漫」。話雖如此,但作為女人的我還是選擇了「男人最愛」。

男人最愛 $59
(豬扒腸仔福字麵 + 火腿奄列配菠蘿油)

雖然說其實在家裏也能煮出豬扒腸仔福字麵,但當很多人都說一間冰室的福字麵也能做到好吃的時候,就不其然會有不少人專程來到吃福字麵。「廉記冰室」的招牌菜並不是福字麵,而是菠蘿包,但豬扒腸仔福字麵真的很划算,整個套餐也只是五十多元,但豬扒竟然那麼大塊!福字麵的份量也多,但湯底比較欠缺。

終於到主角出場,就是套餐中的「菠蘿油」,菠蘿油是香港的名物,即是菠蘿包中間加一片牛油,看似沒什麼特別,但吃進口真的很不錯
菠蘿包的「菠蘿皮」十分脆卜卜,咬下時還能聽到咯咯聲,再加上邪惡的牛油,口感豐富不已,吃的時候真的有種感覺,覺得這餐吸收多點脂肪也值得了

來個近鏡是常識吧

• 菠蘿油
2019-02-11 884 浏览
呢間廉記冰室最近都開到成行成市,前排係灣仔做野就一於去食個lunch友人就叫左個頹食--豉油汁餐肉煎蛋飯,餐肉煎得香脆,煎蛋煎到半成熟,可以篤穿隻蛋,白飯拌蛋汁一齊食加埋豉油汁更惹味一上枱見到咁大塊吉列豬扒就嘩左一聲,好邪惡呀豬扒炸得香脆內軟,炸漿不厚,肉質嫩滑,咖哩汁都好香濃,拌飯一流入邊仲有幾舊入哂味既薯仔同紅蘿蔔餐牌⬇⬇總括黎講:食店坐得舒服,食物質素不錯,價錢正常,係上班族食lunch之選

加埋豉油汁更惹味
豉油汁餐肉炸雙蛋飯

一上枱見到咁大塊吉列豬扒就嘩左一聲,好邪惡呀

入邊仲有幾舊入哂味既薯仔同紅蘿蔔

咖哩吉列豬扒飯

餐牌⬇⬇

總括黎講:

咖哩吉列豬扒飯
2019-02-08 652 浏览
新年自己一個去拜完神有點肚餓,想搵間餐廳坐低食個下午茶,本來打算係利東街揾間坐得舒服嘅餐廳、但行左個轉冇心水,就係轉出橫街時就比尼間茶餐廳嘅裝潢同櫥窗嘅波蘿包吸引了,雖然要排一陣隊,但欣賞下門口有趣嘅擺設,好快就入坐叫左個套餐,波蘿油配紅豆冰,波蘿油夾住一大塊牛油,咬落冇特別,略嫌牛油唔夠香,波蘿包略嫌有點硬,唔夠鬆軟!波蘿油嘅精粹係塊牛油,但只屬一般貨色,未能令整個包錦上添花至於紅豆冰,紅豆煮得淋起沙,可惜浸過糖水,甜得過份,雖然整杯飲料無加糖漿,只靠紅豆嘅甜味,但就好似二者各自為政,格格不入!價格頗貴

價格頗貴
2019-02-04 523 浏览
搞笑的餐廳名字,行過幾次都留意到,但一直沒有機會來試試,今天經過也比較趕時間又肚餓,看到有麵包賣,就停下來看看有沒有合口味的,終於買了個綠茶菠蘿包,$8一個,價錢也算合理。麵包面層外觀跟一般菠蘿包一樣,面層脆脆的,下半部份是淺綠色的,原來是加了綠茶粉搓成,我初時還以爲是有綠茶醬在包中間,不過這做法也不錯,綠茶的味道較平均,又不會太甜。麵包軟綿綿得來咬下去又不會有一陣風的感覺,很滿意👍下次一定會來吃一餐。
下次一定會來吃一餐。
2019-01-26 592 浏览
9點黎到已經冇哂人,坐卡位,裝潢好靚好有心機,好有舊香港味道。唔好以為裝潢靚就一定好貴,我係望完對面街間茶記個餐牌先過黎,嗰間冇乜裝潢睇落都唔好坐但嘢食就貴過呢間5-10蚊。$18 好抵食,個飽脹卜卜,包面啲芝麻好香,蕃茄同菜絲都好新鮮(個人喜歡菜絲多過一大塊菜),腸仔塊皮脆,係個沙津醬冇咩特別但都唔差。五香肉丁湯意粉$33(食食下先記得影)去到9點其實已經乜粉都賣哂,冇選擇之下揀左意粉,估唔到又幾好食!意粉軟硬度口感非常好,成個湯都好香,仲有大大舊肉丁~小食叫左個雞翼薯條,雞翼脹卜卜,塊皮唔厚,炸得好香好脆,裏面的雞肉滑滑的~粗薯條都好香,條條都好靚仔,隔離嘅配菜沙律都唔馬虎,菜同蕃茄都好新鮮好靚,又多沙津汁,我清哂啲菜!人少少,上菜速度非常快,食到九點半左右已經冇晒其他客,我哋食完就走,俾錢嗰陣老闆就話我地唔洗食得咁急,坐多陣都得唔趕住收工好nice呀~推介

五香肉丁湯意粉$33(食食下先記得影)

好nice呀~推介
2019-01-20 583 浏览
放假日,無出街近近地落街食下午茶,新開無耐的廉記冰室食。裝潢設計都很舒服,以白色和淺綠為主,讓人感到很舒服。點了沙嗲牛肉和煎蛋配凍奶茶$32沙嗲牛肉和煙肉配熱菜蜜$32整體來說很不錯,味道很好!下午茶不錯之選。

點了沙嗲牛肉和煎蛋配凍奶茶$32

沙嗲牛肉和煙肉配熱菜蜜$32

整體來說很不錯,味道很好!下午茶不錯之選。
2019-01-20
下午茶