隨著天氣轉涼,打邊爐就成了最暖心的選擇!廿一堂的一人火鍋Shabu Shabu 暖胃又過癮!#貝之龍蝦湯火鍋 🦞湯底以龍蝦淆製而成,鮮味十足,入面有蜆肉同粒粒小龍蝦肉,份量都幾足!💯 配上美國牛小排、豚肉,呢個火鍋配搭超抵!#熟成牛柳玉子配燒魂丼鐵板定食 一個鐵板定食有成7-8塊熟成牛柳都幾吸引,牛柳肉質嫩滑,豐厚多汁,絕對是肉食愛好者的最愛!再搭配上濃郁的燒魂丼汁、雞蛋、紫菜,每啖飯都超好食!🤤~
#熟成牛柳玉子配燒魂丼鐵板定食
2023-11-16
2023-11-19 87 浏览
廿一堂 (將軍澳)將軍澳唐賢街19號天晉匯二期地下G08號小編家同將軍澳距離好遠, 今日黎廿一堂又重溫下日本🇯🇵嘅風味😆😆1. 牛柳鐵板燒套餐:牛柳有預先醃過,味道好濃,好重黑椒味,質感好淋身,上面仲有少少黑椒味嘅秋葵粒同炸蒜仲有隻煎蛋,配上大大碗紫菜蓋飯,滿滿嘅蛋白質,一個餐可以食到幾款野,除左有口感之外,都好有營養呀☺️🏋🏻😏 2. 飲品叫咗綠茶奶凍飲,呢個套餐原本可以揀麵豉湯/玄米茶/汽水,如果想飲特飲加配$10就得啦!3. 鰹魚海帶烏冬配關東煮套餐:烏冬湯底一啲都唔咸,份量帶超多;而關東煮🍢入邊係有糯米粉,煙煙韌韌,仲有厚厚嘅冬菇,個人都係鍾意分開兩邊食🤣 因為兩款湯底各有特色!4. 飲品,我叫咗玄米茶,和風十足🤣😛5. 小食部分: 大福(其實係套餐入邊有得揀嘅,唔使加錢,佢外表係啡金色嘅外層,出邊係炸粉包住入邊係煙煙韌韌糯米糍,最核心嘅內圍係朱古力味,👀🍫❣️😁😁😁🤣🤣6. 加配咗娃娃菜,要有充足嘅纖維😌我鍾意佢唔多味精,唔會落好重調味料🧂食完唔口渴7. 炸餃子🥟皮薄係脆脆嘅外層,入面而係豬肉餡料,8. 炸手羽,微辣,兩隻唔夠喉呀!🤣🤭9. 柚子味帆立貝,係凍食嫁,配柚子味好f
廿一堂 (將軍澳)

將軍澳唐賢街19號天晉匯二期地下G08號
4. 飲品,我叫咗玄米茶,和風十足🤣😛
7. 炸餃子🥟皮薄係脆脆嘅外層,入面而係豬肉餡料,
8. 炸手羽,微辣,兩隻唔夠喉呀!🤣🤭
9. 柚子味帆立貝,係凍食嫁,配柚子味好fresh 而且啖啖肉
雖然呢間係快餐店,客源不絕,要自己搵位,但食物質素係中上,快餐得黎野食唔隨便,一定要試下佢嘅小食!係有心思嫁!唔係剩係食飽就算🫨2 個人試左咁多款野都係255HKD! ! 😏其實除咗鐵板餐之外,佢比較出名多人試嘅都係壽喜燒,有豬肉、牛肉及雞肉三款俾你揀🥹☺️ 下次一於再試下佢個壽喜燒先!😌😄😃

除左將軍澳分店,仲有2 間分店! 🫶🏻
1.荃灣大河道100號海之戀商場地下G02號
2.中環士丹利街33號地舖
3.樂富聯合道198號樂富廣場A區1樓1161-1162號舖
2023-11-18 55 浏览
今日無意中發現,原來將軍澳南澳嗰邊,都有啲貼地平靚正美食!呢間叫做「廿一堂」嘅餐廳可自助形式買嘢食,都可以叫店員幫手,而搵座位就靠自己。熟性牛柳玉子鐵板定食:牛柳片嫩滑多汁,與煎蛋一同燒在熱鐵板上,香氣交融。白飯加有醬油和滿滿的紫菜,整體超級好吃。豚肉65度溫泉玉子讚岐烏冬:嫩嫩的豬肉片與溫泉蛋一起放在熱湯中,使蛋白質柔軟而蛋黃保持半熟的狀態。而烏冬則彈牙,口感豐富。大福大福口感柔軟,內有朱古力餡料,味道甜美。
今日無意中發現,原來將軍澳南澳嗰邊,都有啲貼地平靚正美食!

熟性牛柳玉子鐵板定食:

豚肉65度溫泉玉子讚岐烏冬:

大福
大福口感柔軟,內有朱古力餡料,味道甜美。
  • 熟性牛柳玉子鐵板定食
2023-11-16 42 浏览
鐵板角切和牛配燒魂丼~和牛肉質嫩滑,烤到微焦切到一口size,加上有脆身蒜片和切粒秋葵,再配上特製的醬汁,飯係日本珍珠米,上層再鋪滿紫菜和蔥粒,仲有昆布漬物跟埋😋牛肉65度溫泉玉子蕃茄濃湯讚岐烏冬~牛肉香濃而且份量足夠,讚岐烏冬彈牙,仲有粒甜品大福😍北海道炸薯餅~好鬼正,勁好味😋豚肉野菜煎餃子~皮薄餡多👍宇治抹茶~味濃清甜巨峰乳酸梳打~酸酸甜甜,裏邊再加了些果肉😋如果用膳完畢,完成自助回收,就可領取環保獎賞$2下次用👌

北海道炸薯餅~好鬼正,勁好味😋

豚肉野菜煎餃子~皮薄餡多👍

宇治抹茶~味濃清甜
巨峰乳酸梳打~酸酸甜甜,裏邊再加了些果肉😋

如果用膳完畢,完成自助回收,就可領取環保獎賞$2下次用👌
2023-11-14
這間以自助形式的日式快餐店,係速食晚餐的好地方,原來已經在香港有第三間分店。除了主食之外,小食選擇很多,定價也很實惠,質素喜出望外~有自助區可以隨便加水,拿餐具,紙巾。🤍熟成牛柳玉子鐵板定食 $91牛柳又香又好口感,軟熟易咬,豐厚肉質,多肉汁 !配以切以粒狀的秋葵 、薄薄又香的炸蒜片、半熟玉子 ,加上紫菜葱飯 ,用上日本🇯🇵 山形米 ,整體很滿足!是店主推介,我也極力推介~ 🤍牛肉壽喜湯 $88 用上優質美國🇺🇸牛小排,新鮮娃娃菜、甜甜的粟米、金菇、冬菇、芝士竹輪、滿滿口感的年糕福袋,我選+$8 日本讚岐烏冬~超級滿腹,一人壽喜湯鍋Add on snack : 🤍胡麻椰菜沙律 🥗+$18 清爽口感🤍北海道帆立貝漬物品(柚子)(2件)+$24大大隻,調味很清新!🤍豚肉野菜脆餃子🥟(5隻) +$24煎得香脆🤍北海道炸薯餅 +$12又熱又脆Drink : 🤍柚子檸檬梳打+$10🤍宇治抹茶(凍) +$10

🤍熟成牛柳玉子鐵板定食 $91

🤍牛肉壽喜湯 $88

Add on snack :
🤍胡麻椰菜沙律 🥗+$18
清爽口感
🤍北海道帆立貝漬物品(柚子)(2件)+$24
大大隻,調味很清新!
🤍豚肉野菜脆餃子🥟(5隻) +$24
煎得香脆
🤍北海道炸薯餅 +$12
又熱又脆

Drink :
🤍柚子檸檬梳打+$10
🤍宇治抹茶(凍) +$10

2023-11-13 105 浏览
🍲🍲🍲廿一堂🍲🍲🍲平時經過冇認真睇過佢哋嘅餐牌,今日認真睇佢哋餐牌,原來佢哋都幾多選擇👍🏻各種唔同嘅丼飯,烏冬蕎麥麵⋯仲可以打邊爐😉今次同朋友一齊叫咗三個唔同嘅餐😊1-18號餐可以配大福/漬物+麵豉湯/玄米茶/汽水~記得係可以免費加飯~🤫🥘熟成牛柳玉子鐵板定食~$91(佢哋牛肉都算淋身,有鐵板嘅焦香味,仲有健康嘅粒粒秋葵做配菜,喜歡佢配嘅紫菜飯)🥘鰻重~$108(原條大鰻魚,烤得好香,配菜係雞蛋絲)🥘龍蝦鍋+$8配讚岐烏冬~$116(呢個壽喜燒分量十足,有小龍蝦、蜆、娃娃菜、粟米、金菇、冬菇、蟹柳!壽喜燒湯底都可以轉蕃茄湯底)
🍲🍲🍲廿一堂🍲🍲🍲

今次同朋友一齊叫咗三個唔同嘅餐😊
1-18號餐可以配大福/漬物+麵豉湯/玄米茶/汽水
~記得係可以免費加飯~🤫

🥘熟成牛柳玉子鐵板定食~$91

🥘鰻重~$108
(原條大鰻魚,烤得好香,配菜係雞蛋絲)

🥘龍蝦鍋+$8配讚岐烏冬~$116
2023-11-09 51 浏览
男朋友幫忙夜晚嗌咗廿一堂外賣。真係完全唔知將咩好。首先個溫泉蛋牛肉烏冬 個魚湯湯底鹹到鍾意食重口味嘅我都覺得十分之鹹之餘 啲肥牛都十分之鹹,好似係啲鹽味攪勻咁 仲鹹過個湯底。同埋嗌咗2個豚肉椰菜脆餃子亦都冇卑到。玄米茶倒瀉咗¼。成個晚餐得個九州豚湯椰菜煮係正常。之前食過兩次都冇咩事 但係今次係一個好差嘅體驗。希望餐廳可以嚴謹少少 。
2023-11-09
外卖送餐
2023-10-25 104 浏览
將軍澳唐賢街果邊呢幾年瞬間多咗幾個新商場🏬美食林立😎前排去咗初嚐廿一堂見到佢個壽喜湯套餐好吸引🤩所以試試佢餐廳半自助形式🍽️好方便 且價錢好平民💰壽喜湯火鍋🍲我揀左美國牛小排再加錢要豚肉🐂🐖湯底好濃郁好味🍵我比較鍾意豬,薄薄一片又掛到湯,令肉好入味火鍋配菜都好豐富🥬滿滿一盆好飽肚🍳我朋友叫咗天婦羅虎蝦野菜蕎麥冷麵🍜蕎麥麵意外地煮得唔錯👍🏻較軟身,不過天婦羅就可以再脆啲🤪我哋仲叫咗小食試下另外柚子茶好味😋
將軍澳唐賢街果邊呢幾年瞬間多咗幾個新商場🏬
好方便 且價錢好平民💰

壽喜湯火鍋🍲
我揀左美國牛小排再加錢要豚肉🐂🐖
湯底好濃郁好味🍵
我比較鍾意豬,薄薄一片
又掛到湯,令肉好入味
火鍋配菜都好豐富🥬
滿滿一盆好飽肚🍳

我朋友叫咗天婦羅虎蝦野菜蕎麥冷麵🍜
蕎麥麵意外地煮得唔錯👍🏻
較軟身,不過天婦羅就可以再脆啲🤪

我哋仲叫咗小食試下
另外柚子茶好味😋

入去之前,我對這家餐廳沒有太高的期望,因為它看起來像一般的快餐店般的和風餐廳。然而,我卻意外地感到驚喜!這裡的牛舌真的切得很厚,且散發著迷人的牛肉香氣。每一口都充滿了濃郁的牛肉味道,令人垂涎欲滴。除了牛舌本身的美味外,這道丼飯的飯底也非常出色。米飯口感軟糯,帶著淡淡的香氣,完美地搭配了牛舌的風味。而且,這道料理的價格相當合理,物有所值。總的來說,廿一厚切燒牛舌丼是一家值得一試的和風快餐店。如果你喜歡牛舌和日式料理,一定要來試試這道美味的廿一厚切燒牛舌丼!

2023-10-01 96 浏览
餐廳似快餐店,落單後睇號碼拎餐,出餐都算快最鍾意就係食一人火鍋,價錢唔貴仲要質素又唔差,今次選左個壽喜湯火鍋配豚肉,再追加多一份美國牛小排,咁就滿足我食肉肉既願望☺️鍋中仲有娃娃菜、粟米、冬菇、蟹柳、芝士竹輪、金菇、年糕福袋,好豐富,仲將個白飯轉配讚歧烏冬添,真係食得勁飽吉列豬扒配日式咖喱讚歧烏冬吉列豬扒剛炸起外脆內軟,好欣賞佢旁邊有埋椰菜絲😍,咖哩汁好香濃,除左有薯仔粒同蘿蔔粒,仲有比較少見既秋葵粒添,讚歧烏冬好彈牙,跟餐有昆布漬物,真係好滿足小食方面追左個北海道炸薯餅,入面係蔬菜口味,芝麻手羽好香口,朱古力大福比我想像中細好多,係迷你size,不過個皮就好煙韌餐廳枱上有温馨提示,食完會鼓勵大家自己收拾
餐廳似快餐店,落單後睇號碼拎餐,出餐都算快

吉列豬扒配日式咖喱讚歧烏冬

餐廳枱上有温馨提示,食完會鼓勵大家自己收拾

2023-09-27 82 浏览
晚上在將軍澳朋友家過夜,大清早去吃早餐原來也不是容易。將軍澳近海邊有一家西餐廳,錯過了,一直往地鐵站方向走,便再難找到其他餐廳,應該說已開始營業的餐廳。最後在天晉內找到了一家日式快餐,服務員態度很好,友善兼熱情。來個湯粉的早餐是最快捷的,我吃的是粟米湯底的香腸意粉。香腸的質素不錯,意粉的軟硬度亦適中。咖啡的味道亦可以。唯一可惜的是,日本西式餐廳提供的食品都偏甜,而湯底也太甜了,除了罐頭湯的甜,感覺還加甜了。😅
咖啡的味道亦可以。
2023-09-26 65 浏览
⭕有時候想打邊爐🍲但係又食唔到咁多🤣想搵啲一人鍋食下,過下口癮😎而家有好介紹啦👍🏻呢間cp值唔錯,都有唔少分店😎✨整體評分:8.5/10✨味道:8/10✨服務:8.5/10✨環境:7/10✨人均消費:~$150🔻雞肉壽喜湯 Shabu Shabu $88🔻美國牛小排壽喜湯 Shabu Shabu $88一人火鍋嚟講呢個價錢唔貴,重點入面嘅食材都好多,叫咗一個雞一個牛👍🏻雞件每件都好大件,牛就厚度剛好,油脂分佈都平均✨而且每個火鍋入面都有日本福袋 蟹棒 芝士竹輪 雞蛋 大量蔬菜👍🏻👍🏻👍🏻湯底有兩款 :壽喜燒 /蕃茄湯底鍾意食濃少少嘅朋友就可以叫壽喜燒😚轉日本讚岐烏冬(+$8.0)呢個都值得一提嘅係烏冬份量超級多😎我一碗都食唔曬,食咗大半碗已經好飽(自問都係好大食嘅)額外追加:🔻豚肉野菜脆餃子 (5隻)+$24炸到脆卜卜 超級好食🔻芝麻手羽 (2件) +$18雞翼好大隻 不過就唔算話好熱,個人覺得油咗少少🔻芝士竹輪 +$13呢個竹輪煮熟咗嘅話會爆曬啲芝士出嚟,做到流心效果🔻美國牛小排 +$2🔻巨峰乳酸梳打 +$10甜得有啲過份 甜到有需要改善😭🔻MUG忌廉梳打反而哩杯唔使加錢好好飲,同平

✨整體評分:8.5/10

🔻雞肉壽喜湯 Shabu Shabu $88
🔻美國牛小排壽喜湯 Shabu Shabu $88
湯底有兩款 :壽喜燒 /蕃茄湯底
鍾意食濃少少嘅朋友就可以叫壽喜燒😚

轉日本讚岐烏冬(+$8.0)

額外追加:
🔻豚肉野菜脆餃子 (5隻)+$24
炸到脆卜卜 超級好食

🔻芝麻手羽 (2件) +$18
雞翼好大隻 不過就唔算話好熱,個人覺得油咗少少

🔻芝士竹輪 +$13
呢個竹輪煮熟咗嘅話會爆曬啲芝士出嚟,做到流心效果

🔻美國牛小排 +$2

🔻巨峰乳酸梳打 +$10
甜得有啲過份 甜到有需要改善😭

🔻MUG忌廉梳打
反而哩杯唔使加錢好好飲,同平時飲開嘅忌廉差唔多,但個感覺在fresh少少, 可能因為有梳打嘅原因👍🏻

不過有個小建議,佢個燈芯火力好夠,唔知係咪因為咁樣嘅緣故佢個鍋唔夠深,滾嘅時候啲湯漏左好多😭要手動自己(筆)走咗好多湯先等佢唔好漏出泥😎同埋因為佢個鍋入面都好多料,嗌咗兩款湯底都係有呢個效果🤣

2023-09-25 66 浏览
《廿一堂》之前食過佢哋嘅lunch同下午茶覺得都好抵,原來晚餐都一樣咁抵食╰☆美國牛小排壽喜燒 $88牛小排有豐富油脂,牛味濃郁!湯底可轉蕃茄湯,而入面嘅配料都好豐富,有冬菇、金菇菜,粟米🌽、芝士竹輪卷、娃娃菜、蟹柳同年糕福袋,湯底味道濃郁,每款配料都索晒湯汁,好滋味🤤+$8轉讚岐烏冬+$10🥤巨峰梳打——╰☆ 廿一炭焼鳥丼 $69大福 🍵+$10宇治抹茶 份量十足!面頭鋪滿晒肉質嫩滑嘅雞柳,相當抵食,加上甜甜哋嘅燒汁,好滿足😌╰☆ 天婦羅虎蝦野菜 蕎麥麵/烏冬(冷)$98+$10 🥤巨峰乳酸梳打揀咗冷烏冬,有兩隻天婦羅虎蝦,蝦肉新鮮爽彈,野菜有冬菇同茄子🍆炸得酥脆juicy

╰☆美國牛小排壽喜燒 $88

牛小排有豐富油脂,牛味濃郁!
年糕福袋,湯底味道濃郁,每款配料都索晒湯汁,好滋味🤤

+$8轉讚岐烏冬

╰☆ 天婦羅虎蝦野菜 蕎麥麵/烏冬(冷)$98

+$10 🥤巨峰乳酸梳打
炸得酥脆juicy
2023-09-23 32 浏览
將軍澳呢間廿一堂一向都有幫襯但最近新出左呢個壽喜燒壽喜燒有雞,牛,豬雞既壽喜燒好小見,即管試下壽喜燒既配料都好多有金菇,菜,腐皮包,獅子狗基本上一個鍋都裝唔哂佢有自助區可以加湯建議煲一陣就要壓低啲菜,容易熟雞件大舊份量又多其實一個壽喜燒可以兩個人食隨餐有飯附送,可以再加烏冬仲可以追加牛肉同豬肉另外叫多左個鯖魚定食燒鯖魚大大條 ,有麵豉湯食完又好為食叫多左個餃子同埋帶子餃子外脆內軟好juicy帶子都大大粒,滿足
將軍澳呢間廿一堂一向都有幫襯

但最近新出左呢個壽喜燒

壽喜燒有雞,牛,豬

雞既壽喜燒好小見,即管試下

壽喜燒既配料都好多

有金菇,菜,腐皮包,獅子狗

基本上一個鍋都裝唔哂

佢有自助區可以加湯

建議煲一陣就要壓低啲菜,容易熟

雞件大舊份量又多

其實一個壽喜燒可以兩個人食

隨餐有飯附送,可以再加烏冬

仲可以追加牛肉同豬肉

另外叫多左個鯖魚定食

燒鯖魚大大條 ,有麵豉湯

食完又好為食

叫多左個餃子同埋帶子

餃子外脆內軟好juicy

帶子都大大粒,滿足
2023-09-20 43 浏览
雖然天氣仲係好熱🥵但仍會想打邊爐😂😂⭐️吉列豬扒配日式蕃茄讚岐烏冬番茄🍅湯底酸甜可口,十分開胃。豬扒煎至金黃酥脆,肉質嫩滑多汁👍🏻👍🏻⭐️美國牛小排壽喜湯配料有娃娃菜、粟米🌽、金菇、冬菇、蟹棒、芝士竹輪、年糕福袋、牛小排,加了烏冬、蛋🥚。湯底好夠味,即使有提供麻醬點食物,但都唔洗點,特別係煮了粟米&牛之後,湯底更濃😋😋⭐️柚子檸檬梳打⭐️巨峰乳酸梳打好清新,好解膩⭐️昆布漬物⭐️大福
雖然天氣仲係好熱🥵但仍會想打邊爐😂😂

⭐️巨峰乳酸梳打
好清新,好解膩

⭐️昆布漬物
⭐️大福

柚子檸檬梳打、巨峰乳酸梳打、昆布漬物、大福