2021-01-02 867 浏览
💛強記美食·呢間我想食好耐㗎啦 但係臘味飯真係比較飽肚 唔係一個可以平時食嘅小食 所以一路都未食過😂😂近排天氣凍咗 我諗起佢就終於去左食啦😌·雜錦臘味糯米飯$39佢入邊嘅配料真係好多 粒冬菇好juicy好入味 啲臘腸 潤腸同埋臘肉都唔錯 尤其係個潤腸真係幾好😎不過我自己覺得佢個糯米飯冇我想像中咁驚艷 雖然佢都OK嘅 但係好似冇超級香咁 而且佢啲飯好似有啲太黏牙🤣🤣·香煎蝦米腸粉$22因為就咁食臘味飯好似有啲寡咁 所以我就嗌多咗一個腸粉🤭🤭佢個腸粉我自己就真係麻麻地啦因為佢真係偏油 油味多過個香味 面頭嗰啲都仲還好 下面個啲大家睇下第二張相就知咩事🙉佢係多油度一咬落去係嗶油 真係油到完全食唔到🤭🤭🤭·#rbyeat#rby港式#rby💛#rby灣仔·📍灣仔駱克道382號莊士企業大廈地下
💛強記美食

#rby港式
#rby💛
#rby灣仔
📍灣仔駱克道382號莊士企業大廈地下
📍#強記美食📍Keung Kee #KeungKee🇭🇰香港灣仔駱克道382號莊士企業大廈地下🇭🇰G/F, Chuang’s Enterprises Building, 382 Lockhart Road, Wan Chai, HK🌐灣仔#MFJ灣仔 #MFJ中菜#MFJ_WanChai #MFJ_ChineseFood味道: 👅👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰服務: 👨🏻👨🏻👨🏻環境: 🌹🌹性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆人均消費:HKD65第一次食強記,一路食覺得好好食,到食到一半時朋友先同我講原來佢係米芝蓮小食推介,已經開咗60幾年!店舖唔算好大,店裡面就只有摺枱同櫈,好低調而且感覺好地道!💯雜錦臘腸糯米飯🍚$39絕對是我吃食過最好食的糯米飯💯糯米飯又爽口又不濕,臘腸又香🤤$39一碗雖然少少貴但絕對物有所值⭐️香煎蝦米腸粉🦐$22香煎蝦米腸都好好味腸粉薄皮而且外層脆脆,加上蝦米好惹味🆗豬皮蘿蔔魚蛋🥘$30豬皮蘿蔔魚蛋就普通,味道偏淡唔太入味可以不試😂依家諗起都想食🤩

📍#強記美食

環境: 🌹🌹
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆

人均消費:HKD65

店舖唔算好大,店裡面就只有摺枱同櫈,好低調而且感覺好地道!

💯雜錦臘腸糯米飯🍚$39
絕對是我吃食過最好食的糯米飯💯
糯米飯又爽口又不濕,臘腸又香🤤
$39一碗雖然少少貴但絕對物有所值
雜錦臘腸糯米飯

⭐️香煎蝦米腸粉🦐$22
香煎蝦米腸都好好味
腸粉薄皮而且外層脆脆,加上蝦米好惹味

🆗豬皮蘿蔔魚蛋🥘$30
豬皮蘿蔔魚蛋就普通,味道偏淡唔太入味
可以不試😂
豬皮蘿蔔魚蛋

依家諗起都想食🤩

雜錦臘腸糯米飯
  • 雜錦臘味糯米飯
2020-12-19 684 浏览
每年天氣一轉凍或者落雨 我就會好想食灣仔強記 鍾意食糯米飯嘅朋友真係唔可以唔識強記 佢哋嘅臘味糯米飯堪稱全港最強💥! 就喺駱克道同馬師道交界 見到鋪頭門口岀晒煙嗰間就肯定無錯喇 餐廳堂食座位唔多 絕對唔乾淨但尚算企理 為咗碗飯我願意接受😂😂.強記喺1950年開業 由2016年起連續幾年獲得米芝連街頭小食推介🎖 招牌臘味糯米飯一年四季都有賣 不過冬天就賣得特別快🔥 碗糯米飯本身已經有切粒嘅臘腸、臘肉、蝦米、冬菇 仲有大量香蔥碎 非常足料👍🏻 飯底口感軟糯 仲吸晒啲臘味油香 但又油而不膩 臨上枱前再落少少甜豉油超正🤩 論味道同水準真係咁多年都維持不變 搞到我每年冬天都要介紹比朋友先安樂 不過聽聞有時黃昏就賣晒 大家千祈唔好同我爭🤪🤪
每年天氣一轉凍或者落雨
我就會好想食灣仔強記
鍾意食糯米飯嘅朋友真係唔可以唔識強記
佢哋嘅臘味糯米飯堪稱全港最強💥!
就喺駱克道同馬師道交界
招牌臘味糯米飯一年四季都有賣 不過冬天就賣得特別快🔥
飯底口感軟糯 仲吸晒啲臘味油香
但又油而不膩 臨上枱前再落少少甜豉油超正🤩
2020-12-04 1323 浏览
聽聞灣仔有間舖必食糯米飯。。我係糯米飯痴,緊係要試下間舖細細間,但好易搵,鵝頸橋附近!!我之前晚上去過一次,但已經賣晒,老闆話下次下午前就要買勒今次中午經過當然再去我見都係剩返1/3 左右🙈這款糯米飯很有懷舊風味,但太細碗,唔夠喉😂,下次再去要兩碗先得味道~好香,飯軟硬適中,食到停唔到😂果然米芝蓮除左價錢略貴。。。實在滿分要謝謝鍾好友推介
聽聞灣仔有間舖必食糯米飯。。我係糯米飯痴,緊係要試下
今次中午經過當然再去
我見都係剩返1/3 左右🙈

味道~好香,飯軟硬適中,食到停唔到😂果然米芝蓮

除左價錢略貴。。。實在滿分
要謝謝鍾好友推介

糯米飯
2020-12-04
1 分钟 (外卖自取)
糯米飯
2020-11-24 751 浏览
今期新冠病毒第四波終於出現了。大半年都未到過的"強記美食"呀!天氣開始涼了,又想起食個暖笠笠嘅糯米飯,於是山長水遠都要過來,遠遠也被香味吸引,叫番個聞名已久嘅"什錦臘味糯米飯" ,同時再叫多個"香煎蝦米腸粉"。今次混著一齊食,超香臘腸及膶腸再加埋冬菇葱花的香味,糯米飯的軟硬適中,噴上鼻上香味,實在難以抗拒,而自製獨特的豉油,咸淡味道也很配合。而另一款腸粉,煎腸粉,則有香脆及軟滑共存的一面,腸粉豉油也食到和糯米飯的不同,配合店內甜醬和辣醬,美味無窮。所以,可以是糯米飯的代表
2020-11-24
  • 花生旺菜豬骨粥
  • 馬來甜品喳咋
  • 豬皮蘿蔔
2020-11-22 737 浏览
呢間鋪我真係睇住佢大,不過我細個嘅時候,淨係食佢哋嘅糖水。今日經過突然好想食佢哋啲小食,於是乎我就買咗魚蛋豬皮各$10。再買多咗一盒蝦米煎腸粉$22 ( ´▽` )ノ佢個魚蛋豬皮,我第一啖食嘅時候覺得好正,點知越食越淡,冇味。啲汁完全係淡而無味╮( ̄▽ ̄"")╭,得個色。反而個煎腸粉就比較出色。其實我睇住佢煎嘅,佢煎得有少少燶,我叫佢比多豉油同埋多麻醬,點知麻醬全部都係油(其實好多香港嘅舖頭都係咁),不過OK啦,都有味。
呢間鋪我真係睇住佢大,不過我細個嘅時候,淨係食佢哋嘅糖水

啲汁完全係淡而無味╮( ̄▽ ̄"")╭,得個色。

豬皮魚蛋

煎蝦米腸粉
外卖自取
煎蝦米腸粉
  • 煎腸粉
2020-11-17 709 浏览
窮遊掃街關注組-灣仔黃店小食 強記美食⭐️燒賣味道:3/5口感:3/5 (口感軟熟啱啱好)醬汁:3/5 (普通甜豉油)抵食:1.5/5 (👎🏻10蚊5粒)⭐️魚蛋味道:3.2/5 (ok有小小魚味)口感:3/5 (正常)醬汁:3/5 (都係嗰個豉油汁)抵食:1.5/5 (👎🏻10蚊6粒).⭐️豬皮味道:2/5口感:1/5 (彈牙既 🥵但舊舊都有沙 扣哂分)醬汁:3/5 (都係嗰個豉油汁)抵食:3/5 (10蚊一串).見到呢間有50年歷史 既黃店味道同環境 方面都真係好懷舊中式傳統糖水咋喳 都應該幾出名之前有拎到米芝蓮推介 有文宣 但依家冇 2樣都冇 仲有朋友仔話睇緊TVB仲偏貴 朋友仔自行判斷啦.#強記美食 (灣仔)地址:灣仔駱克道382號莊士企業大廈地下
窮遊掃街關注組-灣仔黃店小食 強記美食
⭐️燒賣
味道:3/5
口感:3/5 (口感軟熟啱啱好)
醬汁:3/5 (普通甜豉油)
抵食:1.5/5 (👎🏻10蚊5粒)

⭐️魚蛋
味道:3.2/5 (ok有小小魚味)
口感:3/5 (正常)
醬汁:3/5 (都係嗰個豉油汁)
抵食:1.5/5 (👎🏻10蚊6粒)
⭐️豬皮
味道:2/5
口感:1/5 (彈牙既 🥵但舊舊都有沙 扣哂分)
醬汁:3/5 (都係嗰個豉油汁)
抵食:3/5 (10蚊一串)
見到呢間有50年歷史 既黃店
味道同環境 方面都真係好懷舊
中式傳統糖水咋喳 都應該幾出名
之前有拎到米芝蓮推介 有文宣
但依家冇 2樣都冇 仲有朋友仔話睇緊TVB
仲偏貴 朋友仔自行判斷啦
#強記美食 (灣仔)
地址:灣仔駱克道382號莊士企業大廈地下
2020-11-13 536 浏览
🌎強記美食 (灣仔)晚上11點啦 好多餐廳都閂門啦 但好想食宵夜 好彩搵到間小食店開到12點 估唔到腐竹糖水好好味 原來曾經獲得米芝蓮推介嘅街頭小食 大家值得試吓 ▫️香煎蝦米腸粉$22煎炒過既蝦米腸,外層有微微焦香,腸粉質感軟滑有彈性,加上豉油甜醬麻醬撈埋一齊食,更美味!▫️腐竹薏米糖水$24(推介)熱辣辣腐竹已經煲到溶化哂,好香既腐竹味,好多薏米而且大大粒,一啖啖食,口感十足!📍灣仔駱克道382號莊士企業大廈地下工作
🌎強記美食 (灣仔)

▫️香煎蝦米腸粉$22

▫️腐竹薏米糖水$24(推介)
腐竹薏米糖水

📍灣仔駱克道382號莊士企業大廈地下工作
腐竹薏米糖水
2020-09-30 964 浏览
岩岩搬黎灣仔,繼續搵野食!之前經過呢間鋪頭,寫住米之蓮推介。所以好想試。 撞岩今日出去買野食突然落雨,諗到行去呢到應該唔使點淋雨,就行去買外買! 蝦米煎膠粉好味,已經好少地方有煎腸粉,所以一定會食! 蝦米份量夠,有小小蔥吊味。用嘅係古式辣椒醬,襯到絕!個人喜好唔食甜醬,所以無加!腐竹薏米蛋糖水,好好味,足料!大大粒薏米,煲到好滑! 甜度啱啱好!其實呢間鋪仲有好多其他小食值得試。香港難得仲有呢啲小食鋪,以後會多啲幫襯!
岩岩搬黎灣仔,繼續搵野食!

蝦米煎腸粉
腐竹薏米蛋糖水
外卖自取
蝦米煎腸粉
腐竹薏米蛋糖水
2020-08-29 1250 浏览
今日經過駱克道見到強記 一直知道這間店很有名 亦想試好耐 因為已經下午五點 所以坐低只叫左個糯米飯同朋友share 一食覺得非常非常好味 而且店員態度也非常好 完全無嫌我哋兩個人只叫一碗飯 仲送多兩粒冬菇畀我哋 本身自己好鍾意食糯米食品 上星期去咗某非常出名既五星級酒店飲茶食糯米飽 真心覺得強記糯米飯水準比嗰間五星級酒店實在有過之而無不及 所以最後我仲外賣多個糯米飯留番今晚宵夜 以後我一定會常常幫襯 下次一定再試埋個粥同咋喳糖水 平時我真係唔多會寫review 但今次真心覺得呢度既糯米飯超正 真心好多年冇食過d咁好味嘅糯米飯 真係忍唔住都係要happy share
2020-08-29
  • 糯米飯
2020-07-21 1080 浏览
我有一日臨去補習嗰陣時去食呢間餐廳🍴,我就叫咗魚蛋同埋燒賣各一串,每一串燒賣就10蚊,魚🐟蛋亦都一樣,都係10蚊,合共20蚊。每串魚蛋就🈶️5粒,燒賣亦都係5粒,平均2蚊一粒。我就覺得味道唔錯,價錢方面就適中,環境方面就需要改善一下,我就覺得應該裝返部冷氣,大熱天時就唔洗日灑🌧️淋,服務態度非常好👍。仲有,強記美食唔只🈶️街頭小食賣,原來都有糖水、炒麵......賣,但係我就未食過就唔知都味道如何。

2020-06-20
2020-07-17 920 浏览
講到灣仔強記,相信好多唔系住/出沒系灣仔的人都會有聽過強記最出色的莫過於佢的糯米飯,今日晏就經過本身諗住試下,但天氣實在系太熱,冇咩胃口,所以都係唔食糯米飯,最後揀咗個蝦米腸粉算啦<香煎蝦米腸$22>香煎蝦米腸粉依家真係買少見少,唔係好多地方有得食,平時都幾鍾意食腸粉㗎啦,難得有蝦米腸咁即係叫翻返份黎試吓啦想知請姐姐已經將蝦米腸粉剪好,混醬林晒上去條蝦米腸度,見到都流晒口蝦米腸粉煎到少少粮,不過略嫌蝦米唔夠多,漲了都算比得多,唔錯
講到灣仔強記,相信好多唔系住/出沒系灣仔的人都會有聽過

<香煎蝦米腸$22>
2020-07-11 732 浏览
幾十字老字號嘅強記,以前係街邊車仔檔直到原址入埋舖至今👍🏻渣渣幾乎每間糖水舖都有,但佢既渣渣係我食到E+都認為係最好食👍🏻重點係要煲到D豆起到花,吾會水汪汪(講就易但做到好難)店主每一碗都會好平均一定跟足芋頭比你,加埋花奶,豆又多又綿+埋D淡奶入口又香又滑😋😋😋我每次去銅鑼灣都去整番碗😉
2020-06-23 716 浏览
獲米芝蓮推介的灣仔強記美食估唔到仲係良心小店!遊行期間喺店舖門口貼上打氣標語,仲有免費水供應比遊行示威者😎咁曳梗係要懲罰佢哋啦佢地最出名就係雜錦臘味糯米飯🍚配料非常足,有冬菇,臘腸,潤腸,蝦米。。而且飯粒粒分明,又唔會好咸,而且保持到飯粒煙軔有咬口😋正呀另外天氣咁熱其實都唔係好想食熱野,不過花生旺菜豬骨粥就值得一試,粥底好綿😋食落去有豬骨香真係要熬咗一段時間先有呢個效果最後就梗係叫埋小食啦,小食方面豬皮同蘿白就比較可取😗醬汁有啲南乳香🤩好特別,食豬皮就同蘿白夠唒索汁可口🥰

而且飯粒粒分明,又唔會好咸,而且保持到飯粒煙軔有咬口😋正呀

另外天氣咁熱其實都唔係好想食熱野,
不過花生旺菜豬骨粥就值得一試,粥底好綿😋食落去有豬骨香
真係要熬咗一段時間先有呢個效果

2020-06-18 452 浏览
強記一向都好出名架喇,街坊都一定會識!呢幾年仲要比米之蓮列左做推薦嘅街頭小食平時我都係叫佢個臘味飯,抵食又大碗不過今次純粹係等朋友冇野做,想搵d野食下,所以就淨係叫左串豬皮豬皮質地好彈,而且仲要吸晒d汁,真係好好味個汁係有陣白蘿蔔嘅甜味,配埋豬皮個QQ口感,我敢講係香港食過最好食嘅豬皮!多汁彈牙豬皮串不過佢呢度店面比較細,所以室內大約得3張枱左右。如果係繁忙時間,就咁食一串野就未必有得入去坐住食喇!而且佢地都算係開放式座位,所以夏天都會有d熱
強記一向都好出名架喇,街坊都一定會識!
呢幾年仲要比米之蓮列左做推薦嘅街頭小食

平時我都係叫佢個臘味飯,抵食又大碗

豬皮質地好彈,而且仲要吸晒d汁,真係好好味

豬皮
多汁彈牙豬皮串

不過佢呢度店面比較細,所以室內大約得3張枱左右。
如果係繁忙時間,就咁食一串野就未必有得入去坐住食喇!
而且佢地都算係開放式座位,所以夏天都會有d熱
2020-04-18
豬皮