2018-12-18 973 浏览
唔知佢不嬲求其 定係最近 求其 咗好多念念不忘的魚蛋以前佢好有誠意用啲 靚啲嘅魚蛋我仲要喺銅鑼灣專登行過去佢啲魚蛋完全冇魚味已經變成十蚊一串街邊魚蛋我話要辣魚蛋串魚蛋完全都唔辣仲要冇味仲衰過普通街邊嗰啲魚蛋因為人哋起碼都畀個辣醬汁你以後都唔食豬皮口感係幾好不過佢啲湯汁好似冇曬味咁樣下次都唔會食佢個豉油王炒麵就好食喇夠曬鑊氣炒得又夠乾身其實佢收費都唔算平咁嘅價錢食下午茶都算好貴下估唔到交嘅貨仲每況愈下真係好失望
唔知佢不嬲求其 定係最近 求其 咗好多
咁嘅價錢食下午茶都算好貴下
估唔到交嘅貨仲每況愈下
真係好失望
2018-08-23 2524 浏览
十多年交情的朋友在銅鑼灣皇室堡結婚擺酒婚禮完結後聚人感覺吃不夠喉就徒步就到灣仔再作決定到步灣仔後友人提意吃吃強記說想念他的糯米飯二話不說就坐下了幸好的是糯米飯未沽清距離收舖時間剩三十分鐘先來三個招牌糯米飯這裏說是必吃糯米飯裏有幾塊薄薄的臘腸,潤腸,蝦米和蔥花糯米飯造得剛剛好不會太爛也不會太硬糯米忌蒸得像粥,毫無口感也忌硬得像未熟,咬下去中間硬起一粒稱"起心"感覺跟生炒的無分别唯一欠缺生炒那種焦香臘腸和潤腸沒什麽特别缺點切得太薄了蝦米大大粒;大愛最後當然要求多蔥花糯米飯如不添加蔥花,那就别吃好了糯米飯整體算是OK的缺點是價錢比較高啦相片中的豬皮魚蛋蘿蔔就平平無奇就不一一講解了店舖還有幾款中式糖水供應呢大家可不防一試
十多年交情的朋友在銅鑼灣皇室堡結婚擺酒

幸好的是糯米飯未沽清
距離收舖時間剩三十分鐘

先來三個招牌糯米飯
這裏說是必吃
糯米飯裏有幾塊薄薄的臘腸,潤腸,蝦米和蔥花

糯米飯造得剛剛好
不會太爛也不會太硬
糯米忌蒸得像粥,毫無口感
也忌硬得像未熟,咬下去中間硬起一粒
稱"起心"
感覺跟生炒的無分别
唯一欠缺生炒那種焦香

臘腸和潤腸沒什麽特别
缺點切得太薄了
蝦米大大粒;大愛
最後當然要求多蔥花
糯米飯如不添加蔥花,那就别吃好了

糯米飯整體算是OK的
缺點是價錢比較高啦

相片中的豬皮魚蛋蘿蔔就平平無奇
就不一一講解了
店舖還有幾款中式糖水供應呢
大家可不防一試
2018-08-17
$50 (宵夜)
  • 喳咋
  • 香煎蝦米腸粉
2018-05-28 2576 浏览
因為在晚餐時吃了一家很難食的牛肉麵,所以在附近找家好吃的補償一下。朋友說這家是米芝蓮推介的,所以到場試試。都不是太飽,所以吃了腸粉、燒賣。腸粉有米香,很滑身,熱熱的。點上麻醬、甜醬、辣醬,很惹味。燒賣很足料。

朋友說這家是米芝蓮推介的,所以到場試試。

燒賣很足料。

2018-05-21
2018-03-26 2363 浏览
為何深夜總是餓今晚晚餐食唔飽, 好彩諗起天樂里附近的強記美食其實住喺香港區N咁多年倒是第一次嚟.什錦臘味糯米飯 - $36 加潤腸 - $10臘味飯色澤好靚味道充滿臘味的油香移開我加上的原條潤腸其實臘腸、潤腸、臘肉份量也不少還附送了一隻超入味的大冬菇😋.香煎蝦米腸粉 - $19煎腸粉的威力的確比係比炒或是蒸腸粉強腸粉煎得脆脆地, 夠香口加上豉油、甜醬、麻醬食完都有啲掛住.花生旺菜豬骨粥 - $27豬骨粥好足料兩大舊豬骨、大量旺菜、花生粥底加入腐竹碎唯一缺點係唔夠熱
為何深夜總是餓
加潤腸 - $10
臘味飯色澤好靚
味道充滿臘味的油香
移開我加上的原條潤腸
其實臘腸、潤腸、臘肉份量也不少
還附送了一隻超入味的大冬菇😋
香煎蝦米腸粉 - $19
煎腸粉的威力的確比係比炒或是蒸腸粉強
腸粉煎得脆脆地, 夠香口
加上豉油、甜醬、麻醬
食完都有啲掛住
花生旺菜豬骨粥 - $27
豬骨粥好足料
兩大舊豬骨、大量旺菜、花生
粥底加入腐竹碎
唯一缺點係唔夠熱
$45 (宵夜)
  • 豬骨粥
2018-03-17 1672 浏览
久聞呢間啲本地美食好正,慕名而來 🤤 叫咗煎腸粉、臘味糯米飯、喳咋、綠豆沙,全部都好正。腸粉 $19 煎到剛剛脆,只係加豉油,已經好好味。個糯米飯細細碗 $36,但係可以比美個啲蛇王乜乜物!糖水更係奇,碗喳咋煲到啲豆起晒沙,唔太甜,無落獻,真材實料。👍🏻食咁多嘢都係 $100!其實食下本地小店仲開心過食 fine dining 啦 😉 value for money!

$50 (宵夜)
  • 喳咋
2018-02-22 1591 浏览
室外涼風撲面,這種天氣最適合吃火鍋燒烤蛇羹來果腹,當然,又怎能缺少這個?開了在灣仔多年的她,聞名而久,倒是首次來吃,小吃店面積,前面是開放式廚房,後面是可容納二十人以內的進餐區,正當以為高朋清座,一位難求時,竟然入座率比在下想像的為低。什錦臘味糯米飯先來一碗這裡的招牌食品,糯米飯粒粒分明,軟糯黏稠不糊口嚼勁十足,配上臘腸臘肉蝦米冬菇蔥花更加惹味,吃至最底稍鹹,其實不放醬油也很美味啊!白蘿蔔吃糯米飯至半途追加這個,白煙飄逸的蘿蔔淋身清甜中帶著南乳的香氣。

什錦臘味糯米飯

白蘿蔔
2018-02-18 1208 浏览
今日一個人走去灣仔見客,午餐時間周圍都係人,真係唔想等,行咗10分鐘,見到呢間食粥嘅有位就入去坐,食得太多肉清下腸胃都好店舖地方細細,午飯時間其實都坐滿人,裝修就略為舊了少少我叫左個香煎蝦米腸粉,份量都幾多,不過超多油,蝦米都唔夠香唔夠多,腸粉的汁咁略為老了少少,煎得也不夠脆,又唔脆又唔係滑,唔三唔四另外一碗就係花生旺菜豬骨粥,整碗粥都比較綿,我最鍾意就係真係用心機用火喉嘅粥先夠好味,豬骨的香味都出晒黎,不過花生就有啲梅梅地,唔係好夠新鮮

店舖地方細細,午飯時間其實都坐滿人,裝修就略為舊了少少

2018-02-07 794 浏览
[ 熱辣辣香噴噴足料糯米飯♨️]••話說我第一次食強記,個陣初初同男朋友拍拖💑我地放左學去食,一坐低落完單,一轉身,發現坐對面食緊野既靚仔,係男朋友爸爸👨🏻😱意外地見家長🙈-🔹臘味糯米飯($36)⭐️8.5/10雖然有室內座位,我都係揀左坐巷仔👻天寒地凍,食碗熱辣辣既糯米飯,真係幾有風味👅有臘腸臘肉蝦米葱花粒,我認真最正係塊冬菇,真係勁入味勁稔勁好味🤤糯米飯黏度唔太高,反而有咬口,配埋啲豉油,正呀❤️PS. 我食完日本野(前2個post🍣)先再去強記,都仲食得落一碗,就知佢真係好吸引好好味😋-🔺聽說糖水同腸粉都好正👂🏻(見到Uncle當日,佢就係食緊腸粉🤭)---更多食評ig: hungrykays 😈
[ 熱辣辣香噴噴足料糯米飯♨️]

🔹臘味糯米飯($36)⭐️8.5/10
更多食評ig: hungrykays 😈
2017-11-28 1428 浏览
其實第一次去我都唔知佢係米芝蓮美食淨係喺街度篤左一串好耐冇食嘅好味地道魚蛋跟住就念念不忘因為唔係好就腳所以一直冇返到去我第二次返去就發現 原來佢有米芝蓮光環希望業主唔好加佢租啦收費亦都好相宜個炒腸粉燶燶又滑滑地入口香口有少少蝦米令我覺得好鮮味又有少少蔥花非常惹味該魚蛋又彈牙有魚味唔洗加汁都勁正豬皮都唔錯幾彈牙唔會淋pat pat真係好多人 叫粥食服務有禮唔會趕人走下次真係要食豉油王炒麵連細路哥都食到津津有味
其實第一次去我都唔知佢係米芝蓮美食
真係好多人 叫粥食
服務有禮唔會趕人走
下次真係要食豉油王炒麵
連細路哥都食到津津有味
香港人點可以唔街邊拮下魚蛋食個腸粉,米芝蓮推薦既街頭小食店一於去朝下聖。咁岩番工之前行過就一於去食做埋午餐,因為都幾熱所以食個街頭小食唔食飯喇。店面唔算好大,同埋真係好舊或既小食店,外面係好似車仔咁裝野食。入面都好多人,食完之後都係咁有人黎,果然出名既店舖真係好多人幫襯。見有《香煎蝦米腸粉》($19),腸粉煎得香脆不過唔太滑同無咩蝦米既香味,如果再香少少就更惹味。店名: 強記美食地址: 灣仔駱克道382號莊士企業大廈地下

店名: 強記美食
地址: 灣仔駱克道382號莊士企業大廈地下
2017-07-26
2017-07-23 1737 浏览
睇完舞台劇有啲肚餓,想食少少嘢,諗起強記喺附近,於是行過去搵食。呢晚依舊好多人幫襯,本來想堂食,但我唔想坐喺後巷,於是決定買外賣企喺度食,買外賣嘅人都好多,等咗差唔多10分鐘,好彩買到最後一份,唔係又要再等佢煎。之前食過煎蝦米腸粉念念不忘,所以今次都叫咗1份,腸粉外皮煎得香脆,食到腸粉有米味,而且好滑,正! 但蝦米比起以前就好似少咗,食幾嚿先有1粒蝦米仔,少咗陣蝦米香味,但係下次經過都會再 encore 佢嘅煎腸粉。

煎蝦米腸粉

2017-07-22
10 分钟 (外卖自取)
$10 (宵夜)
煎蝦米腸粉
2017-07-05 1347 浏览
本身不喜欢吃肠粉!尤其是里边什么都没有的肠粉!之前在广州吃过里边有油条的,觉得还不错。来了香港之后,吃了很多次白味的肠粉,都不喜欢。吃这家完全是因为评价太高了!!肠粉绝对是我在香港吃过最好吃的!是炸过的,微微炸,现点现炸!外卖多加一块钱。虽然一份肠粉20块真心小贵!但味道绝对物有所值!强推!!!本来只想在路边尝一口带回家吃,生生在路边吃完了。。建议不要加黄色的酱料!感觉是油,有点腻
肠粉绝对是我在香港吃过最好吃的!
2017-06-12 1547 浏览
這是筆者一直很想吃得地方!過去曾經三訪位於灣仔的米芝蓮推介小食「強記美食」,但沒有一次真的吃過,這一次真的來吃了!其實最喜歡香港這樣類型的小本經營的店子,像灣仔的「強記美食」、像深水埗的「合益泰」,像上環的「勝香園」和大坑的「炳記茶檔」,都是充滿香港情懷及特式的店子,是最地道最貼地的食店,其實香港就是缺少了一點這樣味道的店子。寸金尺土下,,像以往走到屋邨裹的小餐廳已愈見愈少。在我們這一代,可能大家只希望做一份安安穩穩的工作,做一份只是每個月有人工而沒有風險的工作,有誰會再願意拿資源出來開茶檔小食店?「強記美食」店子小小,大約只能夠容納七八個人,賣的只是簡簡單單香港地道美食,魚蛋,煎腸粉及炒麵等,做的也只是小本生意服務每位街坊,能夠取得米芝蓮銜頭實在難能可貴,其實只要人有信念,有甚麼不可能?店子不大且沒有多好的裝潢,都不能跟高級餐廳相比,但人情味昔日的香港味道還在。雖然是晚上但筆者不是特別餓,點了一個煎腸粉一個炒麵,只是HKD38就可以吃到飽,非常划算!一客煎腸粉能夠讓人想起以往的回憶,這個煎腸粉並不是如「合益泰」那種用剪刀剪開再蒸的那種,也不是平常在中菜館所吃到的XO醬腸粉。這個腸粉份
這是筆者一直很想吃得地方!

煎腸粉
煎腸粉
一客煎腸粉能夠讓人想起以往的回憶,這個煎腸粉並不是如「合益泰」那種用剪刀剪開再蒸的那種,也不是平常在中菜館所吃到的XO醬腸粉。這個腸粉份量不少吃起來挺滑,因腸粉是煎的所以有部份腸粉煎得如蘿蔔糕一樣,吃很來有嚼勁帶脆,配上一點甜醬,頗好吃的,但筆者還是較喜愛「合益泰」的那種。
炒麵
炒麵
再多一個炒麵,想覺得炒麵是其中一款易炒難精的食品,要炒得好吃容易,要炒得令人一試入懷就非常有難度。這一個炒麵筆者是一般的,炒麵炒得帶半金黃色,但略嫌不夠熱,味道較平淡,或許這不是豉油炒的,芽菜比例比平常吃到的要多,不過炒麵不是太油可以多吃幾碟。雖然是米芝蓮推介小食,雖然是筆者一直很想吃的小店,但卻爭不到筆者的厚愛,不是說不好吃,而是跟筆者的預期有所落差,跟性價比來說這個做得十分要好,試問香港地還有這樣便宜的小食?可能筆者真的期望太大,結果是有半點失望。
2017-06-09 803 浏览
中午客户开业活动有饭都不吃,一定要留着肚子来附近的“强记”。这里的什锦腊味糯米饭可是上了米其林街头小食榜的哦!香煎肠粉外焦里嫩,配了芝麻酱很好吃。很多人也是专程过来吃糖水。菜单很简单,我们几乎每样叫了一份好吃!
中午客户开业活动有饭都不吃,一定要留着肚子来附近的“强记”。这里的什锦腊味糯米饭可是上了米其林街头小食榜的哦!香煎肠粉外焦里嫩,配了芝麻酱很好吃。很多人也是专程过来吃糖水。菜单很简单,我们几乎每样叫了一份[偷笑]好吃![色]
  • 香煎蝦米腸粉
  • 什錦臘味糯米飯
日頭食完酒店tea buffet,夜晚都仲飽緊,又想慳返d,都係踎街邊算喇。灣仔「強記美食」雖然地踎兼鋪頭細細(人滿仲要踎後巷),但就入選米芝連推介小食,都係唔少灣仔街坊宵夜勝地。提供的小食同糖水唔多,有粥、炒麵、糯米飯、魚蛋、蘿蔔、綠豆沙、喳咋、腐竹糖水等。臘味糯米飯($36)分量大約一飯碗,佢唔係炒的糯米飯,而係加入臘腸、膶腸、冬菇一齊蒸煮,本來以為一定冇炒的咁好食,但原來都好入味,臘味的味道融入飯裡面,飯粒煮得軟糯,材料都好足,熱騰騰,相信冬天食更為滋味。豆卜芽菜豉油王炒麵($19)的麵條色水唔錯,炒得乾爽,連埋芽菜一齊食更加爽口,反而寧星的豆卜冇咩味道,變得可有可無。魚蛋($10)蘿蔔($10)就比較普通,唔及車仔麵店的好食,只屬一試無妨。