📍灣仔平民米芝蓮食店‼️• 香口雞蛋蝦米腸粉🤪 — 強記美食😋·#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_港式==========================強記嘅前身係街邊小舖,仲曾經連續八年入選米芝蓮街頭小食推介😋——————————————————-⭐️香煎蝦米腸粉 $26加雞蛋 $6建議要加埋雞蛋,會香口好多!🤩腸粉外脆內軟,加埋豉油芝麻好好味🤪·⭐️什錦臘味糯米飯 $46糯米飯充滿臘味嘅油香,share食會冇咁滯🙌🏻·⭐️砂鍋鮮牛粥 $45呢個都幾大煲,可以share食🤪粥底本身已經好夠味,仲有啲薑絲調味~牛肉就正正常常—————————————————————賣相:3/5味道:4/5性價比:3/5推介度:3.5/5————————————————————📍強記美食灣仔駱克道406號地舖
#pigfoodiexhk_灣仔
#pigfoodiexhk_港式
==========================
——————————————————-
⭐️香煎蝦米腸粉 $26
加雞蛋 $6

⭐️什錦臘味糯米飯 $46

糯米飯充滿臘味嘅油香,share食會冇咁滯🙌🏻
⭐️砂鍋鮮牛粥 $45

————————————————————
📍強記美食
灣仔駱克道406號地舖
2024-11-13 445 浏览
《忍唔住食咗先記得要📸影相😅》由街邊小舖搬入靚靚裝修地舖,對我來講係可以帶年老媽媽👵🏻來,坐得舒服安全,慢慢享受小時候喜歡食嘅豬骨粥,熱辣辣糯米飯,燒賣腸粉,魚蛋魷魚。其實每次都要掙扎,因為食唔晒腦裏面想食嘅所有嘢,下次一定要食糯米飯😅之前有綠豆沙沙冰,衣家無咗。希望下年夏天可以再有,真係好好飲!😋位置近銅鑼灣消防局,往灣仔方向行少少就到,去完銅鑼灣,或者在附近想食少少野,都可以去。除咗粥、腸粉、魚蛋魷魚蘿蔔之類,仲有碗仔翅、生菜魚肉、炒麵、燒賣……好多可以揀😋
《忍唔住食咗先記得要📸影相😅》

2024-11-12
2024-05-17 2560 浏览
由細到大都好鍾意食糯米,無論係糯米包,糯米卷抑或糯米飯,有得叫我都一定會叫。以前食糯米飯會去坑口村,不過真係好耐冇去喇。早排喺灣仔做嘢,當然第一時間去強記試下佢哋嘅名物糯米飯。我不嬲都唔食潤腸,不過今次就叫咗米芝蓮推介嘅鴛鴦腸雜錦臘味糯米飯。呢度我必須要講,以前唔鍾意食潤腸,只係因為食咗啲唔靚嘅潤腸,今次呢條就非常好食,油脂充足,唔會乾爭爭好粉咁,勁正。相比之下,臘腸就正常水準。至於糯米飯,同之前食開嘅唔係好同,可能因為唔係生炒嘅關係,冇咁惹味,不過真係好耐冇食過糯米飯喇,所以一樣咁滿足😋。

2024-02-28 3129 浏览
想試好耐,次次經過都要排隊,今日晏咗食 lunch,去到終於唔洗排隊,一個人坐低,睇 menu,叫咗碗砂鍋鮮牛肉粥,個侍應好識 upsell,每一個點粥嘅客人,個侍應都會問客人加唔加皮蛋,我加咗,另外想食埋魚蛋蘿蔔,我問個侍應可唔可以雙拼,佢話冇,要分開點,佢話份量唔多,可以叫幾款,我驚一個人食唔晒,只點咗蘿蔔,上枱時見到個份量,真係極細兜,得五小件蘿蔔,細碟都算啦,物價高漲,但一啲都唔好食,太淋 pat pat,輕輕一夾都爛晒,個牛肉粥更加係超級難食,又係好細碗,隻皮蛋幾靚,但係啲牛肉真係勁唔掂,「拿」到一啲味都冇,質地好似擦膠,完全冇牛肉味的,好似食橡根咁,冇下次。
2024-02-28
2023-12-31 3278 浏览
🌻一個人的羊腩飯🐱每年天氣特別凍嗰幾日都會特別想食羊腩!但係有時一個人又食唔晒一個羊腩煲,而且又好貴,返工意外發現呢一間原來好出名餐廳,佢哋有一人羊腩飯!!!正合我意!一個人食份量啱啱好!但係唔好睇小佢,佢真係有齊晒一個羊腩煲入面應該有嘅嘢,羊腩、冬菇、枝竹、筍都齊晒,而且仲炆得好好味,雖然冇得一路滾下滾吓,但係能夠咁樣送一碗白飯已經好開心滿足!📍 強記美食 (灣仔)灣仔駱克道406號地舖⚡️為食貓:😻😻😻😻😻⚡️氣氛貓:😹😹😹😹⚡️翻食貓:😸😸😸😸
🌻一個人的羊腩飯🐱

📍 強記美食 (灣仔)
灣仔駱克道406號地舖

⚡️為食貓:😻😻😻😻😻
⚡️氣氛貓:😹😹😹😹
⚡️翻食貓:😸😸😸😸
2023-12-25 2380 浏览
凍冰冰,想食小食又唔想喺街邊捱凍吉魚蛋🥶於是嚟到後街{強記美食},舒舒服服坐底食🤟🏻✴️花生旺菜豬骨粥✴️粥底軟綿厚身,令人食得好舒服☺️配料方面有少少豬骨粒,肉唔多,鍾意啜豬骨嘅朋友應該會失望😢✴️蝦米煎腸粉✴️蝦米唔多,不過煎得尚算香口👏🏻自己加辣醬同甜醬,可以過口想食腸粉嘅癮~✴️原味蘿蔔魚蛋魷魚✴️原味滷汁甜甜地,唔會好鹹~魚蛋彈牙,魷魚份量較少~不過蘿蔔就滷得好入味,無根又清甜,好食😋✴️生菜魚肉湯✴️魚肉質感唔係我鍾意嗰種,依隻係比較實,無彈牙嘅口感~而且份量偏少,唔係好抵食😅✴️熱綠豆沙✴️食完鹹食食碗糖水好舒服🥰陳皮味道唔係太出,不過食落都幾清香,多啲海帶就好了😆

花生旺菜豬骨粥

生菜魚肉湯

✴️生菜魚肉湯✴️

熱綠豆沙

✴️熱綠豆沙✴️
$80 (宵夜)
花生旺菜豬骨粥
2023-11-28 2773 浏览
夜晚收工突然好想食腸粉 經過見到強記米芝連食店 就一於試一試想食好耐既香煎蝦米腸粉($26)加左雞蛋(加$6)腸粉煎得幾香都唔錯 👍🏻份量我一個人食就啱啱好值得一試 ~
份量我一個人食就啱啱好
值得一試 ~

香煎蝦米腸粉
香煎蝦米腸粉
2023-11-19 2077 浏览
每到涼涼地的時候,就會諗起在街邊檔,熱辣辣嘅臘味糯米飯,加埋腸粉正❣️而家搬咗去地舖,地方係舒服咗,乾淨服務好👍今晚就叫咗個雜錦臘味糯米飯,加多個菜乾粥再叫多個腸粉加埋牛柏葉同埋蘿蔔就飽飽咁嘅天氣,最後梗係要食返碗糖水潤吓啦

今晚就叫咗個雜錦臘味糯米飯,加多個菜乾粥

再叫多個腸粉
加埋牛柏葉同埋蘿蔔就飽飽

咁嘅天氣,最後梗係要食返碗糖水潤吓啦
下午走港島中西區海濱長廊,走到銅鑼灣為終點。臨近下午6點,在維多利亞公園特意搜索銅鑼灣美食,在各大銅鑼灣美食榜單推薦下,最後選擇了強記。於是從東邊往西邊返回,特意慕名而去品嘗。2人落座後精挑細選,點了鴛鴦糯米飯,香菇肉絲碗仔翅,還有炒腸粉。點餐後1分鐘內碗仔翅,糯米飯和腸粉全部即刻上齊。食物味道不錯,糯米飯有臘腸,還有肝腸,香菇。肝腸第一次吃,味道很新奇。臘腸和肝腸各1根,還有切碎的若幹小塊。香菇2朵,很香。糯米飯類似于1小碗的量,很有嚼勁。腸粉煎過,比較香口。想要特別說明的是碗仔翅。味道不錯,香油味比較強。但是,吃到中途居然有塑料包裝(如圖)。不禁懷疑食物質素。如此馬虎,以後不會再來。
點餐後1分鐘內碗仔翅,糯米飯和腸粉全部即刻上齊。
腸粉煎過,比較香口。
糯米飯
糯米飯
2023-10-28 2002 浏览
強記入舖後,第一次到訪。店面整潔,坐的比以前舒服很多。點了雜錦臘味糯米飯和燒賣。雜錦臘味糯米飯有少許的切片臘腸潤腸,有一大片冬菇,然後淋上少許的甜醬油,沒有花生。味道可以,感覺就是味精偏重,吃後需要喝很多的水解渴。燒賣和OK便利店的質素一樣,味道很一般。入鋪是看起來整潔了,但感覺缺少了人情味。還是喜歡一經過強記就看到冒煙 熱辣辣又上面滿佈臘腸和潤腸的糯米飯,看到讓你食慾大增。
強記入舖後,第一次到訪。店面整潔,坐的比以前舒服很多。
燒賣和OK便利店的質素一樣,味道很一般

燒賣
雜錦臘味糯米飯
2023-10-21 1437 浏览
搬咗屋都好耐冇食,之前對住條街好似好食好多,宜家係店鋪內只係靚咗有地方好坐,但味道無哂,唔好食但又貴左,糯米飯啲料都少咗好多,真心失望😮‍💨我諗都唔會再去😞
2023-10-20 1137 浏览
之前聽米芝連介紹依間好耐,今日係附近就試試佢。鴛鴦腸雜錦糯米飯($64)上碟時明顯聞到臘味香味,食落無想像中咁油/濃,所以食到尾都無覺好膩,同食落口都有陣油香味。個人更喜歡潤腸,味道比出面既潤腸更香濃,配淡少少嘅糯米飯好夾。臘腸唔會有出面有啲臘腸果種死咸味,死到尾個口都唔會有食味精果種麻麻嘅口感。同除左面果幾舊,食到底仲有一層臘味+冬菇臘味量幾足。建議加個小食,飽腹感剛好。香煎蝦米腸粉+雞蛋煎($26+$6)腸粉面做到煎完嘅脆卜卜口感,腸粉本身滑身又唔散;同佢本身都有海量芝麻同蔥,更香口想食唔停口。豉油度我估有調整過,比平常無咁咸。雞蛋方面我覺得可以再多啲,因為有1/3腸粉痴唔到雞蛋,有少少可惜。同如果雞蛋可再炒耐少少應該會更香口。不過因為餐廳無俾水,如果無叫嘢飲食糯米飯中途會口乾啲。埋單100$唔駛性價比高
之前聽米芝連介紹依間好耐,今日係附近就試試佢

鴛鴦腸雜錦糯米飯($64)
臘味量幾足。建議加個小食,飽腹感剛好。

香煎蝦米腸粉+雞蛋煎($26+$6)

性價比高
2023-10-03 1133 浏览
服务态度算是HK没有tips的T0级别了,另外偶遇热心老奶奶告诉我们哪些菜值得试一试,她说她小时候就在吃这家已经吃了50年了。现在香港小店基本上都支持WeChat/Alipay,这家也是。

2023-09-14 1237 浏览
🍚 臘腸雜錦臘味糯米飯 $54 嚟到呢到當然要試下佢嘅必食糯米飯‼️見佢細細碗但其實好足料🤩 好香嘅臘腸再加埋蔥花點綴🤤 糯米飯仲有少少焦香🥰 煙煙韌韌嘅口感真係好正🥳🫶🏻 比一般茶餐廳嘅價錢就可以食到米芝蓮嘅質素🌟 係性價比極高嘅平民選擇😍 唔怪之得咁多人排隊😆-🍢 咖哩魚蛋 $12細細碟有六粒 啱哂比較細食或者想過下口癮嘅大家🤩 唔係普通好粉狀嘅魚蛋 呢到嘅魚蛋實淨彈牙😚個人認為有少少似甜不辣嘅口感 幾得意🙈 咖哩汁好香 微辣得嚟幾過癮🥰 唔同出面比較水狀嘅汁🧐 比較杰身👍🏻-🫘馬來喳咋 $29食完香辣嘅主食 唔夠喉想食糖水🤤 叫咗碗熱嘅喳咋😋 有好多種唔同嘅豆、西米、加埋芋頭🍠 質感綿滑得嚟又好豐富😍 雖然未去到食過最好食嘅但對比其他餐廳算係唔錯🙈-好味程度:🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽回頭度:🐽🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽🐽🐽💰人均消費:$50-$100
🍚 臘腸雜錦臘味糯米飯 $54
唔同出面比較水狀嘅汁🧐 比較杰身👍🏻
🫘馬來喳咋 $29
食完香辣嘅主食 唔夠喉想食糖水🤤
叫咗碗熱嘅喳咋😋
有好多種唔同嘅豆、西米、加埋芋頭🍠
質感綿滑得嚟又好豐富😍
🫘馬來喳咋
🍚 臘腸雜錦臘味糯米飯
  • 鴛鴦腸雜錦臘味糯米飯
2023-08-24 1056 浏览
吃強記很多年了,舊舖頭時的喳喳,料很多,不會只是水,吃完很滿足;現在要成30元一碗,但水多過料,吃完一肚水,完全冇滿足感,令人非常失望,唔怪之得中午午飯時間都坐不滿
外卖自取