2021-11-21 610 浏览
今日去灣仔行街,行下行下就晚上6點幾,又唔知去邊食晚餐,行過強記美食,睇到幾個客人在門口等外賣,心想有人等外賣食物都應該唔會差得去邊。不用等位,可以立即入坐。叫了糯米飯、腸粉、牛肉粥、咖喱魷魚和牛柏葉。我喜歡既食物是子砂窩牛肉粥,粥一上台熱辣辣,食下去好夠味。煎腸粉味道都唔差,煎燶少少仲好味😋。糯米飯一般,不是網上講到既咁好食。咖喱魷魚、牛柏葉不是太出色,可以試一次就足夠。鋪頭光猛,睇上去都叫乾淨。

2021-11-20
2021-11-17 675 浏览
我冇諗過強記會靚左咁多,連餐牌餐巾都提供埋,不變的依然係絡繹不絕的人流新鋪d野新束束好乾淨,我不是很習慣。以前的大鐵鑊也未有見到。香煎虾米腸粉$25超級正,脆卜卜有少許微焦,煎得夠火喉又嫩滑,係以前食開的味道。陳皮綠豆沙$27亦是一絕,不會過甜,陳皮足,豆沙綿軟Keep 到水準,食極唔厭,強記真心好正呀。下次要食番喳喳,豬骨粥,糯米飯,豉油王炒麵,腐竹糖水

陳皮綠豆沙$27亦是一絕,不會過甜,陳皮足,豆沙綿軟

2021-11-17
喺灣仔已有70年歷史嘅「強記美食」最近搬咗新鋪!之前我只會揀天氣涼啲嘅時候先去「強記美食」,因為店內地方細又冇冷氣,食飯時熱辣辣感覺並唔好受😆😆 搬咗鋪後就可以隨時去食臘味糯米飯!舊鋪同新鋪地址接近,轉個彎就到㗎啦。 餐牌上所有食物我都想食…最後都係決定食好耐冇食過嘅「臘腸雜錦糯米飯」(HKD54)。價錢係比搬鋪前貴咗,不過相對地糯米飯同埋材料都多咗。印象中之前啲臘腸係切片嘅,而家就原條切半上。味道我覺得冇變,飯粒依然好黏口,食完之後仲好暖胃呢。▫️燒賣 (HKD10/ 5粒)⭐️試業期間營業時間為12pm-10pm⭐️最低消費每位$20⭐️不設加一

▫️燒賣 (HKD10/ 5粒)

⭐️試業期間營業時間為12pm-10pm
⭐️最低消費每位$20
⭐️不設加一
2021-11-01
2021-11-10 1018 浏览
強記美食地址: 灣仔駱克道406號地舖電話: 25725207🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹由佢地舊舖食到新舖。以前起舊舖多數叫碗糯米飯或豬骨粥配腸粉,但係真係食到大汗疊細汗。聽到強記開舖,梗係要黎支持下。新舖店面新裝修,啲嘢新束束好乾淨好企理,坐得好舒服,香港地最緊要有冷氣👍🏻兩個人好似肥妹鬼上身咁嗌咗以下咁多樣1️⃣臘腸雜錦糯米飯裏面有蔥、冬菇、蝦米、臘腸、臘肉碎 ,又足料, 香口,咬落去好豐富。有時出面食啲糯米飯會半生不熟,不過強記做咗幾廿年梗係無呢個低級錯誤啦!而且佢啲糯米仲煮到好Lim,但啲米又一粒粉分明有油光,唔會溶咗一pat嘢咁。2️⃣花生旺菜豬骨粥個粥底好綿好滑,唔會好水好稀咁,入面有豬骨花生蠔豉菜乾。今日天氣涼涼地,食啖粥真係好暖胃。3️⃣豉油王炒麵呢個都好味😋 碟底無油,我唔鐘意啲好乾嘅豉油王炒麵,佢係有少少🤏🏻咁啲啲濕,個麵就會軟少少。咁當然,如果食開好乾好硬嘅麵的話,呢個麵可能唔啱你。4️⃣南乳蘿蔔魚蛋燒賣個南乳蘿蔔好入味,夠淋!魚蛋我無食到comment 唔到。燒賣就正常無乜特別。5️⃣香煎蝦米腸粉超級正。我覺得好過舊舖!我記得有一次在舊舖食煎過咗龍碎濕濕。今次係一啲都無呢個問題!煎得
強記美食

豉油王炒麵

4️⃣南乳蘿蔔魚蛋燒賣
南乳蘿蔔魚蛋燒賣

5️⃣香煎蝦米腸粉
超級正。我覺得好過舊舖!我記得有一次在舊舖食煎過咗龍碎濕濕。今次係一啲都無呢個問題!煎得勁香,有少少微焦,一舊腸粉又有脆又有滑嘅口感,食到停唔到口
蔥花蝦米煎腸粉

6️⃣砂鍋燒鴨粥
呢個係新嘢!上枱果陣仲係滾住咁上!因為太飽,所以我只係試咗少少個粥底!下次去我會自己嗌一個砂鍋粥品嚐一下。
砂鍋燒鴨粥

呢間本土足料良心老店,上咗大舖,一定會繼續支持!

整體好食指數:🤤🤤🤤🤤🤤(5/ 5)

2021-11-10
臘腸雜錦糯米飯
豉油王炒麵
蔥花蝦米煎腸粉
砂鍋燒鴨粥
2021-11-08 529 浏览
多年歷史嘅\強記美食/搬咗入大舖,前幾手經過見到佢試業中就入咗去食,睇吓食唔食得返以前嘅味道😬❶香煎蝦米腸粉 $25煎到好香口 腸粉表面仲脆卜卜係我最鐘意嘅腸粉狀態ʕ •́؈•̀ ₎加埋甜醬一齊食真係好幸福唔係到到嘅腸粉都可以煎到卜卜脆 正!❷花生旺菜豬骨粥 $36配料都幾多但排骨淨係得兩舊🥲(不過豬肉而家真係好貴嘅 可以理解)啲粥好綿味道啱啱好 唔會太鹹~係以前食開嘅味道😬❸砂鍋滑雞粥 $46呢樣係以前冇嘅新產品!因為我哋食咗豬骨粥先再食呢嗰滑雞粥一食真係好鹹⋯啲雞係好滑嘅 但粥體真係鹹得滯味精都幾重手 食完好口渴總結嚟講 今次好可惜冇食到糯米飯下次有機會會再食!小食都出色保持到以前嘅質素但新產品可能要再適應一下啦(´._.`)

❶香煎蝦米腸粉 $25
煎到好香口 腸粉表面仲脆卜卜
係我最鐘意嘅腸粉狀態ʕ •́؈•̀ ₎
加埋甜醬一齊食真係好幸福
唔係到到嘅腸粉都可以煎到卜卜脆 正!

❷花生旺菜豬骨粥 $36
配料都幾多但排骨淨係得兩舊🥲
(不過豬肉而家真係好貴嘅 可以理解)
啲粥好綿味道啱啱好 唔會太鹹~
係以前食開嘅味道😬

❸砂鍋滑雞粥 $46
呢樣係以前冇嘅新產品!
因為我哋食咗豬骨粥先再食呢嗰滑雞粥
一食真係好鹹⋯啲雞係好滑嘅 但粥體真係鹹得滯
味精都幾重手 食完好口渴

總結嚟講 今次好可惜冇食到糯米飯
下次有機會會再食!
小食都出色保持到以前嘅質素
但新產品可能要再適應一下啦(´._.`)
2021-10-30 951 浏览
最近天氣開始轉涼,早有聽聞灣仔有一間攞米芝連既糯米飯,今日叫左個雜錦臘味糯米飯,由碗飯一上枱已經聞到好香既炒臘味飯味,味道唔會太鹹,糯米炒得夠入味,飯唔會太硬身,最緊要同臘味好夾,而碗飯個size岩岩好,因為糯米本身食得多會容易頂胃,一碗飯再配個小食剛剛好,材料方面臘腸同糯米既比例剛剛好,食得出多年用心既味道,價錢方面最平45$一碗飯配個小食都係10$,埋單50-70$左右,價錢合理值得一食再食👍🏻
  • 雜錦臘味糯米飯
2021-10-29 690 浏览
強記係由細食到大嘅舖頭,由街邊不起眼的車仔檔,到最近搬進了得體的舖頭,不變的依舊係絡繹不絕嘅人流。搬舖之後,會加價就理所當然。45蚊一碗嘅招牌鴛鴦腸糯米飯,來到坐低還是必定要食,解一解饞。😋糯米飯粒粒分明,油亮飽滿,乾爽不粘的口感是強記嘅特色。最近開始轉凍,食糯米飯嘅感覺就係會令人暖粒粒。但冬天時在舊舖頂著寒風食糯米飯,又是另外一種滿足感,哈哈。值得一提的還有他們的煎腸粉。煎過一面的腸粉香脆,另外沒有煎的那面保留了腸粉原有的軟糯,特別帶出了腸粉的米香,是令人忍不住一啖接一啖嘅口感。間唔時會口痕想食,在家試過自己煎,完全不是這回事。😅🤣小店搬遷到離舊舖不遠的地方,大家還要繼續支持啊。💪🏻

小店搬遷到離舊舖不遠的地方,大家還要繼續支持啊。💪🏻

鴛鴦腸糯米飯
鴛鴦腸糯米飯
2021-10-25 701 浏览
每次一開始涼涼地,就諗起呢間小食店既糯米飯!😋最近,每次揸車經過都見關門,以為無開!之後覺得唔對路喎!無理由日日唔開嫁!😮‍💨突登落車睇,原來搬咗鋪!👏🏻👏🏻👏🏻一入鋪,我諗大家都唔會諗到強記靚左咁多!見到依家全部都係後生仔後生女,老闆話依家第三代開始接手!佢地仲留番個舊招牌👍🏻👍🏻👍🏻好有特色 見到呢幅牆,真係唔影都對唔住自己😂😂😂壯觀呀!!!依家連餐巾都提供埋😂😂😂 新餐牌!幾個月無食,真係忍唔住要叫個鴛鴦腸雜錦糯米飯黎食😋雖然比以前貴左少少,但碗飯大碗左,都唔止幾啖!我一個女仔真係食唔曬!不過真心好正呀!糯米飯軟硬岩岩好!最鐘意係粒冬菇,吸哂臘腸潤腸嘅油香!慢慢食都忍唔住食曬😋下次真係要加冬菇!😬好飽呀!但好滿足😌😌😌Keep到水準!👏🏻👏🏻👏🏻一定會繼續幫襯!要加油呀💪🏻💪🏻💪🏻
每次一開始涼涼地,就諗起呢間小食店既糯米飯!
😋
突登落車睇,原來搬咗鋪!👏🏻👏🏻👏🏻

一入鋪,我諗大家都唔會諗到強記靚左咁多!

見到呢幅牆,真係唔影都對唔住自己😂😂😂
壯觀呀!!!

依家連餐巾都提供埋😂😂😂

新餐牌!

好飽呀!但好滿足😌😌😌

Keep到水準!👏🏻👏🏻👏🏻

一定會繼續幫襯!要加油呀💪🏻💪🏻💪🏻

• 鴛鴦腸雜錦糯米飯
2021-10-23 801 浏览
今日叫左煎腸粉+蛋,羅白+豬皮首先個煎腸粉,無左以煎米香感覺,完全煎唔夠本身食材嘅引發性本來做得好好以前 脆口嘅口感,煎香嘅米香令人一試難忘諗住試下加蛋, 搞到完全冇咗特色本身初心嘅感覺點解要放棄蘿蔔 完全唔入味 咬落去的2mm係南乳味其2多渣個汁......淡到..... 冇咗以前嘅味道同埋以前有臘味嘅油香....依家完全感覺唔到P.S.以前幫襯咗咁耐,逢冬天必定諗起強記味道同温暖,但係搬咗鋪似乎搵唔返當年嘅味道 食完失意人上
今日叫左煎腸粉+蛋,羅白+豬皮

首先個煎腸粉,無左以煎米香感覺,完全煎唔夠
本身食材嘅引發性本來做得好好
以前 脆口嘅口感,煎香嘅米香令人一試難忘
諗住試下加蛋, 搞到完全冇咗特色
本身初心嘅感覺點解要放棄

蘿蔔 完全唔入味 咬落去的2mm係南乳味