2019-12-15 1982 浏览
今晚朋友揀呢間食晚飯,老老實實行過好多次但未幫襯過 😜訂咗 7 點但大家都遲到,好彩佢哋都留返張檯比我哋,另外我哋有朋友攞咗 5 大袋嘢比我哋都好 ar 位,佢哋地方唔算大,仲頭痕緊放喺邊,佢哋話預咗張梳化位比我哋,可以塞晒啲嘢喺檯底同座位,舒舒服服咁食好西 ✌總括嚟講海鮮係好新鮮又唔會燒得太老,瀬尿蝦好大隻,蟹粥就有啲稀,反而肉骨茶有啲驚喜,好夠味 👍👍,但茄子就辣咗啲,菠蘿好甜 😍是晚甜品冰火魔法義賣,我哋梗係支持吓啦,底應該係一片飽,中間嗰層係棉花糖,面層炸雪糕,夾埋一齊食都可以,係棉花糖有啲過甜啫 🤭下次再嚟 encore 肉骨茶先 🤣
今晚朋友揀呢間食晚飯,老老實實行過好多次但未幫襯過 😜

下次再嚟 encore 肉骨茶先 🤣

燒聖子
燒羊架
甜品
2019-11-30 1167 浏览
平時夜晚去大埔食宵夜首選,海鮮同食材都好新鮮,朋友生酮飲食都可以有好多選擇,所有食物都即叫即燒,所以要等比較耐,個人好推薦芝士撞棍。小店好有人情味,又可以刺激黄色消費。
$150 (宵夜)
庆祝纪念
生日
  • 初戀芝士撞棍
2019-10-18 1346 浏览
雖然地鐵宵禁,但好多餐廳都唔洗跟隨宵禁既(宜家),我同朋友係平日夜晚9點半去左食彩虹。👇🏻打頭陣既有Star War醉蜆配烏冬 $34(有4個辣味level可以揀,揀左BB辣)👍🏻蜆肉分量唔手軟,湯夠味,由於加左少少辣味,整野味道更香。👇🏻雞中翼(2隻)x2, $15@1串呢款係燒既,味道ok👇🏻特飲 - 852咸濕沙冰 $28第一次飲沙冰係配「咸濕」梅味😏味道相當新鮮、有創意🤩唔伏,但未必人人鐘意以下影左少少餐牌

👇🏻打頭陣既有Star War醉蜆配烏冬 $34
(有4個辣味level可以揀,揀左BB辣)

👇🏻雞中翼(2隻)x2, $15@1串
呢款係燒既,味道ok

👇🏻特飲 - 852咸濕沙冰 $28
第一次飲沙冰係配「咸濕」梅味😏
味道相當新鮮、有創意🤩唔伏,但未必人人鐘意

以下影左少少餐牌

2019-10-17
2019-10-02 1018 浏览
口痕想食串燒,就黎大埔好出名,充滿人情味嘅彩虹串燒啦!雖然呢到鋪頭唔算大,但老闆同老闆娘好好人架,會同客人有好多交流,由傾到野食味道同推介,到生活小事,都好家的感覺☺️原來佢地都做好多善事,我地街坊更加會落力幫襯多啲!我地食左花甲,炸鮑魚,芝士焗蠔,愛好海鮮嘅我地都覺得好新鮮好正😆當然唔少得芝士撞棍嘅響玲啦,係呢到嘅招牌,仍然都保持水準,食落香脆滋味。肉類串燒同鵪鶉蛋都係咁野味~豐富嘅一餐!😍

2019-09-29 641 浏览
⭐👉🏻評分: 7/10—————————————————中大人凌晨唔知食乜好?一齊去大埔支持小店💪🏻串燒有好多款式,因為老闆娘推薦食海鮮,所以就嗌左蟶子王($190)同象拔蚌~海鮮全部都係時價,定價都都幾進取🙆🏼‍♀但係好鮮甜😋另外肉類價錢比較相宜,豬頸肉有肉汁夠濃味😋但炸物就爭小小🥺炸得比較硬,調味都唔多夠~始終都係主打串燒,大家去到嗌返串燒就得hahaPS老闆好nice hahaa同路人,食得特別開心🥰————————————————

⭐👉🏻評分: 7/10

—————————————————
中大人凌晨唔知食乜好?一齊去大埔支持小店💪🏻
另外肉類價錢比較相宜,豬頸肉有肉汁夠濃味😋
PS老闆好nice hahaa同路人,食得特別開心🥰
————————————————

今日一家大細響大埔踩單車,小孩吾小心僕傷額頭,在路途中冇藥品消毒或退腫用品打理。到大埔墟站的彩虹串燒店吃晚餐,一入店後,店主招呼我哋入座後見到我仔額頭上的腫傷,佢問我發生了什麼事後就去叫另一店員出來關心小孩的傷勢,既刻去拿出一包冰塊親自幫我仔敷額頭,足足敷咗有十幾分鐘,又教了好多醫治的方法,好感激店主的好心幫助,多謝你哋🙏🙏🙏 另外店內的食料新鮮十分美味!👍👍👍
另外店內的食料新鮮十分美味!👍👍👍
2019-07-17 634 浏览
嗌左雞軟骨、薯角、彩虹雞wings、starwar醉蜆烏冬、燒腐皮、朋友叫左沙律撈丁、韮菜同司華力腸同啲串燒仔咁個燒腐皮黎到呆左.... 廿幾三蚊既價錢真係冇下次又冇乜特別 薄過紙咁。收得好貴朋友食 都係話冇乜特別

個燒腐皮黎到呆左.... 廿幾三蚊既價錢真係冇下次
又冇乜特別 薄過紙咁。收得好貴

朋友食 都係話冇乜特別

2019-07-09 416 浏览
成日都經過聞到好香但係都冇機會試一試雞泡魚乾有點過火所以太乾, 煙韌度減低咗值得一提係燒嘅貝殼類都洗得好乾淨!!冇沙同埋好鮮甜!!北寄貝, 蟶子, 另外有送一款貝唔記得個名有適量調味但係唔會喧賓奪主太鹹太濃味炸品都唔錯椒鹽鮑魚好味夠脆又 juicy!!雞皮串同雞軟骨停唔到口 haha其他肉類丸類就相對遜色牛舌 豬頸肉係失望嘅冇肉香 唔爽口 唔入味 🤭牛粒就太韌了 都係唔好味羊架漏單所以直接 cancel海鮮 非常推介其他串燒就有待改善喇
成日都經過聞到好香
但係都冇機會試一試

雞泡魚乾有點過火
所以太乾, 煙韌度減低咗

值得一提係燒嘅貝殼類都洗得好乾淨!!
冇沙同埋好鮮甜!!
北寄貝, 蟶子, 另外有送一款貝唔記得個名
有適量調味但係唔會喧賓奪主太鹹太濃味

炸品都唔錯

椒鹽鮑魚好味
夠脆又 juicy!!

雞皮串同雞軟骨

羊架漏單所以直接 cancel

海鮮 非常推介
其他串燒就有待改善喇
2019-06-25 1297 浏览
一早睇過介紹,呢間大埔的串燒店評分不錯,呢晚一於同一位大埔街坊黎試下聚下。店舖雖小走親民街坊路線,老闆自己生意親力親為,人情味濃。點了以下幾款:燒扇貝 (3隻):店員推介,扇貝我亦特別喜歡,而看到價錢也合理,就一於叫黎食。用蒜蓉汁,加埋本菇一齊燒,菇的鮮味滲在汁裡,最後仲有明太子及香蔥點綴,整個配合天衣無縫。扇貝是新鮮,肉鮮味亦彈牙,推介得非常好。初戀芝士撞棍 :個名夠哂gimme, 初戀有熱燙燙心如鹿撞的感覺,就如吃呢個炸響鈴再上芝士,燒完溶了的芝士滲在脆卜卜的響鈴,一咬那種熱燙係心裡面滾動著,既特別又難忘,真是一絕!要讚老闆為此改了咁絕配的名。厚切牛脷:脷夠厚切 不會韌易咬,配了沙嗲汁,燒後更香!安格斯一口牛 :肉味濃,牛肉肉質軟腍,燒後肉汁保留,一口吃好方便,少吃牛的我都一粒一粒吃了下去。雞全翼:燒得不錯,燒汁很香好惹味呢!註:點扇貝仲會送一份燒蜆呢,蜆肉也很清甜好吃。串燒店特別地方係有新鮮海鮮選擇,確保材質新鮮,燒出來也特別好味。下次會再來食呢!

點了以下幾款:

厚切牛脷:脷夠厚切 不會韌易咬,配了沙嗲汁,燒後更香!

雞全翼:燒得不錯,燒汁很香好惹味呢!

註:點扇貝仲會送一份燒蜆呢,蜆肉也很清甜好吃。

2019-04-16 555 浏览
朋友介紹黎呢間食串燒 因為平時都好鐘意食串燒所以就一定要黎試下 呢間串燒真係幾正啊 雖然比較細間 可能會有少少逼 不過勝在唔會好多人好鐘意食呢個魷魚筒 燒得好香 好彈牙 調味料落得岩岩好唔會好咸 不過兩個人食就有啲多啦 我地都食到好飽下次會到黎食啊
朋友介紹黎呢間食串燒 因為平時都好鐘意食串燒

下次會到黎食啊
2019-03-26 583 浏览
與朋友閒逛後,偶然看到這閒有賣水蟹粥的小吃店,二話不說便衝了進去。入座時已是九時多,故不用等候。但仍然有多枱顧客在用餐,感覺應該是好吃的🤣兩人肚餓得胃口大開,瘋狂地點了滿枱都是食物🤤. (明顯地枱子對我們來說大小了🤦🏽‍♀️) 要讚的是,上菜速度很快,端上來的全都熱辣辣,小香噴噴,吃入口份外美味店內主要賣烤物,串燒,小吃,價錢合理,份量亦剛好。味道我們覺得都正常,沒有太大驚喜,但整體頗值得一試來滿足對小吃的慾望水蟹粥不錯,粥底有海鮮鮮味,有一隻小花蟹,蠻足料另點了,鰻魚,皮蛋,雞軟骨,炸雞翼,芝士焗蠔,燒茄子,牛仔骨和兩杯飲料。都不錯盛載炸雞軟骨的器皿很趣緻,忍不住給它來個大特寫。

水蟹粥不錯,粥底有海鮮鮮味,有一隻小花蟹,蠻足料

另點了,
都不錯

盛載炸雞軟骨的器皿很趣緻,忍不住給它來個大特寫。
2019-03-13 381 浏览
雖然位唔多,偏窄,但食物好好食。最鐘意係醉蜆烏冬,唔太食得辣簡左bb辣,好香酒味,烏冬軟硬適中,唔會太淋,蜆肉份量足,食宵好選擇。 另外 老闆娘介紹我地食扇貝,果然新鮮!
剛巧遇上這間串燒,有很多選擇同直送食品!今次like 埋facebook仲有特價海鮮,海鮮都十分大大隻,牛肉豬肉串都好,還有墨魚🦑咀,雞皮,另外還有其他炸物!又有辣度選擇飲品都多選擇,有特式果汁,又有特別推薦既酒類!絕對是傾計好地方!值得一試!
2018-04-21 1110 浏览
#隱世美食#肥美性感的貴妃蚌#特大既帶子#超香蕉既香蕉鮮奶#超乾淨的清潔最近好多人用”隱世美食”呢個hashtag 今次我都好想幫彩虹hashtag “ 隱世美食”本身今日岀大埔又係想食拉麵 但排哂長籠,就走左入彩虹我愛串燒但又怕食串燒,一來食串燒好易中伏 二來好怕熱屎辣辣食熱辣辣即串燒。。。。三來好怕食得好”呢hea”...但彩虹既格局係好舒服好似cafe又似bar咁一入到鋪,店員好熱情介紹比我知今日既promotion係買帶子送貴妃蚌。其實嗌既時候都好驚伏。因為一般岀面既燒貝類都又老又un,什至雪藏。。。點知。。。大隻到喊。。。新鮮,juicy多汁(我真係飲哂啲汁!!!!!)真係大隻到喊再講多次,我真係飲哂啲汁睇相。。。又想食翻。。。呢碟野已佔左我半張bar枱之後點左既係水蟹海鮮粥,冇記錯好似58定85蚊,粥非常非常綿,有完整既多肉花蟹一隻,新鮮蜆好多粒(重點係零味精)其實我仲點左燒冬菇,墨魚咀,羊架。但一上枱。豬隊友就搶左咬左啖冇得影相羊架好嫩juicy ,下次食一定encore但最估唔到係個燒冬菇唔識用文字表達,總之唔食一定後悔,佢既岀色度比肥美帶子更高幾分野飲點左香蕉鮮奶,落

最近好多人用”隱世美食”呢個hashtag
今次我都好想幫彩虹hashtag “ 隱世美食”
本身今日岀大埔又係想食拉麵 但排哂長籠,就走左入彩虹

真係大隻到喊
再講多次,我真係飲哂啲汁

睇相。。。又想食翻。。。呢碟野已佔左我半張bar枱

羊架好嫩juicy ,下次食一定encore
但最估唔到係個燒冬菇

野飲點左香蕉鮮奶,落完單聽到佢鮮搾
估唔到唔飲汔水唔飲酒既我食串燒可以有杯咁健康咁好味既飲品嘆

另外,我係餐廳見到一個奇景,每枱客走,店員都會用支清潔噴霧噴完枱再抹。呢個絕對係飲食奇景。見到貴店咁乾淨清潔每張枱,我對我今晚所食既野有百二分既安心。

希望彩虹可以繼續保持水準,絕對絕對有下次

2018-04-12 805 浏览
同朋友約埋返大埔搵宵夜食🍴系哩條街入夜比較旺非🌈莫屬去對面睇下有咩新鮮海鮮🐚🦀泰式生蝦刺身船吾食生蝦既我竟然食左三隻個生蝦汁辣辣地又好好味燒翡翠螺食落就知好新鮮因為好爽大扇貝加左d菇同蟹子原來又幾夾咖貴妃蚌鮮鮑魚走過油脆脆地系幾過癮:牛仔骨少左d吾夠喉大鱔原來鱔配生蝦汁都系吾錯既配搭:一口和牛重牛味又吾會UN,基本野司華力腸冇水蛇春腸先嗌司華力頂住個腸雞中翼以上2樣都系冇咩特別評價牛脷哩樣系我至但系我覺得麻麻地冇脷既質感芝士王小虎芝士怪必嗌...尖椒得一條吾辣🤣無辣不歡✌🏽starwar牛肉粥普通既一碗粥喇沙湯麵料份量十足 ,喇沙味道好似仲差少少老闆話肉骨茶好正宗下次要再黎試下先同埋希望下次可以食到條水蛇la
同朋友約埋返大埔搵宵夜食🍴

少左d吾夠喉

大鱔
原來鱔配生蝦汁都系吾錯既配搭

一口和牛
重牛味又吾會UN,基本野

司華力腸

哩樣系我至

但系我覺得麻麻地
冇脷既質感

芝士王小虎
芝士怪必嗌...
尖椒得一條吾辣🤣
無辣不歡✌🏽

starwar牛肉粥
普通既一碗粥

喇沙湯麵
料份量十足 ,喇沙味道好似仲差少少

老闆話肉骨茶好正宗
下次要再黎試下先