2016-12-03 732 浏览
坪石邨對我來說是很熟悉的屋邨之一,但不是說是曾經住過那種,而是小時候曾經買過那裡地道麵包店的麵包。不過長大以後,我已經很少光顧那邊的食店或麵包店。如果不是準備乘搭巴士去香港島那邊的話,也不必刻意去找坪石邨的食肆食飯。坪石邨是歷史悠久的老牌公共屋邨,即使近年「領X」對大部分公共屋邨的商場來個翻天覆地的改變和顛覆,坪石邨也不例外,但是「領X」對坪石邨的影響不如其他屋邨般強烈。「領X」為坪石邨帶來的大型連鎖集團食肆不多,也只不過是麥X勞跟大X活而已。至於它們旁邊的餐廳「彬記」,以前有沒有幫襯過我真的完全沒有印象,不過「彬記」外貌真的很像老牌中式餐廳,老到連一個最基本的是日午餐餐牌竟然都沒有,我唯有苦苦在搜尋有什麼午飯可以吃。結果給我找到「午市特價飯」,不過「彬記」所謂的「午市特價飯」 ,都是偏向中式小菜的風格,而不是港式地道茶餐廳的平價扒飯。「彬記」的午市特價飯沒有雞扒,沒有牛扒,只有梅菜扣肉和沙薑雞飯,還有男人的浪漫,「豆腐火腩飯」,可惜我這種浪漫我真的欣賞不了。最後我見到「咖喱滑雞飯」,我以為我終於找到我的至愛,滑雞嘛,我以為是那種無骨啖啖肉那種,結果還是讓我一再失望而回。其實所謂咖喱滑

其實所謂咖喱滑雞,其實只是將一般連骨雞肉斬件,再用中式咖喱汁,青椒、紅椒、洋蔥作配菜炒成,和我一向吃慣的港式咖喱汁有點不同。現在我就好像點了一個中式小菜配白飯一碟,而不是港式地道的咖喱雞球或雞扒飯,效果不似預期。

不過它始終都是我想吃的雞,但如果我在港式茶餐廳吃雞肉碟頭飯的話,還是想吃無骨咖喱雞扒飯多一點,而不是一碟地道的中式小菜。即使是廚房的朋友好像用心炒出來的小菜咖喱炒雞件,無疑很有鑊氣,很入味,對我來說都是失望而回,連骨雞件吃下去始終不及去骨雞扒那般方便,今次始終不是我吃慣的港式茶餐廳碟頭飯,唉……
2016-11-30
2016-10-28 578 浏览
今日到老友家gathering,路經彬記,見好多人幫衫,又肚餓,於是即管入去試試午餐,叫左個沙薑雞飯,包例湯,飲品加五元,沙薑雞另上,仲熱辣辣,有菜底,賣相不錯,食落口口感不錯,有雞的鮮味,肉質算滑,很重沙薑味,好味,另外叫杯凍檸茶,味道不過不失,茶味不夠。想不到呢類的茶餐都有驚喜, 見到晚飯D小菜都幾好,期待下次有機會可以試試。
今日到老友家gathering,
沙薑雞飯
沙薑雞飯
  • 沙薑雞
2016-04-26 886 浏览
每次行過呢間餐廳,呢間餐廳基本上都有九成滿嘅,睇落都係做街坊生意。我一般都會睇下啲人主要食啲乜嘢先,見到有唔少人都蒸魚飯。咁我都一於梅菜鯇魚飯先,阿姐送到埋黎已經香噴噴,一擺入口就知道蒸得啱啱好,魚又好滑,又好入味。用黎送飯真係一流。仲有例湯,同一大碟飯真係好抵食,呢餐價錢$37都算係合理呀。

2016-04-26
2016-04-08 849 浏览
好,又是我的坪石早餐時間。不過,每一次搭小巴出到來,若是要食早餐的話,都會心大心細,心有時好想去牛池灣飲個茶,但有時候又不想花太多時間走過對面,就簡單在坪石邨快食。是日,想快,又想試下未食過的餐廳,於是,我就來到這一間令我從來都沒有把他放在眼內的《彬記粥麵美食》。早上的我來到茶仔,食麵是一個指定項目,我吃的,是豬扒煎蛋麵,豬扒感覺一般,香口但油很多,蛋是軟軟的,若是餐廳肯再來煎香一點的話,會是很好,而麵,大腍又冇味,不行。奶茶,沒什麼驚喜,又不算是不好飲,很一般。很一般,很一般,一般到,我不會回頭,亦不太願意找日食午餐平反....
奶茶,沒什麼驚喜,又不算是不好飲,很一般。
$30 (早餐)
2014-04-13 1168 浏览
如果唔計要行過去牛池灣街市嗰邊,坪石邨夜晚9點幾之後仲開嘅食肆只有呢間,都算係獨市,好似開到1點。好在都不過不失,唔算太過難食,尚可接受的。佢嘅 鹵水鵝 都幾入味,唔會太過死鹹。大腸墨魚 - 大腸有鹵水香,軟「林」,容易咬,唔會「𡁻」唔到,乾淨,無其他異味。墨魚彈牙。韭菜豬紅 - 啲豬紅好多,嗰汁用黎撈飯食好正。小炒皇 - 樣樣料都有啲,炒得剛剛好,唔錯。豉椒鵝腸 - 一般般,醬汁幾夠味。味菜鮮魷 - 亦屬一般。沙爹雞煲 - 雞有雪味,建議食沙爹金菇肥牛煲好過,佢啲沙爹會加少少菠蘿粒落去調味,我唔食菠蘿,所以覺得唔落可能仲正。薑葱魚頭煲 , 椒鹽鮮魷 - 都幾香口。魚香茄子 - 正正常常,好送飯,不過有時人多,茄子會煮得唔夠「林」。京都骨 - 酸酸甜甜,醬汁夠味,醒胃,不過略嫌太大「舊」,好難咬,如果斬細件一點會容易食啲。唔多推介嘅有蠔仔粥同例湯,蠔仔粥雖然蠔仔幾大粒,不過幾腥下,啲冬菜粒又大粒得滞,搞到好鹹,個湯底唔多好食,唔會有人地嗰啲大地魚湯嘅香味。例湯好假,有時飲就䶢到味精湯咁,有時又好似溝水溝出黎咁。而且食碟頭飯至免費送一碗,叫餸的話無論你叫幾多餸,都無得免費,都要收錢。不過間中唔知係咪無咩生意,有多湯剩,又會好間唔中一次半次免費送你一碗。另外豉椒排骨炒麵,麵夠脆,不過排骨無咩味,入唔到味。
2014-01-06 458 浏览
對於這間餐廳的印象,最深刻是曾經在這兒買過美味的蜜糖雞翼外賣。今天,就嚐嚐他們的早餐。早餐有中式和西式兩種,之前曾試過中式粥品和油條,沒甚麼特別。今次改西式的,又如何?  叫了一個三餸麵餐,連飲品只是 $26 價錢幾實惠。原本想要煎蛋、叉燒、雪菜火鴨絲米粉,因為無叉燒所以轉了沙嗲牛。蛋都算滑,牛肉不韌。總體來說,味道尚可。  熱奶茶普普通通,雖不香滑,但至少無茶澀味。  可以一試,但不會有驚喜。不過跟上次吃到的粥比較,今次的西式早餐比較好食。而我最懷念的,依然是早前吃過的蜜糖雞翼。

熱奶茶普普通通,雖不香滑,但至少無茶澀味。

题外话/补充资料: By Simon
$26 (早餐)
庆祝纪念
除夕
2013-12-17 281 浏览
最近經常都去彬記食晚飯.之前試過去魚蛋河 雲吞河不過我覺得魚蛋河好味d湯底有魚湯的味道 魚蛋都好大粒好彈下.最近試左牛腩飯 都幾大碟下 送個湯牛腩都幾入味下 不過可以再少少d飯好似唔太夠熱 熱返少少會好好多但味道都可以的~屋村來講 價錢方面都算貴左少少因為哩碟飯加個湯要37蚊感覺好似唔太值得.
最近經常都去彬記食晚飯.
之前試過去魚蛋河 雲吞河
不過我覺得魚蛋河好味d
湯底有魚湯的味道 魚蛋都好大粒好彈下.
牛腩飯
最近試左牛腩飯 都幾大碟下 送個湯
牛腩都幾入味下 不過可以再[淋]少少
d飯好似唔太夠熱 熱返少少會好好多
但味道都可以的~

屋村來講 價錢方面都算貴左少少
因為哩碟飯加個湯要37蚊
感覺好似唔太值得.
2013-12-16
老爸之前去過,話牛筋腩好食,一行五人來試,結果一肚氣。不說其他,只說腰果蝦仁。先看餐牌圖片:再來上枱的:上枱連一粒腰果碎都無,叫伙計,佢話「唔比你地食晒架」,激死,由上枱到叫人黎前後唔夠一分鐘,可以食到一粒不剩?來之前已聽聞此店伙記態度不佳,想不到沒有最差,只有更差。大家想必知道心情對食之味道有很有影響,比個伙記「腰」完,一肚氣,劣評之。奉勸各板友,如不想「腰」心「腰」肺者,慎入!
老爸之前去過,話牛筋腩好食,一行五人來試,結果一肚氣。

不說其他,只說腰果蝦仁。

先看餐牌圖片:
再來上枱的:
「腰果」蝦仁
上枱連一粒腰果碎都無,叫伙計,佢話「唔比你地食晒架」,激死
,由上枱到叫人黎前後唔夠一分鐘,可以食到一粒不剩?

來之前已聽聞此店伙記態度不佳,想不到沒有最差,只有更差。

奉勸各板友,如不想「腰」心「腰」肺者,慎入!
题外话/补充资料: 第一次寫食評,以往都只係ROM,今次實在不得不寫。
2013-10-13
  • 腰心腰肺腰果蝦仁
2013-01-25 207 浏览
今天, 男朋友要加班, 放工已是九點多,便到附近嘅彬記,開可能是星期五人流特別多叫了一個羊腩煲, 腊味炒菜芯, 個白飯及一支大啤羊腩煲: 雖然羊腩不是特別琳, 但味道尚可, 價錢可以接受 $95. 腊味炒菜芯: 腊腸及腊肉都不是太肥, 而且香口, 菜芯仍十分新鮮. 成為$55因為兩碟都大大碟, 所以只是加了兩個白飯, 仍很飽.兩餸+白飯+啤酒都係一共$174, 都算便宜!!!因餐牌的選擇仍多, 下次再試另外的餸先!
叫了一個羊腩煲, 腊味炒菜芯, 個白飯及一支大啤
因為兩碟都大大碟, 所以只是加了兩個白飯, 仍很飽.

兩餸+白飯+啤酒都係一共$174, 都算便宜!!!
因餐牌的選擇仍多, 下次再試另外的餸先!
2013-01-25
2012-08-19 178 浏览
相比小區內嘅其他食肆,彬記算係價錢大眾化,食物味道大緻上都幾好。同友人叫咗 $55小炒皇,有小許帶子同魷魚,腰果金黃香脆,西芹翠綠爽口。魚香茄子煲 $55,鹹香味濃,配白飯食一流。之前食過幾次,啲茄子都刨咗皮,無咁好食,今次有保留啲皮,好食好多。鹵水墨魚大腸 $65,有用咗啲韭菜墊底,不過啲主角都好足料。墨魚大片彈牙,大腸鹵得入味,咬落適中,唔會過於「淋」或「un」,鹵水好香,唔會死鹹。呢間鋪啲鹵水食品值得推介,如鹵水鵝,份量十足,啖啖肉。鹵水掌翼,鐘意「選」骨人士最like。韭菜豬紅都唔錯,個汁撈飯食,可以食到幾碗飯,只係略嫌韭菜太少,差唔多成碗都係豬紅。要講唔好嘅缺點係,我覺得佢地嘅牛腩粉啲牛腩同個湯唔係幾好食,可能算係用清湯腩嘅做法掛,牛腩味道麻麻。反而牛丸粉,啲牛丸同湯個味夾啲,不過就似味精湯多啲囉。仲有就係無咩海鮮食,普通嘅炒蟹、瀨尿蝦、聖子都無,餐牌有炒蜆,不過叫親都話無囉。
  • 鹵水食品
炎炎夏日來到尾聲, 但本地物價指数似乎高據不下, “彬記”一間耐唔耐都會路過的粥麵店, 當日叫咗一碟豉油皇炒麵同加5蚊的一杯熱奶茶, 平日這豉油皇炒麵應該是好多人叫嚟送粥的小食之一選, 舊年來的時侯只係$25左右, 現在上升至$30, 好明顯只係這個單品嘅價錢用手寫改為$30, 原因之一可能係因為這裡的”豉油皇炒麵”實在好好賣, 商人那種”賺到盡”嘅心態顯而易見, 這種小食形式嘅炒麵除咗用洋蔥/青蔥/芽菜同炒麵缾之外別無它了,連甘荀絲, 唐芹絲都無條, 利錢有幾豐厚可想而知, 加上鋪位係”老鋪”加租都唔會多咗去邊!自己實在唔欣賞呢種營商手法, 此店已被列入自己心目中嘅”黑名單”了,
手寫改餐牌
2012-07-31
星期五晚到斧山道練跑後已經是九點多,與友人到就近嘅彬記開餐, 開頭人不多,但原來10點過後這裡才旺場的, 到10點半全院滿座咁滯, 客人似乎是夜校下課後的同學們, 又或者是加完班回家嘅單身客人, 當晚叫了鹵水鵝,這個鹵得不錯而且今晚還斬了下脾,肉厚且彈牙,一大碟都係$60,如果要鵝片(即起骨切片的話)要$70個人還是喜愛連着骨的鵝件較多,鵝片很多時會以胸肉為主,另一個是潮州蠔仔粥$58, 蠔仔及配料問題不大,不過粥其實是”湯飯”囉, 米飯還是很明顯粒夥分明,一粒粒的飯撈湯食那樣, 還有香菜類(芫荌)不夠多提不起香氣,稍為失色的蠔仔粥一個,因為我們叫了大的,真的足足可以分9碗還有多,最後一個是椒塩白飯魚$58, 幾香口有微微的辣味,三個餸只有一個失手,都算係咁囉
2011-11-04
1K
2011-10-03 121 浏览
因為友人在牛池灣文娛中心開演奏會,所以便急趕地要在短時間內完成一份午餐。但對該地區不是很熟識,因此看見有一間疑似是茶餐廳的地方便走進去了。沒有特定的午餐供應,只好叫一個涼瓜排骨飯,奉送一個例湯。可能因為沒有太大的期望,涼瓜及排骨是不錯的。涼瓜不會太苦,也頗爽口。而排骨則夠腍,也很有味道。只是例湯差了少許,頗多味精味,不過都是意料中事。

沒有特定的午餐供應,只好叫一個涼瓜排骨飯,奉送一個例湯

只是例湯差了少許,頗多味精味,不過都是意料中事。
2011-10-02
2010-08-21 82 浏览
比傻baby叫左我落彬記食宵夜鴨腿湯飯份量超多,飯又多料又多~有成1/4隻鴨,睇到我眼都突埋傻baby食完話超飽!及第粥差唔多食曬先記得影相粥底杰身而且味夠,不錯豬肝,豬潤,豬腰等唔會煮到過火,幾好!
比傻baby叫左我落彬記食宵夜
鴨腿湯飯
份量超多,飯又多料又多~有成1/4隻鴨,睇到我眼都突埋
傻baby食完話超飽!
及第粥
差唔多食曬先記得影相
粥底杰身而且味夠,不錯
豬肝,豬潤,豬腰等唔會煮到過火,幾好!
宵夜
2010-04-25 84 浏览
到彩虹那邊打球, 順道七人一來試菜....不難找的彬記, 不難找的位置, 也不覺服務員態度惡劣.地方也好光猛, 七人仍坐得舒適.今次以好味的先寫.... 鼓油皇炒面 ~ 油得很明顯, 但我真係咁耐又未食過咁有口感的炒面.... 來到必試 咕嚕蝦球 ~ 蝦球都個汁都吾錯, 如果有白飯仲一流.... 蜜糖雞翼 ~ 這個略貴, 值四十八大元, 不過一行七人, 又山長水遠, 都絕對可以一試 炸鯪魚球 ~ 這個都好大粒, 但仍懷念澳門的那次.... 炒蜆 ~ 蜆肉都幾大塊, 但除左大d size 之外, 跟平時又找不到分別. 豆豉鯪魚沙油麥菜 ~ 大家都想吃菜, 沒有評論.... 老水併盆 ~ 應該要跟老板提議的老水鵝, 因為似乎大家對內藏都興趣不大. 福建炒飯 ~ 平平無奇....但都 okay 啦老婆話食物吾錯, 食完冇後悔.P.S. 打波時新識左一個將會合作的同事, 同事妳好
到彩虹那邊打球, 順道七人一來試菜....

不難找的彬記, 不難找的位置, 也不覺服務員態度惡劣.
地方也好光猛, 七人仍坐得舒適.

今次以好味的先寫....

咕嚕蝦球 ~ 蝦球都個汁都吾錯, 如果有白飯仲一流....
炸鯪魚球 ~ 這個都好大粒, 但仍懷念澳門的那次....
豆豉鯪魚沙油麥菜 ~ 大家都想吃菜, 沒有評論....
福建炒飯 ~ 平平無奇....但都 okay 啦

老婆話食物吾錯, 食完冇後悔.
P.S. 打波時新識左一個將會合作的同事, 同事妳好