去了東涌一家小店吃午餐,等了大約20分鐘。雖然這個地點不算方便,但仍然保持著持續的人潮,包括機場的工作人員和學生。我點了一份蕃茄雞排risotto。這道菜的飯粒口感十分出色,煮得剛剛好,不軟不硬。雞排上的蕃茄醬汁非常濃郁,增添了整道菜的風味。這道餐點的性價比相當高,價格合理。這家小店的氛圍很舒適,充滿了輕鬆愉快的氣氛。店內的服務員們態度友善,迅速為我們送上了美食。儘管店內客人不斷,他們依然能夠保持高效率。除了我點的菜色,菜單上還有其他多種選擇,包括漢堡、三明治和沙拉等。他們的咖啡也很不錯,香濃順口,是一個不錯的搭配。總體而言,這家東涌小店的午餐餐點口感出色,價格合理。儘管位置不太方便,但仍然吸引了許多人前來用餐。如果你在東涌附近,不妨來這家小店品嚐他們的美食。

2024-02-21
等候时间
20 分钟 (堂食)
2024-01-31 247 浏览
Smile Cafe裝修比較玩味牆身放左好多畫同裝飾 :)因為屋企人住附近,所以黎過幾次其實馬灣新村有幾間Cafe都唔錯,不過唔近地鐵站,未必咁多人識黎~除左住附近嘅街坊,仲會見到d行山或單車友黎歇一歇☺️🌟咖喱芝士牛肉漢堡蛋包飯牛肉味道唔錯,蛋都好滑,個texture幾好🌟Carbonara正常發揮,小朋友鍾意食🌟香煎雞肉芝士茄蓉燴飯雞肉肉質ok唔會鞋,醬汁夠飯底唔會太乾食物份量比較大份🌟Latte作為咖啡控Lunch當然唔少得飲番杯咖啡啦☕️即磨咖啡好香,加上簡單嘅拉花~為呢個weekend lunch錦上添花呀🌸
Smile Cafe裝修比較玩味
牆身放左好多畫同裝飾 :)
因為屋企人住附近,所以黎過幾次

🌟咖喱芝士牛肉漢堡蛋包飯
牛肉味道唔錯,蛋都好滑,個texture幾好
🌟Carbonara
正常發揮,小朋友鍾意食
🌟香煎雞肉芝士茄蓉燴飯
雞肉肉質ok唔會鞋,醬汁夠飯底唔會太乾
食物份量比較大份

🌟Latte
作為咖啡控
Lunch當然唔少得飲番杯咖啡啦☕️
即磨咖啡好香,加上簡單嘅拉花~
為呢個weekend lunch錦上添花呀🌸
用餐时段
2023-05-14 577 浏览
慢煮秘制咖哩牛腩飯,成碟垃圾咁放低,個咖哩汁稀過水,零味,d牛腩韌到咬唔入, 一大堆垃圾般嘅配菜,同個staff 講,佢話:係咁架喇!睇圖就知幾垃圾!食咗兩啖就成碟擺低。
睇圖就知幾垃圾!食咗兩啖就成碟擺低。
2023-05-14
2022-10-13 942 浏览
呢到喺出發郊遊必食嘅早餐加油站,好近東涌outlet 同附近貝澳等營地露營,店外有空地泊車,揸車人士放心睇住食😎今次遲左試左佢地個咖喱漢堡蛋包飯,擺盤精美,平民大眾嘅價錢,配埋即磨咖啡☕️十分滿意!
2022-10-08
2022-07-31 789 浏览
今日專程入嚟東涌行吓,經過一間幾特別嘅Cafe,入咗去chill 下,呢度環境的確唔錯,好悠閑,好舒服,啲食物好精美,咖啡一定要品嚐一下😋😋,我特別鍾意呢度嗰幅貓貓畫同埋微笑燈,仲有牆上d 掛飾,好有藝術色彩,chill 完仲去埋附近好有歷史價值嘅東涌炮台,沿住城牆行一圈👍🏻👍🏻👍🏻
2022-07-31
2022-07-02 555 浏览
同朋友黎踩單車,呢間餐廳對單車非常友好,可以泊單車喺門口🥰我地幾個就坐出面,正午時份好彩曬唔到,有d 風,都幾Chill 下👍🦐香蒜明太子大蝦意粉🦐蝦肉質爽口彈牙,好食,明太子醬滿滿的,包裹住每條意粉,所以有幾位朋友都係食呢款意粉,係佢地既推介。🐷香煎豬扒配豉油汁飯🐷豬扒肉質剛好,唔會太硬,外面有焦香,足足有2大塊,份量都幾多,豉油汁偏鹹,送飯一流。🍛咖哩豬扒蛋包飯🍛份量超足夠,咖哩汁係日式既,豬扒香脆,送飯一流👍我地另外仲嗌左可樂消暑,黎到原來有埋冰底,正呀👏👏
🦐香蒜明太子大蝦意粉🦐
大蝦香蒜明太子意粉

🐷香煎豬扒配豉油汁飯🐷
香煎豬扒飯配豉油汁

🍛咖哩豬扒蛋包飯🍛
份量超足夠,咖哩汁係日式既,豬扒香脆,送飯一流👍
日式咖喱豬扒蛋包飯

我地另外仲嗌左可樂消暑,黎到原來有埋冰底,正呀👏👏
2022-06-26
大蝦香蒜明太子意粉
香煎豬扒飯配豉油汁
日式咖喱豬扒蛋包飯
🌱難得黎到東涌,緊係要去試下東涌既隱世cafe💫📍微笑咖啡室東涌馬灣新村5號地舖All day breakfast ($88)擺盤靚,份炒蛋好大份,打完卡份茄汁豆仲係熱,塊薯餅仲脆卜卜👍吉列魚柳芝士漢堡($68)最遲先食個burger,但塊魚柳都keep到脆卜卜好正😝半溶芝士都好加分😆Iced Chocolate(跟餐附送)估吾到凍朱都甘打卡able,叫左少冰,但望落都好多冰,好彩無溝淡到😚😚#ktravelneat東涌 #ktravelneat東涌線 #ktravelneat咖啡室 #hkfoodstagram #hkfoodies #hkcafe #東涌美食 #東涌cafe
🌱
難得黎到東涌,緊係要去試下東涌既隱世cafe💫

📍微笑咖啡室
東涌馬灣新村5號地舖

All day breakfast ($88)

吉列魚柳芝士漢堡($68)

Iced Chocolate(跟餐附送)

2022-04-04 491 浏览
之前經過見到呢間cafe☕️一直都好想試~今次終於有機會試到🤩餐廳內環境唔錯,可以選擇室外or室內,室外仲可以帶埋狗狗一齊食添😍 •咖哩芝士牛肉漢堡扒漩風蛋包飯🍛 日式咖喱甜甜地味道正正常常~漢堡扒偏淋(小編好鍾意呢種口感😋)好重牛味🐮份量偏大,如果女仔食既話建議同朋友share飲•蒜香煎大蝦明太子意粉 大蝦好有咬口🦐可惜剩係得兩隻~意粉軟硬度適中,明太子味唔太突出份量適中,女仔食既話份量啱啱好,男仔嚟講就未必夠飽👀
•咖哩芝士牛肉漢堡扒漩風蛋包飯🍛
•蒜香煎大蝦明太子意粉
份量適中,女仔食既話份量啱啱好,男仔嚟講就未必夠飽👀
2021-11-23 608 浏览
我和老公即將搬來東涌了,今天參觀完新居後便在附近找餐廳吃飯,由於屋苑和逸東邨有些距離,所以位於旁邊的馬灣新村內的餐廳便是我們的最佳選擇,剛巧這間 Cafe的老闆正在派傳單,所以便一於嚐試一下No.1【吉烈脆炸魚柳配薯條】$46由於魚柳即叫即炸的關係,所以外皮十分酥脆香口,而內裡的肉質則柔軟嫩滑,鮮美多汁,小口品嚐的時候,淡淡的魚肉香氣便迴旋在口中,咸咸的,香香的,讓人口舌生香,回味無窮至於著條更充滿著濃濃的薯仔香氣,香飄十里,有滋有味,口感豐富而飽滿,最後配上有滋有味的沙律醬後,味道立即更上一層樓,美味得讓人久久縈繞!No.2【香煎雞扒脆包】$36雞扒的外皮十分香脆可口,而內裡的肉質則柔軟嫩滑,豐腴肥美,每一口都充滿著濃濃的肉汁,肉汁四溢,滋味非常,另外脆包亦外脆內軟,軟綿香糯,讓人陶醉其中,吮指回味No.3【炭治郎咖啡】$18所謂炭治郎咖啡其實只是一杯關於「鬼滅之刃」的造型咖啡,就是奶泡的顏色變成灰灰黑黑,不過個人認為它的味道其實和普通的牛奶咖啡沒有什麼分別,下次我應該會點比較少見的綠茶咖啡No.4【凍鴛鴦】$8雖然老公已經點了少甜,不過味道依然有些甜膩,重點是它跟餐要加 $8,和凍

炸魚柳薯條&雞扒脆包&炭治郎咖啡
No.1【吉烈脆炸魚柳配薯條】$46

炸魚柳薯條&炭治郎咖啡
No.2【香煎雞扒脆包】$36

香煎雞扒脆包&炭治郎咖啡
No.3【炭治郎咖啡】$18

No.4【凍鴛鴦】$8
凍鴛鴦
雖然老公已經點了少甜,不過味道依然有些甜膩,重點是它跟餐要加 $8,和凍咖啡/奶茶是兩個不同價錢,下次我們都是點咖啡/奶茶算了

凍鴛鴦
價錢方面,炸魚柳薯條 $46,雞扒脆包 $36,炭治郎咖啡 $18,凍鴛鴦 $8,餐廳不設加一服務費,最後兩人總共 $108

總結來說,雖然 Cafe的環境並不算幽雅寧靜 ,靜謐舒適,而且座位亦有點擠逼,不過它的食物質素卻相當不錯,重點是它位於我新居的附近,位置相當方便,應該會成為我未來的飯堂之一
2021-11-20
炸魚柳薯條&雞扒脆包&炭治郎咖啡
炸魚柳薯條&炭治郎咖啡
香煎雞扒脆包&炭治郎咖啡
2021-10-08 361 浏览
東涌係一個飲食的沙漠,想找一間比較安靜或坐的舒服的西餐廳都比較難。哩間coffee shop CP 值都比較高食物質素不算太差,不過不失。食物水準同價錢成正比。不過我最欣賞係佢杯coffee,好香濃,好香滑。
哩間coffee shop CP 值都比較高
食物質素不算太差,不過不失。
食物水準同價錢成正比。
不過我最欣賞係佢杯coffee,好香濃,好香滑。
2021-09-08 337 浏览
離城市區較遠的地方—- 東涌其豬扒包遠近馳名,我地為豬扒包凍檸茶而來。豬扒包麵包口感外脆內軟。豬扒大塊鬆軟有肉味,熱辣辣帶有肉汁,口感非常豐富!豬扒包加凍奶茶十分值得一試。價錢合理地方優美冷氣夠凍食完仲可以行下附近嘅東涌炮台 正!!!
豬扒包凍檸茶
2021-09-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
豬扒包凍檸茶
2021-08-20 293 浏览
難得早放,男朋友就帶我去尋找一下東涌美食,佢就推薦了依間位於村內既隱世cafe~平日中午去到都人流不絕,見到好不少人揸車前來呢!❀ 香烤雞肉南瓜忌廉汁意粉好鐘意食南瓜既我,見有南瓜意粉就立即order了。食落南瓜味香濃,加入忌廉汁令口感既香滑又惹味~而雞肉都煎得嫩滑香脆,味道唔錯❀ 西西厘香煎大蝦蕃茄汁意粉依款意粉味道都唔錯,唔似平時蕃茄意粉般好濃既蕃茄味,依度既蕃茄汁帶點creamy,似係溝了忌廉汁,所以食落微甜幼滑,幾特別!而意粉都煮得剛剛好,都好掛汁,上面仲有兩隻煎得入味既蝦呢~如果蝦既份量多點就好了☺️

❀ 香烤雞肉南瓜忌廉汁意粉
香烤雞肉南瓜忌廉汁意粉

❀ 西西厘香煎大蝦蕃茄汁意粉
西西厘香煎大蝦蕃茄汁意粉
香烤雞肉南瓜忌廉汁意粉
西西厘香煎大蝦蕃茄汁意粉
2021-08-08 295 浏览
今日同女朋友入黎東涌大家都話要去食呢間Smile Cafe餐廳點解呢因為本身以前食過但今次真係好有衝勁要為呢間餐廳寫個食評首先要提一樣野,門口有一個叔叔負責拉客佢簡直係呢間店既生招牌,一見到叔叔就知係呢間店,又有禮貌🥳入到去坐底,安排左坐吧枱式座位咁侍應就會抹枱清潔,都乾淨另外西周圍都有貓貓擺設同圖片一間以貓既cafe主題都可以既坐位唔算多既,但長期多坐滿人咁點野食就老闆娘親自落單,好好禮貌同服務😌咁之後叫左杯凍檸茶同凍奶茶個咖喱牛腩飯,有小小辣味但真係啲咖喱好食,咁我好快就食完🤣而女朋友就點左個美式芝士牛肉漢堡呢個真心要點,因為啲牛肉真係好好味有啲洋蔥味,越食越想食次次星期日都想渣車入黎食呢間野所以絕對要推介俾大家🌟另外呢間野長期都多人 所以好大機會都要等位🌟另外亦都可以坐出邊可以食煙🤣🌟附近亦都有咪錶停車位泊車,有位泊到。
今日同女朋友入黎東涌
大家都話要去食呢間Smile Cafe餐廳
點解呢因為本身以前食過
但今次真係好有衝勁要為呢間餐廳寫個食評

首先要提一樣野,門口有一個叔叔負責拉客
佢簡直係呢間店既生招牌,一見到叔叔就知係呢間店,又有禮貌🥳

入到去坐底,安排左坐吧枱式座位
侍應就會抹枱清潔,都乾淨
另外西周圍都有貓貓擺設同圖片
一間以貓既cafe主題都可以既
坐位唔算多既,但長期多坐滿人

咁點野食就老闆娘親自落單,好好禮貌同服務😌

咁之後叫左杯凍檸茶同凍奶茶
個咖喱牛腩飯,有小小辣味
但真係啲咖喱好食,咁我好快就食完🤣

而女朋友就點左個美式芝士牛肉漢堡
呢個真心要點,因為啲牛肉真係好好味
有啲洋蔥味,越食越想食

次次星期日都想渣車入黎食呢間野
所以絕對要推介俾大家

🌟另外呢間野長期都多人
所以好大機會都要等位
🌟另外亦都可以坐出邊可以食煙🤣
🌟附近亦都有咪錶停車位泊車,有位泊到。

咖喱牛腩飯

美式芝士牛肉漢堡

2021-08-08
等候时间
2 分钟 (堂食)
用餐时段
下午茶
咖喱牛腩飯
美式芝士牛肉漢堡
2021-08-01 236 浏览
遠遠見到村口有間裝修得幾精緻嘅cafe,老闆大熱天時都企喺門口向我哋招手,俾佢嘅親切吸引咗埋去。入到餐廳見到原來cafe已經坐滿咗9成,最後一張枱俾我哋坐埋。可能太受歡迎,入去有幾款菜式都已經賣晒,雖然係咁,淨底嘅其實都仲好多選擇,而且價錢都好 OK,午餐連湯同熱飲都係$6-80。而且估唔到午餐包嘅咖啡係即磨咖啡,仲拉埋花,唔打卡唔得。烤雞南瓜忌廉意粉非常ok, 南瓜本身比較清新,中和番忌廉汁嘅膩,另外嘅咖喱吉列蝦旋風蛋包飯都係高質嘅,蝦炸得啱啱好,係有聲嘅脆,而且份量好公道,係對女仔嚟講我覺得偏大份,而男仔起碼唔會投訴唔夠食嘅份量。

2021-06-09 269 浏览
今日用food panda app叫外賣速遞簡左app入面顯示為熱門既蒜香煎大蝦明太子意粉飲品簡可樂送到嚟發覺中伏因為份量太少朝早係茶餐廳食湯麵常餐既料都多過呢個餐味道唔差但食完好似無食過今次食完以後都應該唔再食呢間餐廳就算食都簡burger或其他飯burger起碼配到薯條唔似呢個意粉得2隻蝦就咩配料都無食完唔駛2 hours就應該消化哂係app落單果陣又無得比人簡加底有得加既話比多十元八塊都可以接受起碼唔駛諗今日下午3點食咩下午茶最後送張圖比大家睇下份量有幾細
今日用food panda app叫外賣速遞

最後送張圖比大家睇下份量有幾細
蒜香煎大蝦明太子意粉
2021-06-09
等候时间
30 分钟 (外卖送餐)