2022-12-07 1997 浏览
之前weekend 經過好幾次都無開 今日黎開灣仔就黎食lunch平日1430去到 無乜人 都坐得寬敞即刻叫杯奶茶先奶茶通俗學Milktealogy 提過幾次德如 以為佢啲奶茶實無死啦最期待既奶茶竟然難飲 (已經唔係普通茶餐廳既水平) 真係有啲失望茶青味好明顯 奶唔夠 如果合埋眼都唔知飲緊奶茶 如果同我講 我係飲緊普通茶紀一坐低就比杯紅茶你飲果啲 我都信不過網上話德如轉過手 可能食物質素有改變都唔出奇見openrice好多人介紹佢個豬扒 唔錯既 幾入味同鬆軟但係佢啲飯唔夠熱 食左一陣就開始凍 而且好硬身就唔係好得啦德如無午市/下午茶套餐 散叫都要total 60-70 一個人 不過都平過星街月街果堆西餐/cafe既係附近住/工作的確唔錯既選擇 不過我下次就算去開灣仔都唔會突登過黎食啦同樣價錢 出面好多茶餐廳都交到貨 另外佢啲凳非常難坐 只係承載到半個pat pat既硬木凳 坐得耐會腰痠背痛
平日1430去到 無乜人 都坐得寬敞

同樣價錢 出面好多茶餐廳都交到貨

2022-12-06
下午茶
2022-12-01 1406 浏览
午餐時段本來想去咖啡店,但要等位,於是行兩步去德如,經常來,基本上是飯堂。轉個彎行一段行斜路,就見到德如。餐廳很多人,都是打工仔,不過很快有位,但要搭枱。點了午餐西檸魚柳飯,點完聽到樓面大聲嗌“西檸魚柳”賣晒。好彩!魚柳外脆內嫩,不油膩,甜酸汁非常開胃,和魚柳味道搭配,但和白飯就不太夾,甜酸汁送飯麻麻。午餐$69連凍飲,不算平,但滿足。
餐廳很多人,都是打工仔,不過很快有位,但要搭枱。

午餐$69連凍飲,不算平,但滿足。
午餐
2022-08-23 1977 浏览
今日去複診,複診之前要食個靚早餐,點知搭搭吓車先記得原來星期一佢唔開門😮‍💨心知不妙,今日都睇怕兇多吉少。🫣我就最怕呢啲情況,臨急臨忙點算好呢?結果真係千揀萬揀揀咗個爛燈盞,揀咗間都有少許出名嘅大排檔,諗住快靚正,點知⋯⋯⋯沿路又諗住去一間我心儀嘅麵包舖長龍店去買我最鍾意食嘅牛角包🥐點知又無啦啦裝修😭唉😨心諗有冇咁黑仔❗️平日呢個時間正常都冇乜人嘅~諗住簡簡單單要件多士+奶茶,誰不知多士又唔出色,奶茶更加唔使講,完全失望😞食食吓俾我發現個Menu嘅價錢同佢寫嘅好似有啲出入,我心諗會唔會寫錯啊?多士餐要$30?雖然佢都唔係第一間收$30 ,出面最平我食過$20多士餐。原來佢個Menu係寫多士單併$22雙拼$24熱飲加$6凍飲加$8!omg 人哋出面明碼實價冇餐就冇餐,呢度咁樣我唔喜歡囉。一肚氣,又響度早知呢樣早知果樣,邊得嚟咁多早知丫😖正所謂條路自己揀 pk 唔好喊。結果唔好話女人嘅直覺唔準呀,複診真係出咗事晴天霹靂。😰😨。

結果
唔好話女人嘅直覺唔準呀,複診真係出咗事晴天霹靂。😰😨。

奶油多熱奶茶
2022-05-22 1747 浏览
請看看唔記得烘底又賴我無講 個阿姐語氣又差 個阿叔連找錢都特登找散俾你的 。茶餐廳的茶餐無餐的 所以西多 沙爹牛治 凍奶茶熱奶茶 四樣要一嚿水 附近有好多出色有心思又好食的餐廳都唔使 主要是食物質素反映廚房態度樓面語氣反映工作心態問題。好激氣呀⋯⋯
請看看
沙爹牛治
2022-05-18 1776 浏览
記得當年第一次來這裏時,舊老闆「蘇生」還在打理,問起他點解這裏的奶茶這樣好飲時,他便滔滔不絕的說過不停,也明白到要飲到一杯好奶茶,絕非易事。時移世易,蘇老闆現已退下火線,由新老闆正式接手。店舖裝修沒有太大改變,只是增加了一些新店員及將餐牌作出翻身。早上到來,只為嘗試那杯茶走,其它食物反而沒有什麼要求;最後要了餐蛋出前一丁、奶醬多及茶走。餐肉用了最普通的三花午餐肉,煎得唔夠香脆,出前一丁沒有另上麻油,有少少令人失望。茶走有茶味,雖然唔及以前香濃,但也算不錯;有空經過,也可一試!德如茶餐廳地址: 灣仔進教圍17-18號地舖電話: 25280713

茶走
奶醬多
餐蛋出前一丁

德如茶餐廳
地址: 灣仔進教圍17-18號地舖
電話: 25280713
2022-05-13
$76 (早餐)
茶走
2022-04-23 937 浏览
德如係我屋企樓下成日都會落去食個tea 最中意坐室外好好feel 周圍d景好似去左外國咁但就冇常餐 得面餐仲要唔係下午茶時段冇跟野飲冰奶茶正 茶底香濃 口感滑公仔面嗌左爽面都有d偏淋一定要嗌午餐肉 一大個圓餅上!正
德如係我屋企樓下
成日都會落去食個tea 最中意坐室外
好好feel 周圍d景好似去左外國咁
但就冇常餐 得面餐仲要唔係下午茶時段冇跟野飲
冰奶茶正 茶底香濃 口感滑
公仔面嗌左爽面都有d偏淋
一定要嗌午餐肉 一大個圓餅上!正
德如歷史應該悠久,佢從前應該係大排檔,後來時移勢逆,入屋做咗茶記,但仍保留大排檔特色,枱凳都排哂係街度😆1️⃣2️⃣0️⃣0️⃣午市時段🍽 奶油多+凍奶茶 $24+$22 (單點)醬多,麵包烘得脆;奶茶茶香燶,不錯👍🏻🍽 蕃茄滑牛炒飯 $58汁濃茄肉多,佢用鮮茄煮,夠香,牛肉滑唔硬,合格。個人口味,如果轉炒飯底更好食。

1️⃣2️⃣0️⃣0️⃣午市時段

🍽 奶油多+凍奶茶 $24+$22 (單點)
醬多,麵包烘得脆;奶茶茶香燶,不錯👍🏻

🍽 蕃茄滑牛炒飯 $58
2021-10-25
午餐
2021-10-04 1759 浏览
見係老牌茶記就唔計較佢環境比較差,個樣又比較唔似乾淨去幫襯吓外賣。叫咗個大路乾炒牛河,盛惠$62。打開見D河冇乜顏色,又無咩鹹味,先明白豉油太貴了。牛肉,仲諗住會得一兩塊,點知份量好足喎。不過份量多反而係致命傷。因為佢硬同完全完全無味,連調味料味都無,好似食緊一塊超硬又無味嘅香口膠咁。我好鍾意食牛都kun唔落佢D牛肉。除咗牛肉貴之外又一次證明豉油真係好貴。喜歡少鹽又唔鍾意食牛嘅你,不妨試吓佢個乾炒牛河。一定滿足到你。

乾炒牛河
2021-10-04
外卖自取
2021-09-16 1123 浏览
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑灣仔一間隱世茶餐廳,係聖佛蘭士街行上斜係第一個街口轉右就見到。餐廳空間唔算好大但繁忙時間會設室外座位,夠哂地道風味,不過夏天就要考慮下啦✅粒粒豬扒飯我個人覺得德如有兩樣嘢必點:家鄉炒飯同粒粒豬扒飯。而豬扒飯仲唔係日日有㗎!得星期二同四先有,所以要mark定日子去啦。一開始以為係將豬扒切成一「粒粒」,但其實都係成塊上😂咁粒粒係咩呢?就係菜脯肉碎炒豆角粒。炒得好惹味開胃,送飯一流!再食埋塊啖啖肉嘅豬扒,滿足

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑

✅粒粒豬扒飯

外卖自取
2021-08-30 1129 浏览
去食lunch 叫左常餐凍飲加2蚊點知有個員工起我地就黎食完既時間放底張手寫單 話未夠2:30 飲品另計 加左$22店員手法好有問題 我食埋煙入到去住底都2:40同返呀姐講 ,先減返我$ ,仲要黑面吾係怪佢2:30前定後 重點係佢比手寫單 仲要食完先同我講同埋如果時間甘尷尬 應該都講聲 以免有誤會其實同行朋友都叫左碟炒野 知道吾跟餐 都另外加$飲野佢地洗吾洗甘屈$呀😡只係太耐冇上去食 先同朋友去食下食物質素不過不失 ,但又唔係十分之好食
去食lunch 叫左常餐凍飲加2蚊
點知有個員工起我地就黎食完既時間
放底張手寫單 話未夠2:30 飲品另計 加左$22
店員手法好有問題
我食埋煙入到去住底都2:40
同返呀姐講 ,先減返我$ ,仲要黑面
吾係怪佢2:30前定後
重點係佢比手寫單 仲要食完先同我講
同埋如果時間甘尷尬 應該都講聲
以免有誤會

其實同行朋友都叫左碟炒野
知道吾跟餐 都另外加$飲野
佢地洗吾洗甘屈$呀😡
只係太耐冇上去食 先同朋友去食下
食物質素不過不失 ,但又唔係十分之好食
2021-08-27
2021-08-24 859 浏览
收6點 我地5點3到去到 職員已經係咁催我地落單 都係岩岩一坐低姐 算數 明白你地5點半 last order 叫左一個沙嗲牛肉多 d牛肉係凍既 味道係普通 因為凍其實都食唔到咩味 好彩叫左烘底塊方包 叫有小小一點暖 如果唔係成份都係凍冰冰男朋友叫左一個常餐 就不過不失 炒蛋係好熱 食落去感覺好好多一開頭指錯餐牌 個職員態度差 講到我地好似唔識中文字咁凍奶茶 不過不失 飲唔出有咩咁特別尼d都算 仲重要係唔乾淨 一日食完尼一餐之後 同男朋友柯左2日🤮永無下次
收6點 我地5點3到去到 職員已經係咁催我地落單
一開頭指錯餐牌 個職員態度差 講到我地好似唔識中文字咁
凍奶茶 不過不失 飲唔出有咩咁特別
尼d都算 仲重要係唔乾淨
一日食完尼一餐之後 同男朋友柯左2日🤮
永無下次
2021-08-23
2021-07-17 948 浏览
灣仔要搵有鑊氣粉麵,一定會去德如。當日叫咗個家鄉炒飯,保持水準、飯唔會太濕、足料、惹味,正。干炒肉片河,味道剛剛好、唔太油、好味。配番杯凍檸茶,午餐鬆一鬆,懷舊一番,隔段時間又要再嚟。☺️
灣仔要搵有鑊氣粉麵,一定會去德如。

當日叫咗個家鄉炒飯,保持水準、飯唔會太濕、足料、惹味,正。

干炒肉片河,味道剛剛好、唔太油、好味。

配番杯凍檸茶,午餐鬆一鬆,懷舊一番,隔段時間又要再嚟。☺️
2021-07-02 890 浏览
作為一位奶茶控,每日唔飲番一杯奶茶就好似未瞓醒咁,周身唔舒服。今日終於趁考試前去試吓德如茶餐廳嘅奶茶,醒醒神為自己叉叉電!奶茶嚟啦,茶底茶味好重有回甘,花奶唔多所以欠缺些少絲滑嘅感覺,但提神一流!再嚟就係好多人推介嘅招牌家鄉炒飯!勁足料大大碟成個山丘咁,有叉燒、蝦仁、生菜粒、蛋絲同䓤,夠晒鑊氣,果然名不虛傳!炒飯乾身而且辣辣地、飯粒粒粒分明。切粒後生菜混入炒飯底、加埋係炒飯上面嘅特別白飯魚干,脆卜卜增加左炒飯嘅口感。雖然兩樣食物都係單點,埋單要$82有d貴! 難得在一路食一路聽到廚房冚冚聲,勁有鑊氣,去傳統大排檔就係食呢種feel~附上餐牌-

熱奶茶

招牌家鄉炒飯

附上餐牌-

2021-07-02
招牌家鄉炒飯
  • 家鄉炒飯
2021-05-02 1383 浏览
德如茶餐廳---位於灣仔一條不起眼的後街內,屹立於灣仔多年,由大排檔做到搬到入舖,歷史十分悠久。此店仍十分受歡迎,每到午市時間就會有很多人排隊輪候入去食飯。自己來這裡主要是品嘗它的奶茶。杯奶茶十分香濃,茶底味道豐富!所以間中都會來享受一下!另外,炒粉麵飯亦十分出色,鑊氣十足。一個生炒牛飯連杯凍奶茶收$80,不算便宜,但個人覺得物有所值。其實,它的椒鹽豬扒飯都好好味。豬扒約有四份之一是肥肉,醃制得好好,炸出來亦不會太乾身,保留了肉汁在豬扒內,十分好吃。只是個炒飯太出色,使得有點失色。

2021-04-26
2021-04-10 1090 浏览
今日黎左呢間茶餐廳食早餐,位於灣仔一條小路,唔張揚,相比隔離街既cafe 同店舖華麗既裝修,更顯一份人情味❤️◽️我叫左一份常餐B,轉左出前一丁,配熱奶茶。◾️平時出面有時較劣質既出前一丁,會用返煮個丁既湯底,會有個層白色膜,然後再落包粉,而且食到最後會好咸!不過呢度個出前一丁就有另外整個湯,而且個粉既份量控制得好好,無食到最後好鬼咸!加分👍🏻👍🏻👍🏻◽️朋友就叫左沙嗲牛肉麵加煎蛋,流心蛋黃已經加分,個清湯底仲一d都唔馬虎,係有陣雞油香味,而又無比沙嗲汁蓋過!好正😍◾️最後,奶茶茶香夠,不過奶味唔算濃~不過都夠滑!正!◽️最後埋單84蚊!早餐黎講係貴小小,不過都值得!
◽️
我叫左一份常餐B,轉左出前一丁,配熱奶茶。
◾️
◾️
最後,奶茶茶香夠,不過奶味唔算濃~不過都夠滑!正!
◽️
最後埋單84蚊!早餐黎講係貴小小,不過都值得!