2007-11-23 17 浏览
星期六OT,叫外賣: 雲吞麵,咖啡。雲吞不新鮮。咖啡不好喝。雖只是$28,但不會再吃。
星期六OT,叫外賣: 雲吞麵,咖啡。

雲吞不新鮮。咖啡不好喝。

雖只是$28,但不會再吃。

2007-10-18 23 浏览
同女友去完打牌,返家時已是十一點幾,肚中都發出咕咕的訊號。去過一次,記得幾好食,所以今晚的宵夜也在這裡。叫了一碗炸醬麵,一碗水餃麵同一碟芥蘭。麵同上次一樣的高水準,水餃有四隻,餡料幾多味道亦不錯。不過我的炸醬麵就失色得多了,料是不錯的,起碼有我最愛的肥豬肉,不過冇走過油,最敗筆係個味道,完全冇炸醬果種香味,只得個辣字,而且只係加入大量辣醬去整。下次都係食番雲吞或水餃好o的
同女友去完打牌,返家時已是十一點幾,肚中都發出咕咕的訊號。
下次都係食番雲吞或水餃好o的
2007-09-14 21 浏览
夜晚放工,0係「德昌」醫0左肚先返屋企,叫0左碗肥牛魚麵加水餃,油菜。肥牛魚麵加水餃﹣見到碗麵個心沉一沉,加$5都係得2隻水餃?唔係錢0既問題,而且$5得兩隻水餃,真係有點那個...今次成碗0野都算係水準大倒退,牛肉一睇就知唔係好0野,瘀瘀紅紅咁,食落無牛味。水餃同江仔記無得比,咬開睇下裡面,D肉係散晒0既∼D色又係瘀瘀地咁,無乜肉0既鮮味,失望∼魚麵黎0講,食落感覺好奇怪,唔明潮興點解咁以此為榮??油菜﹣咸到傻,再失望多兩錢。

魚麵黎0講,食落感覺好奇怪,唔明潮興點解咁以此為榮??

油菜﹣咸到傻,再失望多兩錢。
2007-09-12 28 浏览
我同男友o係上個月試過呢間舖頭o既雲吞麵...我o地一致覺得間舖頭好過分...個麵勁細碗,又唔係特別好食>.< 總之,一句講哂:不外如是!!!
我同男友o係上個月試過呢間舖頭o既雲吞麵...
我o地一致覺得間舖頭好過分...
個麵勁細碗,又唔係特別好食>.<
總之,一句講哂:不外如是!!!

2007-09-11 24 浏览
同朋友們特意前來品嚐雲吞,細或價錢都不是問題,最大問題雲吞是沒有蝦味的,加上一點都不香。個皮唔滑,食下去硬硬的,一點都不吸引。尖咀的某出名雲吞都是細細碗的,但就色、香、味俱全。下一次不會過海再來了,一次起、兩次止好了,畢竟它不好吃和不便宜。
尖咀的某出名雲吞都是細細碗的,但就色、香、味俱全。

2007-08-24 36 浏览
叫了雙丸撈麵. 唔得的. D丸只是暖. 魚旦好腥, 吐了出來. 好難吃. 若隨便吃些東西或當飯堂咁當成一餐的話就無謂了.$26 incl drink 凍飲+$2

若隨便吃些東西或當飯堂咁當成一餐的話就無謂了.

$26 incl drink 凍飲+$2

2007-08-01 21 浏览
現在已經成為我們的飯堂了, 每當我們想不到食乜, 就會去德昌, 佢的午餐比起附近的餐廳來計都算係抵食之選, $19面餐有野飲送(凍飲+2), 女士們的好選擇.而我最喜歡的, 當然係魚旦米粉啦, 魚旦彈牙, 唔會好似一般街市買的咁實. 魚片亦好好味呢...
2007-05-29 36 浏览
今日又OT,搞掂晒d野同同事去食tea,3個女仔去左呢間粥麵店,3點鐘,得我地一檯客,叫左碗五寶麵$24---麵身都可以接受,但湯極油!d丸就一般, 貢丸特別難食.總結:冇下次!

總結:冇下次!

2007-03-25 19 浏览
我真係唔明白點解德昌可以開幾間分店, 而其他人甚至電台主持人都話超好笑。我咁大個人食過德昌兩次, 一次九龍城分店, 一次就係呢間天后分店。始終都食唔到佢有咩特別好味o既地方,頂到盡魚蛋叫做少少彈牙喇, 但係成碗野真係淡而無味, (唔知係咪本人好食濃味野)如果要食魚蛋魚片河, 我寧願去東大街安利正店喇, 但對本人就唔係咁方便.....
2007-03-11 25 浏览
我本人覺得D湯底咸得濟其他都ok
我本人覺得D湯底咸得濟
其他都ok
2007-03-05 18 浏览
昨晚不想外出. 唯有叫外賣. 沒甚麼選擇, 便叫德昌.我點了紫菜四寶, 男朋友點了牛腩米&一碟菜. 50元有找, 都唔敢有期望啦!味道普通啦...不過, 食完之後........我倆肚痾了成晚..仲延續到今朝, 一定唔會有下次!
昨晚不想外出. 唯有叫外賣. 沒甚麼選擇, 便叫德昌.
味道普通啦...
不過, 食完之後........
我倆肚痾了成晚..仲延續到今朝, 一定唔會有下次!

2007-01-31 32 浏览
星期日教會崇拜後和爸爸媽媽﹑姨媽姨丈去午餐﹐平時多去飲茶﹐不過這天姨媽突然想吃魚蛋粉﹐所以我們就去了德昌。去到剛好有一檯人埋單﹐所以都不用多等就有位﹐好開心。來德昌當然是來吃它的魚蛋啦﹐所以個個都要了碗魚蛋河/米﹐再要一碟油菜。魚蛋依然的彈牙和充滿魚鮮味。不過大家吃完後好像還是意猶未盡﹐一致同意下再點了一碟淨牛筋腩。可能因為我們是淨吃﹐所以覺得腩汁偏鹹(但對我這個不能吃濃味的人就覺得太太太鹹了﹐不過其餘的人都說只是鹹了一點點)。不過除此之外﹐這裡的牛腩又炆得幾夠捻夠入味﹐不會太多味精﹐不會好黏牙。當中亦有不少牛筋﹐都是炆得捻捻的﹐雖然是太鹹﹐我還是停不了口的吃。下次來不用只吃魚蛋那麼單調了﹗

2007-01-29 10 浏览
第一次黎,朋友極力推介魚蛋粉.另外叫左油菜及魚皮.魚片及魚蛋的確唔錯!好彈牙亦好新鮮. $17碗唔算貴. $12油菜反而細碟左D.環境亦不錯,唔太迫.
第一次黎,朋友極力推介魚蛋粉.另外叫左油菜及魚皮.

環境亦不錯,唔太迫.
2006-09-17 29 浏览
去德昌好多次,我永遠只點魚旦河、炸魚皮,最多加個油菜或冷飲,水準一直保持,好味!天后首選。
2006-08-31 25 浏览
游完水就近外賣了紫菜三寶米($27) - 紫菜無沙OK, 另三寶也美味, 其中墨丸尤其彈牙可口魚蛋米($17) - 魚蛋也很彈牙, 但份量不算多, 加了店中辣椒油會美味好多
游完水就近外賣了