2024-07-11 93 浏览
近月因生產而放左個悠長假期,下午嘅時候難免會口痕同埋肚餓想搵下午茶。所以趁呢個機會喺屋企附近一嚐所有嘅茶記同埋粉麵舖。點了招牌魚蛋河粉,驟眼望落去,魚蛋數量不少,每件魚蛋都大大件,價錢$38,算是同區比較便宜的粉麵選擇。魚蛋味道還好,夠彈牙,沒有腥味,相比起好多其他的魚蛋河,算做得不錯,大概是有自設工場,而不是返一些劣質魚蛋吧。辣椒油亦都夠味不只是死辣,能夠帶出香港特色魚蛋味道。見佢下午茶有做茶餐但唔包魚蛋就知佢地把魚蛋既定位當做王牌吧

2023-12-31 367 浏览
今日口淡淡盲入呢間餐廳!簡直破壞了一日多的心情!一坐低已經一陣尿臭味!馬上調位!之後從來沒有吃過咁難食叉燒蛋飯!叉燒超鞋!蛋沒味!餐廳裡面8成係遊客!屋企人叫牛腩麵話D 牛腩超硬。咬不到😂 雲吞麵一上,屋企人話咩來😂😂😂anyway! I won’t visit again! This is the worst restaurant I ever been! Crazy! Not the HK local food! I have to tell this is true!
叉燒蛋飯
2023-12-17 245 浏览
我好少寫食評,不過今次食完真係好唔開心,所以專登開個account嚟呻下。個餐牌無標價,我朋友想要魚蛋粉,個服務員介紹佢要個八寶淨食,無問清楚價錢,結果就係8件普通野(魚片、水餃、雲吞、魚皮餃、魚蛋、墨魚丸仲有粒豬肉丸)加2條河粉收70蚊,如果要魚蛋粉就38蚊,就咁就無啦啦俾多32蚊,雖然可以話多左4粒丸,但4粒丸都唔值32蚊啦。Between, 啲味道都係standard偏鹹啦。雖然我朋友都有責任去問清楚個價錢先落單,但佢set個咁既八寶淨食出嚟都好有心啫。

Between, 啲味道都係standard偏鹹啦。

八寶淨食
2023-12-17
阿婆賣雞蛋,阿叔賣魚蛋,我就來呷魚蛋!🐟 今次食評唔使排隊,一腳踏入呢家店,「哇」嘅一聲,食客們都嘅頤而笑,彷彿話喺度食嘢,份外有種幸福感。我就揀咗碟魚蛋粉絲,好期待佢哋個「彈牙揪心」嘅魚蛋。餐墊一落桌,個肚已經七上八下嘅叫囉。🍜味道嚟嘅話,魚蛋真係得意,入口即溶,當中嗌出嘅海鮮鮮味,與太白粉絲交纏落嗲食,係夠晒「翻生」。而嗰粉絲,滑得來唔甩身,勁似自家煮嘅咁啱口。再加埋啲油菜,略帶嘅苦澀,配上魚蛋嘅鮮甜,真係夠晒「哂嘴」。另外,啲蘿蔔牛腩亦必須一讚,牛腩炆得惹味,軟滑得黎又保持到啖啖肉嘅質感,我差啲連啖氣都唔抽,一路食到底!🥢實不相瞞,這家店雖然裝修普通,但食物嘅味度同質素,絕對唔普通。下次再黎,記得多留幾粒魚蛋畀我!

2023-10-09 212 浏览
平日真係比較少會去天后 當日為咗睇大坑中秋舞火龍🐲🐉 諗住快食個晚餐就入咗去呢間粉麵店🍜郊外油菜 $22菜心只有5條 好似就咁用水淥 油都無滴 呢個價錢份量少 而且仲要係白烚 真係有啲過分😓上湯水餃 $34水餃有4粒 加2條生菜🥬 蝦肉都算爽口 但雲吞皮太厚 有啲部份唔熟 食落係硬硬地 😐生菜唔新鮮 有一達達啡色….鮮蝦雲吞麵 $34味道不過不失 係雲吞細粒咗啲整體食物質素差 又唔抵食… 個人好少俾差評 但真係唔想再有人中伏!

郊外油菜 $22

上湯水餃 $34
水餃有4粒 加2條生菜🥬
蝦肉都算爽口 但雲吞皮太厚 有啲部份唔熟 食落係硬硬地 😐
生菜唔新鮮 有一達達啡色….
上湯水餃

鮮蝦雲吞麵 $34
味道不過不失 係雲吞細粒咗啲

2023-06-02 497 浏览
【灣仔區】【德昌魚蛋粉】我喺杭州做嘢返嚟唔係好耐,因為仲要去,所以要搜集定一啲嘅資料,下次過去做嘢就可以大派用場。我作為一個唔識上網嘅老鬼,去嘅就梗係位於天后嘅香港中央圖書館,睇完就喺附近食少少嘢,行行吓就見到呢間。呢間好似喺度好耐,但我都係一次都未入過嘅,咁趁今次機會就食吓啦。叫咗個 $65 嘅細「金牌八寶湯窩」淨食,咁佢就真係好細,魚蛋、魚片、魚皮餃、墨魚丸、貢丸、豬肉丸、雲呑、水餃都好似係每樣一件,食水都好深。質素方面,每一樣嘢我都唔覺得有好特別好出眾嘅地方值得我要特登搬出嚟講,所以都係普普通通。加上佢係散叫嘅嘢嚟,想飲嘢就要另外叫,杯「凍檸茶」走甜都成 $17,係散叫嘅價錢嚟,我都好少喺茶餐廳就咁叫嘢飲呀。咁樣質唔飽我,我叫多個 $45 嘅「營養餐」,有雞扒配煙肉,仲有牛油多士同炒蛋,都係正常茶餐廳水平,嘢飲今次加 $3 要「凍華田」因為都算又口渴又熱,都要豪畀佢。咁樣食吓就食咗我 $130,做 foodie 真係慘啊。。。(地址:天后電氣道75號地下)

(地址:天后電氣道75號地下)

2023-03-16 364 浏览
牛腩魚蛋河粉湯底冇味如滾水,唔合格河粉太厚身上菜仲仲黏住,唔合格牛腩只有一件,賣相差,肉質太硬,咬唔入魚蛋兩粒,尚可鋪頭衛生情況惡劣,地板長期有水,舒適完全唔合格
牛腩魚蛋河粉
湯底冇味如滾水,唔合格
河粉太厚身上菜仲仲黏住,唔合格
牛腩只有一件,賣相差,肉質太硬,咬唔入
魚蛋兩粒,尚可
鋪頭衛生情況惡劣,地板長期有水,舒適完全唔合格

2022-06-20 678 浏览
一個淨雲吞魚蛋收$40,竟然得三粒魚蛋四粒雲吞一條菜。佢係咪傻咗。隔離車仔麵兩餸$30。唔難食嘅,但係唔係好食到可以收呢個錢囉!比多幾粒人哋都唔怕死啦!隔離車仔麵三餸都係$39!起碼食得飽。
2022-06-20
4 分钟 (外卖自取)
宵夜
2022-05-29 478 浏览
常來這裡食宵夜,夜晚不想食太飽,一碗魚蛋粉或牛腩粉的份量就最適合,我喜歡魚🐠蛋粉多蔥,魚片爽脆,再加一塊片頭,加些這裡獨有的辣椒醬,香辣鮮美,牛腩粉也很好吃,最好就是有兩塊羅蔔,同牛腩一齊燜得鬆軟,吸曬腩汁,非常惹味,而且價錢不貴,$34就解決了宵夜。😋
2021-09-24 611 浏览
最近食咗兩次,懶到而家先一次過寫食評🤪🤪🤪 我朋友問個店員有冇崩沙腩,佢話冇,得牛腩,所以結果就嗌咗雲吞牛腩河。 朋友comment話牛腩炆得入味,算滿意,不過雲吞一般。 而我就叫咗鹹牛肉蕃茄奄列。我知個combination有啲好奇怪,但我想食多啲菜類減低罪疚感,因為我做緊減醣飲食╮( ̄▽ ̄"")╭ 無奈。 味道正常,加入咗番茄但係個奄列唔會好濕,只係份量對我嚟講係唔夠飽嘅😅😅😅 第二次我就揀咗個下午茶,炸魚柳拼薯條。魚柳係熱嘅,應該係返炸,不過就炸到燶晒邊。 而我朋友就嗌咗個營養餐,牛扒煙肉拼炒蛋。佢話味道OK,份量都夠佢飽。 呢間喺天后嘅茶餐廳,價錢OK實惠,不過衛生條件比較差。如果唔係附近冇乜茶餐廳,我諗都好難會揀佢。
最近食咗兩次,懶到而家先一次過寫食評🤪🤪🤪

朋友comment話牛腩炆得入味,算滿意,不過雲吞一般。

2021-08-07 386 浏览
呢間牛腩麵好好味, 超正牛肉味。每次尼天后都想食一碗!兩送牛腩加雲吞真係好正,d 湯好鮮甜,的確唔錯!餐廳的服務質素好好,出餐好快。其他野食都好新鮮,真係唔錯,性價比十分高。
其他野食都好新鮮,真係唔錯,性價比十分高。

2021-04-14 511 浏览
沙嗲牛肉煎蛋出前一丁 $𝟹𝟹 牛肉好嫰 但唔係好重沙嗲味 出前一丁正常彈牙😆啲野食黎得好快 趕時間黎食岩曬 熱阿華田 充滿住奶味同埋朱古力味有啲偏甜 可以加多少少水去減少甜味
沙嗲牛肉煎蛋出前一丁 $𝟹𝟹
牛肉好嫰 但唔係好重沙嗲味 出前一丁正常彈牙😆
啲野食黎得好快 趕時間黎食岩曬
熱阿華田 充滿住奶味同埋朱古力味
有啲偏甜 可以加多少少水去減少甜味

2021-02-10 353 浏览
估唔到會响魚蛋粉店食菠蘿包,飲奶茶紅豆冰!紅豆大粒又軟身,有半杯咁多,加上奶茶,係食過最好食嘅紅豆冰!菠蘿包係叮熱咗,中間夾隻燶邊煎蛋,係流心蛋嚟㗎!熱辣辣,好軟熟,係食嘅時候有啲麻煩,因為蛋黃會漏出嚟!不過真好味,會再去!
估唔到會响魚蛋粉店食菠蘿包,飲奶茶紅豆冰!
奶茶紅豆冰+煎蛋菠蘿包
奶茶紅豆冰+煎蛋菠蘿包
2019-06-30 1201 浏览
兒子突然話要食魚旦粉,不幸選上德昌魚蛋粉。$75一碟金錢肚,只有七八片,而且好像不小心跌了落碟的賣相,而且完全不好吃。魚旦米的米粉濕濕碎碎,吾知想點,牛腩河質素更慘不忍睹. $19 一碟油菜應該是最正常,因為只是灼熟,沒技巧可言價錢已經絕不平宜,再加這樣質素及份量真的不能接受。一間完全徹底沒有誠意的餐廳。魚旦質素應該是全店最正常的。但魚蛋粉加紫菜要加$10. 而且紫菜份量極少,真的有被欺騙的感覺。一定不會再返轉頭的一間店。

兒子突然話要食魚旦粉,不幸選上德昌魚蛋粉。

$19 一碟油菜應該是最正常,因為只是灼熟,沒技巧可言

一定不會再返轉頭的一間店。
2019-04-22 762 浏览
見人唔太肚餓就入咗一間魚蛋粉,食啲嘢啦,而且聽講話幾好食就入去試吓啦覺得環境同服務都唔算好,因為我哋四個人入去食,手上拎住好多嘢,但係佢比一張好細嘅枱我哋,連放食物位置都覺得唔夠位放,所以我就決定轉去另一張枱。 坐低左叫咗一碗墨丸米,墨丸唔好食,唔夠彈牙,而且冇墨丸味。淨魚蛋,唔夠魚味,一般。蘿蔔牛腩,牛腩比較瘦,個味唔錯。魚皮反而幾好食,仲叫咗多碟,叫咗大嘅份量就都係唔多。而且價錢比一般魚蛋粉貴少少,而且份量唔多。
坐低左叫咗一碗墨丸米,墨丸唔好食,唔夠彈牙,而且冇墨丸味。
淨魚蛋,唔夠魚味,一般。
蘿蔔牛腩,牛腩比較瘦,個味唔錯。
魚皮反而幾好食,仲叫咗多碟,叫咗大嘅份量就都係唔多。
而且價錢比一般魚蛋粉貴少少,而且份量唔多。