✅德發牛丸粉麵尖沙咀熟食中心翻新左之後有唔少餐廳早排太多人食 所以到而家先有機會去朝聖下德發牛丸係以前細細個已經跟媽媽去食牛丸必食推介!💓🔆牛丸牛筋米 $35由於太多野想試 於是就揀左雙拼雙拼同單拼都係同樣價錢 所以就揀左牛丸牛筋😍雙拼既話牛丸就會得兩粒牛丸好彈牙 食牙既味道同出面既真係唔同牛筋都好軟腍 不過個腩汁就略嫌咸左少少🌸必推介既係佢既辣椒油每一間粉麵舖都有佢特別調整既辣椒油佢既辣椒油好夠香同辣!食完更加開胃☺️😋味道: 3.7/5賣相: 3.3/5🔆淨牛丸 (4粒) $18個到既姨姨好好人 見我地好苦惱要雙拼好定單拼好既時候佢提議我地可以再叫淨牛丸4粒咁每人都可以有雙拼加4粒牛丸原本既淨牛丸應該係8粒的~清湯既牛丸又幾好食更加突顯到牛丸既鮮味添💓味道: 4/5賣相: 3.4/5地址:尖沙咀海防道390號熟食檔
✅德發牛丸粉麵

牛丸好彈牙 食牙既味道同出面既真係唔同
牛筋都好軟腍 不過個腩汁就略嫌咸左少少
🌸必推介既係佢既辣椒油
每一間粉麵舖都有佢特別調整既辣椒油
佢既辣椒油好夠香同辣!
食完更加開胃☺️😋

味道: 3.7/5
賣相: 3.3/5

🔆淨牛丸 (4粒) $18
個到既姨姨好好人 見我地好苦惱要雙拼好定單拼好既時候
佢提議我地可以再叫淨牛丸4粒
咁每人都可以有雙拼加4粒牛丸
原本既淨牛丸應該係8粒的~
清湯既牛丸又幾好食
更加突顯到牛丸既鮮味添💓

味道: 4/5
賣相: 3.4/5

地址:尖沙咀海防道390號熟食檔
2021-07-29 467 浏览
這間在街市內的小店,現在在新裝修的街市下,環境比以前好多了。我們叫了牛筋麵和牛丸河粉及一碟油菜。牛筋非常淋,牛肉味重,麵也細,爽口彈牙。牛丸也是很爽口的,河粉也滑,好吃。此外,價錢也平民化,值得再來。
2021-06-06 781 浏览
今日睇完一齣日本電影〈奇蹟的燒肉店〉,片中有大量日式燒肉近攝鏡頭,一路睇忍已經唔住一路吞囗水,散場後需要解饞,便跟友人走到就近的海防道熟食市場,附近沒有燒牛肉可吃,唯有幫襯了有點名聲的德發牛丸吃些牛類食品。 我選擇了牛丸、牛腩雙拼粗麵,同行友人則叫了牛丸、牛雜河粉,湯底是鹵水腩汁低,先喝口湯味道不錯,不似加了師父,再夾箸麵入口,麵質不錯水準可算接近九叔年代的九記牛腩,爽滑而带筋性,再試招牌牛丸及牛腩,牛丸口感夠實但不算很有彈性,肉味稍淡不算上品,牛腩則是全廋肉,入口夠腍身不起渣黐牙,食味好一般,整體最滿意的是粗麵及伴吃的辣椒油,辣椒油不是死辣的普通貨式,似是自家炒的,辣味中带鮮香味,為整碗麵起畫龍點睛之效。 朋友的河粉偏厚身,看來只是一般般而已。 三十六蚊碗的價格,跟粉麵汽水加八蚊偏貴,其它飲品計散叫價位,同等價錢可找到更好質素及環境的牛類麵店了。今天整體評價是不差,但只是中規中矩而已,若為了慕名而來,順路經過一試無妨,專誠去食便不值得了,德記不是一間為你带來奇蹟的粉麵店!

牛丸、牛雜河粉

牛丸丶牛腩粗麵

• 牛丸、牛腩粗麵
☞ 好多年無食過,對上一次嚟已經差唔多十年前🤣真心唔記得以前嘅牛丸係咩味道喇,不過小店人潮依然不減,好多人幫襯😛.🍴牛丸河粉($35)/ 牛丸都幾彈牙,但係唔算好有肉汁/ 湯底正常唔咸,河粉偏幼身無咩特別/ 整體嚟講有少少失望🥺但係尖沙咀嚟講,呢個價位真係唔可以挑剔太多,都算合格㗎喇~
🍴牛丸河粉($35)
/ 牛丸都幾彈牙,但係唔算好有肉汁
/ 湯底正常唔咸,河粉偏幼身無咩特別
2021-05-14 789 浏览
今日下午差唔多黃昏時候我們同朋友喺尖沙咀新港中心飲杯嘢之後,諗緊晚餐去邊度食嗰陣,老豆就突然提議話去海防道街市入面嘅熟食市場有間食牛丸麵好好食,而且係老豆同媽之前約會曾經去過嘅地方,所以老豆就話今日要同埋我一齊去食吓!一坐低,我們就分別叫咗牛丸麵、牛丸粗麵同牛丸河,一食就覺得果然係名不虛傳,真係新鮮手打牛丸,所以牛肉鮮味相當濃郁,質感極之爽口彈牙,湯底嘅味道非常鮮甜香濃,而粗麵同幼麵嘅麵質都超爽韌彈牙,至於河粉亦好煙韌軟滑,再加埋他們獨家秘製辣椒醬一齊食,會更加惹味醒胃,所以我們每人都再叫多一碗嚟食,真係超正呀!另外!我們再叫咗幾款多士嚟食,分別係鮮油奶多同咖央多,但喺餐牌上見到其中一款多士個名叫「新嘢」,心諗覺得幾特別,所以我們就叫咗嚟試吓,等咗一陣終於嚟到喇,原來係有齊晒咖央醬、花生醬、牛油同奶油,諗唔到夾埋一齊食,原來係咁夾咁好食!係多士之中嘅必食推介!
牛丸麵
咖央多
鮮油奶多
新嘢
2021-05-03 541 浏览
德發,廿幾年前已經開始幫襯,但係喺天橋底,冇冷氣,夏天千祈唔好嚟,食完一定成身汗。咁啱做嘢經過,諗起電視睇過話國熟食檔重開,就嚟重溫德發牛丸。見到雙拼同價,又叫咗個粗丸牛什麵。湯,一向沒有期望。牛蒡,薄薄一片,比較鹹,亦不起粉;大腸,夠林,入味;牛肚,炆得太郎散散地;最正都係牛筋丸,夠爽彈,有牛味。👍麵質中上,冇鹼水味,都算彈牙,加少少紅醋好好味。仲有個辣椒油,有少少特別,有少少似加咗豆瓣醬的混合體,夠辣,但唔夠香。唯一投訴,就係支可樂,問咗靚女可樂夠唔夠凍,夠凍才落單,可惜嚟到只係凍凍地,唔夠爽🙅📣注意,逢星期三休息,唔好摸門釘。

見到雙拼同價,又叫咗個粗丸牛什麵。

湯,一向沒有期望。

麵質中上,冇鹼水味,都算彈牙,加少少紅醋好好味。

📣注意,逢星期三休息,唔好摸門釘。
牛根丸
2021-05-03
  • 牛根丸
2021-05-02 313 浏览
历经半年的装修,总算吃到了这家地道正宗的牛丸店,奶茶也很好喝,性价比很高的正宗牛丸河粉。同事点了牛腩粉,配米线也好吃。店里的辣椒酱也超级够力,非常辣,也好好吃的,会再来
店里的辣椒酱也超级够力,非常辣,也好好吃的,会再来
  • 牛丸河
2021-05-01 396 浏览
男朋友成日話呢間嘅牛丸佢細個成日黎食,覺得又抵又好食,今次咁啱經過尖沙咀就決定嚟試吓。.唔知係咪期望太大,食落嘅時候又唔覺得有咩特別,咁當然會比打邊爐任食嗰種嘅牛丸好食,其實牛味唔算特別重,但係有幾咬口嘅。.呢碗牛雜米價錢好抵,30幾蚊就一大兜,但真係太鹹啦,湯頭好鹹,同埋啲牛雜因為太入味嘅關係都好鹹,所以真係有少少失望。平心而論,以呢個價錢係尖沙咀甚至其他地方係好難會食到呢個份量嘅粉麵,以午市有呢個價錢來講其實都幾抵,不過我就麻麻哋佢哋嘅味道。
淨牛丸

牛雜米

2021-04-17 356 浏览
聽講間野出名,就去食下~本想試牛丸,去到姐姐介紹墨丸,仲話雙拼同價咁我就雙拼牛丸墨丸兩樣試晒啦!😆😆平時食開河粉,佢話冇河粉得米粉/麵(嗰時5點幾)姐姐話麵有「油麵」同粗麵我就叫左「油麵」點知!一嚟左係雲吞麵嗰啲幼麵喔~~原來係姐姐啲口音,係幼麵唔係油麵Anyway, 雖然同期望有唔同但食落都爽口,唔會鹼水味先飲一啖湯,好清甜,可以食牛丸先,口感唔錯,有啲香芹係入面,呢個位幾特別,我鍾意!仲好香肉味到墨丸,勁正!同佢張餐牌寫既野exactly一樣,就係爽口彈牙,鮮味濃郁🤤🤤我覺得仲正過牛丸呀~食左大半時加左啲辣椒油,冇咩特別,加唔加都得不過一開始就一定要食左個原味先,唔好比其他野蓋過左😆
聽講間野出名,就去食下~
本想試牛丸,去到姐姐介紹墨丸,仲話雙拼同價
咁我就雙拼牛丸墨丸兩樣試晒啦!😆😆

平時食開河粉,佢話冇河粉得米粉/麵(嗰時5點幾)
姐姐話麵有「油麵」同粗麵
我就叫左「油麵」
點知!一嚟左係雲吞麵嗰啲幼麵
喔~~原來係姐姐啲口音,係幼麵唔係油麵
Anyway, 雖然同期望有唔同
但食落都爽口,唔會鹼水味

先飲一啖湯,好清甜,可以
我覺得仲正過牛丸呀~

食左大半時加左啲辣椒油,冇咩特別,加唔加都得
不過一開始就一定要食左個原味先,唔好比其他野蓋過左😆
牛丸墨丸麵
2021-04-17
牛丸墨丸麵
  • 墨魚丸
2021-04-12 284 浏览
尖沙咀海防道熟食中心(橋底)改頭換面之後,重新啟動,幾個月前開番立即幫襯,買咗幾次外賣德發牛丸,水準冇花冇假👍但堂食都係第一次,閒日,下午差不多三點,人唔太多,限聚令期間終於可以放心坐底叫碗牛丸米,加支細可樂,已經係人間美食,最重要係call番哂當年美好嘅回憶⋯⋯懷緬幾十年前拍拖會去食德發、到有咗細佬帶埋佢地會一齊去食德發、而家退左休就好休閑咁會再去食德發,青山依舊⋯😪講到牛丸水準,一様咁彈牙,湯底一樣咁清甜完全冇味精,再整多一支童年回憶嘅樽裝細可樂,乜都番晒嚟,一個字..好X正👍👍忍唔住食完都仲要再打包牛丸番屋企食
牛丸米粉

忍唔住食完都仲要再打包牛丸番屋企食
2021-04-08
牛丸米粉
  • 牛丸米
  • 牛丸牛筋米
2021-03-28 249 浏览
👌🏻牛丸河/麵 $35牛丸一般般,唔彈牙,無爆汁,亦無乜牛味,混左芫茜係牛丸入面,就好似山竹牛肉球既牛丸版咁🤭河粉淋左少少,幼麵就好食d,有少少鹼水味,個湯清清地,唔重味精味道:6/10性價比:6/10-👌🏻咖央多士 $12多士厚既大大塊,咖央醬算多,每一啖都食到咖央醬,夠味😋,做小食$12黎講算唔錯!味道:7/10性價比:9/10-📍#德發牛丸尖沙嘴海防道390海防道熟食中心9號舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #港式 #大排檔 #魚蛋 #牛丸 #尖沙嘴 #尖沙嘴美食 #茶餐廳 #西多士 #尖沙咀好去處 #尖沙咀打卡
👌🏻牛丸河/麵 $35

尖沙嘴海防道390海防道熟食中心9號舖

2021-03-15
  • 牛丸麵
2021-03-24 292 浏览
#香港尖沙咀 熟食檔翻新後環境比以前的整齊了很多本來想吃牛丸的可惜賣光了🥺-◾️#牛腩米粉 HKD$35湯底感覺沒有以前的濃但味道也很多把蔥花拌下去會更香牛腩肉有點碎散 半肥瘦的牛腩咬下去很鬆軟米粉的份量很多!我一個女生吃不完全部🤣配有生菜兩條🥬不過不失的牛腩米粉路過想不到要吃什麼可以一吃-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑環境分數: 🌕🌕🌗🌑🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌑🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌖🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌑🌑-#德發牛肉丸 (尖沙咀)📍尖沙咀海防道390號熟食檔📞 2316 1179
#香港尖沙咀

但味道也很多
把蔥花拌下去會更香
牛腩肉有點碎散
半肥瘦的牛腩咬下去很鬆軟
米粉的份量很多!
我一個女生吃不完全部🤣
配有生菜兩條🥬
不過不失的牛腩米粉
路過想不到要吃什麼可以一吃

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
環境分數: 🌕🌕🌗🌑🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
價錢分數: 🌕🌕🌕🌖🌑
回頭分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
#德發牛肉丸 (尖沙咀)
📍尖沙咀海防道390號熟食檔
📞 2316 1179
2021-03-06 273 浏览
對上一次食應該已經係五年前喇, 啱啱重開既時候想即刻黎食返超彈牙既牛丸,但剛開返既時候真係超級多人。琴日1:30 黎終於無曬d 人龍,但我都選擇左買外賣,雙丸河!牛丸都仲彈牙既,但好似無印象中咁彈,陳皮味重手左,味道都唔錯;但魚旦就真係不能再試,對我黎講係好腥🤢 ;同場加料連頭髮既生菜(但比起以前就地見到幾隻小強,頭髮都只係碎料)嗯 整體黎講 都係懷念以前味道多啲味道 7/10環境 6/10服務態度 7/10性價比 8/10

嗯 整體黎講 都係懷念以前味道多啲

味道 7/10
環境 6/10
服務態度 7/10
性價比 8/10

外卖自取
2021-01-31 401 浏览
今次嚟海防道熟食街市,決定試下德發牛丸。落單嘅時候,腦中幻想嘅係星爺喺食神入面嘅瀨尿牛丸,點知個牛丸麵嚟到,一食就發覺同凍肉舖嘅牛丸分別不大,可能好食少少啦🤏🏻 食得出有落陳皮,但除此之外就無咩特別。

2021-01-15 449 浏览
牛丸米 $35▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪牛丸 爽 彈 🤣🤣真係可以當乒乓波打口感似潮州魚蛋 ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪(๑•̀ㅁ•́ฅ)同坊間其他牛丸相比除左特別爽口~仲有好香陳皮味🍊另外落左冬菜 聽聞可以辟臊辣椒油夠辣 正👍
牛丸米 $35
▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪