2017-12-03 354 浏览
落單叫左兩碗黑芝麻,兩碗豆腐花,四眼老闆只係比左3碗,我老婆拎左出去分比其他人,只剩低我等緊最後一碗,亦見到四眼老闆畢左一碗豆腐花放左係收銀台面上,我拎起碗豆腐花同佢講未比糖及匙羹,佢話已經比齊哂,又話自取匙羹要收一蚊,仲即時搶返碗豆腐花,我話佢未比齊我wo,我叫左4碗,拎左3碗,甘點叫齊呀!又叫我自出去睇下拉!!!仲話我講極都唔x明我即是火滾x返佢話我唔x要當豪比你,真係好耐冇試過要係大庭廣眾下x人,但相信x佢都係浪費口水,唯有希望佢早日執笠,以免影響下一入去既食客受佢氣需而影響心情!
2017-12-03
2017-07-29 360 浏览
#非常不推荐这家店#和朋友来昂坪,路过这边的时候本地的朋友说这里出名,于是就想尝一下,没想到在这家店受到了很不工正的待遇,店主服务态度超差,因为问了一个问题没听懂他说的粤语就对我呵来吼去,欺负我听不懂粤语吗?不知道的人以为他是顾客呢,出来玩的心情都被店主破坏了。大家出来旅游是放松心情的,店主不可能时刻心情好是可以理解的,可是即使工作辛苦也不应该对顾客撒气,更何况只是因为听不懂粤语,于是让客人受到这样的对待,点了一份豆腐花和一份芝麻糊,全程就差摔碗给我们了,当时就想走了,简直花钱买罪受。尝了口食物,东西味道非常一般,不晓得怎么出名的🙄
#非常不推荐这家店#
2017-06-04 326 浏览
昂坪一帶,有不少的店舖出售山水豆腐花。德記,由鐵皮搭建而成,位處天壇大佛的入口處,佔盡地利。除了豆腐花、豆漿外,還有粟米、魚蛋、公仔麵等食物。天氣實在太熱了,四人各要了一碗凍豆腐花$15碗。端上來時,豆腐花份量不多,色澤泛黃,配有薑汁和糖漿。吃一口,除了冰凍甜美有餘,豆香不突出,質感粗嚡。說好了的香滑山水豆腐花呢?A說,寧願吃百福豆腐花好了!

2017-05-20 242 浏览
叫咗芝麻糊加豆花,質素可以。22元。中價啦。但果位仁兄的態度,香港的旅遊推廣都给他。。。。。黑面,唉,,唉,,,。無空調,是常識吧。後來係360入面,有空調的賣台式小食,豆花只售18元!
黑面,唉,,唉,,,。
無空調,是常識吧。
後來係360入面,有空調的賣台式小食,豆花只售18元!
琴日去完昂坪營地出返黎時,天氣好熱,臨上車時入去食碗豆腐花,涼下先!豆腐花 ($15)平時我食豆腐花唔落糖的。呢到上台時跟左一匙薑汁糖漿,清清地,quite nice! 豆腐花質地好滑滑,但就冇乜豆味。朋友係出面買左串咖哩魚蛋,$20得5粒。超唔抵,魚蛋就唔太入味,咖哩汁個味道就不過不失啦。不過間野係遊客區,服務員既態度應該要好些~ 完全好似唔想做生意咁,明明唔太多人係餐廳裡食,但我地都等左好耐先落到單。出門既小食仲要話No photo, sigh...我當時唔知道,影左張相,即刻俾人話。我去外國旅行時,都唔會有小食灘檔寫住no photo

豆腐花 ($15)

2017-01-02 206 浏览
每年元旦1月1日都會坐欖車入去寶蓮禪寺,開年求福之餘,指定動作必定是食這間出品的山水豆腐花:今天的人龍不算多,我們叫了5碗豆腐花,每碗$15,合共$75,在這種深山野外,剛是交通費也已經令成本負擔增加,反正不是天天吃,也就不計較價錢貴不貴了。坐下不久就奉上5碗豆腐花,看看它的色澤已經非常吸引,有看得出的滑,晶瑩剔透,賣相已經非常吸引了。端上來的時候每碗都有一匙的蜂蜜。把蜂蜜與豆腐花絞均,甜度剛好,豆腐花非常滑,這種滑不是一般能食到的那種滑。我挑了一匙放進口中,嘩!即刻入口即溶,豆腐味不濃,食完仿佛置身於山水之中,飄飄然好滿足。今天是今年的好開始…
山水豆腐花

山水豆腐花
2016-01-24 507 浏览
悉逄遊訪大佛,一行四人走到喉乾舌渴,當然到此一嘗馳名山水豆腐花。看見面前的豆腐花,眾人即時一湧而上,當把一啖濕潤的豆腐花放入嘴裡,當時確令人累氣大減!豆腐花水分充足、滑是夠滑的; 細啖後即覺豆香不出,極其烯淡,水一定是超多。黃糖的作用就只是加甜,對提升豆味完全沒有幫助。試過說算,下回即使走得倦極赤不一定再來。

試過說算,下回即使走得倦極赤不一定再來。
下午茶
2015-03-07 640 浏览
賺遊客錢,真係話甘易。假日行山,行到香港第二高的鳳凰山。那挑戰人體極限的天梯,斗斜的角度,少D體力都死。不過,終於被我同LAM小姐完成,簡直要比個讚自己。沿山路一直走,來到昂坪,再到大佛。整個人放鬆了,食慾大增。看到「德記」有賣魚蛋,而我那一刻又好想食!就算看到價錢是$15也照買了一串,解解口癮。咖哩魚蛋一串五粒 $15魚蛋size 屬於中size, 外皮帶韌勁,不是我喜歡的口感。不過魚蛋內裡尚算彈牙。但令人最失望的是,咖喱汁,味淡。$15 五粒,過過口癮,吧下遊客都OK既。炸燒賣 一串五粒 $15LAM小姐買的,我吃了一粒。比魚蛋好吃太多了。燒賣外皮仍有脆脆口感,灑上少少椒鹽,不錯吃!$15 吃到這個燒賣,我覺得OK。因為是好吃又在旅遊區,貴一點也可。
賺遊客錢,真係話甘易。
假日行山,行到香港第二高的鳳凰山。
那挑戰人體極限的天梯,斗斜的角度,
少D體力都死。
不過,終於被我同LAM小姐完成,簡直要比個讚自己。
沿山路一直走,來到昂坪,再到大佛。
整個人放鬆了,食慾大增。
看到「德記」有賣魚蛋,而我那一刻又好想食!
就算看到價錢是$15也照買了一串,解解口癮。
咖哩魚蛋
咖哩魚蛋一串五粒 $15
魚蛋size 屬於中size, 外皮帶韌勁,
不是我喜歡的口感。
不過魚蛋內裡尚算彈牙。
但令人最失望的是,咖喱汁,味淡。
$15 五粒,過過口癮,吧下遊客都OK既。
炸燒賣
炸燒賣 一串五粒 $15
LAM小姐買的,我吃了一粒。
比魚蛋好吃太多了。
燒賣外皮仍有脆脆口感,灑上少少椒鹽,
不錯吃!
$15 吃到這個燒賣,我覺得OK。
因為是好吃又在旅遊區,貴一點也可。
2015-03-01
外卖自取
炸燒賣
2015-02-24 349 浏览
去左大佛,                          吃了豆山水豆腐花$13,    夠滑但有燒焦味,      唔抵食, $13 得半碗多D,食水深.******************************
去左大佛,

吃了豆山水豆腐花$13,

夠滑但有燒焦味,

唔抵食, $13 得半碗多D,食水深.

2015-02-24
2014-12-11 332 浏览
星期日去左大佛, 大佛下面有好多山水豆腐花食, 諗住食午餐齋菜前食些魚蛋之類, 見到呢間好似幾大間, 出面又有魚蛋, 又唔係炸的, 所以我們就諗住入去食埋豆腐花啦.魚蛋要15元一串, 只有五粒, 好貴囉, 那個阿叔態度還超衰, 問佢一串幾料, 答了一次, 我個妹可能聽唔到, 再問, 佢話咪話五粒囉, 頭先咪講左一次俾你聽, 你聽唔到呀, 聽到就唔會問你啦, 真的攪笑.魚蛋算大粒既, 味道OK, 幾爽的. 我們再叫左豆腐花及芝麻糊, 寫明係即磨, 應該好味吧, 那個阿姐叫我地出去自己買, 態度也不友善的, 然後自己攞入去食啦, 嘩, 水汪汪的山水豆腐花, 真的大開眼界, 我見到好多糖水, 豆腐花在那裏, 我完全唔可以用匙羹食豆腐花, 要好似飲湯咁飲呀, 實在係太過份, 食水要咁深嗎?? 12元一碗唔係好貴, 但係半碗冇豆腐花, 只有水就好貴.芝麻糊, 我個妹話好難食, 一點也唔好味, 係冇味的, 又係話即磨的啊....我們係門口還看到有粟米買, 係蒸粟米, 25元半條....粟米真的要咁貴嗎??? 還唔俾拍照添呀...莫名奇妙.

魚蛋
豆腐花
2014-12-07
$15 (其他)
2014-06-26 339 浏览
After wandering around on such a hot day, my buddy and I sat down and grabbed something to eat for a rest. Environment & Hygiene:Since there was just one man working, we arrived in this little shack with numerous dirty bowls on the tables waiting to be collected. Oh well, you can't blame the man. He did eventually clean them up once we sat down.  I hate cats, so I wasn't impressed to see one hanging out there. I truely think that animals shouldn't be allowed to be around any places that serve fo

Environment & Hygiene:
Since there was just one man working, we arrived in this little shack with numerous dirty bowls on the tables waiting to be collected. Oh well, you can't blame the man. He did eventually clean them up once we sat down.  I hate cats, so I wasn't impressed to see one hanging out there. I truely think that animals shouldn't be allowed to be around any places that serve food for sanitary reasons. It is just not hygienic
Service:
You pay then the food is brought to you, so there really isn't much to comment on.

Taste and Value:
Both my friend and I got the Black sesame dessert with Tofu (cold).  The black sesame part was good, because it was not too sweet. The tofu part was okay, but wasn't silky enough.
Final Verdict:
Um...
2014-06-10
來到昂坪市集做義工,一班人為求坐低吹水(行上大佛幾百級樓梯太chur了,哈哈~),提議去食豆腐花。遊客區的豆腐花多數又貴又不好吃,故我對這間德記山水豆腐花也沒太大的期望,沒想到是那天早上的一個驚喜。豆腐花點了熱的(雖然店子沒有空調,但總感覺熱吃比較香),豆花十分滑溜,我很愛吃黃糖,下了頗多,但仍吃到豆味。很涼快! 賣$10一碗,但在遊客區來說,價錢算是十分公道了,而且質素比起幾間名店毫不遜色呢店子還售有其他小食,更有餐蛋麵等呢!p.s. 遠眺大佛

豆腐花點了熱的(雖然店子沒有空調,但總感覺熱吃比較香
店子還售有其他小食,更有餐蛋麵等呢!

p.s. 遠眺大佛
美景
2012-08-13
2012-03-27 98 浏览
本人以遊客身份分享去大嶼山一定少不了吃山水豆腐花,可是一抵達昂坪市集有很多間招牌都是標榜著山水豆腐花,都不知那間是最好吃的。就這樣的你一句我一句“這間,那間”我就去問了那邊的遊客資訊處經他們介紹就來了德記享用我們的下午茶,我們9人就參雜點了豆腐花和黑芝麻糊。先說說他們的豆腐花,就是很滑很香豆味,上桌是豆腐花已經淋上黃糖醬如果不夠甜的話還可以自加黃糖粉,個人覺得加上黃糖粉會比較好吃再說他們的芝麻糊,看似黑黑沒什麼特別可是吃進口的那種棉滑真的讓人驚喜和很喜歡那種甜度適中的味道不會因為太甜而把芝麻味也蓋了。
本人以遊客身份分享

山水豆腐花 & 芝麻糊
2012-03-10
山水豆腐花 & 芝麻糊
2011-08-26 72 浏览
行完大佛,天氣又熱,行番出來見到一間小食店有凍豆腐花食,諗住入去抖下順便食碗豆腐花,估唔到咁好味!!!!!舖位比較簡陋,座位都是木枱摺椅,無冷氣!!豆腐花好香,好有黃豆味,好滑!

舖位比較簡陋,座位都是木枱摺椅,無冷氣!!
豆腐花好香,好有黃豆味,好滑!
2011-06-25
$10 (其他)
  • 豆腐花
2010-04-28 66 浏览
24/4(六) 3pm去不成地質公園,阿梁倡議到360作一天遊客.橫豎業內可享九折,姑且一遊罷!整個坐吊車的過程總準順暢,沒停頓位.雙腳到地後,徒步到不遠的"德記",稍作歇息,吃了豆花$10及芝麻糊$13.豆花滑不留口,如吃蛋白般嫩滑!豆香則可再濃重點.而芝麻糊的食味尚可,稠度剛好,芝麻香亦可進取點!天朗氣清,佛下嚐花,優哉!
24/4(六) 3pm

天朗氣清,佛下嚐花,優哉!

2010-04-24