2009-05-02 227 浏览
上次食泰菜見佢做腸粉, 好似幾吸引, 今日就嚟咗食早餐, 油條, 叉腸, 艇仔粥油條好新鮮, 唔係反用油, 外脆內軟, 香港都幾難找叉腸又滑又軟, 係叉燒少d差d艇仔粥味清料多, 唔係味精粥, 好味
上次食泰菜見佢做腸粉, 好似幾吸引, 今日就嚟咗食早餐,
油條, 叉腸, 艇仔粥
油條好新鮮, 唔係反用油, 外脆內軟, 香港都幾難找
叉腸又滑又軟, 係叉燒少d差d
艇仔粥味清料多, 唔係味精粥, 好味

2009-05-02
  • 油條
2009-02-18 99 浏览
本來想去樂園一嘗奶茶紅豆冰..但原來星期日是沒有開的..看到了德記粥品飯店..心想一試無妨吧..點了炸兩 炸鬼 炒麵 皮蛋瘦肉粥..炸兩的確不錯..因為腸粉做得十分滑..炒麵也不會很油膩..而且不會過份的咸..味道剛剛好..可惜的是粥比較烯淡..
本來想去樂園一嘗奶茶紅豆冰..
但原來星期日是沒有開的..
看到了德記粥品飯店..心想一試無妨吧..
點了炸兩 炸鬼 炒麵 皮蛋瘦肉粥..
炸兩的確不錯..因為腸粉做得十分滑..
炒麵也不會很油膩..而且不會過份的咸..味道剛剛好..
可惜的是粥比較烯淡..
2008-08-28 84 浏览
炸両, $8, 是必叫的, 於是搞掂咗杯紅豆奶茶冰就叫亞叔整份炸両腸, 佢好人好多, 叫我坐低等一陣, 原來拉腸粉既是另一位叔叔, 黎到時....個份量唔多, 比起上次係西貢那間就只有1/2, 可能只賣 $8 掛! 雖然腸粉係即拉...夠滑, 但油炸鬼就腍哂, 影響哂啦!

咩都未落既炸両
My breakfast
$8 (早餐)
2008-06-18 32 浏览
08.06.14 下午4點左右黎到,好多人都响茶檔嘆奶茶,唯獨我同主(老公)黎食粥,哈哈。仲以為佢收咗市TIM,見佢個腸炒蒸爐仲熱氣騰騰,肯定仲未收就搵個位坐底。講真坐就一D都唔好坐,幾張枱下面都係儲物櫃,要拉出D張"鄧"黎坐,頂腳之餘仲要彎住條腰黎食。下....炸兩賣晒,專登黎食竟然賣晒 算喇...作罷,食住齋腸同粥先喇,腸粉($8)係好滑啵,不過佢落埋麻醬拎黎,麻醬多得制好"漏",下次唔該叔叔落少D麻醬。艇仔粥(瘦肉)($10) & 艇仔豬肝粥($17) 上枱,粥底稀咗少少&不太綿,料都算足,豬肝兩大片好滑不過唔咸無乜味,問過叔叔佢話咁先至新鮮同食到豬肝味。不過兩位粗豪叔叔都好NICE仲面帶笑容好客氣 下次定會再黎食炸兩架,唔該留返碟俾我。埋單 $35
下....炸兩賣晒,專登黎食竟然賣晒

麻醬多得制好"漏",下次唔該叔叔落少D麻醬。
不過兩位粗豪叔叔都好NICE仲面帶笑容好客氣
下次定會再黎食炸兩架,
唔該留返碟俾我。
埋單 $35
夠味艇仔粥 可惜粥底較烯
艇仔豬肝粥
滑滑齋腸(減d麻醬更好)
$17.5 (下午茶)
夠味艇仔粥 可惜粥底較烯
滑滑齋腸(減d麻醬更好)
2008-06-01 66 浏览
這裡的炸兩,比起中環威記,只有過之而無不及。腸粉香滑,但不是一味的滑,是有層次感的,令人想起手斲豬肉和用機器攪碎所做出來的肉餅的分別。上枱時,腸粉微暖,油條仍然脆口,加上豉油麻醬芝麻,哇!哇!哇!真的非常好味!!!起初還在奇怪爲什麽會加麻醬呢,但德記用的麻醬很香,而且不會太厚又不會太杰,結果是令油炸鬼變得更香口! 緊記要趁熱快吃,否則炸兩會變得太soggy,那就會糟塌師傅的一番心機了!
這裡的炸兩,比起中環威記,只有過之而無不及。

• 炸兩
2008-05-24 10 浏览
一碗艇仔粥一份炸兩真的是人間美味!!! 粥底綿滑腸粉晶瑩剔透一定要試~
一碗艇仔粥
一份炸兩
真的是人間美味!!!
粥底綿滑
腸粉晶瑩剔透
一定要試~

2K
2008-05-07 29 浏览
每次 lunch 去樂園食完沙爹牛麵, 都會唔夠飽要加多士或出去再食碗豆腐花 =P 今日見時間尚早, 就0係呢度叫碟次次都因為賣晒而食唔成的炸兩 ($8) 試試.外層的腸粉又薄又滑, 好正, 果然係「即拉」; 可惜入面的油炸鬼唔係即炸, 食落唔脆, 不過煙煙韌韌的, 都唔錯; 加埋豉油, 甜醬, 麻醬及粒粒芝麻, 簡簡單單咁已經幾好食. $8 一碟, 抵!下次試試其他「有餡」腸粉.P.S. 阿叔們依然超級 nice!

下次試試其他「有餡」腸粉.

P.S. 阿叔們依然超級 nice!
炸兩 ($8)
2008-05-03 11 浏览
耐唔耐就去幫襯德記,因為好鍾意食佢哋啲炒麵,即炒的,未食過咁軟熟的炒麵 ,入味,新鮮軟熟可口,唔會乾淨淨,祗賣幾元;很多時一炒起,便賣晒了,所以炒麵有時要等;每次我都會要兩碟,真的很好吃。另外,腸粉是新鮮拉的,炸腸值得一試,香脆可口。粥,雖然未及生記、景叔的,但也好吃。「德記粥品」是多年的街坊粥品老師父,真的抵吃,值得幫襯。如果真的要彈的,便是有些桌子下面密封了,伸唔到腳,坐得不夠舒服。

另外,腸粉是新鮮拉的,炸腸值得一試,香脆可口。

粥,雖然未及生記、景叔的,但也好吃。

「德記粥品」是多年的街坊粥品老師父,真的抵吃,值得幫襯。

$15 (早餐)
  • 炒麵、炸腸
2008-04-28 7 浏览
平時去開龍城街市的"德記"吃粥.通常是吃艇仔粥或牛肉粥等"有味粥",這次轉一轉口味,來個皮蛋瘦.粥底一貫地充滿米香,吃了多年如是.其實一碗好的粥底,最簡單就是最好.火喉控制得宜,差不多了.可是皮蛋未算靚貨,瘦肉有點點硬,試過便算,下次吃回艇仔粥.除有味粥之外,即拉腸粉一樣出色.炸兩不是即炸,不如吃個豬潤腸.粉皮滑口晶瑩,一夾不會散.豬潤夠鮮且帶點爽口.記住,來到德記,一味艇仔,再來即拉腸粉就最好.如果不夠,再去對面馬仔執碗水餃,或者樂園的炸豬扒....可惜,樓下榮記燒臘已不在.否則這個早上,一定豐盛得可以.

可是皮蛋未算靚貨,瘦肉有點點硬,試過便算,下次吃回艇仔粥.

可惜,樓下榮記燒臘已不在.否則這個早上,一定豐盛得可以.
2008-04-02 12 浏览
龍城熟食中心有唔少好選擇,是日胃口一般,想吃點粥品清清腸胃。沒有鴨粥,對魚腩粥無乜信心,最後決定一碗艇仔粥同一碟炸兩。炸兩,皮即叫即拉,要吃都要等上一陣子,暖暖的皮包著炸上好陣子的油條,端上來時已撈好麻醬,油條(立)籮勝在皮滑,蘸點甜醬吃也不錯,要吃新鮮一點也要揀岩時間。艇仔粥帶點米香,無加味精,粥底不算綿,配料豬皮、水魷、免牛份量不少,免牛打散後感覺幾豐富的,$9碗,經濟抵食。

2008-03-11 7 浏览
即拉腸粉were very goodthe squid in the congee was not freshand the fry noodles has not much tasteBut, for the 即拉腸粉, it is worth the trip
即拉腸粉were very good

星期日早上由灣仔去九龍城食早餐, search到呢間唔錯, 好! 去試下先! 牛肉粥、炸兩同炒麵, 牛肉粥水準以上, 起碼唔會係生粉粥先! 牛肉分量不多, 總算合格! 炸兩無咩特別, 無米香. 麻麻地! 炒麵唔錯, 我ORDER時係新鮮炒好, 好多芽菜, 麵質也好, 正!
2008-01-28 35 浏览
自從搬到九龍城, 半個月已食了3次^_^星期日的早上11時, 非常旺場, 2人點了碎牛粥$9, 皮蛋瘦$11, 炸兩$7及腸粉$7.粥是清淡的美味, 雖然係有味粥但唔口渴. (碎牛的多少似乎係撞手神的, 通常比較少, 但也試過一次很多)齌腸係預早整好保溫的, 也不錯.炸兩是我的最愛, 有很多人點, 那天等了很久, 但新鮮的油條加即拉腸粉, 好好味呀, 況且同腸粉一樣價錢咋(雖然份量較少, 是"炸一"不是"炸兩")請不要期望有服務, 忙碌的熟食市場, 有人招呼你就算啦, 想想多久沒吃過單位數價錢的粥?
自從搬到九龍城, 半個月已食了3次^_^
齌腸係預早整好保溫的, 也不錯.
2008-01-13 32 浏览
蝗蟲兄,我唔知你年紀有幾大,雖然你叫「同學」,但估計你已經出黎做事。我都唔係太大年紀,不過我細個果時食的碎牛粥,全部都有「炸米粉碎」架,係近呢十年八年少左傳統粥店,果D大集團粥店唔用呢樣野,所以冇晒風味。「德記」仲keep住呢個傳統,真係好難得。我上幾個星期都食過一次,「炸兩」仲係脆,「碎牛」又有米粉碎,食到我好感動呀~~~

2008-01-04 10 浏览
又係凍凍嘅天氣,最好莫過於晨早食碗熱騰騰嘅粥...叫個米王加炸両。米煲至開花,不過唔算太綿,普普通通;炸両入面嘅油條食落好似擺咗一陣子,唔多夠脆口,有D失望...差唔多食盡土記及龍城嘅晨早白粥,最得我心反而係離家最近嘅有利。睇嚟都唔使行咁遠lor...
又係凍凍嘅天氣,最好莫過於晨早食碗熱騰騰嘅粥...