2010-11-25 59 浏览
原本想到對面的”元氣”, 實在太多人, 放棄了, 入了與它打正對面的”意粉屋”, 已多年無來了, 見外表, 升格了不少噃…. 入去連餐牌都無睇, 便叫了一客spaghetti carbonara, 中文好似叫 奶油培根意粉, 有些餐廳用併音譯做: 卡幫意粉, 以為同黑社會有關…. 再加了一杯”red wine”, 又是無睇menu的決定, 紅酒收四十幾蚊, 但質素太差了, 應該是開了太多天, 飲落刺鼻, 而且有些苦味, carbonara的味道算不錯, 而且意粉也十分彈口, 唯覺得洋蔥太少, 另不滿意它沒有用”煙肉”, 而用了平價火腿, 與期望不同吧, 一般收六十元一碟carbonara的西餐廳都用”煙肉”啦, 你自命比pizza hut高格一點的spaghetti house都只是用”火腿”? 不可原諒!
2010-11-22
2010-08-31 23 浏览
約左fd同埋爸媽一齊食飯我suggest 食意粉屋, 因記憶中唔錯而又真係好耐無食lu.....叫左2個2人套餐,一個好似$24x, 一個就$22x 忌廉湯/菜湯共4客: 我飲忌廉, 無平時個d咁杰,但就有我死敵蜆肉@@味道都係唔錯ge.... 菜湯媽就話好酸, 但應該都幾好味掛跟住係4客主菜! 煙三文魚沙律: 都幾大碟,但我其實唔鍾意呢d港式salad...我想叫bbq ribs 架>.< 意大利四式飯: 我係一個好憎中國/泰國米ge人lol, 但意大利飯就真係好好味=v=一來佢就有少少curry咁味!? 二來真係好in un 烤雞什錦pizza: 叫左厚批, 來到熱辣辣, 真係好有heart 但就真係好膩, 個底脆到好似生煎包咁=.= 但係好味ge 海鮮拿破倫意粉: 呢個真係一般般, 怪不得我fd話, pizza hut d意粉好味, spaghetti house d pizza好食lol之後我地4個一人叫左一個dessert 檸檬芝士蛋糕(+$11) : 我諗好味掛, 我食呢d野食到怕無試@@ 朱古力布朗尼配vanilla ice cream(+$20) :
約左fd同埋爸媽一齊食飯

叫左2個2人套餐,一個好似$24x, 一個就$22x

跟住係4客主菜!

一來佢就有少少curry咁味!? 二來真係好in un

但就真係好膩, 個底脆到好似生煎包咁=.= 但係好味ge

之後我地4個一人叫左一個dessert

朱古力布朗尼配vanilla ice cream(+$20) : brownie係熱ge,但又係膩到見倒都怕個d,無食

酥皮焗香蕉($28) : 呢個無得跟餐, 要散叫, 又係新鮮焗起, 不錯

檸檬pancake配ice cream(+$20): 我諗好味掛,我不嬲唔好檸檬製品.....

之後用4杯餐茶來結束今日dinner

total: $610.x

總結spaghetti house d野食係好味,又新鮮熱辣, 樣樣都即叫即整, 但就真係好油好膩.....
所以間唔中食吓就最好
2010-08-30
2009-09-27 17 浏览
琴日去左黃埔間Spaghetti House 食,因為想食下個芝士火鍋去到都係等左一陣位,跟著就入座LU~落左ORDER之後一陣就已經開始上湯..好快個湯..我飲左個菜湯+酥皮冇咩變化,都係保持水準,不過個人黎講就略嫌多左少少油跟著既主菜都唔講哂~都係幾好!!我自己飲杯latte就冇得頂!拍得住某間的連鎖咖啡店但係甜品就冇試過..因為太飽所以打包左..6個人總共食左7百幾蚊~係中上西餐廳的價錢啦~!

去到都係等左一陣位,跟著就入座LU~
落左ORDER之後一陣就已經開始上湯..好快

個湯..我飲左個菜湯+酥皮
冇咩變化,都係保持水準,不過個人黎講就略嫌多左少少油

跟著既主菜都唔講哂~都係幾好!!
我自己飲杯latte就冇得頂!拍得住某間的連鎖咖啡店

但係甜品就冇試過..因為太飽所以打包左..

6個人總共食左7百幾蚊~係中上西餐廳的價錢啦~!
酥皮菜湯
Pizza
  • 墨西哥薄脆批
  • 芝士火鍋
2009-08-22 6 浏览
揀咗個$228既二人餐:酥皮龍蝦湯 -- 味道濃濃的,龍蝦肉亦頗多,不過啲龍蝦肉係偏白色,好係啲普通蝦肉咁.北海道鮑魚蘑菇忌廉湯 -- 都有好幾條鮑魚絲,味道不錯.阿爾卑斯pizza -- 啲火腿,蘑菇,車厘茄都不錯,芝士亦做得很好,可惜pizza邊比較厚,食落去有點硬.芝士龍蝦帶子天使麵 -- 幾大碟,龍蝦肉及帶子肉亦不少,但食落去有點滯.紅荳冰 -- 幾多紅荳,但甜了些少.睇返散叫個餐牌,呢個餐$228都算抵.

揀咗個$228既二人餐:

北海道鮑魚蘑菇忌廉湯 -- 都有好幾條鮑魚絲,味道不錯.

紅荳冰 -- 幾多紅荳,但甜了些少.

睇返散叫個餐牌,呢個餐$228都算抵.

2009-08-21
2009-07-25 5 浏览
三十多度的傍晚不欲多走,一行四人走進Spaghetti House六點多已坐了不少人,原來early dinner 有discount...為免趕埋單,叫了龍蝦盛宴套餐,包括酥皮焗特式龍蝦湯--味道貫徹濃郁鮮味,不難找到數顆細小的龍蝦肉,薄薄的酥皮焗得脹卜卜,少了一份厚重、飽滯的感覺芝士焗龍蝦帶子天使麵 --向來對這道菜情有獨鍾,天使麵煮得恰到好處,每條麵條均沾滿醬汁,加上混有大量芝士、磨茹等配料,口感甚豐,每次必叫黑椒蜜汁豬仔骨伴凱撒沙律及美國瘋薯條 --新產品,等一次叫!黑椒蜜汁豬仔骨與醬燒豬仔骨雷同,豬仔骨是先烚熟再燒,沒有肉汁,過份骨肉分離亦不入味,倒是伴碟的蜜汁為它挽回不少分數!凱撒沙律分量頗多,菜葉新鮮,不俗而所謂美國瘋薯條只是普通炸薯條,沒啥特別另外散叫了阿爾卑斯山薄餅--用cream cheese代替tomato paste,挺特別,與配料煙肉、蜜味火腿、蘑菇、洋蔥及車厘茄蠻配的,但個人認為太漏!加上批邊像是油炸的,更添油膩!值得一讚的是服務員態度殷勤,既主動幫我們換碟又幫忙切排骨,加分
為免趕埋單,叫了龍蝦盛宴套餐,包括
酥皮焗特式龍蝦湯--味道貫徹濃郁鮮味,不難找到數顆細小
的龍蝦肉,薄薄的酥皮焗得脹卜卜,少了一份厚重、飽滯的感覺
芝士焗龍蝦帶子天使麵 --向來對這道菜情有獨鍾,天使麵
煮得恰到好處,每條麵條均沾滿醬汁,加上混有大量芝士、磨茹等
配料,口感甚豐,每次必叫

黑椒蜜汁豬仔骨與醬燒豬仔骨雷同,豬仔骨是先烚熟再燒,
凱撒沙律分量頗多,菜葉新鮮,不俗
而所謂美國瘋薯條只是普通炸薯條,
沒啥特別
另外散叫了
加上批邊像是油炸的,更添油膩!
酥皮焗特式龍蝦湯
芝士焗龍蝦帶子天使麵
黑椒蜜汁豬仔骨伴凱撒沙律及美國瘋薯條
酥皮焗特式龍蝦湯
芝士焗龍蝦帶子天使麵
2009-04-16 10 浏览
2009年1月31日下午, 是大年初六的日子, 我們還在假期, 這天我和家姐到黃埔一遊。行完街, 晚餐時間未到, 五時許已肚子餓了, 我們到了意粉屋, 還有下午茶餐供應, 我們各要了一個餐, 我要的是芝士肉醬意粉、周打蜆酥皮湯和餐茶一杯, 另外我還要了一件芝士餅呢!芝士肉醬意粉 --- 很好味, 芝士味濃郁,意粉很爽滑, 不會太油膩, 回味無窮。周打蜆酥皮湯 --- 酥皮包著湯, 估不到可以保持那熱度這麼久的, 吃完意粉後, 湯仍是熱騰騰的, 雖然蜆肉不多,但湯底很香滑, 酥皮浸淋了才吃, 感覺不會熱氣, 好味呀!餐茶 --- 熱檸茶, 細細杯, O岩O岩好!芝士餅 --- 又係讚口不絕的, 濃濃的芝士味正合我心意, 正!!套餐$54元, 芝士餅$26元, 但已飽飽了, 這晚不用再吃晚餐了!

餐茶 --- 熱檸茶, 細細杯, O岩O岩好!

肉醬意粉, 正!
酥皮湯, 正!
餐茶
芝士餅, 好正!
2009-01-31
肉醬意粉, 正!
酥皮湯, 正!
餐茶
芝士餅, 好正!
  • 芝士餅
2009-04-13 13 浏览
前兩日趁日本百貨公司復活節減價, 出動血拚前先吃個假日午餐. 選擇這店只有一個原因: 就是有OR送的$150 cash coupon!這間意粉屋一直以來都只是路過而沒有幫襯. 下午二時多, 食客卻不多. 這裡的裝潢跟同集團其他分店差不多, 沒甚特別, 坐位也算舒適. 看過餐牌後, 老媽說不大餓, 所以點了個二人套餐. 先來什菜湯, 顏色十分鮮紅, 味道較酸卻無甚辣味, 應該是下了不少茄膏; 什菜也不少, 而且有蝴蝶粉, 吃下去十分飽肚, 喝完湯已經半飽! 再來醬燒豬仔骨配薯角. 這道菜很難做得不好吃, 只要醬汁夠濃, 醃製時間夠長的話, 就算是雪藏貨, 也可以做得很好. BBQ醬的味道很濃, 用來配豬仔骨和薯角也好吃. 而且薯角也炸得香脆可口, 除了較熱氣外其實是很好吃的.超級什錦薄餅的材料很豐富, 有肉碎、煙肉、辣肉腸、青椒、蘑菇及洋蔥. 吃起來十分香脆, 而且材料很多, 烤熔了的芝士混和了番茄醬和各種材料, 吃起來口感很好, 比較pizza hut的好吃得多! 唯一最美中不足的就是用了很多油去焗, 所以pizza底部的油很多, 吃起來較油膩.侍應們雖然不算醒目,手腳又有點慢, 但總

!

侍應們雖然不算醒目,手腳又有點慢, 但總算有禮貌. 不要看輕這個二人餐, 我們三個人吃, 也飽得捧著肚子地離開, 果然是十分滿足的一餐!
什菜湯
醬燒豬仔骨配薯角
超級什錦薄餅
2009-04-11
醬燒豬仔骨配薯角
超級什錦薄餅
2008-11-15 171 浏览
有兩款fondue, 龍蝦仔幾吸引, 但又賴拆殼, order 了牛肉Cheese Fondue, 做緊special $179, 其他配料分別有麵包粒,雞肉片, ham, 腸, 大量生菜,磨菇, 冬菇飽片,蕃茄仔, 墨魚麵等.., 另order 了一個帶子三文魚粒意大利飯,飯很香, fondue 既cheese 好香濃及大量香草味, 墨魚麵最好味, 很配合cheese, 可惜太少, 只有一小杯, 埋單都係$290.00
2008-10-09 6 浏览
6/10 落雨落都好厲害~正當諗唔到去邊時就決定搵地方食飯~又唔想去咁遠...又唔想成身濕~最終都決定左去Spaghetti House係紅磡住左成5年都未試過食呢間Spaghetti House叫左其中一個dinner set...湯原本係南瓜湯...轉左粟米雞皇忌廉湯...唔夠creamy, 有d咸!!另一個就轉左酥皮周打海皇湯 (+20蚊)個酥皮幾香, 好有牛油味...都幾多料~選擇左煎雞扒焗墨魚汁飯 & 什錦pizza (5選2)煎雞扒焗墨魚汁飯~呢個都幾好食...不過汁多左d!!用意大利米, 口感幾口...軟軟硬硬咁!!什錦pizza, 我覺得pizza hut 好食d, 因為佢個底焗得麻麻!!而且d青椒味太濃...仲有d苦!!整體黎講都唔錯~呢個份量對兩個人黎講多左d...我同男朋友兩個人食都剩左2/3個pizza打包...
6/10 落雨落都好厲害~
正當諗唔到去邊時就決定搵地方食飯~
又唔想去咁遠...
又唔想成身濕~
最終都決定左去Spaghetti House
叫左其中一個dinner set...
湯原本係南瓜湯...
轉左粟米雞皇忌廉湯...
唔夠creamy, 有d咸!!
另一個就轉左酥皮周打海皇湯 (+20蚊)
個酥皮幾香, 好有牛油味...
都幾多料~

選擇左煎雞扒焗墨魚汁飯 & 什錦pizza (5選2)
煎雞扒焗墨魚汁飯~
呢個都幾好食...不過汁多左d!!
用意大利米, 口感幾口...
軟軟硬硬咁!!
而且d青椒味太濃...
仲有d苦!!
整體黎講都唔錯~
呢個份量對兩個人黎講多左d...
我同男朋友兩個人食都剩左2/3個pizza打包...
2008-06-23 6 浏览
前晚同密友誤打誤撞下去左Spaghetti House,叫左個set,三文魚鮮果沙律+baby back ribs+soupx2+drinks x 2鮮果唔鮮之餘蜜瓜仲食落有縮味!!!三文魚唔好咬口~ribs今次燒得乾爭爭,廚師梗係以為搽返多d sauce就無事…結果係好咸好漏~密友的蕃茄薏米湯一貫的酸,娃娃加$11轉左龍蝦湯,味鮮夠熱,good!埋單送果張$50 coupon要30/6前用,真取巧!
鮮果唔鮮之餘蜜瓜仲食落有縮味!!!三文魚唔好咬口~

埋單送果張$50 coupon要30/6前用,真取巧!
  • 龍蝦湯
2008-04-06 9 浏览
約了好久未見的老朋友吃午飯,貪地理位置便宜,揀了甚少幫襯的意粉屋。Holiday set C, pizza, coffee, cream soup ($85) 表面上很抵食啊,有soup和coffee/tea,仲有一個普通批。可惜味道卻不算特別理想。忌廉湯料落得小家子氣,熱coffee普普通通啦,主要是個批不甚理想。叫了薄批,可是批卻是皮軟的,比起pizza express脆餅干質地的品質差了一大截!餡料亦很小器呢,芝士與茄膏都少得孤寒,如果是這樣$85一個set都嫌貴了。菠菜芝士焗帶子伴薯蓉( $42)倒是不太糟,帶子有一點腥,肉質還算肥,但不夠滑比較韌。芝士份量適中,菠菜不少,細細軟軟的,中和了芝士的肥膩。最恐怖的是有一只有大量的籽,我個人就不多鐘意這種東西,有少少倒胃口…芝士焗茄子( $33)這款算是全餐\中最滿意的了,茄子炸過,軟軟的幾易入口,咸度也算是合適。芝士就少了些,反而用了不少牛油+沙律充數,汁都清掉也比較漏的。與影響了口感之余,也顯得不夠真誠啊。蘋果批個頭不小,+$11都算夠平了,可惜味道卻又是失望的。最嚴重的問題是批皮沒有完全焗熟,還有些爛糊糊的,一點也不酥化。還好

蘋果批個頭不小,+$11都算夠平了,可惜味道卻又是失望的。最嚴重的問題是批皮沒有完全焗熟,還有些爛糊糊的,一點也不酥化。還好蘋果餡不錯,酸酸的幾開胃,又有不少提子。

整體食物質素麻麻,但不要緊,因為能和老友傾美食、電影、學習及未來的打算,實在是很輕松開心又鼓舞啊,加油!
2008-02-25 16 浏览
到黃埔看戲前,還有時間吃個tea,想起這間差不多被我遺忘的餐廳。點了兩個tea set︰酥皮湯+焗肉醬意粉($52)︰酥皮湯是菠菜雞肉忌廉湯,酥皮很香,但不算十分脆。湯很creamy,所以喝一整碗都頗飽的。焗肉醬意粉是想不到的好吃,有淡淡的芝士味,意粉很有咬口,雖然份量比較少,但在tea來說就足夠了。什錦pizza($46)︰第一次試Spaghetti House的pizza,原來並不出色的呀。Pizza底比較厚,也比較油,於我來說真的不好。配料有腸、青椒、蘑菇等,味道就不過不失。兩杯凍檸茶不過不失,服務蠻貼心的,會主動問我們有甚麼需要。不過tea set要1830結賬離座,不過對於要看戲的我倆來說,就沒有大問題了。

點了兩個tea set︰

2008-02-03 11 浏览
羅左openrice送既餐卷去食免費下午茶。酥皮龍蝦湯,加一款指定既野食,再加一杯野飲,原價五十六蚊既。個酥皮龍蝦湯,d酥皮超鬆,超脆,好好味,入面仲有魚翅呢。不過,個湯太熱,當我浸晒d酥皮入去,先發現,但都硬要飲啦,因為等到d湯凍時,d酥皮就會浸得太耐唔好飲。我叫左個龍蝦汁意粉,幾好味,不過,真係得龍蝦汁,一粒肉都無。少少意外。個bar tender...係男仔黎架。好搞笑,戴cap的,仲要有化妝,好少見d bar tender咁貪靚,好得意。

(非会员)
2008-01-02 17 浏览
昨日約了甥女去剪頭髮(已經推遲了一日了, 我實際太累了...), 我們食了個tea先. 去了她屋企附近的意粉屋(黃埔), 叫了3個sets. 超眼訓的我當然要了杯熱咖啡, 落完糖加了奶想放入口飲, 駭然發現杯邊有個紅唇印呀!!!! 有冇搞錯呀!! 嚇死人了>_< 我即刻指比個侍應看, 他換個杯比我. 心想好彩我看清楚先飲! 我再叫第二杯咖啡, 經過剛才的驚人發現, 當然不敢鬆懈了. 我看o下個杯邊, 我真是嬲到震呀!!!!! 有冇再離譜些呀??! 有冇咁巧合呢?? 又係咁? 個唇印都係一樣lor... 唔係洗杯洗得咁快? 定係根本隻隻都一樣?? 驚嚇度係十呀!! 二話不說, 立刻要求見經理! 我真是無氣了... 激死了. 他就不停話不好意思, 我就覺得自己真是'好彩'到不得了. 1月1日整單咁的野... 好難忘! 以前可能已經飲了好多咁的野... 他的解釋是他們只倚賴部洗杯機是不對的, 以後會多加留意! 嘩! 我真是相信他們的沖咖啡/擺茶杯的人士, 都需要驗一驗眼呀!! 咁明顯成個紅色唇印都看唔到!!! >_<大家以後飲熱飲, 真是要留意!!
大家以後飲熱飲, 真是要留意!!
(非会员)
2007-02-25 20 浏览
horrible lunch...because of chinese new year (but today is 25/2 already!), they dun have early lunch set, so we joined the vip program and ate the set lunch for two which is $228. The price is quite expensive considering for lunch but the other sets are expensive and not attractive, so we just ordered this.The lobster soup tastes weird, abit bitter.. the lobster pasta tastes very bad too, the angel hair are all soggy and i can't taste their flavour at all, i really didnt know what i am eating. T
horrible lunch...

The lobster soup tastes weird, abit bitter.. the lobster pasta tastes very bad too, the angel hair are all soggy and i can't taste their flavour at all, i really didnt know what i am eating. The salmon from the salmon salad isn't fresh!!!

Of all the spaghetti houses I have eaten around HK, this is the worst of all!