2021-03-07 153 浏览
有時候,你都會想懶惰嗎?下雨天,濕濕熱熱的天氣,只想去間懶洋洋咁飲杯啡食個All Day Breakfast ..... 就係咁就來到lazy Creature 🦥 呢度個賣點應該係舒適的用餐環境,門口係半戶外空間,仲可以帶埋狗狗待用餐! 小店沒有餐牌,好切合想懶惰唔想諗嘢嘅我 😆 雖然選擇唔多,但應有盡有! 輕食有三文治、麵包圈、全日早餐甚至意粉都有,而甜點就有蛋糕、曲奇可供選擇!All Day Breakfast - 肉腸配酸菜、忌廉芝士啡菇 、yoghurt with honey & granola、炒蛋 on butter toast 、curled salmon on 火箭菜 delicious 🤤 是日意粉— 係三文魚忌廉蔴菇意粉! 非常夠鑊氣 😋😋Chocolate layered cake - 唔太甜,外層有啲chocolate crunch! Latte 夠香滑 👍🏻
有時候,你都會想懶惰嗎?

All  Day  Breakfast

是日意粉— 係三文魚忌廉蔴菇意粉! 非常夠鑊氣 😋😋

Latte 夠香滑 👍🏻

All  Day  Breakfast
Lazy creatures 🦥🐾一睇就知係行慵懶風嘅café 最啱去chill下hea下😴最難得係寵物friendly 當日去到有幾檯都有帶狗仔去食飯 隔離檯仲係鸚鵡添!🦜-Smoked Salmon Bagel(💰78)煙三文魚份量充足 自製嘅檸檬忌廉芝士味道清新 同bagel幾夾🥯不過bagel嘅包唔夠軟熟同偏乾 伴碟嘅沙律加埋醋酸酸甜甜都幾開胃 整體味道唔錯😋(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10.Lazy All day Breakfast(💰118)成份全日早餐有 台式九層塔炒蛋 多士 焗忌廉煙肉大啡菇 豬肉腸 乳酩 沙律🥗最出彩係超juicy嘅焗大啡菇 整體足料飽肚 不妨一試🤤(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.Creamy Smoked Salmon & Kale Lemon Pasta(💰94)味道standard 同平時食嘅creamy pasta差唔多🥬 加左檸檬汁食落去就多左層次感🍋價錢少貴 不過都係自在食環境嘅(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7/10咖啡可點可唔點 mocha唔錯 但dirty略為遜色.❁please support + like + s
Lazy creatures 🦥🐾
Smoked Salmon Bagel(💰78)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10
Smoked  salmon  bagel

Lazy All day Breakfast(💰118)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
Lazy  all  day  breakfast

(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7/10

咖啡可點可唔點 mocha唔錯 但dirty略為遜色

❁please support + like + share❁
IG/FB: Foologerhk
Lazy  all  day  breakfast
2021-01-29 257 浏览
係土瓜灣同九龍城交界呢個美食沙漠,周圍都無咩食店,係我諗住放棄塔巴士走嗰陣俾我發現到呢間cafe仔,就係巴士站隔離!因為要速食,所以只點了一份美式芝士火腿三文治,睇個名好似好普通,咬一啖已經知真係正,啲芝士拉絲超過10cm, 麵包烘得非常乾身,一咬啲芝士同火腿汁好突出,真係比想像中好味$60好似少少貴,但食完覺得質素真係值呢個價👍🏻👍🏻👍🏻因為趕時間所以無試飲品,睇餐牌應該唔錯,下次有機會一定會再試!
$60好似少少貴,但食完覺得質素真係值呢個價👍🏻👍🏻👍🏻
美式芝士火腿三文治
美式芝士火腿三文治
星期六早上呢間cafe諗住chill下, 一入去就有位, 我就坐正open kitchen隔離張高枱, 望住職員整野食10點幾唔算多人, 職員有6, 7個, 仲多過店內嘅客, 成班人係廚房傾計, 6, 7個人一齊傾, 可以想像到有幾嘈, 黎都cafe都係想飲下咖啡, 唔係想聽職員係度傾計..Order左2杯咖啡, 芝士火腿牛角包同個批我坐到正係個廚房隔離, 見到佢地點整野食, 個女職員拎住個牛角包, 切開一半, 跟住單手拎住個包向另一個男職員fing下fing下, 又係到笑笑口..唔知玩乜..😠我就見住我個食物係比個職員係度玩咁, 之後整好後就比個男職員放入焗爐焗熱, 個男職員就用隻手拎個包入焗爐, 另外個批都係.. 我都唔明點解有個夾唔用, 要用手拎... 個客坐係隔離都冇乜衛生意識..想像唔到冇人睇到果陣會點..食物質素其實唔差, 但我覺得職員對食物冇基本尊重.. 😠
Order左2杯咖啡, 芝士火腿牛角包同個批
個客坐係隔離都冇乜衛生意識..想像唔到冇人睇到果陣會點..
食物質素其實唔差, 但我覺得職員對食物冇基本尊重.. 😠
2021-01-24 159 浏览
星期日嘅朝頭早,又係搵靚餐廳嘅時候喇!今日,嚟到呢間好朋友介紹嘅餐廳,佢話呢間餐廳係寵物無任歡迎嘅,嘢食亦都好有水準,雖然我哋冇養狗狗🐶,但係都想試吓啦!😚😚朝早11點到嚟到,估唔到都要等一陣位喎,睇嚟呢間餐廳好受街坊歡迎。我哋等咗大概10分鐘,就已經可以入座。好好彩可以坐戶外露天嘅位置,隔離有唔少主人帶埋狗狗一齊嚟,感覺好舒服。餐牌我哋叫咗兩款食物,分別係:🌸All Day Breakfast 🌸牛油果蕃茄多士野飲就有:🌸Dirty 🌸Spanish食後分享:1️⃣流心蛋sourdough toast有咬口,落咗羅勒葉炒蛋真心正,食材有花心思,有水準啊😚👏🏻2️⃣食物係剛剛煮起即上枱,炒蛋同釀大啡菇係冒住煙嘅,而咖啡溫度剛剛好。個人好欣賞小店雖然人手不多,但都好着重上餐速度同細節😊3️⃣中意同狗狗/小動物交流嘅朋友,值得一試啊!

餐牌

我哋叫咗兩款食物,分別係:
🌸All Day Breakfast
🌸牛油果蕃茄多士

野飲就有:
🌸Dirty
🌸Spanish

食後分享:

3️⃣中意同狗狗/小動物交流嘅朋友,值得一試啊!
2021-01-24
$120 (早餐)
2021-01-21 143 浏览
今天在家附近吃早餐不是上網找也不知道有這家早餐店他們的營業時間為9:00~18:00習慣早吃的在下等到9:00正就急不可待地走進去搔擾了店員一下之後在下就乖乖坐著看菜單在下點了個免治牛肉批 $65聽起來很吸引是一個厚厚的批 一切開裡面全都是肉肉伴碟是一些沙拉菜飲料是一杯Espresso $28跟上一塊甜甜的牛油餅乾這裡的濃縮咖啡味道比較酸大概是咖啡豆的關係大吃的我吃一個批當然不夠所以再初點一份唐心蛋蕃茄牛油果酸種多士$78意外地覺得這個很好吃半熟的雞蛋 不甜的蕃茄 滿滿的牛油果唯有多士的皮有點..過韌難咬也難切 要吃得花上一點功夫等了一段時間茶餐廳麵包圈來了 $78中間是蛋跟咸牛肉伴碟沙拉菜還有花生醬咸牛肉的份不多 大概是怕太咸吧 🤭最後再飲一杯肥白$36葉子拉花和香郁的牛奶飄香下結束在下的早餐謝謝招待 🙏🙏
今天在家附近吃早餐

最後再飲一杯肥白$36
葉子拉花和香郁的牛奶飄香下結束在下的早餐

謝謝招待 🙏🙏
2021-01-20
$150 (早餐)
2021-01-18 4213 浏览
今日約咗超耐冇見嘅老朋友去chill一下, 揀咗呢間響九龍城嘅良心cafe💛慵懶生物💛 .佢係有分室內同埋室外坐嘅,本身我都想坐室外,但係今日好大風而且佢話原來坐室外係用紙杯紙碟上影相無咁靚,所以我都係揀返坐室內,好彩佢俾咗個corner位我哋,講嘢大聲啲都冇咁怕會嘈到人🤣不過無論室內同室外個環境都係好chill, 我見到好多人都帶埋狗狗坐喺室外😆同埋好彩我哋12點就去到嗰陣時都未算好多人,到我哋走嘅時候門口已經大排長龍,好彩早食咋。.我哋點左一個All day全日慵懶早餐($118)同香草蕃茄忌廉醬肉丸粗通粉($94)加兩杯飲品,基本上無餐嘢食嘢飲都係散嗌,不過都唔算貴咁多日加埋先二百零蚊就可以chill 一個中午。.All day全日慵懶早餐都幾多嘢食,有煙三文魚沙律,仲有一杯迷你乳酪杯開下胃,入面有好多穀物同埋乾果口感豐富,仲有忌廉煙肉釀大啡菇,個大啡菇好多汁釀煙肉又夠香口,九層塔炒滑蛋配酸種多士,其實唔係好食得出咩叫酸種多士不過係口感比較濕潤,滑蛋炒得夠滑有少少九層塔嘅香味😋另外佢有一大條豬肉腸配酸椰菜,好有德國餐嘅風味。.另外香草蕃茄忌廉醬肉丸粗通粉都好好味,而且份量都幾多,

另外香草蕃茄忌廉醬肉丸粗通粉都好好味,而且份量都幾多,佢係配上自家製嘅醬汁,隻蕃茄忌廉醬唔會太酸味道適中,有五個肉丸size正常都幾新鮮😋

飲品方面我見網上嘅人推薦佢哋自家製嘅麥精,我又點咗一杯試吓,味道唔會太甜淡淡地咁樣飲得出幾香濃嘅麥奶味,幾清新好飲👍

講真呢度真心幾慵懶同朋友談天說地唔經唔覺就會過咗好耐,推薦俾想chill的人。
店名:慵懶生物 💛
地址:九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖
2021-01-14
琴晚除夕慶祝完🎉🎊, 今日起身已經係lunch time, 朋友話帶小妹去E間Lazy Creatures食個brunch, 慵慵懶懶過一日🙈! Cafe可以揀坐入面或出面, 小妹就揀左最入面嘅地台, 旁邊仲有小書架, 邊食野🍴飲野☕邊睇書📚, 坐下坐下就可以hea一日, 夠哂慵懶😆!自家製麥精維他枝裝麥精應該係好多人嘅回憶, 今日凍冰冰當然要飲番杯熱麥精暖下, 入口麥味幾香, 味道唔太甜, 食完甜品再飲, 會飲到更濃郁嘅麥味!Lazy All Day Breakfast 全日早餐夠哂豐富, 有煙三文魚沙律🐟🥗, 焗忌廉煙肉釀大啡菇🍄, 豬肉腸配酸椰菜, 台式九層塔炒蛋配酸種多士🍳🍞同迷你穀物乳酪杯, 每一樣都做得幾用心😊!沙律菜🥬好爽脆配埋柚子醋十分清新, 大啡菇多汁滋味, 豬肉腸唔會太咸, 肉味幾香配搭酸椰菜減低膩感, 九層塔炒蛋幾滑, 蛋汁滲哂落酸種多士入面, 非常滋味, 食埋個乳酪杯岩岩好😋!煙三文魚麵包圈配自家製檸檬刁草忌廉芝士🐟🥯🍋🧀麵包圈外脆內軟, 上面搽左檸檬刁草忌廉芝士, 檸檬刁草同三文魚本身已經好夾, 加埋口感幼滑嘅忌廉芝士, 清新又好味!檸檬柚子乳酪芝士蛋糕🍰芝士

自家製麥精

Lazy All Day Breakfast

煙三文魚麵包圈配自家製檸檬刁草忌廉芝士🐟🥯🍋🧀

檸檬柚子乳酪芝士蛋糕🍰
芝士口感軟滑, 味道帶微酸, 中層嘅柚子啫喱酸酸甜甜, 入面仲有柚子肉, 整體味道唔錯, 甜而不膩😊!
2021-01-01
2020-12-20 252 浏览
九龍城都有幾多特色餐廳, 搵個下午來坐吓食吓野都幾CHILL~ 今次終於試到牛油果多士, 賣相唔錯, 但食落有少少失望調味有D太鹹, 不過個酸種包係唔錯, 咬落十分鬆軟, 下次會食返意粉, 個人覺得高質D. 另外如果價錢平民D就好, $76 一份TOAST實在幾貴下
2020-12-16 262 浏览
《廢物女孩👭食の覺醒》#九龍城篇💩·🍴Affogato *Caramel* HKD 62Affogato total係有3隻味既 除左💩最愛既焦糖😛仲有朱古力同espresso可以揀架😗而焦糖味就有Lotus焦糖餅係面 有餅碎加左啲口感😋Espresso大概係1shot既份量🙈但味道都夠香濃😳雪糕融左之後都冇蓋過咖啡味😆而且甜味同咖啡味非常平均~💯 食完雪糕都仲有一半咖啡慢慢嘆下🤟🏻同埋因為係用雲呢拿雪糕 所以最後飲既味道同caramel macchiato都有啲相似☕️用雪糕取代左syrup咁都幾正😌💡室外坐位歡迎小動物 💡逢星期一休息
《廢物女孩👭食の覺醒》
#九龍城篇
💩·

🍴Affogato *Caramel* HKD 62

💡室外坐位歡迎小動物
💡逢星期一休息
標榜是,但絕對名不符實。本來是朋友見這是一間對寵物友善的餐廳,又據說,但我們覺得去了一次後便覺得可一不可再!🤬店員的態度很差。1. 到埗後,店員安排了露天的坐位,便走了。再三問之下,才知道餐牌只岀現在店內的收銀處旁。2. 我們被安排的位置食飯枱不會先打掃,都是佈滿灰塵的。3. 食飯枱離餐廳的正門很近,而餐枱下面是沒空位讓客人放下腳,唯有把腳伸向正門。而我不明白為什麼店員要把摺木凳放在正門和旁邊上!!點餐後,店員上菜時就正正推開了放上摺木凳的那邊門!結果就是摺木凳一下就跌在我腳上!而我當時有馬上大叫”哇好痛好痛!”但那店員隔了大概5分鐘後才出來道歉,而我當時其實都已經覺得沒什麼知覺就只是點了點頭。(不過其實回家更衣後就發現已經紅瘀了一大塊🙄)4. 店員有食煙的習慣,不過為何要把還未完全熄掉的煙頭放在桌下的煙灰缸來呢?!而桌旁的是店內正在用餐的客人🌚不過,當天的”椒絲腐乳卡邦尼” 挺特別的,幸好腐乳的味道不是很重,不然會吃不下口🙈🙈也試了”茶餐廳麵包圈”麵包塗上了原粒花生醬,不過其甜味稍為較重了一點。
標榜是[毛孩友善咖啡店],但絕對名不符實。
本來是朋友見這是一間對寵物友善的餐廳,又據說[店主會為小狗提供水同小食],但我們覺得去了一次後便覺得可一不可再!🤬

店員的態度很差。

2. 我們被安排的位置食飯枱不會先打掃,都是佈滿灰塵的。

而我不明白為什麼店員要把摺木凳放在正門和旁邊上!!
點餐後,店員上菜時就正正推開了放上摺木凳的那邊門!
結果就是摺木凳一下就跌在我腳上!
而我當時有馬上大叫”哇好痛好痛!”

茶餐廳麵包圈
椒絲腐乳卡邦尼
椒絲腐乳卡邦尼
2020-11-22 370 浏览
間唔中都要比自己抖下💭呢日約左幾個朋友出黎聚下,係呢間cafe坐左一個下晝,仲要係黃店💛我地正值中午食飯時段去,實在太多人啦🤣 唔係太想等咁耐,所以我地就坐左室外,好彩嗰日都幾涼下🥰 懶惰全日 ($118)平時好少食all day breakfast,因為成日都覺得好唔抵食🤣 但呢到嘅都幾豐富🤩有焗忌廉煙肉粒釀大啡菇、台式九層塔炒蛋配酸種多士、巴馬式火腿包車厘茄、香草豬肉腸配德國酸椰菜、煙三文魚沙律同迷你乳酪杯😋最鍾意佢嘅大啡菇,邪惡得黎又夠曬juicy😚 同埋好少見全日早餐會有乳酪,係幾特別😙 不過豬肉腸有啲過鹹😛焙茶鮮奶($46 主食加飲品可減$15)茶味突出,飲落都幾香滑,唔錯唔錯🥰 嗰日嗌左凍飲,見到熱飲嘅拉花好靚🤩 下次再試!-慵懶生物 (九龍城)📍九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖抵食指數:😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚/5

懶惰全日 ($118)

焙茶鮮奶($46 主食加飲品可減$15)
慵懶生物 (九龍城)
📍九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖

抵食指數:😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚/5
2020-11-21 217 浏览
一張木餐桌,兩排木梳化,三個長背影。四點的週五,忙裡偷閒,走到九龍城,感受整齊中的社會多樣性。5位年青咖啡沖調師,合力營運著鬧市中的Lazy Creatures。甫入店,謝絕罐頭設計和裝飾,我就知道,Menu里肯定有Dirty,看一看中文譯做'流白',中英剛剛相反的意思,也真的跟流白一樣,凍啡熱奶,一黑一白,溫差刺激著舌尖。吃一口朱古力夾心蛋糕,榛子脆脆配以柔軟蛋糕,朱古力永遠不令人失望,吃過一口又一口,把體重管理o拋諸腦後,罪過!罪過!六點,結束'工作',謝謝你光臨!不浪費青春追逐金錢,用生命享受生活。
一張木餐桌,兩排木梳化,三個長背影。
四點的週五,忙裡偷閒,走到九龍城,感受整齊中的社會多樣性。
六點,結束'工作',謝謝你光臨!
不浪費青春追逐金錢,用生命享受生活。
2020-10-29 307 浏览
九龍城📍慵懶生物🦦哈哈~終於又有機會食好野啦今次特登嚟咗依間用森林做主題嘅Cafe☕️ 環境幾舒服~依家嘅天氣就算坐戶外都唔會好焗食物方面 主食會視乎嗰日而有唔同Menu🍝椒絲腐乳卡邦尼($88)一開始睇到個名 都打咗個突心諗腐乳放落卡邦尼咁奇怪但實際上食落又都okay可能因為連埋啲煙肉食 我覺得鹹味較重🤣泰式奶茶($42)本身之前飲過泰茶都偏甜但呢隻相對上較淡味個人覺得茶味可以再重啲All Day Breakfast ($118)分量還算可以 味道中規中矩不過有個Yogurt都幾特別🌱環境幾好 好適合三五知己嚟飲杯嘢傾吓計🌸🌸🌸Chill vibe~~~
九龍城📍慵懶生物🦦
哈哈~終於又有機會食好野啦
今次特登嚟咗依間用森林做主題嘅Cafe☕️ 環境幾舒服~
依家嘅天氣就算坐戶外都唔會好焗

食物方面 主食會視乎嗰日而有唔同Menu🍝

椒絲腐乳卡邦尼($88)
一開始睇到個名 都打咗個突
心諗腐乳放落卡邦尼咁奇怪
但實際上食落又都okay
可能因為連埋啲煙肉食
我覺得鹹味較重🤣

泰式奶茶($42)
本身之前飲過泰茶都偏甜
但呢隻相對上較淡味
個人覺得茶味可以再重啲

All Day Breakfast ($118)
分量還算可以 味道中規中矩
不過有個Yogurt都幾特別🌱

午餐
2020-09-26 601 浏览
又到假期,唔去揾個地方hea下真係對唔住自己今次揾到黎九龍城依度除左泰國菜出名,其實咖啡店也不少為左唔想等位,十二點半已經黎到可惜室內已經無晒位.....要坐出外孤獨位好彩今日涼涼地,無問題見唔太肚餓,點了免治牛肉酥同Latte因出左外面坐,所有野都要用外賣餐具上但唔緊要,拉花尚在講返味道,唔苦,易入口,不fruity又不nutty奶泡也不錯,整體滿意主菜外表平平,但size唔細今日的我是夠飽的外皮酥脆,涵料足夠,熱辣辣的但味道比較平淡,如果加多少少辣或香料味更好整體黎講不錯,邊食邊睇人玩狗夠晒懶洋洋以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
又到假期,唔去揾個地方hea下真係對唔住自己
今次揾到黎九龍城

依度除左泰國菜出名,其實咖啡店也不少
為左唔想等位,十二點半已經黎到
可惜室內已經無晒位.....要坐出外孤獨位

好彩今日涼涼地,無問題
見唔太肚餓,點了免治牛肉酥同Latte

因出左外面坐,所有野都要用外賣餐具上
但唔緊要,拉花尚在

講返味道,唔苦,易入口,不fruity又不nutty
奶泡也不錯,整體滿意

主菜外表平平,但size唔細
今日的我是夠飽的

外皮酥脆,涵料足夠,熱辣辣的
但味道比較平淡,如果加多少少辣或香料味更好

整體黎講不錯,邊食邊睇人玩狗
夠晒懶洋洋

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸