2021-10-03 1183 浏览
呢幾個月去九龍城cafe去得8899 大部分性價比都唔太高 但打卡黎講係幾唔錯🤣 都值得去嘅 重點係佢地都好一致1800就收🥲呢間想去好耐💛 decoration係以🦥為主 十分可愛 真係令人覺得好relax又chill chill地😌. 椒絲腐乳卡邦尼2.0 . $92雖然唔知點解係2.0 但對於呢種中西fusion係有小驚喜(雖然係另一間cafe都食過🤪) 腐乳幾香 食落唔會太咸 同carbonara好夾 個汁唔太稀creamy得黎唔會好漏👍🏻意粉質地適中唔會好淋 撈埋日本蛋同咸香煙肉唔錯. 澳洲風免治牛肉批 . $72望落同食落都唔算特別 比較普通 個批比我想像中鬆軟 個人鍾意硬身少少嘅批🤣 味道ok點埋茄汁nice 沙律菜配左柚子汁幾開胃 不過呢個相對cp值低🙈 食落都唔係好覺燒汁 洋蔥應該同牛肉撈埋左. 青提接骨木花梳打 . $46飲落幾清新幾特別 唔算好甜 解渴還好 仲有d壓碎左嘅青提子食下幾得意🤣. 黑糖玄米茶鮮奶 . $44朋友話無想象中好 整體唔會太甜 味道普通 有淡淡玄米茶味 可惜黑糖味唔重😟平日Lunch hour去都唔多人 有一段時間係包場咁🤣 環境真係幾舒服

. 椒絲腐乳卡邦尼2.0 . $92

. 澳洲風免治牛肉批 . $72

. 青提接骨木花梳打 . $46

. 黑糖玄米茶鮮奶 . $44

平日Lunch hour去都唔多人 有一段時間係包場咁🤣 環境真係幾舒服 下次黎食tea叫下蛋糕同pastry應該幾正😚
九龍城除了泰菜,仲有不少 cafe就與大家講吓儍媽 6 月尾到過的悠閒 cafe… Lazy Creatures 慵懶生物我們來的時候屯馬線仍未開通 ...現在屯馬線開通了來這兒就方便好多因為佢距離「宋皇台站 」B1 出口只是 2 分鐘路程好鍾意招牌上面寫的 … Eat。Drink。Do Nothing 來到這兒不妨放空心情做個『慵懶生物』享受進餐的時間,為自己叉足電簡約木系裝潢,感覺悠閒舒適坐在角落的日式榻榻米位,嘆杯咖啡睇吓書都幾寫意 ...cafe 有兩個舖位,cafe 外面也有戶外的座位食物不多,以輕食為主 ...點 "MENU" 上面的主食加配飲品可以 -HK$15閒日中午來到,食客不多 ...點餐後搵個靚位坐住等,店員隨後就會將餐點送上 ...儍媽的 ... 牛油果醬溏心蛋配酸種多士 2.0 (HK$78) + 熱 Flat White (+HK$21)有兩片牛油果醬酸種多士,滿滿的牛油果醬 ...一片配溏心蛋,另一片配蕃茄芝士仲附送多一小碗沙律菜,好健康的早餐耶 !!!Flat White 有靚靚拉花,口感順滑仲送多塊 lotus 焦糖餅乾比你送咖啡儍爸的 ... 茶餐廳
九龍城除了泰菜,仲有不少 cafe

我們來的時候屯馬線仍未開通 ...
現在屯馬線開通了來這兒就方便好多
因為佢距離「宋皇台站 」B1 出口只是 2 分鐘路程
簡約木系裝潢,感覺悠閒舒適
坐在角落的日式榻榻米位,嘆杯咖啡睇吓書都幾寫意 ...
cafe 有兩個舖位,cafe 外面也有戶外的座位
食物不多,以輕食為主 ...
點 "MENU" 上面的主食加配飲品可以 -HK$15

閒日中午來到,食客不多 ...
點餐後搵個靚位坐住等,店員隨後就會將餐點送上 ...

有兩片牛油果醬酸種多士,滿滿的牛油果醬 ...
一片配溏心蛋,另一片配蕃茄芝士
仲附送多一小碗沙律菜,好健康的早餐耶 !!!

Flat White 有靚靚拉花,口感順滑
仲送多塊 lotus 焦糖餅乾比你送咖啡
儍爸的 ... 茶餐廳麵包圈 (HK$78) + 凍泰式奶茶 (+HK$27)

這個茶餐廳麵包圈其實是茶記咸牛肉蛋治的變奏
將方包變了 Bagel,中間夾著的除了咸牛肉炒蛋,仲有粗粒花生醬和菜
中西混合的配搭好特別,口感和味道也好豐富 ~~
* 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2021-06-24
午餐
  • 茶餐廳麵包圈
2021-09-11 585 浏览
🤤慵懶星期五🍟#九龍城✅椒絲腐乳cabonara Fusion combination, 食到淡淡嘅腐乳味🤩pasta煮到岩岩好有咬口,加埋隻蛋撈來食好正✅hotjicha latte極有焙茶味🍵,好好飲,鮮奶比例岩岩好~.📌 慵懶生物 (九龍城)九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #越南菜
🤤慵懶星期五🍟#九龍城

✅椒絲腐乳cabonara

✅hotjicha latte
極有焙茶味🍵,好好飲,鮮奶比例岩岩好~

📌 慵懶生物 (九龍城)
2021-08-31 556 浏览
🥯Smoked salmon bagel $90(7.6/10)Bagel少少煙韌而且用左刁草檸檬忌廉芝士,食落酸Mei Mei 再夾埋鹹嘅三文魚,感覺幾得意🌊。🐓雞肉煙肉蘑菇批 $72(7.8/10)個批都幾大個👀入面好足料同熱辣辣~個汁係類似蘑菇白汁咁樣🐓都幾飽肚。🍰熱情果戚風蛋糕 $52(7.8/10)熱情果酸酸甜甜配埋蛋糕幾開胃清新~蛋糕唔甜同唔乾而且幾鬆軟🌿。🍓士多啤梨芝士蛋糕 $52(7.2/10)好似屋企整cheesecake的感覺✨但冇咩士多啤梨味,整體甜左啲🍪Soft cookie $28(8/10)濃濃嘅朱古力味~烘到熱熱地咁食有埋溶溶地嘅朱古力粒☺️有啲似食緊壓扁左嘅brownie咁👀🧈Homemade bis-scone $40(8.2/10)質地好得意嘅scone😗咬落有少少似餅乾脆脆地嘅感覺但又保持到牛油嘅濕潤😎佢地配嘅jam 係熱情果~又係酸酸甜甜令整體冇咁膩🧡

🐓雞肉煙肉蘑菇批 $72(7.8/10)

🍰熱情果戚風蛋糕 $52(7.8/10)

🍓士多啤梨芝士蛋糕 $52(7.2/10)

🍪Soft cookie $28(8/10)

佢地配嘅jam 係熱情果~又係酸酸甜甜令整體冇咁膩🧡
2021-08-29 457 浏览
同事發掘到公司附近有間靚靚coffee shop即興的約了一餐午餐飯局其實最方便係宋皇臺站行過去午餐選擇都多但我一望到個menu就已經決定左食咩😎😎首先 環境係好舒服既 符合到慵懶既感覺不過食野我都係坐返係正常既枱到食喇我諗地下呢個位都係岩打咭多啲點餐要自己去櫃檯點左先既餐具同水都要自己去拎午餐我點左椒絲腐乳卡邦尼意粉腐乳味好出 但同個意粉好夾 撈埋個蛋黃食就岩岩好 佢入面仲有啲豬肉 但味道有啲似中式臘肉既味杯flat white都正常水準
同事發掘到公司附近有間靚靚coffee shop

午餐我點左椒絲腐乳卡邦尼意粉
腐乳味好出 但同個意粉好夾 撈埋個蛋黃食就岩岩好
佢入面仲有啲豬肉 但味道有啲似中式臘肉既味

杯flat white都正常水準
Exploring cafes during weekend is one of my favorite things to do. Those popular cafes like 大和堂 and rings coffee were both full today. Therefore I took a little walk and decided to go to this dog friendly cafe.The cafe was often full before, now the shop owner rented the shop front adjacent to the cafe so the size is now doubled. I ordered the simple iced americano ($36) and picked an indoor seat to chill. An enjoyable afternoon to relax and sip some nice coffee. The coffee has a sour after-tast

The cafe was often full before, now the shop owner rented the shop front adjacent to the cafe so the size is now doubled. I ordered the simple iced americano ($36) and picked an indoor seat to chill. An enjoyable afternoon to relax and sip some nice coffee. The coffee has a sour after-taste and not intense enough for me though , I guess it’s just my personal presence ( I usually drink espresso with nutty taste)

The staff is responsive and friendly. The outdoor seats are perfect for those with dogs / cats.

九龍城出名美食多,呢間喺亞皆老街球場隔離嘅Café 係一個可以帶寵物嚟放電嘅好選擇呢間Café 本身得一個鋪位,而家擴建咗座位多咗終於唔使排長龍啦🤟🏻1️⃣ 椒絲腐乳卡邦尼2.0由中式腐乳、意大利醃豬腩肉、煙肉、日本蛋、忌廉、洋蔥組合而成既意大利粉,咪道都幾特別,但食到最後嗰幾啖會覺得有少少鹹2️⃣ 澳洲風免治牛肉批每次嚟都會點一個批食,今日就揀咗呢個,入面有免治牛肉、洋蔥、番茄,仲有燒汁調味,牛油皮都好鬆軟好香3️⃣ 柚子咖啡顏值滿分,加咗Tonic water,幾fresh 4️⃣ Dirty 凍熱返嚟嘅咖啡,千祈唔好溝埋嚟飲,要飲得出呢個層次先至係正確飲法慵懶生物 (九龍城)九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖推薦星評:3🌟咖啡同焗批都值得一試,卡邦尼就普普通通,如果平時食開其他卡邦尼食悶咗,想試特別口味都係一個新選擇。

呢間Café 本身得一個鋪位,而家擴建咗
座位多咗終於唔使排長龍啦🤟🏻

1️⃣ 椒絲腐乳卡邦尼2.0
椒絲腐乳卡邦尼2.0

2️⃣ 澳洲風免治牛肉批
澳洲風免治牛肉批

3️⃣ 柚子咖啡
顏值滿分,加咗Tonic water,幾fresh
柚子咖啡

4️⃣ Dirty
Dirty

慵懶生物 (九龍城)

推薦星評:3🌟

椒絲腐乳卡邦尼2.0
澳洲風免治牛肉批
柚子咖啡
Dirty
2021-08-11 302 浏览
☆ 𝙇𝙖𝙯𝙮 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚𝙨慵懶生物九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖一心諗住食ADB,點知原來星期六日先有,不過有包食都ok(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)利申:包怪✦ 越式拖鞋包唔記得左個名,大約係咁,唔係好岩我口味,入面有雞肉,有d醃過嘅酸椰菜之類嘅野,而最唔岩我食係因為入面有d花生粒,我覺得好怪即係咬個時無端端有d硬物咁,不過係個人口味問題,食落其實無乜野。✦ Smoked Salmon Bagel正正常常嘅煙三文魚bagel,入面有少少cream cheese,味道都不錯,不過係個size細個左少少。✦ Hojicha Latte好飲,唔苦,拉花都靚。✦ Vietnamese Coffee無飲唔知,不過好似比起平時嘅滴漏咖啡少好多咁。呢到都幾好坐,又唔會趕你走,見到有室外位置仲可以帶埋狗狗黎。
☆ 𝙇𝙖𝙯𝙮 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚𝙨
慵懶生物

✦ 越式拖鞋包

✦ Smoked Salmon Bagel

✦ Hojicha Latte
好飲,唔苦,拉花都靚。

✦ Vietnamese Coffee
無飲唔知,不過好似比起平時嘅滴漏咖啡少好多咁。

2021-07-09 912 浏览
唔好食,唔新鮮,味道麻麻地。裝修靚,唔通食個裝修咩?下次堅唔再黎,今次黎左都後悔。地點唔就腳都算,門口位又熱,d位又少,張枱又窄。d碟又大。叫多兩碟已經放唔落。價錢都有少少偏貴。
唔好食,唔新鮮,味道麻麻地。裝修靚,唔通食個裝修咩?
下次堅唔再黎,今次黎左都後悔。
地點唔就腳都算,門口位又熱,d位又少,張枱又窄。d碟又大。
叫多兩碟已經放唔落。價錢都有少少偏貴。
2021-06-28 841 浏览
大家有否暫且放下日常的煩惱,去享受一日半日的寧靜時光?嘗試慵懶一下自己,是為了走更艱苦的路。🏃🏽‍♂️🏃🏼🏃🏼‍♀️💨星期六的下午,去了九龍城的Lazy Creatures。它是一間寵物友善cafe,裡面有不少有關狗狗的用品和設施🐶;另外,cafe採用了植物系設計風格,牆上附有不少乾草、樹木等裝飾品🌳🌿,令客人感覺置身於大草原和郊遊當中,享受一下寧靜的下午🥱😴玄米茶沖繩黑糖鮮奶🥛($44)玄米味道很重,但又不會蓋過抹茶香味;牛奶味口感香滑,拉花拉的不錯。如果鮮奶內的黑糖味道突出多一點,整杯飲品就更完美👍🏼👍🏼Matcha Latte 鮮奶抹茶🍵 ($44)味道跟玄米茶鮮奶差不多,只是沒有添加玄米粉,跟玄米茶沖繩黑糖鮮奶一樣美味😋全日早餐🍳🥓($118). 酸種多士:其實我不太明白酸種的意思,就我自己所見,只是普通的蒜蓉麵包。但它味道香脆,蒜蓉味重🧄,頗好吃。必然是喜愛蒜蓉人士的最愛🤤. 台式九層塔炒蛋:炒蛋香滑;九層塔作為配料🌿,更能提升炒蛋的香味和口感🍳🥚. 煙三文魚沙律🥗:沙律下了少許橄欖油,但仍很乾身,醬汁明顯不夠。如果加上千島醬或凱撒沙律會更好. 迷你乳酪杯:乳酪配上藍莓🫐及香脆穀

玄米茶沖繩黑糖鮮奶🥛($44)

Matcha Latte 鮮奶抹茶🍵 ($44)

全日早餐🍳🥓($118)

. 迷你乳酪杯:乳酪配上藍莓🫐及香脆穀物,這減低炒蛋和豬肉腸的油膩感覺

. 焗忌廉煙肉釀大啡菇🍄:熱辣辣的芝士和煙肉份量頗多,釀在大啡菇,芝味濃郁,是整個早餐最好食的部份😋

. 豬肉腸配酸椰菜:豬肉腸大條且肉厚,肉味ok;但我不喜歡豬肉腸的肉質,非常鬆散🙁酸椰菜普普通通,但仍可提升食慾👍🏼

忌廉雞肉煙肉蘑菇批🥧🥙($65)
本身第一眼見到,覺得份量不算多。但切開後,見到忌廉汁濃厚,雞肉、煙肉和磨菇混合於批內,吃完都覺得飽肚。味道不過不失😶

雖然Cafe食物的味道不算太標青,但環境真的會令人有種放鬆,甚至想睡覺的感覺😴。我覺得這是餐廳最吸引人的地方😍😍

2021-06-12
  • 忌廉雞肉煙肉蘑菇批
  • Full  breakfast
Iced Chocolate $42跟餐野飲可以減$15 所以呢杯朱古力係$27蚊haha🤣 朱古力飲落都幾濃郁 而且有少少苦味 唔係個重勁甜勁淡既🍫 整體都算唔錯😌評分: 8/10🌟Iced Matcha Latte $46呢杯同樣跟餐減$15 都唔算好平😹 本身想試泰式奶茶多啲 但1點幾就賣哂了🥲 唯有轉返抹茶喇 野飲睇落啲抹茶幾好濃郁 茶同奶既比例抹茶較重 飲落亦唔會有茶粉粒 不過抹茶味可以再濃啲會更好 整體不過不失喇😆 評分: 8/10🌟忌廉雞肉煙肉磨菇批 $65一黎到見到個酥餅有啲金黃色 仲有沙律做配菜都幾吸引🤤 食落個批皮唔夠脆 有啲淋咗🤧 但入面既忌廉雞肉煙肉磨菇餡就熱辣辣 食落好creamy 雞肉都好滑 算係有驚喜🤩評分: 8/10🌟牛油果醬溏心蛋配酸種多士2.0 $78呢個多士仲配埋沙律菜 感覺更加健康🥰 食落個溏心蛋真係勁溏心 蛋汁加埋牛油果醬同toast勁match 而另一面係蕃茄芝士牛油果醬 唔鐘意蕃茄陣味既人應該會覺得好臭😹 而且sourdough食落唔夠鬆軟同煙韌🥺評分: 7.5/10🌟———————————————————————慵懶生物 (九龍城)九龍城
Iced Chocolate $42

Iced Matcha Latte $46

忌廉雞肉煙肉磨菇批 $65

牛油果醬溏心蛋配酸種多士2.0 $78
評分: 7.5/10🌟
———————————————————————
慵懶生物 (九龍城)
Iced Chocolate
Iced Matcha Latte
忌廉雞肉煙肉磨菇批
Iced Chocolate
Iced Matcha Latte
忌廉雞肉煙肉磨菇批
2021-06-23 326 浏览
tried this pet-friendly cafe at kowloon city! i saw a lot of shibu-ibus and corgis when i was there and they were so cute🐶i had their oolong orange tea and the flavour was strong but not bitter. they also have an hourglass timer so you know when to remove the tea leaves.will revisit? yesoolong orange tea ($38)

will revisit? yes

oolong orange tea ($38)
·Lazy Creatures慵懶生物🦦🦥☕️🥗🥯🍳🥪💛💛💛💛💛·1️⃣美式煎芝士火腿三文治🥪($60)*芝士溶溶地咁既樣真係超級吸引🤤🤤三文治🥪煎到香脆,成件事要趁熱食😍在旁有少許沙律菜伴碟🤗(score:4/5)·2️⃣煙三文魚麵包圈配自家製檸檬刁草忌廉芝士🥯($78)*Bagel with sesame好煙韌,唔係脆皮個種bagel,但食起上黎方便啲,唔會跌到周圍都係,入面個cream cheese🧀真係重點!酸酸地咁又幾香既cream cheese😋😋煙三文魚算正常份量,入面仲有菜夾埋,不過cream cheese其實先係重點😋😋(score:5/5)·其他:店鋪門外都有位可以坐,可以俾帶埋寵物既朋友坐係出面食,另外店內都有狗糧放出黎,都可以俾你既寵物一齊享用🐶🐱-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐️⭐️(5分滿分)~~~~~~~~~~
Lazy Creatures
慵懶生物🦦🦥
☕️🥗🥯🍳🥪
💛💛💛💛💛
1️⃣美式煎芝士火腿三文治🥪($60)
(score:4/5)
2️⃣煙三文魚麵包圈配自家製檸檬刁草忌廉芝士🥯($78)
(score:5/5)
其他:
評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
美式煎芝士火腿三文治
煙三文魚麵包圈配自家製檸檬刁草忌廉芝士
美式煎芝士火腿三文治
煙三文魚麵包圈配自家製檸檬刁草忌廉芝士
今日星期五,辛苦左一星期,係時候趁lunch time慵懶一下,返埋個下晝再為週末做好準備!係九龍城個度有間叫慵懶生物既cafe,除左咖啡,佢地都會提供包同意粉等既主食~餐廳要order食物再自己搵位,之後職員就會送餐,好好彩我地入去時仲有最後一張空枱,唔洗等位!餐廳有兩個鋪位,同埋室外位置,有寵物既朋友都可以帶埋寵物黎食~係樹蔭下面坐,好寫意~我唔太肚餓既關係,就叫左個smoked salmon bagel配自家制cream cheese~同事就叫左個拿坡厘奄列意粉~smoked salmon bagel配自家制cream cheesebagel上既芝麻烘焗完後好香,smoked salmon唔會太鹹,cream cheese 真係好有驚喜,有檸檬酸溜溜解膩,仲有淡淡刁草香,正~拿坡厘奄列意粉拿坡厘意粉食得多,但上面有奄列真係好特別~味道岩岩好~而意炒都al dente,呢個係日本stylea既西式料理~鋪頭感覺好舒服,好relaxing,好適合我呢D慵懶生物係渡過慵懶一天!

拿坡厘奄列意粉
2021-05-28
午餐
2021-06-06 276 浏览
休閑風的路邊咖啡店以輕食為主-◾️#忌廉雞肉煙肉蘑菇批 HKD$65很豐滿的蘑菇批😋尺寸比想像中的大 一個人吃完會比較膩上桌的時候超級熱的♨️批的外皮鬆化而且很香不會過油內餡很多但味道不會過鹹一口一口的吃不停 很喜歡🥰-◾️#煙三文魚麵包圈 HKD$78配自家製檸檬刁草忌廉芝士麵包圈上的芝麻很香配三文魚跟沙律菜吃很搭加上經過調味的忌廉芝士開胃清爽👍🏻早餐很推薦-◾️#西京味噌蟹肉沙律酸種多士 HKD$92配枝豆芒果,菠菜苗這個份量比相像的要少蟹肉有輕微的調味 配芒果很可以☺️整體吃起來清爽健康-◾️#朱古力咖啡 HKD$46◾️#鮮奶抺茶 HKD$46朱古力咖啡是奶味比較重那種味道濃但偏甜一點鮮奶跟抹茶比例很平衡抹茶的比較好喝👍🏻-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌗🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌑🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌑🌑-#慵懶生物 📍九龍城太子道西379號家歡樓地下J舖📞 9099 9288🕐 09:00-18:00
休閑風的路邊咖啡店

朱古力咖啡是奶味比較重那種
味道濃但偏甜一點
鮮奶跟抹茶比例很平衡
抹茶的比較好喝👍🏻
(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌗🌑