2023-08-23 162 浏览
今日同朋友到這店吃午餐。點了滑蛋豬扒丼,及日式醬油和牛炒飯。個餐包一杯飲品,麵豉湯或者沙律,然後仲送甜品。由於用openrice 訂位,仲有串燒送,食材算新鮮。炒飯味道不錯,每粒飯粒粒分離,冇黐埋一舊,都算幾好。😋致於滑蛋猜扒丼出嚟時熱辣辣,豬扒有肉汁及脆卜卜,令我有驚喜👍!!!甜品送心形的紅豆奶凍😍朋友極喜歡,不算太甜👌另外,座位闊落,有獨立獵上到餐廳,環境乾淨,又唔多人,食物即叫即做,值得再來。👍
2023-08-22 105 浏览
朋友推薦這日式餐廳,在open rice訂座,4位有日式串燒送,我們另叫幾個菜,日式牛肉雜菜煱幾好,最美味係饅魚炒飯。之後還可以叫京滬菜(同一集團), 我們點了小籠包及擔擔麵,水準都可以。
2023-07-05 196 浏览
今日約咗舊同事聚舊, 到尖沙咀覓食, 記得之前聽朋友推介過呢間居酒屋, 決定去試下, 上到去發現環境唔錯, 寬敞乾淨, 打開餐牌, 發現食物比傳統嘅居酒屋較為新派, 兩個女仔嗌咗三樣嘢加兩杯特飲, 特飲係荔枝蝶豆花, 甜甜地嘅荔枝清香味配上蝶豆花, yummy...海老野菜天婦羅炸得酥脆可口, 串燒裏面最鍾意荔枝五花腩卷, 燒得脆口嘅五花腩肉裹住荔枝肉, 食落去甜甜地又清新令五花肉唔會"漏", 海膽炒飯, 雖然海膽只有一嚿, 但同炒飯撈勻嚟食真係好惹味, 清酒煮蜆可以一試
海老野菜天婦羅炸得酥脆可口, 串燒裏面最鍾意荔枝五花腩卷
, 清酒煮蜆可以一試
  • 海老野菜天婦羅烏冬
2023-06-17 164 浏览
看完電影已經下午1.45分,iSquare食肆全都排長龍,正打算另外找地方吃飯,卻遇上外面黃雨… 好在Open Rice可以訂位。看看食評,有不少人推介這家「恋」,於是立即訂座,下午2.15分入座。可能是過了午時,只有兩枱客。午餐時段到下午3.15分,立即叫了個雜錦魚生丼配tempura蕎麥麵套餐($188)。因為訂座送串燒拼盤($268),我們只多加一客熱湯烏冬($68)。服務員態度非常好。套餐配有沙律、熱飲及紅豆奶凍甜品,食物整體質素不錯,又有免費串燒,下次可以再光顧

2023-06-17
用餐优惠
優惠券
  • 串燒六式拼盤
  • 熱湯烏冬
2023-05-25 118 浏览
今晚試下日本菜晚餐,見到openrice 有優惠,2人送6串串燒,所以去試下。坐位好寬敞,坐得舒舒服服,價錢都合理。串燒一定要熱辣辣咁食,所以上枱要即食,味道淡淡的,有鹽及醬汁提供俾你自己調味,其中一款豬肉捲住荔枝肉手,內裏juicy,甜甜地,好有創意。另外,蕃茄及秋葵都好好味。雞翼拉直左,所以肉質有點乾。整體呢個免費串燒係正嘅,原價$2xx, 而家唔駛錢,好抵食。飲品買一送一,本來叫2杯酸梅汁,後來伙記行過來話like佢鋪頭社交平台就有免費酸梅汁,一人一like,就一人送一杯,真係好抵,好貼心。酸梅汁夠冰凍,唔會太甜,好好味。付費的食物,我地叫左天婦羅烏冬及茶漬三文魚飯,2樣都好好美,好滿足,埋單只係$280。超抵食。

2023-04-10 818 浏览
今日Friday night Team dinner5個人都安排到一間房 可以靜靜哋吹水實在係太好 加好多分特盛刺身拼盤 $388中規中矩啦~唔難食 但都無特別鮮一口和牛 $128完全同menu圖文不符menu睇落有好多粒但嚟到 得嗰少少🫣唔講以為係放題出品好在粒和牛幾好味肉嫩juicy 配搭嘅醬汁又幾濃郁底下成舊洋蔥就can’t handle啦🧅唐揚雞 $68日式餃子 $68都係唔會出事嘅小食🫣特盛串燒拼盤 $388(和牛, 雞肉, 牛舌, 羊肉)串燒幾好食羊肉肉味濃得嚟 又唔會騷雞肉同和牛都幾嫩滑 唔會燒到又乾又柴八式拼盤 (Free)Openrice訂枱4位起就有得送雖然係送 但都唔馬虎味道, 賣相同份量都above avg最鐘意就係荔枝豚肉卷荔枝咬落爆晒汁 可以清新下月見照燒免治雞肉棒 $68可以燒得再脆少少🤏🏻海老野菜天婦羅拼盤 $168隻蝦好大隻 好彈牙牛肉豆腐野菜鍋 $158放題質素🤫日式醬油和牛炒飯 $128都炒得幾香 唔錯唔錯日式醬油和牛炒麵 $128原本係想嗌豚肉炒麵 先嚟錯咗碟炒飯 再嚟都係錯趕住走 所以無再換🥲份量有啲少🤫味道就正常質素啦~成餐飯最滿意就係有間房
今日Friday night Team dinner
唐揚雞 $68
日式餃子 $68
都係唔會出事嘅小食🫣

特盛串燒拼盤 $388
(和牛, 雞肉, 牛舌, 羊肉)
串燒幾好食
羊肉肉味濃得嚟 又唔會騷
雞肉同和牛都幾嫩滑 唔會燒到又乾又柴

八式拼盤 (Free)
Openrice訂枱4位起就有得送
雖然係送 但都唔馬虎
味道, 賣相同份量都above avg
最鐘意就係荔枝豚肉卷

日式醬油和牛炒飯 $128
都炒得幾香 唔錯唔錯
日式醬油和牛炒麵 $128
原本係想嗌豚肉炒麵 先嚟錯咗碟炒飯 再嚟都係錯
趕住走 所以無再換🥲份量有啲少🤫味道就正常質素啦~
成餐飯最滿意就係有間房 食物質素就一般般啦~
2023-03-31
2023-04-07 79 浏览
好耐無同家人出去食飯,今晚約左家人去食日本菜,去左尖沙咀食飯,餐廳環境很大又多坐位,唔會坐得好迫幾舒適,睇睇餐牌好多野食😋😋😋一口和牛即叫即整好細粒又林,肉質鮮嫩可口又juicy雞肉(兩串)(鹽燒)燒得好香口,肉質鮮嫩多汁,美味可口雞肉大蔥(串)(鹽燒)燒得好香口多左香蔥的味道,雞肉肉質鮮嫩多汁,很美味清酒煮蜆蜆肉鮮甜入味,又很大隻雞軟骨(串)(鹽燒)粒粒好脆口一夜干-鹽燒花魚用左鹽燒剛好唔會好咸,燒得好香口,魚味肉質好滑日式炸豆腐外脆內軟,豆腐好滑溜美味海老野菜天婦羅烏冬想食d熱食呢個天婦羅烏冬好足料,又夠熱,天婦羅整得很脆口,美味可口👍🏻養顏玫瑰花鮮果茶(熱)(壺)飲番杯花茶消消油膩感,很清香的玫瑰花鮮果茶,唔甜又清新好眠薰衣草花鮮果茶(熱)薰衣草花鮮果茶入口好清香,飲完感覺很舒緩,相當relax 日式千層蛋糕食飽後點左甜品,蛋糕很有層次,好香的芒果味,又有果肉和很軟熟好好味😋日式糯米糍賣相好靚,很有日式風味,糯米糍很煙韌

一口和牛
即叫即整好細粒又林,肉質鮮嫩可口又juicy

雞肉(兩串)(鹽燒)
燒得好香口,肉質鮮嫩多汁,美味可口

雞肉大蔥(串)(鹽燒)
燒得好香口多左香蔥的味道,雞肉肉質鮮嫩多汁,很美味

清酒煮蜆
蜆肉鮮甜入味,又很大隻

雞軟骨(串)(鹽燒)
粒粒好脆口

一夜干-鹽燒花魚
用左鹽燒剛好唔會好咸,燒得好香口,魚味肉質好滑

日式炸豆腐
外脆內軟,豆腐好滑溜美味

海老野菜天婦羅烏冬

養顏玫瑰花鮮果茶(熱)(壺)
飲番杯花茶消消油膩感,很清香的玫瑰花鮮果茶,唔甜又清新

好眠薰衣草花鮮果茶(熱)
薰衣草花鮮果茶入口好清香,飲完感覺很舒緩,相當relax

日式千層蛋糕

日式糯米糍
賣相好靚,很有日式風味,糯米糍很煙韌
2023-04-07 73 浏览
最近去了一間在尖沙咀的日本餐廳,裝修新穎,地方闊落😆🧀芝士年糕大推!它們的芝士年糕非常有嚼勁,入口流心,口感非常豐富。上菜擺咗一陣仲係熱辣辣!🐤鹽燒月見照燒免治雞肉棒雞肉棒非常鮮嫩,燒得恰到好處,加上月見蛋同甜豉油的搭配,味道非常美味。🍣特上壽司四式拼盤(8件)這個拼盤包含了四種不同的生魚片,每一塊都非常鮮美。食材都非常新鮮,口感清新,非常適合作為主菜。🍜海老野菜天婦羅烏冬這道菜的烏冬煮得剛剛好,有嚼勁但不會太硬。天婦羅有蝦、南瓜、冬菇,炸得很酥脆,非常好吃。🦋荔枝藍蝶花梳打荔枝藍蝶花梳打的味道非常清新,有淡淡的荔枝味,非常開胃。🍮紅豆抹茶奶凍抹茶味道濃郁,紅豆微甜,震揗揗,好想比個boomerang大家睇🤣🤣🤣 🎑裝修好靚,座位之間有足夠嘅空間,私隱度高,餐廳仲要免切餅費!多人慶祝好地方😆
最近去了一間在尖沙咀的日本餐廳,裝修新穎,地方闊落😆

🧀芝士年糕

🐤鹽燒月見照燒免治雞肉棒

🍣特上壽司四式拼盤(8件)

🍜海老野菜天婦羅烏冬

🦋荔枝藍蝶花梳打
荔枝藍蝶花梳打的味道非常清新,有淡淡的荔枝味,非常開胃。

🍮紅豆抹茶奶凍

• 紅豆奶凍
餐廳環境一流,清靜寬敞有情調,而家仲有優惠五重奏,非常適合慶生或者鍾意飲酒🍻嘅朋友。優惠包括:⭐️訂座優惠:贈串燒拼盤⭐️生日優惠:贈送甜品,免切餅費⭐️惠顧生蠔/燒蠔🦪贈送日本清酒/法國白酒⭐️三得利生啤/黑啤🍻買一送一⭐️特色飲品🍹買一送一🌗串燒六式拼盤(鹽燒) $268🌖荔枝五花肉 $32六式拼盤分別有雞翼、五花荔枝肉、和牛、雞肉、羊肉、牛舌。當中最為推介牛舌同埋五花荔枝肉,牛舌外脆內軟,肉質鬆化,帶有午餐肉果種鹹香;五花荔枝肉鹹中帶甜,荔枝嘅香甜中和咗五花肉嘅油膩感,食多幾粒都唔會滯。🌖特選壽司三式拼盤(6件) $125🌗帶子壽司 $48件件魚生都𠝹曬花,靚相已經夠曬先聲奪人!三式拼盤分別為三文魚,吞拿魚、甜蝦。三文魚同吞拿魚都大片又夠厚,肉質緊緻無筋,同醋飯比例啱啱好,size 唔會太大,可以輕鬆入口。帶子則略欠鮮甜,可以省略。 🌖海老野菜天婦羅烏冬 $128天婦羅有兩隻蝦🦐、南瓜、冬菇等野菜天婦羅;天婦羅蝦帶膏,但肉質較鬆散未夠彈牙;各款野菜仍保留水份👍🏻,但又唔會有蔬菜嘅草青味或者菇菌類嘅噏味;烏冬軟滑得黎有咬口,分量較想像中多,足以餵飽一般女生。🌖蒲燒鰻魚玉子丼 $138鰻魚肥美
⭐️訂座優惠:贈串燒拼盤
⭐️生日優惠:贈送甜品,免切餅費
⭐️惠顧生蠔/燒蠔🦪贈送日本清酒/法國白酒
⭐️三得利生啤/黑啤🍻買一送一
⭐️特色飲品🍹買一送一

🌗串燒六式拼盤(鹽燒) $268
🌖荔枝五花肉 $32
六式拼盤分別有雞翼、五花荔枝肉、和牛、雞肉、羊肉、牛舌。

🌖特選壽司三式拼盤(6件) $125
🌗帶子壽司 $48

🌖海老野菜天婦羅烏冬 $128

🌖蒲燒鰻魚玉子丼 $138
鰻魚肥美,鰻魚醬汁適量,唔會太鹹或者太甜。

🌗紅豆抹茶奶凍 $48
奶凍滑溜,咬落帶有脆度,質感類似寒天😮,抹茶味略嫌不足,勝在紅豆唔會太甜,整體容易入口,感覺輕盈。

🌗日式千層蛋糕 $58
千層蛋糕唔會太膩,中間芒果餡層質感似啫喱,如果面頭淋上芒果醬會更好。
2023-03-20
2023-04-01 63 浏览
今日我嚟到灣仔食一間好正嘅餐廳,位於合和中心對面。嚟到呢到當然要食住招牌嘢——和牛炒飯!啱啱出嚟就已經好香,飯粒炒得金黃色,加埋好juicy嘅和牛肉,一入口就覺得好滿足。朋友就嗌左吉列豬扒滑蛋飯 豬扒好厚身,加埋滑蛋再配上一碗飯,不得了,呢個飯唔算太鹹,但係味道豐富,直頭就擄住咗我嘅胃。蒜香和牛亦都好正啊!和牛肉煮得好嫩,加埋好多蒜片,味道好濃郁!好似係餐廳嘅招牌菜之一,真係值得一試。牛肉壽喜燒同埋京蔥雞肉串燒都唔錯啦,牛肉壽喜燒啲肉質好嫩,壽喜燒醬汁好味;京蔥雞肉串燒啲雞肉好juicy,配上京蔥,真係好過癮!最後嚟嘅鹽燒雞翼有啲特別,個鹽味好香,而且雞翼烤得好脆口,真係一款好開胃嘅小食!總括嚟講,呢間餐廳嘅食物真係好正,每款菜式都有佢嘅特色,真係值得一嚐。如果你搵唔到食嘢嘅話,可以嚟到呢間餐廳一嚐啦!
今日我嚟到灣仔食一間好正嘅餐廳,位於合和中心對面。
2023-03-30 76 浏览
鬧市中既尖沙咀上樓日本餐廳✨戀✨,這裡環境寬敞,舒適寧靜😌置身恍似在日本的感覺👉🏻係openrice見有新張優惠五重奏:-訂座優惠 贈串燒拼盤-惠顧生蠔/燒蠔 贈日本清酒/法國白酒-生日優惠 贈甜品 免切餅費-三得利生啤/黑啤買一送一-特色飲品 買一送一Lunch Set款式刺身、壽司、串燒、鍋物及各款特色丼等。🥢三文魚腩刺身$68橙紅色白紋肥嫩爽口,部位滑如凝脂,豐腴口感🍢燒物燒秋葵$22、厚切牛舌$58、羊肉$35一串串少吃多滋味,燒得剛好👅牛舌厚身結實冇渣,咀嚼輕易🐐羊肉串瘦得來無騷味🥢特選壽司拼盤A(10件)呢個拼盤包埋湯或沙律,手握4款壽司🍣三文魚、吞拿魚、帶子、甜蝦,擺盤顏色一看令我急不及待放進口裡,魚鮮滑嫩😍🥢油甘魚鮫豆腐野菜鍋$158有烏冬或飯跟埋,個湯底鮮甜美味,材料仲相當豐富多種蔬菜,油甘魚鮫肉質結實啖啖肉🍵烏龍茶🌼菊花茶🍮紅豆奶凍
👉🏻係openrice見有新張優惠五重奏:
-訂座優惠 贈串燒拼盤
-惠顧生蠔/燒蠔 贈日本清酒/法國白酒
-生日優惠 贈甜品 免切餅費
-三得利生啤/黑啤買一送一
-特色飲品 買一送一

Lunch Set款式刺身壽司、串燒、鍋物及各款特色丼等。

🥢三文魚腩刺身$68
橙紅色白紋肥嫩爽口,部位滑如凝脂,豐腴口感

🍢燒物
燒秋葵$22、厚切牛舌$58、羊肉$35

🥢特選壽司拼盤A(10件)

🥢油甘魚鮫豆腐野菜鍋$158

🍵烏龍茶🌼菊花茶
🍮紅豆奶凍

2023-03-28
午餐
2023-03-30 53 浏览
同串燒談戀愛?恋是一種情愫,是想念不忙。去到尖沙咀「戀 」食下串燒,和朋友們聚一聚,佢嘅特選串燒拼盤必試,有牛舌牛肉豬肉雞肉羊肉,每串都肉質鮮嫩多汁,非常可口,且性價比高,只需$388。仲有芝士年糕同日式餃子🥟流心芝士,脆卜卜餃子香口而唔油膩!而壽司方面叫了油甘魚同帶子,爽口鮮甜美味!日式和牛炒麵亦非常香,可見廚師穫氣!最後甜品食了飄雪日式泡芙 ,上面佈滿像雪一樣的糖霜雪之戀人外觀,甜甜忌廉溶化你的心!
同串燒談戀愛?恋是一種情愫,是想念不忙。

仲有芝士年糕同日式餃子🥟流心芝士,脆卜卜餃子香口而唔油膩!

壽司方面叫了油甘魚同帶子,爽口鮮甜美味!

日式和牛炒麵亦非常香,可見廚師穫氣!

2023-03-28 55 浏览
餐廳乾淨企理,坐在卡位望窗外,特別有一種寧靜~燒秋葵~一串有4支,燒後香香的,抵食之選~日式餃子~煎得外皮很香脆,內裡的肉碎也有很多汁,再沾一點柚子醬油同吃,超正~特選丼拼烏冬~午市套餐來的,選了蒲燒鰻魚玉子丼及牛肉湯烏冬、麵豉湯及奶凍甜品,鰻魚沒骨的,吃起來很舒服;牛肉烏冬牛肉是肥牛,牛肉份量適中,烏冬Q彈爽滑;奶凍也很有奶香,頂上還加了2粒大粒的紅豆~特上壽司拼盤~有三文魚、帶子、油甘魚、吞拿魚及炸蝦牛油果反卷,壽司份量適中,剛好填飽我這個大胃王😂刺身新鮮軟腍,肥美好吃~蜂蜜冰糖菊花~甜甜的,淡淡飄著菊花香~即磨咖啡~即磨的就是最香,咖啡濃郁細滑~
餐廳乾淨企理,坐在卡位望窗外,特別有一種寧靜~

燒秋葵~一串有4支,燒後香香的,抵食之選~

蜂蜜冰糖菊花~甜甜的,淡淡飄著菊花香~

即磨咖啡~即磨的就是最香,咖啡濃郁細滑~
2023-03-28 59 浏览
🔺 戀 (太子集團中心) (尖沙咀)一班朋友食晚飯最開心,今日同朋友慶祝生日,見到呢間餐廳新開張都幾多優惠所以黎試下~🔆訂座送串燒拼盤、食生蠔/燒蠔送日本清酒/法國白酒、生日送甜品同埋帶蛋糕免切餅費、三得利生啤/黑啤/特色飲品 買一送一🔻特盛刺身拼盤($368)入面有蝦,帶子,吞拿魚,油甘魚,三文魚,魚生片厚魚口感豐富,帶子鮮甜,蝦大隻肉質彈牙。🔻牛肉薯餅($58)入面有牛肉粒、洋蔥粒、薯餅外脆餡料整體上做得好棉密柔滑~🔻一口和牛($128)牛粒有感口但唔un 仲好有牛味,個汁甜甜地,有d 黑椒同烘過既生蒜片辣辣地好過隱,第一次咁食,好正👍🏻🔻特盛串燒拼盤($388)入面有牛舌、和牛、雞肉、羊肉,串燒本身已經有味,唔使點調味料都ok, 當中牛舌最好味,推介!🔻雜錦魚生丼($148)面頭滿滿既三文魚粒、吞拿魚粒、青瓜粒,帶子粒,蟹棒絲、蟹籽,口感豐富新鮮,share 食都好滿足~🔻牛肉豆腐野菜鍋($158)鍋物湯底清甜唔油膩,牛肉片好多唔吝嗇,豆腐好滑溜,好多菜清一清成餐飯既油膩感~🔻日式醬油和牛炒飯($128)呢個炒飯真係做到好似係日本食既咁,醬油甜甜地唔好會咸好重口味,入面有和牛粒、
🔺 戀 (太子集團中心) (尖沙咀)

🔆訂座送串燒拼盤、
食生蠔/燒蠔送日本清酒/法國白酒、
生日送甜品同埋帶蛋糕免切餅費、
三得利生啤/黑啤/特色飲品 買一送一

🔻特盛刺身拼盤($368)

🔻牛肉薯餅($58)
入面有牛肉粒、洋蔥粒、薯餅外脆餡料整體上做得好棉密柔滑~

🔻一口和牛($128)

🔻特盛串燒拼盤($388)

🔻雜錦魚生丼($148)

🔻牛肉豆腐野菜鍋($158)

🔻日式醬油和牛炒飯($128)
呢個炒飯真係做到好似係日本食既咁,醬油甜甜地唔好會咸好重口味,入面有和牛粒、粟米、甘筍、雞蛋炒飯,ym枱熱辣辣好香好好味~

📍 戀 (太子集團中心) (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心6樓
2023-03-28 44 浏览
呢度環境好有日本居酒屋既feel 好岩同朋友黎食下野飲下酒傾下計🍻🍣吞拿魚中拖羅刺身$158一客有4塊,系油脂感好重既拖羅,一入口有仲好幸福既感覺🫶🏻 不過唔可以食得太多,因為油脂感重會膩😂🥩一口和牛 $128呢道菜可以系話今餐既精箤,牛質好軟糯,同平時食開燒肉嗰啲好韌既一口牛絕對無得比!而且牛味好重,再配上獨特既醬汁同炸蒜,非常惹味🙌🏻🥓五花荔枝肉 $32@1系用五花肉包裹住荔枝,第一次食肉會加水果食,但又異常地夾😜 荔枝肉既陣陣果香,配搭上五花肉,系種好清新既配搭🥰🍗香燒雞皮 $32一向食串燒都好鐘意食雞皮,呢度雖然燒到好脆口,但就真系得嗰脆字,無乜調味,略為失色左少少

🍣吞拿魚中拖羅刺身$158

🥩一口和牛 $128