《海鮮來自海》呢間酒家最大特色就係新鮮、品質好,海鮮都來自大海,非養殖場人工養,咁講雖然好搞笑,但咁大條海魚真係買少見少,識食一定食呢間。我估係海鮮芥蘭豆腐湯(贈送)🌕🌕🌕🌖🌑-清蒸蘇鼠斑🌕🌕🌕🌕🌖平時麻麻地食蒸魚,但呢條魚蒸得好鮮嫩,唔老唔腥,調味唔會太過搶左魚既鮮味,魚無乜骨,食落啖啖肉!-豉油皇海蝦🌕🌕🌕🌕🌑蝦點會唔好食☺!唔多講。-椒鹽賴尿蝦🌕🌕🌕🌕🌑我食左中間果舊,易脫殼,啖啖肉。-隔水蒸蝴蝶蚌🌕🌕🌕🌕🌕好大隻,好大隻,好大隻。以為佢落左鹽,但問完原來無,係海水帶有既咸味。食落juicy,彈牙有口感!無得彈!-蒜蓉開邊蒸龍蝦🌕🌕🌕🌕🌕最愛龍蝦!底下仲有粉絲索哂龍蝦既精華,呼,好正。龍蝦鮮美彈牙,蒜蓉令佢更加惹味!-薑蔥蠔煲🌕🌕🌕🌕🌗一直以為蠔要炸先好食,點知加薑蔥煮仲好食....蠔好好好好大隻,有口感,一咬唔會變漿糊,而且一啲都唔腥!啲蔥我都清哂..太好味...-酥炸生蠔🌕🌕🌕🌕🌗粉漿薄,流浮山必食,唔多講。-細蛋白炒飯🌕🌕🌕🌗🌑唔咸,唔濕,火喉夠。-豉椒蟶子煎米粉底🌕🌕🌕🌕🌑出面無食過,蟶子好好味,豉椒呢個配搭的確好夾,十分惹味,米粉底帶焦香,搭配上蟶子同醬汁,增添不少爽脆
《海鮮來自海》
我估係海鮮芥蘭豆腐湯(贈送)
🌕🌕🌕🌖🌑

清蒸蘇鼠斑
🌕🌕🌕🌕🌖

豉油皇海蝦
🌕🌕🌕🌕🌑
蝦點會唔好食☺!唔多講。

椒鹽賴尿蝦
🌕🌕🌕🌕🌑
我食左中間果舊,易脫殼,啖啖肉。
隔水蒸蝴蝶蚌
🌕🌕🌕🌕🌕

蒜蓉開邊蒸龍蝦
🌕🌕🌕🌕🌕
薑蔥蠔煲
🌕🌕🌕🌕🌗

酥炸生蠔
🌕🌕🌕🌕🌗
粉漿薄,流浮山必食,唔多講。

細蛋白炒飯
🌕🌕🌕🌗🌑
唔咸,唔濕,火喉夠。
豉椒蟶子煎米粉底
🌕🌕🌕🌕🌑
出面無食過,蟶子好好味,豉椒呢個配搭的確好夾,十分惹味,米粉底帶焦香,搭配上蟶子同醬汁,增添不少爽脆口感!

白灼花螺
🌕🌕🌕🌕🌑
一個字,鮮!下次食埋酒煮花螺先!

鹽焗奄仔蟹
🌕🌕🌕🌕🌑
好多膏,白飯神偷。

椒鹽鮑魚
🌕🌕🌕🌕🌕🌕
呢個要比爆分!鮑魚大隻,唔韌好彈牙!比起平時食開既罐頭鮑,食完呢隻先知道鮑魚原來咁好食,咁鮮..!!

橙☺(贈送)
🙈無寫價錢,因為時價日日唔同,時平時貴。無加一,加工費大約60-80蚊一斤,呢度12碟夠哂十個人食,成餐約$3400埋單,除開$340一位,食到新鮮野,幾抵!
2019-02-09
  • 椒鹽鮑魚
  • 酥炸生蠔
  • 薑蔥蠔煲
  • 蒜蓉開邊蒸龍蝦
2019-01-03 774 浏览
行完山渣車過黎流浮山食海鮮,男朋友仔屋企人之前幫襯過呢間覺得不錯,所以今次又去番呢間!佢地負責擇海鮮,我負責等食炸蠔外層炸得好酥脆,入口超肥美! 個個都讚不絕口!一路食一路話超掂!!🦀炒蟹隻隻都好多蟹膏😍簡簡單單炒豆苗!象拔蚌刺身好新鮮,一D都唔腥,塊塊都好有嚼勁,好爽口!蒸扇貝當然用最傳統最好味的蒜蓉粉絲!肉質彈牙,粉絲又吸收曬D蒜香味,呢個組合一向係開邊蝦🦐可選豉油蒸or蒜蓉粉絲蒸,我地當然又係選擇蒜蓉粉絲!新鮮蝦肉加埋D蒜蓉一齊食超好食!🥰

🦀炒蟹隻隻都好多蟹膏😍

簡簡單單炒豆苗!

象拔蚌刺身好新鮮,一D都唔腥,塊塊都好有嚼勁,好爽口!

2018-12-26
2018-08-19 670 浏览
朋友約到流浮山晚飯。哪個店?吃什麼全由對方決定,我只是陪客。他們的海鮮供應掛鉤是雄記,買好了就到飯店去。飯店該是新開的,頗新淨。面積不大,週末的晚上,基本上是客滿的。食物煮得有基本水平。蟶子,他們建議豉椒炒,米粉底,這個要稱讚,因為米粉煎得很好。大班兩食,店家說燜是他們的招牌菜,不過我吃到有些腥味,腥味的來源可能性:一,不夠新鮮;二是骨頭部分有污血沒有完全清除。進餐過程,另一桌的男人跟店員反應一些問題,店員解釋,客人有點不滿意,不過繼續吃飯。這店的東西做得不差的,不過沒到一會兒味道就大打折扣!為什麼?店裡的空調,完全不友善,兜口兜面吹向客人!我一坐下,已經要求店員把最靠近的空調機的吹風口調整一下,不過效果不大,再坐一會兒,發現其他的空調機都是一樣的不友善。菜一放上桌子,就給冷風降溫,溫度沒了!味道當然走樣。唉!整個晚飯下來,我沒有享受的感覺。因為那些不同空調機吹來的勁風,實在是讓人極度不舒服。
2018-08-18
2018-07-24 621 浏览
今天是媽咪的生日,所以我們一家人決定入流浮山試一試海鮮😄當日我們去到先去選擇海鮮,然後海鮮舖就會將未煮熟的海鮮交給酒家,一進去員工就會問我們想怎樣烹調我們都揸不定主意,所以叫員工給我們決定!最好味的就是象拔蚌刺身非常鮮甜😉另外我亦叫了鹽焗奄仔蟹味道一流,椒鹽賴尿蝦就比較鹹一點,但是用來送啤酒非常美味! 今晚雖然用餐貴了一點,但是每樣餸菜都很美味😊媽媽認為清蒸東星班的烹調時間控制得非常好😍
2018-03-01 615 浏览
上星期日入流浮山拜年兼食海鮮慶祝奶奶生日,老爺話我地咁多年都未食過,一於食下,開年!老爺細細個在流浮山大,識得海鮮檔老闆娘,去雄記Ann姐簡選新鮮既靚海鮮無難度!簡完海鮮去成記煮,我地一行四大兩細,成記環境乾淨有bb椅,坐得好舒服!坐低無奈就有個鮮甜魚湯送俾我地飲,老闆Ann姐送既!第一道上既係大海蝦,椒鹽炒,味道實在無得頂!第二道係我主點既蟶子,有粉絲餅伴,加埋甜甜新鮮蟶子,食到唔停口再來鹽水東風螺,阿囡密密食,實在鮮甜!再來陳皮鮑魚,老爺叫足每人兩個,我地食得好滿足,但老公話鐘意鮑魚就咁蒸,唔洗要汁我已經鮑了....但係呢個大蜆又上,實在酒味剛好,托返晒d肉鮮味出黎,繼續涮重頭戲黎啦!薑蔥炒肉蟹!d肉係爽同甜架,老公拆左巨拑俾我,滿足道係一千呀!阿囡鐘意咕嚕肉,叫左一份,不得讚廚功,呢個咕嚕肉係土呢幾年我食過最好味又正既,菠蘿又係鮮既,大家都讚!我地叫左好多,份量其實係足夠多兩個大人來吃,大家食完捧住大肚走,職員又nice!實在想encore!因為我覺得價錢實在係均真!無得輸!

坐低無奈就有個鮮甜魚湯送俾我地飲,老闆Ann姐送既!

第一道上既係大海蝦,椒鹽炒,味道實在無得頂!

再來鹽水東風螺,阿囡密密食,實在鮮甜!

因為我覺得價錢實在係均真!無得輸!
2018-02-25