2023-03-23 601 浏览
呢間舖頭喺彩明商場裏面,中午時間都幾多學生幫襯,唔想排隊,所以經外賣平台落單;準時取餐。職員姐姐好好笑容,又有禮貌,好耐冇見過珍珠奶茶店嘅職員態度咁好,又快手,唔駛等咁耐;今次叫咗柚香晶球綠茶,茶味同柚子味都足夠,微蜜(30%),都夠甜,晶球份量足夠又煙靭,口感非常好;其他珍珠奶茶舖頭如果加寒天晶球一般都要$36左右,依家經外賣平台加埋手續費都只係$30.5好抵飲下次會試埋其他味道👍🏻👍🏻
下次會試埋其他味道👍🏻👍🏻
2023-03-23
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
$30.5
2023-02-09 351 浏览
之前試過手作功夫茶的茶飲後寫下的食評是味道有點淡,這次我再光顧了🤗 而且沒有調整甜度,直接是全糖的想喝喝看會不會不一樣😏🔹️ 柚香晶球綠茶 $30柚子味道頗足的 香料味不多還有些果肉😍另外它少許的酸味配上全糖後感覺甜度襯托了柚子和綠茶的酸澀 & 茶味🥰再加上低卡路里的寒天晶球口感煙韌爽口非常清涼解渴👍🏻也不會太飽總結是看來以後不要隨便選微糖/少糖😂

🔹️ 柚香晶球綠茶 $30
也不會太飽

總結是看來以後不要隨便選微糖/少糖😂
外卖自取
2023-02-01 195 浏览
我又嚟啦😆 今次喺隔嚟食完炸雞又膩又渴,見近近哋又走返過嚟買功夫飲今次呢杯係水果茶,靚女姐姐同我講好酸嘅話可以叫走甜🤣 一於就聽佢講啦!一攞到第一眼就俾下面啲「眼仔」吸引咗視線,原來嗰啲係羅勒籽嚟。聽講因為呢啲粒粒會通便,令個人輕啲,所以杯嘢個名先叫「輕飲」。聽靚女姐姐咁講我都忍唔住笑咗出嚟😂呢杯水果茶個茶底都真係幾fresh,酸酸爽爽咁,飲到茶香味之餘仲有啲百香果汁嘅酸味,仲解渴過上次嘅柚香晶球綠茶!下次再嚟試埋佢哋其他果茶!

輕飲水果茶王
輕飲水果茶王
2023-01-15 191 浏览
呢間連鎖嘅手作功夫茶開到周圍都係,開到喺屋企樓下都有一間,所以就會成日飲之前飲開芝士奶蓋綠茶,但見到網民推介38奶霸包含有珍珠蒟蒻同仙草,我就會好似又邪惡咁加埋芝士奶蓋佢由於有珍珠蒟蒻同仙草,佢每樣嘢都好有口感,再加埋佢個茶底幾好飲,加埋芝士🧀奶蓋好濃郁,好濃厚,鹹鹹地好啱我口味,由於佢自己本身嘅奶茶都有甜味,都係黑糖珍珠走甜都唔會話太苦38奶霸加奶蓋走甜少冰,係我每次必叫嘅另外鐵觀音珍珠奶茶🧋同埋伯爵珍珠奶茶🧋都係佢哋嘅王牌,今次就試咗伯爵珍珠奶茶佢個伯爵茶味好香同普通唔同

38奶霸加奶蓋

38奶霸加奶蓋走甜少冰,係我每次必叫嘅

38奶霸加奶蓋
2023-01-01 76 浏览
前幾日去調景嶺做嘢,食完飯加上返工係咁講嘢個喉嚨涸涸地,就諗住喺附近搵啲嘢飲下解下渴,順便解下啲味精。見附近得功夫茶一間飲品店,就去望下有咩好飲🤪因為都幾口渴就想搵啲酸酸甜甜嘅嘢飲下,就叫咗杯柚香晶球綠茶。埋去counter 我就問店員如果我怕太甜應該叫咩糖度好,佢就好耐心咁話俾我聽其實佢哋啲料本身都好夠甜,其實都唔使再額外加糖🤣 所以就叫咗走甜~出到嚟果然係我想飲嘅味道!因為走咗甜所以可以飲到佢嘅柚香味,同時又㗳到陣茶香味;飲兩啖茶又可以伸條管落去吸幾粒晶球上嚟𡁻下。呢杯嘢我飲得都幾開心🥳 一路行一路飲,不知不覺未行到地鐵站就已經俾我啜晒成杯嘢😂😂😂😂睇嚟下次過開嚟做嘢都可以再俾多次機會佢哋,試埋其他嘢啵🤔🤔🤔

2022-12-31
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
  • 柚香晶球綠茶
2022-12-05 260 浏览
小妹平時都有睇下社交媒體網站啲奶蓋關注組、珍珠奶茶關注組個啲✨自問我係個一日唔飲奶蓋唔舒服嘅人,雖然好肥🥲屋企樓下嘅彩明功夫茶都開左成半年有多(好似係),我都成日飲佢啲奶蓋。但今次我忍唔住啦!我加加加多咗兩份奶蓋!!啲奶蓋多到有半杯有突🤭超滿足!功夫茶標榜奶蓋係用安佳淡忌廉同Cream cheese 打成,所以滿足感高好多,飲落都比起其他坊間用奶蓋粉打成嘅奶蓋好飲好多。💕佢一份奶蓋加$8,其實都同其他品牌嘅價錢差唔多,但佢飲落個芝士味真係好濃厚,唔會過「杰」同過稀🥰 加上咸甜得宜,真係我心目中嘅奶蓋no.1💓聽講佢出左個朱古力奶蓋,下次要試埋!🫶🏻
聽講佢出左個朱古力奶蓋,下次要試埋!🫶🏻
2022-12-03
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-11-21 85 浏览
之前一直冇試過呢間手作功夫茶,咁啱嗰日同朋友經過,受佢推介,就買咗杯黃金芒果綠試吓。 一開始睇menu嗰陣完全唔明佢啲嘢飲喺用咩材料/茶底整,所以落單嗰陣都問咗店員唔少問題,問吓呢杯建議加咩料啊,問吓嗰杯可唔可以走冰咁。雖然我keep住問咗好多問題,但喺個店員都冇表現得唔耐煩,甚至好nice咁向我解釋咗好多我感到不解嘅疑問🥹唔似其他手搖鋪頭咁,問兩句就叫你快啲買或者躁你底。 我自問都算高要求,因為我喺嗰種三餐不離手搖飲品嘅人😂亦都嘗試過唔同地區唔同鋪頭嘅手搖,其實間間都喺大同小異。但喺!!彩明呢間手作功夫茶實在喺推翻咗我對手搖飲品一成不變嘅睇法。我本身嗌咗杯黃金芒果綠,但喺落完單之後、諗諗吓又想試吓加椰果同蘆薈,想試吓個口感如何。咁我就去問店員可唔可以幫我加返料啦,點知佢哋話我杯黃金芒果綠已經沖到一半啦🥲我諗咁都喺算啦,但個店員真喺好好人!竟然話唔緊要,可以幫我整過一杯😭😭😭最後都喺好快就沖好畀我啦!我逼不及待咁試吓杯黃金芒果綠,個味道真喺好清甜好清爽,吞咗落喉嚨仲會有種回甘嘅味道,夏天飲真喺不得了。重點喺啲椰果同蘆薈,以我嘅經驗,通常要畀錢加嘅料都喺會畀得勁少或者唔多好食,但
我自問都算高要求,因為我喺嗰種三餐不離手搖飲品嘅人😂亦都嘗試過唔同地區唔同鋪頭嘅手搖,其實間間都喺大同小異。但喺!!彩明呢間手作功夫茶實在喺推翻咗我對手搖飲品一成不變嘅睇法。我本身嗌咗杯黃金芒果綠,但喺落完單之後、諗諗吓又想試吓加椰果同蘆薈,想試吓個口感如何。咁我就去問店員可唔可以幫我加返料啦,點知佢哋話我杯黃金芒果綠已經沖到一半啦🥲我諗咁都喺算啦,但個店員真喺好好人!竟然話唔緊要,可以幫我整過一杯😭😭😭最後都喺好快就沖好畀我啦!我逼不及待咁試吓杯黃金芒果綠,個味道真喺好清甜好清爽,吞咗落喉嚨仲會有種回甘嘅味道,夏天飲真喺不得了。重點喺啲椰果同蘆薈,以我嘅經驗,通常要畀錢加嘅料都喺會畀得勁少或者唔多好食,但呢間嘅椰果同蘆薈真喺畀足,而且好有口感,飲呢杯嘢嘅同時個口完全唔會覺得寂寞,如果大家想加料的話,我十分推薦椰果同蘆薈。
順帶一題,一開頭見到彩明呢間手作功夫茶嘅員工都以為佢哋好惡😂但原來佢哋喺一啲都唔惡,仲好有耐性同好好人,建議大家經過彩明都可以停一停低,畀呢間彩明手作功夫茶一次機會!G持🔥🔥
2022-11-10 78 浏览
個日放學打完波好口渴(°̥̥̥̥̥̥̥̥-°̥̥̥̥̥̥̥̥ ) 諗住去買杯奶茶飲啦路過見到間功夫茶🫖 原本諗住抱住試下嘅心態買咗一杯聽落去好清爽 而去顏值好高嘅柚香晶球綠茶嚟飲😆點知!同我想像中的差太遠了!比我想像中好飲太多了🤤原本諗住佢張圖咁靚 可能圖片只供參考嗰種 其實都唔係差好遠🫣而且通常靚嘢都唔好飲得去邊 但佢居然唔係花瓶 佢好有內涵㗎!😋啲晶球咬落去有啲脆脆哋 好得意嘅口感🤪而且佢真係有柚香肉㗎!!!(*´I`*)認真好驚喜下次一定會再幫襯~(⸝⸝•‧̫•⸝⸝)
路過見到間功夫茶🫖 原本諗住抱住試下嘅心態
而且佢真係有柚香肉㗎!!!(*´I`*)認真好驚喜
下次一定會再幫襯~(⸝⸝•‧̫•⸝⸝)
2022-11-09 54 浏览
今晚係隔離酒樓同屋企人食完飯,想搵啲嘢飲解吓渴之前我都有成日係功夫茶飲佢最出名嘅38奶霸但晚餐實在食太飽啦~38奶霸太多料,會飲唔晒🥹之後我發現!佢counter擺左個新嘅menu 出嚟!係愛玉系列🥹仲要寫住限量架~🤔咁耐冇飛台灣,唔多唔少都會有啲啲掛住台灣嘅愛玉🥲所以我揀左杯愛玉百香多多嚟試吓😋問左店員,依杯係冇茶嘅成份,只係百香果汁+益力多+愛玉💛💛所以小朋友都可以飲架~但依杯店員姐姐話冰度同甜度都固定咗,原本以為會好甜,因為功夫茶飲品都比較偏甜😋但唔係!佢嘅冰其實唔多,啱啱好!蜂蜜嘅清甜(佢哋糖係用蜂蜜)加埋百香果嘅酸酸甜甜,真係配合得啱啱好~唔會過甜過酸~愛玉係滑溜溜咁,帶有少少檸檬清香。依個組合真係十分滿意下次會試埋佢嘅愛玉檸檬鐵觀音同綠茶!
今晚係隔離酒樓同屋企人食完飯,想搵啲嘢飲解吓渴
之前我都有成日係功夫茶飲佢最出名嘅38奶霸
但晚餐實在食太飽啦~38奶霸太多料,會飲唔晒🥹

所以我揀左杯愛玉百香多多嚟試吓😋

但唔係!
佢嘅冰其實唔多,啱啱好!
愛玉係滑溜溜咁,帶有少少檸檬清香。
依個組合真係十分滿意

下次會試埋佢嘅愛玉檸檬鐵觀音同綠茶!

愛玉百香多多
愛玉百香多多
2022-11-07 55 浏览
嚟自台灣嘅台式手搖飲料店🧋每次經過都好多人係手作功夫茶🤗今日係7.幾嘅時候買嗰陣都幾多人可能係收工時間平時買奶茶都要等好耐但係佢哋整得好快10分鐘內走得☺️佢哋態度幾好仲介紹我買咗呢杯嘢飲係店員嘅推介今日我飲咗愛玉檸檬綠茶🤤估唔到檸檬同綠茶咁夾感覺好清新飲落口非常清爽酸甜夏天解渴一流,夏天的最佳選擇👍🏻而且呢杯嘢飲仲加入咗滑嫩嘅愛玉,大啖大啖咁飲真係非常滿足!🥰價錢以手搖飲品嚟講都算平靚正👻佢大杯得黎又好飲,物超所值😽我推薦過比啲frd 佢哋都話幾好飲🫶🏻推薦推薦💯值得去飲😎大家經過可以買黎試下 🤪
嚟自台灣嘅台式手搖飲料店🧋
佢哋態度幾好仲介紹我買咗呢杯嘢飲
係店員嘅推介今日我飲咗愛玉檸檬綠茶🤤
估唔到檸檬同綠茶咁夾
感覺好清新飲落口非常清爽酸甜
夏天解渴一流,夏天的最佳選擇👍🏻
價錢以手搖飲品嚟講都算平靚正👻
佢大杯得黎又好飲,物超所值😽
我推薦過比啲frd 佢哋都話幾好飲🫶🏻
推薦推薦💯值得去飲😎
大家經過可以買黎試下 🤪
2022-11-07
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2022-11-06 56 浏览
嗰日嗌咗杯珍珠奶茶🧋🤩因為本身都中意飲黑糖珍珠奶茶😋而呢又近又平過其他店好多又聽住呢頭嘅朋友講啲茶不錯🍵料又足!就諗住試下~首先!個茶真係好香醇又滑口🥹有時有啲店一係就太厚重或奶粉味好重( ̄◇ ̄;)但!!!呢間並沒有\(//∇//)\之後!主角來啦( ´▽`)! 黑糖珍珠!我拎到杯野個陣個底仲暖架!仲好重好足料添(≧▽≦)!我第一嚼到個珍珠嘅時候好煙靭!顆粒飽滿又甜而不膩!重點係唔痴牙唔會軟爛♪( ´θ`)ノ佢嘅黑糖同珍珠同奶茶好夾!黑糖好香滑🥹🥹實在太正了🥲大家不妨一試!
嗰日嗌咗杯珍珠奶茶🧋🤩
因為本身都中意飲黑糖珍珠奶茶😋

呢間並沒有\(//∇//)\

之後!主角來啦( ´▽`)! 黑糖珍珠!
佢嘅黑糖同珍珠同奶茶好夾!黑糖好香滑🥹🥹
實在太正了🥲
大家不妨一試!

珍珠奶茶
珍珠奶茶
2022-11-05 46 浏览
今天剛好去了調景嶺,然後經過功夫茶,人又有點渴和冷,就買了杯朱古力可可。🤣這間店鋪比較特別,飲料只有一個size可選,本來還擔心會不會太大或者太小杯,結果拿到手後發現份量剛剛好,價錢也適合。👍🏻然後這杯我點了少甜,不過喝了後,我覺得其實甜度正常就剛剛好🤔,不用特意去調甜度。然後巧克力就是想像中的那種巧克力,正正常常這樣。不過天氣冷的時候喝杯暖暖的飲料真的是很舒服🥺,還有就是今天心情本來不是很好,然後去店裏買飲料時,店員都很有禮貌很溫柔,還提醒我小心燙到,真的很暖心👀!

朱古力可可

2022-11-05
等候时间
5 分钟 (堂食)
朱古力可可
2022-11-04 52 浏览
行過咁啱見到有間手搖飲品功夫茶,之後就入咗嚟買咗杯嘢飲,入面嘅員工態度好好,我問有咩值得推薦,之後收銀嗰個就推薦我飲招牌飲品38奶霸,裏面有珍珠,蒟蒻,仙草,飲出嚟嗰鐵觀音茶底好好飲,奶味好香,茶味都夠,而且啲料足夠,飲到最後,每一啖依然都飲到啲料,不過啲珍珠都係用黑糖珍珠,飲落去偏甜,所以下次我會嗌少甜,比想像中更加好飲,杯嘢飲好高質,下次會再過嚟幫襯,試下其他嘢飲,不過聽講每一杯都好好飲,有機會嘅話會試曬佢哋!
等候时间
3 分钟 (堂食)
  • 38奶霸
2022-11-04 38 浏览
啱啱收工返屋企,經過尼間功夫茶,正好買一杯返屋企飲。行到去餐牌面前,一直諗唔到飲咩睇左好耐💩於是買個店員有咩好介紹😂佢好詳細推介左幾款野飲比我🤣最後決定買尼杯伯爵拿鐵口痕加埋咖啡凍同芝士奶蓋😋點知3分鐘杯野飲就已經有真係好快手😂重點係個樣都好靚🤩芝士一層 伯爵茶一層 牛奶一層😍於是厚面皮係人哋舖頭面前打左個卡🤣返到屋企一飲 嘩個芝士好濃郁好彩我加左8$要個芝士奶蓋真係好正😋整體個茶底又唔係好淡真係抵讚👍🏻下次再尼買過
啱啱收工返屋企,經過尼間功夫茶,正好買一杯返屋企飲。
行到去餐牌面前,一直諗唔到飲咩睇左好耐💩
於是買個店員有咩好介紹😂
整體個茶底又唔係好淡
真係抵讚👍🏻
下次再尼買過
等候时间
3 分钟 (堂食)
2022-11-04 47 浏览
第一次黎呢間功夫茶奶茶店買野飲小弟平時好少飲奶茶之前喺網上睇評價話呢度嘅員工好惡態度唔好但係自己親自嚟過買過一次先覺得唔係佢哋網上咁講咁我入到去啦唔係買開奶茶所以唔知道有咩好飲咁我就走咗過去收銀度問個同事有咩好推介一開始以為佢哋會Hea我但係唔係佢哋仲好詳細咁同我講有咩茶,邊款多人飲,問我鍾意飲偏濃嘅茶定系偏淡嘅茶咁我個人係鍾意偏濃少少嘅茶咁佢哋就介紹咗好多人飲嘅伯爵珍珠奶茶俾我啦返屋企飲咗第一啖之後覺得伯爵呢隻茶都好好飲珍珠都好好食,冇其他奶茶店咁硬總括而言:呢間店員工都好好,嘢飲都好飲,冇問題。第一次幫襯!
第一次黎呢間功夫茶奶茶店買野飲

咁我個人係鍾意偏濃少少嘅茶
咁佢哋就介紹咗好多人飲嘅伯爵珍珠奶茶俾我啦
返屋企飲咗第一啖之後
覺得伯爵呢隻茶都好好飲
珍珠都好好食,冇其他奶茶店咁硬

等候时间
2 分钟 (堂食)