2013-06-22
我點解會出現在柴灣康翠台?康翠台還要遠離mtr站,沒有地方行,只是工業邨,住宅.食店五隻手指數曬.我都會突然在呢個地方出現,無原因的,我是怪人.我的生活就係不用交代同無邏輯,才可生存到現在.突然來到此處本來想去吃豬扒,點知店員眼神太厲害.我唔敢入去.我就行去康翠台,呢間店是近期飲食雜誌有提及的,加上設計是淺綠色,環境光掹,店內夠大,又衛生..就選呢間.看餐牌.有麵類,飽,都係十多元至二十多元.飯也是三十多元包飲品.價錢相當合理.吃完後我有約會,當然是點飯類.凍檸茶:檸檬得2薄片,根本不會出味,茶味很淡,淡到根本沒有茶味,幸好沒有加大量糖水,亦不會太甜,只是一杯極普通的飲品,揚州炒飯:其實好大碟,相看感覺不大,現場看,看到飯粒全部生氣.而飯只是外面微暖,內面比我屋企的冷飯更凍.呢點都無問題,可惜飯粒同末煲熟無異,全程都硬食的.食到我咀都累,至於配料有3粒,無味雪蝦,乾而硬的义燒粒,也只是表面存在,內裏沒有的,同瓜粒.飯是多,但配料少得恐怖.雖則埋單36元,合理..我好辛苦先可吃完半碟.又硬,又冷.又少配料,又吃到口累的掦州炒飯,我是第一次見識到.我都無後悔光顧的..離開呢個地方,我腦中竟
離開呢個地方,我腦中竟然想中左六合彩搬來呢度住,夠清靜.但食店,買日常用品.就唔方便..我都不排除自己會再去呢個地方,至於呢間店忘記吧