2020-09-24 1745 浏览
由我出世前,父母已幫襯開。年幼時在利園食,果時得幾歲,初步接觸西餐,之後餐廳搬左去禮頓中心,都繼續去食。到依家搬去利舞台,都是貴店常客,即使身處海外,都經常念念不忘幫襯,不經不覺已屆數十載。嚟到例牌點個招牌菜:田螺餐,上有薯蓉,非常好食,加埋辣椒仔仲惹味。羅宋湯也很美味,調校很好。牛扒中規中矩,以前在西雅圖食過最靚牛扒,係唔使用蒜茸汁,可以的話這裏牛扒可以做得更好。侍應態度很友善有禮。保持到水準,請繼續加油。

保持到水準,請繼續加油。
2020-06-25 2172 浏览
一路幫襯左好多年 雖然食物質素無咩點變都keep得幾好 但係服務態度越 黎 越 差 d員工態度好唔耐煩 仲呼呼喝喝 好敷衍咁回應 由帶位個姐姐開始已經係咁 要催侍應比麵包 sour cream 好似去左茶餐廳 完全無曬以前親切嘅感覺 建議餐廳好好正視呢個問題 唔想食餐飯都要受氣

2020-06-25
2020-06-06 1862 浏览
friday night walked in,came with dinner of;baked snails,six pieces sat on top of mashed potatoes,inner of the snails are marinated with herbs and butter in a big shell and remained fresh,minestrone soup,kinda thick tomato basedwith those chopped mix veggies, pleaseadd in some pepper for enhancing of taste,pan fried sole fillet,side with a whole boiled potato and fresh lettuces & tomato slices, it could be better with some sauce but i have added some tabasco which turns more interesting,along wit
friday night walked in,
came with dinner of;
baked snails,
minestrone soup,
kinda thick tomato based
pan fried sole fillet,
along with white wine and
finished with a tea,
this kinda western cuisine in hk style,
services are friendly,
and there butter & few choices of bread for starters..
2020-06-05
  • baked  snails
高級港式西餐,須然係貴左啲,但佢啲扒真係有質素。就算係便啲嗰隻牛扒都好好味。田螺係必食招牌菜,個汁同田螺加埋薯蓉係絕配。好想知個汁係點整。羅宋湯都好好飲,夠濃郁又夠酸。龍蝦湯嘅龍蝦味唔算太重,較清,無咁溜。餐前包記住揀圓轆轆嗰個,好好味😉
焗法國田螺
頂級美國肉眼牛扒餐
餐前包
  • 餐包
  • 頂級肉眼牛扒
純粹阿叔👨🏻自己個人觀點,呢間西餐廳級數雖未至於到太平館,但兩者亦屬同一傳統老字號類型,而且論名氣佢都唔弱㗎😏!開業於1948年嘅佢,可以話跟隨著利舞臺嘅變化。舊址位於禮頓中心地庫,隨住嗰一帶嘅變遷,宜家已搬到利舞臺商場入邊。阿叔一家人👨‍👩‍👧‍👧真係好鐘意嚟呢度開餐,由舊址食到新址,幫襯起碼超過廿年🙈,只因餐廳價錢經濟實惠,食物質數又高。🤤🤤🤤.🍴#法國田螺餐($230),套餐除咗田螺外,仲有任食餐包多士🍞🥖、餐湯🥣、主菜🥩跟飲品☕️。阿叔每次嚟都只會叫呢個餐,原因好簡單,就係為咗呢份半打焗田螺,田螺粒粒手指頭咁大,好香蒜蓉味☺️,薯蓉就夠香滑,牛油味濃郁。另外,亦不得不提呢度嘅羅宋湯🥣好正,落足料去煲,味道帶少少辣🥵,濃郁惹味,連名人倪匡都讚呢度嘅羅宋湯係最好飲。😊.比起田螺同羅宋湯,隨餐嘅主菜🍛就相對失色咗啲😅,你可以揀西冷牛扒🐮、煎龍脷🐟、炸豬扒🐷或者芝士焗雞麵🐔,味道不過不失,無乜驚喜,不過份量就一定食得你飽!.由於香港地租金貴,呢類型嘅老字號餐廳真係賣少見少,所以絕對要去支持一吓嘅!😙
2019-09-21 3576 浏览
當想食傳統港式西餐時,一向去開太平館 ,第一次嚟新寧餐廳,印像很不錯。侍應都很有禮貌,麵包籃有幾種麵包選擇,但始終也是愛傳統餐包。金必多魚翅湯、焗田螺 、焗薯牛扒, 淡咖哩焗雞扒飯都做得不錯,小時候的夢幻西餐,現在隨手可及,應該要感恩了。環境服務和食物都不錯,應該會再來。
2019-09-20
  • 金必多湯
2019-09-14 2752 浏览
這餐廳久違了,今天在波斯富街流連,想起去懐舊,選擇了這餐廳,這裡佈置很高雅,環境寧靜,侍應很有禮䘽,朋友點了一個牛仔肉套餐,我要了一個焗豬扒飯,羅宋湯。跟著侍應拿著一籃不同種類的麵包給我們選擇,揀選后,湯來了,友人是牛尾湯,我是羅宋湯,味很濃,很多菜,頂好飮。主菜來了,友人是牛仔肉配芝士,焗薯,味道恰好,但焗豬扒飯則有點失望,豬扒同飯都淡而無味,雖然食物一般,但環境,服務都令人可以接受
2019-08-29 2207 浏览
這所傳統扒房是老公的至愛;今年生日,他亦不例外揀了在這裡食生日飯;難得放下小寶貝;兩個人撐枱腳;當然要對自己好啦,吃豪一點吧!老公每次來都是選擇田螺餐配牛扒、升級龍蝦湯。先講個龍蝦湯,真心好飲;真材實料;蝦湯味濃中帶蕃茄的微酸;醒胃。對女士嚟講,飲個湯食個餐包;已經夠飽了。這裡做的焗田螺亦十分出色;野味非常;香草及牛油味;最愛沾薯蓉一起吃。小寶都喜歡食這裡的薯蓉啊!主菜牛扒;每次都保持在水準、恰好;我當日本來想點蒜蓉大蝦餐;可惜無貨;改為芝士焗龍蝦;份量是足夠的;可惜太多奶;越食越滯;蝦肉亦不夠新鮮、不爽口。係失望的。因為太滯了;要點檸水解除胃悶感覺。整體來講;環境舒服的、食物中上啦!係老公喜歡先會陪佢來。

因為太滯了;要點檸水解除胃悶感覺。

整體來講;環境舒服的、食物中上啦!係老公喜歡先會陪佢來。
  • 龍蝦湯
2019-08-11 2375 浏览
早兩星期突然想起了這間餐廳、今天沒有攪攪陣的銅鑼湾一片寧靜、正好上來懷舊吓…… 搬左咁多次而家坐落响利舞台廣場都未嚟過、一入到嚟見唔到熟口面的那個部長、的確少了份親切感、坐低望望餐牌、食開的田螺餐雖然加左價很多、但仍然抵食的……点了杯紅酒、入口還可以、餐前麵包轉了餐包、惜日特别的蒜蓉包則欠奉、餐湯我當然要改飲經典的金必多湯、入口感覺跟以前一樣、好味! 反而那碟半打田螺就唔多似樣、完全冇蒜蓉及牛油的香味!主食是周末先有的燒牛肉、可能我早叫、有少少似開頭的cutting、令到我件牛肉有少少過熟、及邊位的奄料過剩而咸左、略為遜色!整體的環境、服務、及食物都尚可、以咁平民的價錢能夠嘗到扒房的享受、仲想点?
金必多湯
2019-08-10
金必多湯
2019-07-31 1496 浏览
這間扒房好像很有歷史的,但我從未試過,今日就要試一下這間扒房。選餐後,店員先給我們麵包,麵包有多種款式選擇,我選了多士及 最傳統的餐包,多士香脆,而餐包軟熟,算是合格。再來就是焗法國田螺,真是使人驚喜這個田螺完全沒有一點點騷味,最重要是肉質鮮味配合蒜蓉汁簡直是極品,還有薯蓉是香脆脆的很好吃。跟著來了餐湯選了羅宋湯,這個湯的材料是足夠的,但味道就不太鮮美。主角是燒法國骨扒,不能不讚一句這個七成熟的骨扒肉質軟熟,沒有渣的感覺,另外肉汁多而味濃,可以感受到肉的纖維感覺,另外份量非常足夠,大滿足。味道: 超讚環境: 企理衛生: 尚可服務: 一般價錢: 食物質素跟價錢成正比

味道: 超讚
環境: 企理
衛生: 尚可
服務: 一般

價錢: 食物質素跟價錢成正比
2019-07-29 1147 浏览
今晚約了一位客人在這裏食晚飯,因為佢公司喺附近,佢點左佢平時食開嘅a la carte單點羅宋湯、焗豬扒飯和熱檸茶。我點左一個澳門原條龍利魚餐,將好好味嘅金必多魚翅湯改咗好好味但係健康啲嘅羅宋湯,還有凍檸茶少甜。1) 羅宋湯好濃郁,酸酸地甜甜地,還有牛肉的香味,有很多蔬菜。2) 澳門原條龍利魚沒有雪藏味,應該是半煎炸的,因為很金黃,但是不會硬掘掘,香噴噴,好有魚的鮮味。伴菜有一個細細地嘅焗薯,整得非常好食,比Dan Ryan的還要好很多,佢溶左少少牛油,有酸忌廉、蔥花及煙肉,細細個唔會太飽!因為成條魚其實好大。另外還有幾片西生菜和一片蕃茄,因為太飽,食咗快蕃茄太稔所以冇心機食埋啲生菜。3)凍檸茶少甜,做到少甜,有茶香,不會過酸。4) 自選麵包籃,多士好鬆脆,唔搽牛油就咁食都好好食,法包切片內脆外軟。雖然話最近香港的經濟差左,因為最近的遊行暴亂事件令大家心情可能麻麻,但係今晚呢度全滿,就知道呢度啲嘢有幾好食!我嗰個套餐$258,每人一杯嘢飲每杯大概$23,另外再加一,由晚上7:30食到晚上10點,可以慢慢傾,慢慢享受食物,這個價錢來說並不貴。兩個人總共花了$537,每位平均消費$267,

3)凍檸茶少甜,做到少甜,有茶香,不會過酸。

兩個人總共花了$537,每位平均消費$267,抵!
自選麵包覽的多士及法包
澳門原條龍利魚套餐的魚及焗薯
羅宋湯
2019-07-26
澳門原條龍利魚套餐的魚及焗薯
羅宋湯
  • 澳門原條龍利魚套餐
2019-07-27 1123 浏览
又到星期五,食一個豐富又愉快的午餐,人的心情都會好啲。一向食扒餐的我都唔會選擇牛扒做午餐,但今日破例,唔想食龍脷柳,就揀咗牛扒。侍應捧住一盤麵包俾你揀,有普通餐包,但我就揀咗個多士,多士唔夠熱,又唔脆。餐湯羅宋湯或者磨菇忌廉湯,羅宋湯似雜菜湯我就唔係好覺有牛味,有少少辣,幾好飲。牛扒賣相好靚,肉質呈粉紅色,都幾嫩,上面舊牛油有啲邪惡,不過我由它自然咁溶, 薯條即炸夠熱。有埋甜品,不過好似朱古力慕絲,味道一般啦!凍檸檬茶幾好飲,有茶味檸檬香。午餐$98加一都幾抵食。
又到星期五,食一個豐富又愉快的午餐,人的心情都會好啲。
有埋甜品,不過好似朱古力慕絲,味道一般啦!
凍檸檬茶幾好飲,有茶味檸檬香。

午餐$98加一都幾抵食。
2019-05-14 2482 浏览
銅鑼灣返工既好處係無中環咁多人,食野又多選擇,真心推介大家尼呢間Sunning Restaurant 到食。午餐100蚊唔洗,食排都係三百蚊高質靚排。佢d面包先係重點,有toast、甜包、麥包等無限量供應!!唔知有無人好似我咁好喜歡食餐廳既包呢?熱辣辣 香噴噴。菜式一:Veal steak我擇左芝士焗,好香。聽waiter講塊排係荷蘭牛,肉質都幾鮮嫩,唔錯。食完牛排後有甜品,果日係啫哩,整體算幾好,坐得又舒服,唯一改進既係,服務員要多點笑容。

菜式一:Veal steak

食完牛排後有甜品,果日係啫哩
,整體算幾好,坐得又舒服,唯一改進既係,服務員要多點笑容。
2019-04-20 1974 浏览
由第一次去食新寧到而家,都依然好鍾意呢間西餐廳。耐唔耐就會同老公去呢度二人世界一下。環境昏暗幾浪漫,食物質數又唔差,而員工既服務態度都非常好又細心。每次我哋都會各自點一份set dinner ,然後share 食😋 首先,會有幾款餐包俾你揀,(好彩嘅時候,麵包仲係熱辣辣好軟熟),跟住有餐湯,再上埋主菜,飲埋杯餐飲。真係唔駛食甜品,都已經好滿足😍不過話時話去咗新寧食咁耐,又好似真係未食過甜品,下次試吓先。
2018-04-20
  • 金必多湯
  • 餐包
  • 羅宋湯
  • 西冷牛扒
2019-02-23 2509 浏览
在銅鑼灣要搵一間比較好味又算太貴的餐廳比較難,今日約咗兩個喺銅鑼灣返工嘅食lunch,佢哋約我去呢間餐廳,話喺飯堂。我叫咗lunch set,黃瓜忌廉湯,麵包可揀餐包或者多士,我就揀咗多士在查牛油,好好味。lunch set 我原先揀牛扒薯條,但係賣晒,所以轉左龍利柳薯蓉,個魚超級好味,又大件又滑do do ,我兩個朋友就叫咗黑椒雞扒意粉, 雞扒都好大件,仲有甜品朱古力慕絲蛋糕好味。其實個湯比較特別,清清地,好飲嘅。餐飲就叫咗咖啡。每人埋單$108 ,在銅鑼灣食有質素的午餐,highly recommend👍🏻